Leder

Folk vil se tilbage på 2018 og spørge: Hvis I forstod alvoren, hvorfor handlede I så ikke?

På trods af en historisk varm sommer og indtrængende advarsler fra FN’s Klimapanel gik danske politikere i 2018 mere op i at stramme udlændingereglerne end at modgå klimaforandringerne
Der er afsat godt trekvart milliard kr. over fire år til at sende omkring 100 udlændinge på tålt ophold ud på øen Lindholm.

Der er afsat godt trekvart milliard kr. over fire år til at sende omkring 100 udlændinge på tålt ophold ud på øen Lindholm.

Emil Gjerding Nielson

Indland
31. december 2018

Om nogle år vil man formentlig se tilbage på dansk politik i 2018 og undre sig. Sommeren var historisk varm. FN’s klimapanel advarede indtrængende om behovet for omgående handling for at modvirke klimaforandringerne og redde fremtidige generationer. Men det satte ikke noget nævneværdigt aftryk på den førte politik.

Ingen kunne længere være i tvivl om, at planeten står over for en monumental trussel, og alligevel var de fleste danske politikere tilsyneladende mere optaget af udlændinge.

Regeringen fandt sidst på foråret sammen med DF og Socialdemokratiet om en såkaldt ghettopakke, der blandt andet indfører tvungen vuggestue for etårige. Få dage efter vedtog politikere fra samme partier et tildækningsforbud for at kriminalisere burka og niqab.

Partierne var ligeledes enige om at stramme betingelserne for at få dansk statsborgerskab, som på flere punkter efterhånden er drevet ud i absurditeterne. Socialdemokratiet stemte dog hverken for eller imod regeringens lovforslag om en ceremoni, hvor ansøgerne skal give hånd til en kommunal repræsentant.

For regeringspartiernes vedkommende må man konstatere, at de for længst har givet køb på en moderat udlændingepolitik, men med Ghettopakken, tildækningsforbuddet og håndtryksceremonien synes særlig Venstre og Liberal Alliances ideologiske kapitulation fuldendt. I hvert fald kan det udefra være vanskeligt at følge, hvordan man kan hævde at være liberal og samtidig lovgive om, hvornår folk skal sende helt små børn i institution, hvordan de må gå klædt, og hvorvidt de skal give hånd.

Hvad Socialdemokratiet angår, er det heller ingen nyhed, at Mette Frederiksen har valgt at lægge sig helt op ad Kristian Thulesen Dahl på udlændingeområdet. Og i 2018 har hun bevist, at hun ikke ryster på hånden, men er klar til at følge DF hele vejen. Også selv om det i årets løb førte til et åbent brud med den tidligere regeringspartner, De Radikale, og med resten af oppositionen, der har reageret ved at opstille den ene alternative statsministerkandidat efter den anden.

Paradigmeskiftet i udlændingepolitikken har ført til et klimasvigt

Årets vigtigste politiske begivenhed, finanslovforhandlingerne, bekræftede billedet af, at et politisk flertal opfører sig, som om udlændinge udgør en større trussel end klimaforandringerne. Kort inden finanslovaftalen blev indgået, udsendte det uafhængige ekspertorgan Klimarådet en alarmerende analyse. Rådet konstaterede, at regeringens nuværende kurs vil føre til, at »tempoet i reduktionen af Danmarks samlede drivhusgasudledninger i årene 2021-2030« vil »blive reduceret til blot en fjerdedel af den nuværende reduktionshastighed«.

I sit oprindelige finanslovsudspil havde regeringen afsat 200 mio. kr. om året til nye tiltag inden for klima og luftforurening. Men Klimarådets daværende formand, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, gjorde klart, at det langt fra rækker til at opfylde Danmarks klimaforpligtelser.

Måske naivt kunne man derfor have håbet, at nogle af de penge, der var afsat til regeringens forhandlinger med sit støtteparti om finanslovsudspillet, ville gå til den grønne omstilling. Men DF prioriterede pensionister og et såkaldt paradigmeskift i udlændingepolitikken og valgte blandt andet at afsætte godt trekvart milliard kr. over fire år til at sende omkring 100 udlændinge på tålt ophold ud på en øde ø.

Det eneste ansvarlige ville have været at sætte massivt ind på at modgå klimaforandringerne. Regeringen kunne blandt andet have afsat flere penge til forskning i den grønne omstilling og til energieffektiviseringer og initiativer i landbrugs- og transportsektoren.

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen og energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt har givet udtryk for, at de har forstået det akutte behov for handling for at fremme omstillingen. Klimaforandringerne er »en brændende platform« har energi- og klimaministeren konstateret og sagt, at »vi skal gøre alt, hvad der overhovedet står i vores magt« for at bremse dem.

Men regeringen gør bare ikke alt, hvad der står i dens magt. I stedet har den prioriteret et monstrøst beløb til et symbolpolitisk tiltag over for en ganske lille gruppe udlændinge, og den har ikke brugt den varme sommer og advarslerne fra FN’s Klimapanel til at overbevise befolkningen om nødvendigheden af det lange seje træk, det vil være at gennemføre den grønne omstilling.

For fremtidige generationer vil denne uansvarlige regeringsførelse stå tilbage som et fundamentalt svigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Nørgaard

Det er vigtigere for majoriteten i Danmark og deres politiske repræsentanter at behandle mennesker dårligt end at sikre fremtidige generationers overlevelse. Det er egentlig sjovt nok, for både regeringens forsømmelse af mennesker i livsfare og dens forsømmelse af miljøet er direkte årsag til død og elendighed. Regeringens politik er dødens og elendighedens politik – og danskerne vil ha den, ja de vil. Selvfølgelig vil det her etablissement og den her befolkning blive kritiseret for bestandig for at have været på den forkerte side af historien. Dét skriger til himlen.

Johanna Haas, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Jes Jessen, Arne Lund, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Helene Kristensen, Ervin Lazar, Christian De Coninck Lucas, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, rene skrzyner, Søren Bro, Lars Løfgren, Nils Lauritzen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Hans Larsen, Diego Krogstrup, Anne Mette Jørgensen, Adalsteinn H. Magnusson, Achim K. Holzmüller, Michael Ryberg, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar

Men væksten, hvad skulle vi have gjort uden væksten?

Svend Erik Sokkelund

750.000.000 kr. til 100 uønskede udlændinge;
200.000.000 kr. til indsatsen omkring klimaproblemerne, der truer tusinder af børn & unges fremtid...

Johanna Haas, Niels Duus Nielsen, Jes Jessen, Arne Lund, Elisabeth From, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Michael Ryberg, Ejvind Larsen, Anne Mette Jørgensen, Torben Bruhn Andersen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Landet har i Lars Lilleholt en energi- og klimaminister, der i udsagn og handling er splittet, ambivalent og dobbeltmoralsk, kort sagt agerer skizofren. Med sådanne åndeligt begrænsede politiker kan fremtiden ikke mestres.

Johanna Haas, John Andersen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Helene Kristensen, Ervin Lazar, Christian De Coninck Lucas, Trond Meiring, Michael Ryberg, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Georg Kallehauge og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Jeg kan nærmest ikke udholde at læse eller tænke på det.
Som mor og især mormor er jeg bange, rigtig bange.
At vi skal gøre alverdens ting selv er godt, men også underligt eftersom vi er som en nål i samtlige høstakke.
Overbefolkning i de fattigste lande, globalisering med den handel og dermed transport er jo en direkte hæmsko for klimaforbedring.
Når, Alternativet ikke gider tage toget, mener at de har mere ret til utallige flyrejser til fjerne egne, så er det jo håbløst og de fortjener ikke en eneste stemme ved valget. Hvad fanden bilder de sig ind.

