Leder

Indvandrere i sundhedsvæsenet har krav på en ordentlig behandling

Det er på tide, at de krav, vi har stillet til indvandrerne, også er krav, vi må kunne stille til hinanden. Både blandt ledere, kolleger og pårørende til patienter må vi råbe op og stille krav om, at man skal opføre sig ordentligt over for medarbejdere med anden etnisk baggrund
Som regel er der – som her – en god relation mellem hjemmesygeplejersken Lwam Berhane og borgerne, når hun er på hjemmebesøg. Men hun skønner, at hun ugentligt har negative oplevelser som følge af sin etnicitet, siger hun.

Som regel er der – som her – en god relation mellem hjemmesygeplejersken Lwam Berhane og borgerne, når hun er på hjemmebesøg. Men hun skønner, at hun ugentligt har negative oplevelser som følge af sin etnicitet, siger hun.

Peter Nygaard Christensen

26. november 2018

De seneste årtier har vi i Danmark været meget optaget af at stille krav til indvandrere om, at de skal respektere dansk kultur, få en uddannelse, tage et arbejde og bidrage til samfundet. Selv håndtryk og hovedbeklædning har vi stillet krav om.

Vi har talt meget om de indvandrere, som var kriminelle, på overførselsesindkomst, og som kunne kaldes en økonomisk belastning.

Men der er også en anden gruppe af indvandrere i Danmark. En stor gruppe, som gør alt det, samfundet har givet dem besked på – og som alligevel bliver mødt med tilsvinende kommentarer på grund af deres hudfarve.

I weekendens Information kunne man læse om hjemmesygeplejerske Lwam Berhane, som havde oplevet af få smækket døren i hovedet af en patient, fordi han ikke ville behandles af »sådan en som hende«.

Patienten sagde efterfølgende til hendes kollegaer, at »hende den sorte skal ikke komme her mere«.

Lægen Ayhan Al Kole fortalte om en episode på en akutafdeling, hvor patienten havde sagt, at hun hellere ville dø end behandles af ham. Han er også blevet kaldt »forbandede perker« og blevet beskyldt for, at han »snylter på samfundet«.

Også bioanalytiker Yasemin Senel fortalte, hvordan patienter ikke ville lade hende tage deres blodprøver, fordi hun bærer tørklæde. En patient har også sagt til hende, at hun skal tage tilbage til der, hvor hun kommer fra.

Der er tale om tre eksempler fra medarbejdere i det danske sundhedsvæsen. Dermed er der også tale om episoder, hvor de, der er kommet med de diskriminerende udtalelser, måske har stået i en presset situation eller været meget dårlige.

Ikke desto mindre har patienterne følt, at det var legitimt at tale til sundhedspersonalet på den måde – og i flere tilfælde har de også fået en anden behandler.

Det gode argument for, at man sætter en anden læge, sygeplejersker eller bioanalytiker ind, kan være, at de ikke skal udsættes for samme tilråb en gang til. Men hensynet kan også føre til en legitimering af, at det er okay at vælge behandler på baggrund af hudfarve.

Det er på tide, at de krav, vi har stillet til indvandrerne, også er krav, vi må kunne stille til hinanden. Både blandt ledere, kolleger og pårørende til patienter må vi råbe op og stille krav om, at man skal opføre sig ordentligt over for medarbejdere med anden etnisk baggrund.

Det er det mindste, vi kan gøre.

Lwam Berhane bliver ked af det, når hun bliver udsat for fjendtlige bemærkninger. Jeg arbejder for at hjælpe andre, så de kan få det bedre. Det gør ondt. Men jeg begynder også at vænne mig til det, fordi jeg hører det så tit, siger hun
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Johanna Haas
 • Eva Schwanenflügel
 • Malan Helge
 • Carsten Munk
 • Flemming Berger
 • Peter Wulff
 • Dorte Sørensen
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Hans Larsen
 • Christian Mondrup
 • David Zennaro
 • Poul Anker Sørensen
Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Malan Helge, Carsten Munk, Flemming Berger, Peter Wulff, Dorte Sørensen, Maj-Britt Kent Hansen, Hans Larsen, Christian Mondrup, David Zennaro og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Skamløs behandling af dem der vil DK. Fy til dem, der afviser deres indsats.

Bodil Hansen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Aaen, Henriette Bøhne, Per Klüver og Lars N. Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

De der bakker op om racistiske ministre og politikere bli'r også syge og gamle, og det ændrer ikke deres indstilling til omverden når de møder dementier af deres fordomme. Man kan jo tilmed bli' formand for Folketinget med sådanne fordomme og leder af et politisk parti med en ret løsagtigt indstilling til faktiske forhold.

Bodil Hansen, Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, Finn Egelund, Christel Gruner-Olesen, Karsten Aaen, Henriette Bøhne, Dorte Sørensen, Mogens Holme, Lars N. Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Søren Bro, Lise Lotte Rahbek og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Hvorfor bliver patienter ikke meldt til politiet for diskrimination når de diskriminerer (sundheds)personale?

