Leder

Ole Andersen måtte ud, hvis Danske Bank fortsat vil besynge sit samfundsansvar

Danske Bank besynger sit eget samfundsansvar, og Karsten Dybvad er et åbenlyst bedre bud end Ole Andersen på en formand, der kan løfte dette ansvar. Men der er næppe tvivl om, at hans netværk i centraladministrationen og blandt politikere er et lige så stort aktiv for banken som hans moralske integritet
Først måtte administrerende direktør Thomas Borgen forlade banken, og nu bliver bestyrelsesformand Ole Andersen (på billedet) fjernet sammen med næstformanden og to andre bestyrelsesmedlemmer.

Først måtte administrerende direktør Thomas Borgen forlade banken, og nu bliver bestyrelsesformand Ole Andersen (på billedet) fjernet sammen med næstformanden og to andre bestyrelsesmedlemmer.

Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Indland
8. november 2018

Danske Bank beskriver sig selv som en samfundsstøtte. Banken er Danmarks største og en af de største finansielle institutioner i Norden.

»Det betyder, at vi har et særligt ansvar over for de samfund, vi er en del af,« skriver banken på sin hjemmeside.

Men det har den seneste tid været svært at få øje på, at Danske Bank skulle løfte dette tunge ansvar. Tværtimod har den assisteret autokrater og kriminelle netværk i samfundsundergravende virksomhed for hundreder af milliarder.

Men nu skal det være nye tider. Først måtte administrerende direktør Thomas Borgen forlade banken, og nu bliver bestyrelsesformand Ole Andersen fjernet sammen med næstformanden og to andre bestyrelsesmedlemmer.

Hovedaktionæren A.P. Møller Holding lægger ikke skjul på at stå bag, og selskabet har også udpeget administrerende direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad som Ole Andersens efterfølger. Med A.P. Møller-bestyrelsesformand Ane Ugglas ord skal ændringerne sikre »en kultur, der er i overensstemmelse med forventningerne fra myndigheder, samfundet, kunder og aktionærer.« 

Det er dramatisk at afsætte toppen af bestyrelsen på et tidspunkt, hvor banken endnu ikke har fundet en ny administrerende direktør, men beslutningen er fornuftig.

Lod indtjeningen skygge for samfundsansvar

Ole Andersen har vist sig ude af stand til at finde en direktør, som Finanstilsynet kunne acceptere, og endnu vigtigere: Det er åbenlyst, at han og resten af bestyrelsen burde have gjort langt mere for at standse hvidvasken og afdække omfanget af den, da de blev advaret om aktiviteterne i den estiske filial.

I stedet lod Ole Andersen, der har tjent en formue i bank- og kapitalfondsverdenen før sin tid i Danske Bank, hensynet til indtjeningen overskygge det samfundsansvar, som banken selv besynger.

Med en fortid som departementschef i Statsministeriet og Finansministeriet virker Karsten Dybvad bedre egnet til at indføre samfundsansvar i Danske Bank som andet end floskler på bankens hjemmeside. Han har arbejdet i statens tjeneste det meste af sin karriere, og som DI-direktør har han fremstået som en leder med integritet og engagement i samfundet.

Det står samtidig klart, at Karsten Dybvad ikke alene skal sikre et moralsk minimum i Danske Bank. Han er også en mand, der med sit store netværk i centraladministrationen og blandt politikere kan hjælpe med at afbøde de sanktioner og den regulering, som den seneste tids finansskandaler kunne tænkes at føre med sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frode Sørensen

Karsten Dybvad kommer fra DI, der ikke har problemer med, at der ifølge ILO dør 2000 årligt af dårligt arbejdsmiljø i Danmark.

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis Karsten Dybvad indtræder som bestyrelsesformand i Danske Bank, er der en ledig stilling som direktør i DI.
Mon Løkke har kig på den?

Bjarne Andersen, Mogens Holme og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Karsten Dybvad er "kun" socialdemokrat fordi han har læst den samme bog som Bjarne Corydon -"konkurrencestaten"

Bjarne Andersen, Oluf Husted, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Mine forældre sagde altid, at jeg skulle vælge mine venner med omhu! Ærgeligt, at Karstens forældre ikke lagde lidt mere vægt på at lære lille Karsten dette!

Philip B. Johnsen

Nu er der en ny skandale under opsejling, der kommer til at ligne de mange tidligere Danske Bank skandaler, det skal ikke undre mig med ny skatteunddragelse indbygget, hvor politikere igen kommer til at agere håndlangere for de kriminelle aktører og ikke repræsenterer borgernes interesser.

Børsnoterede Ørsted tidligere DONG er med hjælp fra Danske Bank i fuld gang med at lede efter købere til Radius, der leverer el til omkring 1 million danskere.

Privatisering af vital infrastruktur er, et dummepenge ligende tricks, hvis de private aktører går fallit, så skal staten overtage forretningen og udbedre skaderne og det for skatteydernes regning.

Det er nøjagtig derfor, at det kaldes vital infrastruktur.

Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Oluf Husted, Torben K L Jensen, Lars Løfgren, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Trond Meiring og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg kender en flok afrikanere som har deres egen bank. De indbetaler hver et tusinde kroner om måneden og efter seks indbetalinger modtager de hver især seks tusinde kroner. Det kan selvfølgelig virke lidt molboagtigt, men pointen er at de kan føle sig rige mindst to gange om året og være i stand til at købe noget, de måske ikke eller ville have råd til. Banken adskiller sig dog fra fx Danske Bank ved at der ikke er noget der hedder udlån, for afrikanerne ved godt at det er der problemerne begynder.

Peter Beck-Lauritzen, John S. Hansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

SK; - derfor bankerne afskaffes og lønmodtagernes pensionskasser overtager forretningerne=ligesom de kloge afrikanere gør! Ud med banditterne i habitterne/finanskonglomeraterne.
Danske Bank = samfundsstøtter?