Leder

Dette er finanssektorens #MeToo-moment

Vi er vidne til et virkeligt demokratisk fremskridt: Økonomiske aktører, som troede sig hævet over hensynet til det fælles bedste, bliver draget til ansvar gennem afsløringer – og de erkender deres fejl
Vi er vidne til et virkeligt demokratisk fremskridt: Økonomiske aktører, som troede sig hævet over hensynet til det fælles bedste, bliver draget til ansvar gennem afsløringer – og de erkender deres fejl

Frederik Troels-Smith

Indland
27. november 2018

De er ikke seksualforbrydere, og der er ikke krænkede kroppe, som træder frem med anklager mod overmagten. Alligevel kan den dramatiske tendens, som har detroniseret Danske Banks ledelse og nu tvunget topchef i ATP, Christian Hyldahl, til at fratræde sin stilling, sammenlignes med #MeToo-bevægelsen. 

Analogien er, at det, der var acceptabelt for en lille kreds, dengang det var skjult, bliver uacceptabelt for alle, så snart det bliver afsløret. Meget magtfulde aktører bliver draget til ansvar gennem afsløringer af fortidens gerninger. Og de forsvarer sig ikke; de erkender, at de har gjort noget forkert. 

Det var, fordi det blev afsløret for offentligheden, at Danske Bank havde tjent milliarder på hvidvask i deres estiske filial, at banken selv undersøgte det og tog konsekvensen. Og det var, fordi dagbladet Børsen afslørede, at Hyldahl tilbage fra 2006 til 2008 som chef i Nordea spekulerede i uretmæssig refusion af udbytteskat, at han mandag måtte forlade sin stilling. Den schweiziske højesteret underkendte handlerne i 2007 og tvang Nordea til at tilbagebetale et millionbeløb.

Men dengang erklærede Hyldahl, at han ikke havde noget at skamme sig over. Og han blev i 2017 ansat som topchef i ATP til at forvalte en af velfærdssamfundets største fælleskasser på 783 milliarder, som lønmodtagerne ifølge loven skal indbetale til.

Økonomiske aktører stillet til ansvar

Hyldahl har nu gjort offentlighedens fordømmelse til sin egen erkendelse:

»Tankesættet var ikke, at det var skattespekulation,« som han har sagt til finans.dk.

»Tankesættet var, at det var handler, hvor man kunne udnytte en misprisfastsættelse. Men hvis vi dengang havde haft samme fokus på samfundsansvar, som vi har i dag, så havde vi ikke indgået de handler.«

Det er ikke heksejagt, som finder sted her. Kolossalt magtfulde økonomiske aktører, som åbenbart troede sig hævet over hensynet til det fælles bedste, bliver stillet til ansvar for offentligheden.

Det har længe primært været det politiske system, som er blevet gjort til genstand for kritik og afsløringer. Siden offentliggørelsen af Panama Papers, de såkaldte LuxLeaks og journalistiske afsløringer af hvidvaskskandaler, har vi fået en effektiv kritik af den ellers almægtige finansielle overklasses kultur og praksis. 

Der tales i de her år om demokratiets krise og skrives bøger om demokratiets død, men det her er demokratiske fremskridt: Aktører med stor magt over fællesskabet bliver draget til regnskab af fællesskabet. 

Hør også Rune Lykkeberg tale Christian Hyldahls fald i Radio Information, Informations podcast. Indslaget begynder ved 30:40.  

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

OK - de er blevet afsløret,men at sammenligne det med #MeToo-bevægelsen er lige i overkanten - Rune og jeg vil vædde en inflationsramt "hund" på at de har et mere lukrativt job inden jeg kan nå at sige - "Pater Noster" Vil der ske noget efter turen i gabestokken som som feks. en fængselsstraf ?
Næh - de er jo "too big to jail"

Finn Lindberg, Morten Lind, Oluf Husted, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Erik Fuglsang, Kim Øverup, Werner Gass, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek, Kurt Nielsen, Ryan Klitholm, Ejvind Larsen, Ivan Breinholt Leth, Jørn Andersen, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Olaf Tehrani, Bjørn Pedersen, Hanne Ribens, Torsten Jacobsen, Marianne Stockmarr og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Her er det der burde stå, hvis overskriften skulle give menig.

Finanssektoren + #MeToo-moment = Fortsat dansk politisk Trumpisme.

