Leder

Måske var Khashoggis død ikke forgæves

Det stigende ubehag ved det moralsk kompromitterede Saudi-Arabien er baggrund for våbenhvilen i Yemen
Børn, der leger ved et hus i Sanaa, Yemen. 

Børn, der leger ved et hus i Sanaa, Yemen. 

Khalid Mohammed

Indland
15. december 2018

Det er i sig selv opsigtsvækkende, at FN’s Yemen-mægler, Martin Griffith, fik bakset en våbenhvile på plads, der i det mindste for en tid åbner for forsyninger til den krigsramte civilbefolkning via den vigtige havn i Hodeidah.

Byen har hidtil været belejret af tropper, hvis loyalitet ligger hos den fordrevne præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi. Den er selve pulsåren for nødhjælp til 12 millioner yemenitter og har i lighed med hovedstaden Sanaa været besat siden 2015 af oprørere fra Houthi-bevægelsen i det nordlige Yemen, der i det politiske kaos efter Det Arabiske Forår revolterede mod den saudistøttede politiske elite i 2014.

Tidligere forsøg på at få en våbenhvile på plads, der kunne sikre at nødhjælp kom frem, har været forgæves, og den britiske Martin Griffith havde, som The Guardian noterer, da heller ikke de store forventninger til, at det skulle lykkes denne gang.

Han prøvede alligevel og fik overtalt de stridende parter til at mødes i den svenske by, Rimbo, nær Stockholm med en bevidst begrænset dagsorden – at få en våbenhvile på plads. Den indebærer, at FN overtager kontrollen med havnen og gradvis med byen Hodeidah, at såvel Houthi-oprørerne som koalitionstropperne trækker sig tilbage, og at den koalitionsblokerede landevej fra Hodeidah til Sanaa åbnes, så forsyninger når frem til nødstedte.

Desuden er det aftalt, at Yemens centralbank administrerer de indtægter, der kommer fra havnen, og som bl.a. skal bruges til efterbetaling af lønninger til mere end million statslige tjenestemænd i de Houthi-besatte områder. Slår denne økonomiske del af aftalen fejl, kan stridigheder blusse op igen. Alle holder vejret i de tre uger, der er afsat til implementering af aftalerne.

Meget kan nå at gå galt

Politiske forhandlinger om løsning på konflikten er planlagt til januar, men om de bliver til noget afhænger af holdbarheden af den enighed, parterne gav håndslag på torsdag – netop håndslag, men ingen underskrifter.

Det er eksempelvis ikke klarlagt, præcis hvordan FN skal administrere havnen – om en international fredsstyrke udsendes, eller om FN nøjes med observatører. Eksempelvis skal politiopgaver i Hodeidah »varetages af lokale sikkerhedsstyrker i overensstemmelse med yemenitisk lov«, ligesom en FN-koordinationskomité med deltagelse af de to sider overvåger tilbagetrækningen »inden for de næste dage« – meget kan nå at gå galt.

Ikke desto mindre er der tale om et gennembrud, som også understreges af, at FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, mødte op i den svenske by på sidste forhandlingsdag, i øvrigt i lighed med den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, der tog sig tid midt i Brexit-balladen.

Det sidste er ikke det mindst vigtige.

Hunts tilstedeværelse signalerede, at Storbritannien – en hidtil allieret med præsident Donald Trumps stædige og ubetingede støtte til den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salmans intervention i Yemen-konflikten i 2015 – er ved at bakke ud.

Det samme er den amerikanske kongres, som det fremgår af dagens avis, om end de to vedtagelser i senatet om dels Saudi-Arabiens ansvar for mordet på Jamal Khashoggi, den saudiske dissidentjournalist, der blev kvalt i det saudiske Istanbul-konsulat, dels at stoppe for dele af våbeneksporten til det moralsk kompromitterede kongerige er af symbolsk karakter, idet Trump utvivlsomt vil benytte sig af sin vetoret.

Men tendensen er klar: I november vedtog senatet med stemmerne 63-37 en resolution, der pålægger præsidenten at sørge for, at »amerikanske væbnede styrker afholder sig fra fjendtligheder mod eller med effekt i Yemen«.

Khashoggis død ikke forgæves

Det mest tankevækkende er ganske vist, at der skulle en spektakulær mordsag til, før det dæmrede for Vesten, at omkostningen ved den saudiarabiske koalitions intervention i Yemens interne opgør mellem – groft sagt – rige og fattige i en stedfortræderkrig mellem Iran og Saudi-Arabien, førte til en hidtil uset humanitær katastrofe med hungersnød efter tæppebombning af skoler, hospitaler, markeder, ja, selv skolebusser med mere end 10.000 dødsofre. Og kun afstedkom et beklagende skuldertræk over terrorbombningernes »utilsigtede sideeffekter«, men ikke beklagelse af, at kampfly og koordinater blev leveret af USA og dets europæiske allierede.

Herregud, det var jo kun arabiske børn, der blev dræbt og lemlæstet. Og de ville jo dø af sult under alle omstændigheder.

Set gennem denne dystre prisme var Jamal Khashoggis død måske ikke forgæves.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Martyrer har altid været et stærkt signal til omverdenen.

Jeg savner seriøst en respons fra verdens journalister!

Harald Strømberg

Så er det vel bare op til Briterne at sørge for flyenes optankning, da de alligevel står for vedligehold og armering af flyene.
Om så verdens journalister orker at skrive om det vil vise sig.

Grethe Preisler

Hvorfor ikke sige det som det er:

Hvis Kashoggi ikke havde været et prominent medlem af 'den frie vestlige verdens internationale pressekorps', var der ikke en kat i korpset, der ville have interesseret sig seriøst nok for årsagen til hans pludselige forsvinden fra jordens overflade efter en kort visit på det saudiske konsulat i Istanbul, til at 'grave' ihærdigt videre i sagen?

Anne Eriksen, Samuel Grønlund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar