Leder

Det er ikke flygtninge men politikere, der dræner politiet

Statistik vidner om, at der ikke er noget flygtningepres på Danmark og de danske grænser – det virker snarere til, at det er politisk pres, der dræner politiets ressourcer
Statistik vidner om, at der ikke er noget flygtningepres på Danmark og de danske grænser – det virker snarere til, at det er politisk pres, der dræner politiets ressourcer

Jens Dresling

Indland
30. november 2018

Man kunne forledes til at tro, at der er et migrant- og flygtningepres, når man læser justitsminister Søren Pape Poulsens (K) svar fra begyndelsen af november til Folketinget om politiets ressourcer.

I svarene tales der om »presset på politiets mandskabsressourcer« som følge af »migrant- og flygtningesituationen«.

Ordet »pres« bruges flere gange til at beskrive politiets situation.

Men spørgsmålet er, om det snarere er et politisk pres, der dræner politiet for ressourcer, frem for et migrant- og flygtningepres.

Justitsministeren fortæller til Folketinget, at Rigspolitiet har oplyst, at »politiet fra den 4. januar 2016 til den 22. august 2018 har afvist i alt 5.772 personer ved den dansk-tyske grænse som følge af den midlertidige grænsekontrol«.

Justitsministeren fortæller imidlertid ikke, at mere end halvdelen af disse personer blev afvist i 2016 – de fleste i begyndelsen af året. Justitsministeren fortæller heller ikke, at antallet af afviste personer faldt i 2016 og siden da har ligget jævnt på et lavt niveau.

I gennemsnit er der i 2018 afvist 37 personer om ugen ved den midlertidige grænsekontrol.

Glemt pas

Mønstret af afviste personer ved grænsen tegner et helt andet billede end ministerens ord om en »migrant- og flygtningesituation« ved den dansk-tyske grænse. Horden af afviste personer topper i sommerferieugerne.

Alt taler for, at en stor del er turister, der har glemt deres pas.

Statistikken over afviste indikerer ikke et migrant- og flygtningepres, der kan retfærdiggøre det politiske valg, det er at afsætte så store ressourcer til at bevogte grænsen.

Men det er en god, politisk luns at kaste til støttepartiet og til de mistroiske vælgere, der på den måde forledes til at frygte, at der er et problem.

Hvis der var et flygtningeproblem, ville grænsekontrollen ikke være løsningen. For disse flygtninge kunne søge asyl eller vælge en alternativ rute.

Derfor ligner grænsekontrollen alt andet lige en illusion om et problem, der aktuelt ikke findes – og en illusion om, at kontrollen med grænserne er løsningen på det problem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kunne være interessant at få oplyst, hvor mange politier der anvendes som babysittere (statussymboler) for bange politikere og lignende?

I disse tider, hvor vi skal dokumentere alt muligt undrer det mig, at politiet ikke registrerer årsagen til at folk bliver afvist ved grænsekontrollen. Flensborg Avis har spurgt betjentene for nogen tid side, og der hævdede de, at langt de fleste var ganske almindelige mennesker, der blot havde glemt deres pas. Mon man ikke registrerer, fordi hele grænskontrollens aburditet så ville træde klart frem? P.S.: En af de udsendte betjente fik forresten en bøde. Han havde lige været et smut over grænsen for at købe ind - men havde glemt sit pas, da han ville ind i DK igen :-).