Banditter i habitter.
Folkevalgte politikere har kollektivt besluttet sig for at optræde som statister, de folkevalgte politikere mener selv, at de intet ansvar har i denne skandale, men borgerne har aldrig haft råd til, først at sikre Danske Bank ikke gik fallit 2008, for efterfølgende at konstatere at Danske Bank og vores folkevalgte politikere, intet har lært af dette.

Da den systemiske finanssektor senest i 2008, frarøvede borgerne deres indbetalte skattepenge, efter de centralt placerede i finanssektoren hade fået deres bid af kagen i form af bonusordninger og resultat løn, hvorfor undlod vores folkevalgte politikere at indføre en up-side betingelse, for at rede den systemiske bank Danske Bank i 2008?

Borgerne burde retmæssigt være medejere for den indskudte kapital?

Hvem skal betale denne gang?

Danske Bank risikere, at blive lukket ned af amerikanske myndighedder.
“Danske Bank CEO quits over $234 billion money laundering scandal.

In an indication of the costs such lapses can have, Dutch bank ING (INGA.AS) agreed to pay 775 million euros ($900 million) this month after admitting criminals had been able to launder money through its accounts.

And earlier this year U.S. authorities accused Latvia’s ABLV of covering up money laundering, leading to the bank being denied U.S. dollar funding and its swift collapse.

While Danske does not have a banking license in the United States, banning U.S. correspondent banks from dealing with it would amount to shutting it out of the global financial network.”

Link: https://www.reuters.com/article/us-danske-bank-moneylaundering/danske-ba...

Når sagen er afsluttet.

Statsbank.
De menneskeskabte klimaforandringer er financieres af finanssektoren, hvilket er en eksistentiel udfordring, Danske Bank mf., er udover at være klimakatestrofe skabende og international organiseret kriminalitet en samfundsskadelig systemisk bank.

Danske Bank ekspropriation og force majeure.

De fattige burde ikke, som i 2008 ‘igen’, betale for de riges fest.

Men har noget forandret sig?

Morten Lind, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Erik Fuglsang, Ryan Klitholm, Ervin Lazar, Christian Nymark, Kjeld Jensen, Søren Roepstorff, Werner Gass, Mogens Holme, Carsten Mortensen, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Lars Petersen, Jakob Trägårdh, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Jørgen Wentzlau, Torsten Jacobsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Phillip - jeg vil lige stikke dig en undskyldning for påstå at du ikke har forstand på politik.
Det du skriver har hele tiden været politisk dynamit - i allerhøjeste potens.
Kære Phillip - hvor dum kan man være ?

Philip B. Johnsen

Torben K L Jensen
Tak.

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Har Chefredaktøren fået en hjerneblødning?

Analogier er noget farligt stads: De kan - og bliver ofte - anvendt til at forsimple komplekse fænomener ved at fremhæve visse fællestræk. Disse fællestræk fremstår som primært betydningsfulde, mens forskelle fænomenerne imellem - ofte forskelle af væsentlig betydning - fortabes.

Som Torben K L Jensen for eksempel påpeger, så ledsages afsløringer af misrøgt af ansvar i erhvervslivets top - i disse år særligt i finansverdenens top - jo ikke just af nogen form for reel ansvarspådragelse: Disse 'slagne' mænd - og det er ganske rigtigt oftest mænd - detroniseres ikke, thi de har på forhånd sikret sig en særdeles blød landing i kraft af kontraktbundne 'gyldne faldskærme', ligesom de som regel hurtigt finder ny ansættelse i de samme kredse.

Kunne Chefredaktøren ikke i det mindste have gjort sig den ulejlighed at pege på blot én finansforbryder, som er blevet straffet i samme omfang som en Harvey Weinstein? Blot én?

Måske Ekstraordinære tilfælde som en Kurt Thorsen eller en Stein Bagger kaldes frem af erindringen? Men de er netop dette - ekstraordinære tilfælde - og mon ikke deres alt for genkendelige og offentlige 'brands' spiller en større rolle i deres deroute, end en 'etisk fordring' i de profithungrende selskaber, som ellers nok bød sig til inden sløret faldt?

Harvey Weinstein kommer aldrig - som i ALDRIG - til at producere film af betydning igen. Christian Hyldahl er allerede i forhandlinger om sit næste job..

Har Chefredaktøren fået en hjerneblødning, eller er dette vitterligt niveauet?

