Leder

Det er et klimapolitisk paradigmeskifte, der er behov for

Finansloven er seneste eksempel på, at regeringen og dens støtteparti opfører sig, som om udlændinge er en større samfundstrussel end klimaforandringerne
Skoleelever i Danmark droppede i fredags undervisningen og demonstrerede i stedet for mere handling imod klimaforandringerne.

Skoleelever i Danmark droppede i fredags undervisningen og demonstrerede i stedet for mere handling imod klimaforandringerne.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

3. december 2018

Skoleelever i Danmark og flere andre lande droppede i fredags undervisningen og demonstrerede i stedet for mere handling imod klimaforandringerne. De gik på gaden, fordi deres fremtid er truet af den globale opvarmning og politikernes manglende initiativ.

Hanne Søndergaard på 15 år forklarede forinden til Information, at de unge ville vise politikerne, »at klimaet har større prioritet end noget andet.«

»Jeg synes, at det er forfærdeligt, at politikerne ikke har taget det seriøst nok. Som om det hele er en aprilsnar eller en joke«, sagde hun.

Få timer efter, at de unge demonstranter havde forladt Thorvaldsens Plads ved Christiansborg, kom finansminister Kristian Jensen med et følge af ministre og ordførere fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti ud af Finansministeriets glasdør for at præsentere deres aftale om en finanslov for 2019.

Efter den rekordvarme sommer, de indtrængende advarsler fra FN’s Klimapanel om behovet for resolut handling for at nedbringe CO2-udledningen og ikke mindst de unges protest kunne man have håbet, at politikerne ville præsentere en række initiativer til at modgå klimaforandringerne.

Men de talte ikke om klimaet. De talte i stedet om udlændingestramninger og billigere øl.

For regeringen og dens støtteparti er klimaet tilsyneladende ikke den største samfundstrussel. Det er udlændinge.

Partierne har derfor brugt finanslovsforhandlingerne på at forhandle et såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken på plads. Og så måtte de unge demonstranter uden for murene se langt efter det klimapolitiske paradigmeskifte, som de havde appelleret om.

Da regeringen fremlagde sit udspil til finanslov, havde den afsat en såkaldt grøn milliard til natur, miljø og klima. Som den afgående formand for Klimarådet, økonomiprofessor Peter Birch, påpegede (og i parentes bemærket er det formentlig den slags udtalelser, der gør, at energiminister Lars Chr. Lilleholt netop har valgt en ny formand for rådet, selv om Peter Birch gerne havde fortsat), rækker pengene langt fra til at opfylde Danmarks klimaforpligtelser.

Men desværre stod det også klart på forhånd, at DF ikke ville presse på under forhandlingerne for at afsætte flere midler til den grønne omstilling.

Resultatet er en finanslov, der er håbløst uambitiøs i forhold til klimaet, og den sørgelige sandhed er, at politikernes stadig ikke har forstået, at klimaet, med Hanne Søndergaards ord, bør have »større prioritet end noget andet.«

Fredag gik skoleelever i lande som Holland, Belgien, Sverige, Canada, Australien, Danmark og mange flere verden over i strejke for klimaet. Budskabet fra eleverne var, at det ikke giver mening at gå i skole, hvis fremtiden alligevel ødelægges af klimaforandringerne.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Christian Skoubye
 • Mads Berg
 • Alvin Jensen
 • Tom Andreæ
 • Jørgen Wassmann
 • Carsten Munk
 • Carsten Mortensen
 • Dina Hald
 • Marianne Stockmarr
 • Jens J. Pedersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Trond Meiring
 • Poul Erik Riis
 • Poul Anker Sørensen
 • Torben K L Jensen
 • Torsten Jacobsen
Christian Skoubye, Mads Berg, Alvin Jensen, Tom Andreæ, Jørgen Wassmann, Carsten Munk, Carsten Mortensen, Dina Hald, Marianne Stockmarr, Jens J. Pedersen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Poul Erik Riis, Poul Anker Sørensen, Torben K L Jensen og Torsten Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

+ Et finanspolitisk paradigmeskifte for at finansiere omstillingen.

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Lillian Larsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Vi må da håbe, at ungdommen, når den får stemmeret, vil vise hvad vej vi skal klimamessigt, ved at stemme på de partier der vil forandringer.

Flemming Berger, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Mads Berg, Egon Stich, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Jens J. Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Der er to hovedårsager til CO2-problematikken:
1) Fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas fra undergrunden
2) Fældning af skove og reduktion af plantevækst (En ørken samler ikke CO2)

Alvin Jensen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det var så dén grønne omstilling..

Danskhed ifølge DF handler om grænseoverskridende fremmedbashing og udbygning af det indre svinehundshegn.
Miljø og klima er ukvemsord, der helst skal censureres.

Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Mads Berg, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Lundkvist, Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Tom Andreæ, Hans Larsen, Jørgen Wassmann, Jesper Sano Højdal og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Hvornår går det op for almenheden, at DF er den mest ødelæggende samling af reducerede individer i Danmark. Målsætningen for DF er udelukkende at ødelægge tilværelsen for andre end dem selv.

Flemming Berger, Steen K Petersen, Lillian Larsen, Mads Berg, Lars Løfgren, Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Tom Andreæ, Hans Larsen, Diego Krogstrup, Eva Schwanenflügel, Jørgen Wassmann og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

@ Poul Anker Sørensen. Fokusering på klimaproblemet er ikke kun et anliggende for ungdommen. Konsekvenserne er her allerede, og ingen kan se frem til at dø fra dem, højst af dem. At være gammel betyder i denne sammenhæng at have hån og latter til overs for seriøse initiativer, der virkelig sætter problemet på dagsordenen. Som fx de unges opråb samt Alternativets prioritering af problemet. Åndeligt gamle har kun spot og latter til overs for sådanne initiativer. Viljen til at løse problemet er forbeholdt dem, som er unge i sindet, uanset alder.