Poul Anker Sørensen, Trond Meiring, Erik Fuglsang, Georg Kallehauge og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Liste Å taler som fortidens herremand. De herremænd syntes jo også, at deres trælle skulle spise lortemad mens de selv mæskede sig i dejlig mad.

Kim Houmøller, Erik Fuglsang og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar
Mogens Havnsøe

Åh jo, åh ja. Noget er jeg enig i, noget er for letkøbt, og noget er jeg direkte imod - bl.a. fordi det er totalitært i sin tilgang til tingene. Jeg har - i modsætning til de fleste danskere - tidligt i mit liv taget beslutning om, hvor jeg står politisk - jeg er socialdemokrat. I følge fleres opfattelse er jeg så automatisk skydeskive, for magen til klasseforæderi skal man da lede længe efter. Hallo - de egentlige klasseforædere er vel tidligt kommunisterne, som var en slags trojansk hest i min ungdom (årgang 53), hvor man under dække tog alle mulige holdninger, med USSR som bagtæppe. Det havde bl.a. VS taget afstand fra, men samtidig var der kræfter, som forsvarede både Albanien og Cambodia ovre i det område. Så der er trængsel blandt "De sidste dages hellige", og hvor har jeg dog lidt til overs for alle dem, som sidder på lægterne og råber af både dommer og spillere. Den danske venstrefløj er først og fremmest karakteriseret af, hvad man IKKE vil. Nå, men nu har jeg nok tiltrukket mig de romantiske politisk interesseredes "ild", og I skal være hjertelig velkomne. Kom an.

Anne Mette Jørgensen, Claus E. Petersen og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar

Så går det løs. Hvor er vi på modsætningernes retlinede todementionale univers?
Det er så vigtigt, at det er de korrekte i ånden, der frelser os.
Men de frelst med rigtige holdninger vil gå til grunde samme med os andre, hvis vi ikke finder ud af at trække i fællesskab.
Så talte profeten Knap:)

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Morten Balling, Preben Kruse og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jorden går under, fordi mennesket har syndet. Det er vores skyld, og vi føler skam. Vi bør gå bodsgang og betale aflad, så vi kan sone vores brøde og få tilgivelse med det spinkle håb om at opnå den endelige frelse. En ny global religion er født, men fortællingen bag er fælles med Jehovas Vidner. Velkommen til 2019.

Det problem, Lederen så glimrende beskriver, er hjørnestenen i, hvorfor hverken klimaforandringernes katastrofale konsekvenser, den ufattelige massedød af både arter og antal eller det forestående kollaps i ressourcer bliver behandlet seriøst af de folkevalgte repræsentanter.
Behovet for genvalg betyder, at ingen upopulære beslutninger kan træffes uanset hvor nødvendige de er.
Til gengæld er intet spørgsmål for småt og ligegyldigt, hvis det kan sikre erobring af dagsordenen med tilstrækkelig populistisk gennemslagskraft.

Vores repræsentative demokrati har vist, at det ikke er anvendeligt som system, når problemerne bliver afgørende store.

Johanna Haas, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Palle Yndal-Olsen, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Ervin Lazar, Anne Mette Jørgensen, Niels østergård og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Som salig Dan Turell sagde, det er ikke nemt at være nogen. Vi må ikke glemme, at politikerne også kun er mennesker og de problemer vi står overfor er umenneskeligt store. Forestil dig den politiker, der sad inde med alle svarene, som en pokerhånd af lutter esser. Nej, vel? Det er jo heller ikke fordi vi ikke forstår omfanget af problemerne, at vi resignerer og vælger tilsyneladende idioter til tinge hver fjerede år, hvis vi overhovedet stemmer. Det er netop fordi vi forstår - at toget allerede er kørt, i og med at vi har valgt bilen, sommerhuset, rejserne og de røde bøffer til og at vi sådan set ikke kan gøre andet end vente og håbe på at der dukker brugbare politikker op, hen ad vejen. Det plejer der jo også at gøre, som følge af den almindelige udvikling og vækst (!) Men nogen decideret udfrielse vil der selvfølgelig ikke være tale om, selv om Vestas gør hvad de kan, alt den stund at vi jo alle sammen kun er mennesker. På den baggrund synes jeg vi skal takke politikerne for det store arbejde de, trods alt, har gjort også i år, for at holde forestillingen kørende. Det er ikke nemt at være nogen.

