Leder

Det er en █████ dag for aktindsigt

Et flertal i Folketinget – S, V, LA og K – stemte torsdag for, at der ikke skal ske ændringer af den omstridte regel i offentlighedsloven, der siden januar 2014 effektivt har lukket ned for offentlighedens adgang til aktindsigt i Slotsholmens arbejde
9. november 2018

Flertallet i Folketingets beslutning betyder, at det fortsat skal være vanskeligt for borgere og journalister kritisk at holde øje med magten, fordi den ene aktindsigt efter den anden kan afvises med henvisning til den såkaldte ministerbetjeningsregel.

Selv om det måske ikke er så overraskende, at de to gamle magtpartier S og V nærmest er villige til at bide sig fast i bordpladen for at forhindre mere åbenhed, så er de to partier i realiteten ene om at forsvare den nuværende lukkethed. Alle andre partier har i større eller mindre grad meldt ud, at lukketheden er gået for vidt. For pressen er konsekvensen, at  ███████ ██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████.

███████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████.

█████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████.

█████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████.

██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████.

████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Camilla Krag Jensen
 • Carsten Svendsen
 • Kim Øverup
 • Ole Frank
 • David Breuer
 • Søren Roepstorff
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Thomas Tanghus
 • Ib Christensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Dorte Sørensen
 • Christian Skoubye
 • Carsten Mortensen
 • Peter Wulff
 • Anders Reinholdt
 • Henrik Brøndum
 • Carsten Munk
 • Lise Lotte Rahbek
 • Tommy Clausen
 • Bjarne Andersen
 • Oluf Husted
 • Poul Anker Sørensen
Camilla Krag Jensen, Carsten Svendsen, Kim Øverup, Ole Frank, David Breuer, Søren Roepstorff, Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Tanghus, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Christian Skoubye, Carsten Mortensen, Peter Wulff, Anders Reinholdt, Henrik Brøndum, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Oluf Husted og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

ja, det skulle jo nødigt blive sådan, at vælgerne kan finde ud af, hvad der virkeligt foregår i regeringskontorerne.
uha uha Søren Pape !

Bell Wigelsen Bruun, Kasper Kjær, David Breuer, Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Tanghus, Torben Skov, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Rolf Andersen, Carsten Mortensen, Søren Bro, Tommy Clausen, Bjarne Andersen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Hvorfor er det lige, at vi passivt ser til mens demokratiet udsættes for pres?

David Breuer, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Andersen, Thomas Tanghus, Torben Skov, Berith Skovbo, Carsten Wienholtz, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Anders Reinholdt og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Folketinget har gennem 30år løbende ophævet kontrolinstanser der havde til formål holde folketinget inden for rammer.
Disse instanser betegnes som unødvendig bureaukrati, skønt sådanne foranstaltninger har til formål hindre folketinget i rykke på den tre-delte magtfordeling.
Hvis folketinget selv kan bestemme hvor, hvornår og hvordan de bestemmer,
bliver der jo reelt set tale om "Folketingsdiktatur".
I realiteten kan folketinget bevilge sig selv årsgage på 5mio. Ingen kan idag forhindre, udover politikernes egen samvittighed. (Enhedslisten for små)
Nok kun spørgsmål om tid før degenereret folketing når dertil i grådighed.

Ole Frank, P.G. Olsen, Bjarne Andersen, Thomas Tanghus, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Peter Andersen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Gert Romme og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Sådan noget er en af grundene til, at jeg er holdt op med at stemme: Det er ingen forskel på højre og venstre.

Ole Frank, P.G. Olsen, Søren Roepstorff, Torben Skov, Peter Andersen, Niels Østergård, Rolf Andersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

@ Søren Bro,

Til gengæld vil jeg, som dansk skattebetaler, gerne stemme. Men da jeg ikke bor i Danmark, har fået frataget min stemmeret. Og det er faktisk det eneste demokratiske land, jeg kender, der fratager sine borgere stemmeretten, - andre nationers borgere bruger at brevstemme eller at stemme på ambassaden. Men altså ikke retsstaten Danmark, eller hvad man nu kan kalde landet, hvor det f.eks. nu også er blevet forbudt at være fattig.

Kenneth Krabat, Ole Frank, Søren Roepstorff, John Damm Sørensen, Bjarne Andersen, Thomas Tanghus, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Peter Andersen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Torben K L Jensen, Peter Knap, Rolf Andersen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Retssamfundet er kun proforma.

Forleden kom Sass-Larsen til at sige, at vi skal have "rodet os ud af menneskerettighedskonventionen".
Selvom Mette F straks lagde afstand til udtalelserne, er Sass stadig gruppeordfører, og bliver selvklart aldrig diciplineret som fx Mette Gjerskov og andre der offentligt undsiger partilinjen.

Det varer nok ikke længe, før folk på overførselsindkomst også skal fratages stemmeretten, og så hjælper det jo at man står udenfor konventionerne.

Sålænge vi ikke har en forfatningsdomstol, kan folketingets politikere gøre hvad der passer dem, sålænge de kan tælle til 90.
Grundloven beskytter os ikke mod magtmisbrug.

Ole Frank, Søren Roepstorff, Anne-Marie Krogsbøll, John Damm Sørensen, Bjarne Andersen, Thomas Tanghus, Torben Skov, Berith Skovbo, Søren Bro, Mogens Holme og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Kan i huske CEPOS var stolt ude og fortælle at de hjalp danskerne med at træffe rationelle valg.
Måske danskerne skulle informeres bedrer om, at danskerne ikke har adgang til de nødvendige informationer for at træffe rationelle valg.

Ole Frank, P.G. Olsen, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Andersen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvorfor er det lige, at vi passivt ser til mens demokratiet udsættes for pres?
Fordi de der presser, ejer voldsmonopolet og domstolene.

Trond Meiring, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Søren Roepstorff, Egon Stich og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar

SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS SKAMMENS Og dét uagtet, at det har stået på i mange år: Nu er det slået fast - begge sider ønsker ikke indsigt i statsarbejdet. Det betyder landets befolkning er i hænderne på politikerne, og ikke omvendt.