Morten Lind, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Flemming Berger, Erik Fuglsang, Christian Nymark, Ervin Lazar, Søren Roepstorff, Werner Gass, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Ryan Klitholm, Kurt Nielsen, Ejvind Larsen, Hans Larsen, Jørn Andersen, Katrine Damm, Philip B. Johnsen, Thomas Tanghus og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Hidtil, i denne lavine af afsløringer i finansverdenen, har ingen journalist, eller kommenterende læser spurgt om finans-ansatte, chefredaktører og jeg har betalt indkomstskat efter reglerne.

Så jeg opfordrer til: DUEL PÅ SKATTETRYK, skal vi to begynde Rune Lykkeberg?

Vi har begge haft god indtægt de seneste 30 år, har du også betalt ca. 50% i SKAT af din indkomst?

En lille flig af en løsning
Man kunne kigge på de ulidelig DJØFiserede afrapporteringssystemer, der tydeligvis trækker alle ressourcer ud af vores offentlige system. Al personale bliver bruger tid på at melde tilbage til ledelsen og politikerne, at her gå det godt. Imens har en stor offentlige organisation som SKAT ladet hele udbytteskatområdet overvåge af én person, og Finanstilsynet møder op i Dansk Bank to skoleelever høj, så må det gå galt. Social-styrelsen lader én person udbetale mia af kr. Og sådan er det hele vejen rundt! Beskæftigelsesområdet, hospitalvæsenet...

DJØFiserede afrapporteringssystemer løser nok ikke i sig selv de finansielle svindelsager vi står over for, men vi skal af med dem fordi de er det offentlige systems de-legitime moder.....

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Werner Gass, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Ryan Klitholm, Jørn Andersen, Oluf Husted og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

En ting er, at pengebegærlige aktører med en syg samfundsmoral sjældent bliver ramt hårdt nok, hvor det gør ondt, nemlig pengepungen. De politikere, som har dyrket og dyrker mindre økonomisk fællesskab (og dermed signalerer mindre ansvar for den enkelte over for samfundet) med koncepter a la "minimalstaten" og nærmest været den direkte årsag til tabet af samfundsmilliarderne, slipper endnu lettere.

Undermineringen af tilliden til samfundet og fællesskabsfølelsen fortsætter støt og roligt, ikke mindst når skruppelløse erhvervsfolk og blinde ideologer ikke straffes nok for deres handlinger. Flerårige samfundstjenestestraffe ville være passende. Måske som et realityprogram (hvis det da er interessant nok, når nogen gør noget for andre end sig selv).

Eva Schwanenflügel, Ervin Lazar, Trond Meiring, Werner Gass, Mogens Holme og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

tjahh oluf Husted vi behøver ikke spørge så naivt, vi kan jo tjekke statistikken,
en artikel som var ment som partsindlæg til fordel for skattesænkninger for høje indkomster, fremhævede at de rigeste 10% betaler 60% af alle indkomstskatter,
dette lyder jo vældig fint, lige indtil man selv gransker statistikken og kan konstatere at de samme 10% modtager 80% af alle indtægter,
altså betaler vi andre 40% af alle skatter ud af kun 20% af alle indkomster,
og når man så samtidig ved at statistikken kun dækker den hvide økonomi, og dermed ikke tager højde for formuer i skattely og indtægter som går uden om systemet, kan man vel med en vis ret konkludere at jo højere man er i hierarkiet jo mindre bidrager man til fællesskabet,
og så ved vi jo også at man sagtens kan snyde fællesskabet selv når man følger reglerne,
og hvor mange kassedamer tror du udnytter alle muligheder for at holde sin skat nede inden for reglerne ?
og hvor mange på toppen undlader at gøre alt hvad der er lovligt for at mindske sin skat ud fra et ønske om at yde sit ???

Disse sager er klart nok 1-0 til pressens nye stil. Førhen var det mest boulevardpressen der tog sig af at "hænge ud på forsiden". Nu er det blevet standard procedure for stort set alle medier. Det ville være interessant at høre Rune Lykkeberg og Lasse Jensen diskutere, om der er tale om journalistik i offentlighedens tjeneste.

Grethe Preisler

Jeg tror jeg ombestemmer mig m.h.t. om jeg skal forny mit abonnement, når det udløber efter årsskiftet. Der er åbenbart nogle af de 'nye læsere', der er bedre til at finde ud af 'spillereglerne' vedr. sletning af 'stødende kommentarer' end undertegnede 'oldtidsfund' fra Børge Outzez tid som chefredaktør på den mindst ringe ;/

Eva Schwanenflügel, Torsten Jacobsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Rune Lykkeberg skriver næsten altid på en underfundig måde