Niels Duus Nielsen, Nis Jørgensen, Anne Mette Jørgensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Det er meget godt men hvad skal vi gøre med så nærsynede, populistiske og magtliderlige politikere, der kun tænker på deres karriere og tager beslutninger i mødelokaler med aircondition? Sandheden er at de fleste politikere slet ikke forstår klimavidenskaben og slet ikke kan klare at den "ødelægger" deres regnearksbaserede vækst arbitrage.

Det vi kan prøve at organisere os og "gå på gaden", men jeg er ærlig ntalkt ikke sikker på det vil ændere noget Den danske politiske klasse kopierer USA helt uhæmmet siden 9-11, som om de alle sammenstadig er ramt af den bølge af disinformation som har strømt indi landet fra både øst og vest siden 9-11. Men det er de ikke. Vi er blevet infiltreret af magtfulde organisationer der lyver om at være demokratiets forkæmpere, men reelt er i det militær - og petro industrielle kompleks' tjeneste. Det er helt ufatteligt at så mange ikke kan se det her, men til gengæld peger fingre af andre lande i samme situation. "Jeg ser splinten i men broders øje, men ej bla bla bla..."

Nøglen er at lave massiv undersøgende journalistik på Anders Foigh Rasmussen både før, under og efter invastionen af Irak. Han er, måske, vores Cheney og måske er nok til at kigge meget nøje efter. Men intet af det kan lade sig gøre uden banker.

Niels Duus Nielsen, Ervin Lazar, Anne Mette Jørgensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

I stedet for hele tiden bare bebrejde politikerne for ikke at gøre noget, kunne vi måske selv arbejde på at reducere de 1.053.330 charterrejser/2017 i det nye år ? Hvis vi behandlede flyvning for sjov, som vi behandler rygning, kunne det blive et initiativ, der rykkede.

Arne Lund, Hanne Pedersen, Anders Skot-Hansen, Anne Mette Jørgensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Der var engang, hvor vi gik på gaden. Jeg stod der søndag efter søndag før invasionen i Irak.
Vi var rigtig mange, men der burde have været over 50 % af befolkningen. Anders fjog og co. fik deres vilje. Min påstand er at det i den grad har ført i ISIS.Unge mænd lod sig maniplere og troede naivt at de udgjorde en tjeneste i demokratiets navn. Samtlige lande i verden rekrutterer soldater i en meget ung alder. Det er jo smart, for hvis folk er voksne er det langt sværere at få dem til at springe i uniform.
I dag er det håbløst. Vi sidder i hver vores celle og skriver enten her eller værst på facebook og lign. Det lever herrefolket højt på.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Søren Bro og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Efter min død vil jeg være et meget utilfreds spøgelse der vandrer hvileløst rundt på vandregangen og prikker røvhullerne på skulderen inden der skal stemmes om noget der har med klimaet at gøre.

Jes Jessen, Flemming Berger, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Det er politikernes job ar løse de problemer folk synes er vigtige. Det er muligt at politikerne synes at andre problemer betyder mere, men det er underordnet. Løs de problemer folk går op i, og når de først er løst, så må de da gerne for min skyld løse de problemer de selv synes er vigtige.

jan henrik wegener

Her kan modsvaret, eller spørgsmålet, stilles om det er danske politikeres opgave på egen hånd at give sig i kast med dette. Eller om de snarere bør agere som en del af en større sammenhæng.