Bodil Hansen, Peter Beck-Lauritzen, Lisbeth Larsen, Karsten Aaen, Christian Mondrup, Henrik L Nielsen, Niels Duus Nielsen, Per Klüver, Michael Friis, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Søren Bro anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det er på tide, at de krav, vi har stillet til indvandrerne, også er krav, vi må kunne stille til hinanden. Både blandt ledere, kolleger og pårørende til patienter må vi råbe op og stille krav om, at man skal opføre sig ordentligt over for medarbejdere med anden etnisk baggrund.

Det er jo en rigtig udtalelse som alle fornuftsvæsner kun kan bifalde. Men er det ikke lidt tankevækkende at den gode mening IKKE gør op med DEM og OS. Vi må, skrives der, underforstået os der ikke er indvandrere, opføre os ordentligt. Det gælder vel hele befolkningen hvad enten man har rødder i Thy eller Tyrkiet.

Bodil Hansen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Aaen, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Helt enig. Problemet kan dog være hvis der er tale om eks. demens eller lignende, så kan folk reagere helt utilstedeligt uden at være klar over det, ligesom at mange rigtig gamle på ingen måde har kendskab til hvordan verden og dk har forandret sig. Det burde dog blive automatisk bedre over tid.
Til gengæld er der altså en udfordring den anden vej, som man må indstille sig på nøjagtig samme position. Folk fra mellemøstlig kultur der eks. Ikke kan acceptere mandlige plejere(hvis man selv er kvinde). Der bliver vi nødt til at være lige så kategorisk

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Aaen, Hans Aagaard og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er tragisk komisk! Først skældes der ud over at indvandre (og især kvinder) ikke arbejder og dem der gør vil "vi" ikke ha' at de behandler "os". Er danskerne virkelig så tude dumme eller hvad er der galt med "os" ?

Bodil Hansen, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Henriette Bøhne og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

@Dorte,
Ja, nogle danskere er virkelig 'tudedumme', og desværre er der en del indvandrere, der også er det.
Men de fleste af os beboere her i Danmark er faktisk meget fornuftige, og kan finde ud af at omgås rimeligt civiliseret - uanset hudfarve eller religion ;)

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Henning Kjær, Vivi Rindom og Michael Friis anbefalede denne kommentar

Alle patienter har krav på respekt.
Al personale på sygehuse har krav på respekt.
Underskudsmennesker er tunge at danse med uanset alder, hudfarve eller position. Tragisk er disse medborgere ikke lykkelige og synes deres lorteliv skal gøre andre kede af det. Tag mere ansvar for dig selv og lad være med at dømme andre.
Vend den anden kind engang imellem i stedet for at søge konflikten.
Jeg synes, at det er trist når man synes, det er i orden at en lille restaurant i USA ikke vil servere for en der er ansat som talsperson for Trump. Uanset hvad du synes om Trump vil den slags handlinger kunne bruges til at fremme hadet i samfundet. "Han gjorde det også!"

Der hives nogle eksempler frem og problematikken gøres generel og der væltes kommentarer op ad side ned ad side. En meget almindelig fremgangsmetode. En myg gøres til elefant.
Sundhedssektoren ansætter på grund af mangel på arbejdskraft indvandrere. Kravet til disse på sprogområdet er behersket og kommunikationen med patienterne vanskeliggøres, så der ofte må stå en sprogkyndig sygeplejerske bagved.
Det fremmer ikke indvandrenes situation.
Sprogprøven, der f.eks anvendes, når du søger dansk borgerskab, hvor fjollet den end er, kan ikke være afprøvet på disse med et kvart kendskab til og især udtale af dansk.
Et desværre enkelt eksempel oplevet på Næstved Sygehus forløb således. Jeg var inde til undersøgelse for natlige behov for at stå op. En behandlingsmetode blev afvist af den indvandrende læge (Iran/Irak) med ordene så du tisse i bokse.
Jeg forestillede mig hurtigt, at jeg skulle have fastspændt bokse foran til udvandingen!
Den hjælpsomme sygeplejerske oversatte, at han mente tisse i bukserne!
Det meste af kommunikationen var uforståelig. Jeg hører og forstår nogenlunde, men forestillede mig ældre noget dårligere stillet, som ville være helt udelukket fra en 'samtale' endsige modtage information om deres situation.
Ansættelsesiveren er stærkt beklagelig.
Hvordan det faglige kontrolleres ved jeg ikke, men har ved arbejde i de tidligere sovjetstater set falske eksamensbeviser, som så ud som om, de var fremstillet af Nationalbanken.
En klar stramning af disse områder vil klart forbedre situationen i sundhedsvæsenet og for indvandrene.

Der har Været nogle grimme sager fremme. Hvad man mener og stemmer politisk er en demokratisk ret. Men ikke at kunne opføre sig ordentligt overfor det menneske der står over for en er så sandelig også et demokratisk problem. Stakkels det dygtige menneske som skal ængste at møde de mennesker som vedkommende skal håndtere. Vi er alle mennesker. Og ingen af os har vel lyst til at blive chikaneret eller voksen mobbet. Flov over vi kan Være så umenneskelige og racistiske.