Leder

Så gik det heller ikke bedre med ligestillingen på Island

En skjult optagelse af seks politikeres bodegasnak har vakt harme blandt islændinge. Nu kræver et flertal i befolkningen, at de seks politikere trækker sig
Indland
7. december 2018

Det hele startede med, at seks politikere gik ind på en bar i den islandske hovedstad.

En af dem var tidligere statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, der sidste år blev tvunget til at gå af på grund af beskyldninger om skatteunddragelse.

En anden var hans partifælle fra Centerpartiet, Gunnar Bragi Sveinsson, som er forhenværende udenrigsminister. De to herrer var i selskab med fire andre politikere fra henholdsvis Centerpartiet og Folkets Parti, deriblandt den kvindelige politiker Anna Kolbrún Árnadóttir. Og der sad de så. Hyggede sig. Fik en øl, måske to.

Hvad de seks politikere ikke vidste, var, at deres tre timer lange samtale i al hemmelighed blev optaget af en anden bargæst. Gæsten var så chokeret over det sprog, som de islandske parlamentarikere brugte, at han via sin mobiltelefon optog samtalen og sendte lydfilen til samtlige islandske medier.

Den islandske presse har lagt optagelserne frem, hvorefter mere end 1.000 mennesker sidste lørdag demonstrerede foran Altinget for at vise deres utilfredshed over de seks politikeres ’mandesnak’. Men hvad var det dog, politikerne sagde? En af dem sagde bl.a.:

»I har denne støjende, tossede kusse som formand for Flokkur Folking (Folkets Parti, red.), som I slet ikke kan styre. I kan slet ikke styre hende.«

På optagelserne kan man ligeledes høre politikerne omtale andre kvindelige kollegers udseende sexistisk. Og de holder sig ikke tilbage med at gøre grin med en kvindelig islandsk politiker, som har et handicap. 

Nedladende holdninger til kvinder og handicappede

Ikke desto mindre undskylder de fire medlemmer af Centerpartiet deres sprogbrug og skriver i en udtalelse: »Det var ikke vores hensigt at såre nogen, og det er klart, at samtalen er utilgivelig.«

Indtil videre har ingen af de fire trukket sig fra politik, som demonstranterne foran parlamentet i Reykjavik i lørdags krævede det. Dog har to medlemmer fra Centerpartiet ifølge The New York Times taget orlov, og de to medlemmer af Folkets Parti er blevet ekskluderet fra deres parti, men vil forblive i parlamentet som uafhængige.

Den mest usædvanlige respons kom fra den tidligere statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. På Facebook gav han ikke en officiel undskyldning, men rettede i stedet skytset mod medierne: »Det mest alvorlige ved denne sag er i realiteten, at man på Island er begyndt at optage politikernes private samtaler,« skrev han.

Der kan være god grund til at overveje Sigmundur Davíd Gunnlaugssons kritik. Politikere er også mennesker, der efter fyraften kan have behov for at løsne slipseknuden og være sig selv i et rum, hvor det, de siger, ikke kommer ud i offentligheden. 

Men det store problem i denne sag er ikke, at de seks politikeres snak er blevet offentliggjort. Det er, at de har så nedladende holdninger til kvinder og handicappede.

Politikere bliver med rette vurderet ud fra høje etiske standarder. Og hvis en politiker bliver taget i at gøre grin med en kollegas handicap, må det give anledning til at overveje, om vedkommende er den rette til at træffe beslutninger, der blandt andet har konsekvenser for handicappede borgere. 

En lærestreg er ikke nok

Island har i adskillige år været fremhævet som det mest kvindevenlige land i verden og har i særdeleshed være frontløber, når det gælder ligestilling. Det kan godt være, at forholdene er bedre i Island end så mange andre steder, men den konkrete sag demonstrerer, at islændingene heller ikke er nået i mål. 

De seks politikeres adfærd vidner således om patriarkatets fortsatte eksistens. Som Reykjaviks borgmester, Sanna Magdalena Mörtudottir fra Socialistpartiet, sagde under lørdagens demonstration:

»Jeg vil høre alle andres stemmer, ikke arrogante, magtfulde, hvide mellemklassemænd, der har fået lov til at styre det her samfund for længe.«

Og borgmesteren har måske ret. Godt nok har de omtalte politikere fået sig en gedigen lærestreg og sikkert lært at tale pænere om andre. Det er bare ikke nok for mange i den islandske befolkning, som tydeligvis ikke vil repræsenteres af politikere med så fordomsfuldt et syn på kvinder og handicappede.

En undersøgelse, der blev offentliggjort mandag af analysebureauet Maskina, viser ifølge New York Times, at 80 procent af islændingene mener, mændene på optagelsen bør træde tilbage. Og 74 procent mener, det samme gælder for den kvindelige politiker, Anna Kolbrún Árnadóttir.

Lad os håbe, denne folkestemning får konsekvenser for de seks politikere, næste gang islændingene går til valg – hvis de da ikke når at trække sig forinden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Jeg har sagt mange mærkelige ting om kvinder - i selskab med venner
det er endnu morsommere hvis man har fået et par øl