Leder

Det må være grådighed, der får Jens Kramer til at forlade direktørpost med 5,2 millioner i baglommen

Den tidligere overborgmester Jens Kramer forlader sin post som direktør for byudviklingsselskabet By og Havn med en fyreseddel og et gyldent håndtryk. Måske skulle han bøde for grådigheden ved at donere pengene til byens hjemløse …? Nåh nej, det har han jo forsøgt før med ringe held
Den tidligere overborgmester Jens Kramer forlader sin post som direktør for byudviklingsselskabet By og Havn med en fyreseddel og et gyldent håndtryk. Måske skulle han bøde for grådigheden ved at donere pengene til byens hjemløse …? Nåh nej, det har han jo forsøgt før med ringe held

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
15. november 2018

Selv om vi lever i en tid, som nogle mener er domineret af en krænkelseskultur, er det svært ikke at blive krænket over den grådighed, der må ligge bag, at Københavns tidligere socialdemokratiske overborgmester Jens Kramer forlader sin direktørpost i udviklingsselskabet By og Havn med 5,2 millioner kroner i baglommen. Beløbet svarer ifølge netmediet Journalista.dk til godt og vel to årslønninger for den direktørpost, Jens Kramer blev fyret fra i foråret.

Hvorfor skal han have så mange penge for at have passet sit arbejde i et offentligt ejet selskab, som ifølge regnskaberne endda har negativ egenkapital og underskud?

Et økonomisk plaster

Almindeligvis er forklaringen på de såkaldte gyldne håndtryk, at de skal være en slags økonomisk plaster på såret for den person, der efter et brat stop i en virksomhed nu skal forsøge at opbygge en ny karriere.

Jens Kramer skal dog ikke melde sig ledig og søge efter et nyt arbejde. Det har han ifølge medieomtalen allerede sikret sig inden sin fratræden. Det gør det kun mere uforståeligt, hvorfor han skal have lov til at mæske sig med københavnernes penge. Den 67-årige Jens Kramer er heller ikke som andre af sine jævnaldrende bysbørn i den situation, at han kun har folkepensionen at leve for. Fra kommunen modtager han så vidt vides en rundhåndet pension fra sin tid som borgmester.

At bøde for grådigheden

Som bekendt er grådighed en af de syv dødssynder, og uanset om Jens Kramer tror på den slags eller ej, kunne han godt være optaget af sit ry og rygte i stedet for bare at rage til sig

En oplagt måde at bøde for grådigheden kunne være at skænke de mange penge til mere værdigt trængende, f.eks. de hjemløse i byen, der ikke har fået gavn af Jens Kramers anstrengelser gennem 14 år med at sælge byggegrunde til dyre ejerboliger.

Men … det har Jens Kramer jo prøvet før.

Tilbage i 2001 modtog han en pris fra ejendomsmæglerne på 50.000, som han flot erklærede skulle gives til hovedstadens hjemløse. Det viste sig dog at holde hårdt, for i stedet for at punge ud tog overborgmesteren i første omgang på ferie til Australien for pengene. Først efter politisk pres lykkedes det at få den bjærgsomme borgmester til at overføre beløbet.

Et lignende pres kunne københavnerne godt bruge i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Pamper-vældet er en dødvægt i fornyelsen af det gamle arbejderparti og på tide at nye kræfter fra venstrefløjen tager over - "tabula rasa" er en nødvendighed i København.

Anne Schøtt, Hanne Ribens, Lasse Glavind, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar

Jeg bliver altid lidt varm om hjertet, når en journalist vis lidt indination over magtmisbrug og grådigheden i de øverste cirkler.

Kurt Svennevig Christensen, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Lasse Glavind, Katrine Damm, Kenneth Krabat, Kjeld Jensen, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Det holder aldrig op. Ta' selv bordet "bugner", offentlige ledere kan bare forsyne sig. Uklædeligt! Griskhed af værste skuffe.

David Zennaro, Hanne Ribens, Katrine Damm, Per Torbensen, Kjeld Jensen, Ejvind Larsen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar

"Så'dan er kapitalismen, jeg syn's fan'me det er synd.

Hanne Ribens, Katrine Damm, Kjeld Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Hvad var det fru Mette F udtalte for et stykke tid siden, noget i retning af: 'Kapitalismen er blevet syg'

Ja det fandme sygt.

Grethe Preisler

"Den, som ved de små ting hæfter sig,
la'r de store uløst efter sig"
(Kumbel)

Ved den seneste opgørelse af det københavnske befolkningstal udgjorde det i 2017 lidt over 600.000 personer (børn og oldinge indbefattet). Der bliver så cirka en tier pr. hoved at gøre godt med, hvis Kramers exorbitante fratrædelsesgodtgørelse på 5 mio. skal tages fra ham og fordeles ligeligt mellem mellem de værdigt trængende i København ... ;-/

Flere kommentatorer mener, at Kramers fratrædelsesgodtgørelse har noget med kapitalisme at gøre.

Intet kunne være mere forkert! Interessentskabet By & Havn, hvor Kramer var direktør, ejes såvidt jeg husker 98% af Københavns Kommune og 2% af staten. Kramer er tidligere socialdemokratisk overborgmester i København, formanden for By & Havn er Carsten Koch, tidligere socialdemokratisk folketingsmedlem og minister.

Det er der ikke meget kapitalisme over!

Selskabet er "født" med en negativ egenkapital, fordi selskabet har nogle grunde, hvis værdi pt. ikke matcher selskabets forpligtelser (lån og de politisk fastsatte bidrag til metro og nordhavnstunnel). Det er ikke noget større problem, at interessentskabet er teknisk insolvent, for Københavns kommune hæfter for gælden - som i øvrigt i alt væsentligt er lån i Nationalbanken.

Det er der som man kan se heller ikke noget kapitalistisk ved. Hvis selskabet havde været omfattet af privatkapitalistiske spilleregler var det for længst gået konkurs. Hvilket i øvrigt ville have været tragisk for Københavns udvikling.

I øvrigt har Kramer gjort et rigtig godt job i By & Havn, og han ville helt sikkert hellere have fortsat endnu nogle år. Fratrædelsesgodtgørelsen er i sin tid aftalt i hans ansættelseskontrakt. Kramer blev fyret, og i den slags tilfælde må arbejdsgiveren betale den aftalte fratrædelsesgodtgørelse.

Fru Frederiksen har i øvrigt sagt meget ævl! (I modsætning til Kramer...).

jens peter hansen

Og Kabell han ku jo også skæppe lidt i kassen. Men han var jo fra EL så han er fredet.

Jens Winther. Du har ret i, at kommentarerne bruger kapitalisme som skældsord, og ikke som fænomen.
At du så omgående bruger ejndomsretten, gæld, banksystemt og andre begreber fra det kapitalistiske univers til at underlygge dine argumenter med få så være.
Det centrale spørgsmål er ikke om dit liv er fortjent, men om det er anstændigt.

@Peter Knap - jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår din lidt kryptiske kommentar. Men jeg har ikke noget at skamme mig over - bestemt ikke!