Hvis dét er spørgsmålet, så må svaret være, at det er fordi de fleste ikke tror det er slemt nok, og selv om de så troede det, så tænker: Det holder sq nok min tid ud.
Hvor har vi dog spildt meget krudt, tig og energi på fusentasten Lomborg (promoveret af den selvudnævnte klimaavis Politiken).

Eva Schwanenflügel

Hvis ikke vi får sat klimaet op på den helt store dagsorden til det kommende valg, og det igen - igen - igen lykkes DF og Co. at få udlændingestramninger og grænsebomme til at fylde det hele, så tror jeg toget er kørt mod endestation Mordor..

Godt Nytår.

Arne Lund, Erik Fuglsang, Knud Chr. Pedersen og Niels østergård anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Hvis Danmark, solo, skal løse globale problemer, så kan Beder, eller Holbæk, eller den lokale boligforening vel løse dem?

Poul Kristensen

@jan henrik wegener: solo? Hvor kom den fra?

jan henrik wegener

Fra at der ikke nævnes en international sammenhæng, men alene den danske regering.
Diskuteres f.eks. migration m.v. alene som " modtagers" ansvar mangler der tilsvarende noget vigtigt.

Jacob Mathiasen

Hvis man vil have besvaret titlen på artiklen her - så kan man spørge sig om, hvorfor man ikke tog hånd om problemerne da de var overskuelige tilbage i 1960erne. Det er bekendt lettere at spå om fremtiden, hvis den også er fortiden.

For problemet er det samme: Ledelsen og dennes menneskelige kvaliteter i verdens lande (eller rettere: manglen på) samt en udtalt lyst til ikke at erkende årsagen til alle problemerne.

Niels Duus Nielsen

Hvorfor diskutere årsagerne isoleret, når det er løsninger, der er brug for? Op i røven med ansvaret, lige nu er årsagerne kun interessante i det omfang de peger på mulige løsninger. Om det var Per eller Povl, der startede det hele, er lidt ligemeget, spørgsmålet er hvordan vi får det til at holde op igen. Så kan vi slæbe Per og Povl for retten efter at vi har fundet et fix.

Johanna Haas, Erik Fuglsang og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

Det anføres ind imellem i debatten, at selv en revolution af Danmark fra ekstremt klimabelastende til absolut klimaduks ikke vil have nogen reel betydning for klimaets udvikling globalt. Og det ville jo også være højst overraskende, hvis en så lille brøkdel af verden havde global gennemslagskraft.
Men betyder det, at vi ikke skal forsøge at indrette vores samfund bæredygtigt ?
Naturligvis ikke.

Danmark har, sammen med ganske få lande i verden, nogle helt formidable forudsætninger for i praksis at udvikle modeller for bæredygtige samfund.
Vores begrænsede størrelse og befolkningstal kombineret med en særdeles stærk økonomi, et højt uddannelsesniveau, en udbygget infrastruktur og en relativt velfungerende administration giver os muligheden for at implementere en række af de kendte nødvendige løsninger og i tilgift kan vi uden urimelige risici eksperimentere med nye muligheder.

Man kunne jo med en vis ret spørge: Hvis ikke Danmark, med så fantastiske forudsætninger, kan indrette et bæredygtigt samfund, er det så overhovedet relevant at forvente noget lignende af de 190 lande i verden, hvis udgangspunkt er dårligere ?

Johanna Haas, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Nils Lauritzen

Godt sagt.

Det hævdes altid at Danmark er et 'foregangsland'.
At vi har teknologi og innovation, samt et 'velfungerende samfund'.
At vores velfærdssamfund er uovertruffent og vi alle er de lykkeligste mennesker i verden.
Så hvorfor skulle vi ikke også blive STARSTRUCK i udlandet med at være FIRST MOVERS på klima-området?
Det siger vores allesammens Løkke tivertifald ;-)