Leder

Det er en sandhed med modifikationer, når DF foregiver af være garant for finansieringen af velfærdsstaten

Sidste år krævede DF en garanti for, at der blev afsat penge nok til velfærd på finansloven. I år var udlændingestramninger og flere penge til pensionister vigtigere
Finansordfører René Christensen forklarede i tirsdagens Information, at DF ikke har spurgt til væksten i det offentlige forbrug under finanslovsforhandlingerne. Det er besynderligt, når nu det sidste år var sådan en mærkesag for ham.

Finansordfører René Christensen forklarede i tirsdagens Information, at DF ikke har spurgt til væksten i det offentlige forbrug under finanslovsforhandlingerne. Det er besynderligt, når nu det sidste år var sådan en mærkesag for ham.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

19. december 2018

Dansk Folkeparti fører sig frem som et parti, der kæmper for flere penge til velfærdsstaten. En slags socialdemokrati blot mere kritisk over for udlændinge og EU og mere generøst over for pensionister.

Gang på gang har DF krævet et offentligt forbrug, der kan følge med det såkaldte demografiske træk, altså med udviklingen i befolkningens størrelse og sammensætning. Ved sidste års finanslovsforhandlinger ville partiet ligefrem have »en garanti for, hvor mange penge der skal gå til velfærd, så vi kan modstå det demografiske træk«, som finansordfører René Christensen sagde til Jyllands-Posten.

Sejr for LA

Men i år har tonen været en anden. Finanslovsaftalen mellem regeringen og DF viser sig nu at være endt med en vækst i det offentlige forbrug, der er så beskeden, at det efter alt at dømme vil gå ud over velfærden. Det forklarede eksperter i tirsdagens Information.

Tal fra Finansministeriet viser, at det vil kræve en stigning i det offentlige forbrug på 0,65 procent om året at følge med det demografiske træk. Og hvis velfærden skal følge med den almindelige velstandsudvikling, skal tallet helt op på 1,1 procent.

DF gik til valg på, at den årlige vækst i det offentlige forbrug skulle være 0,8 procent. Nu har partiet så indgået en finanslovsaftale, der indebærer en stigning på 0,5 procent i 2019. Og heraf er de 0,2 procent vel at mærke en teknisk konsekvens af, at forbruget i 2018 har vist sig lavere end forventet.

Bag decimalerne gemmer sig det faktum, at der mangler i hvert fald en milliard kroner for blot at kunne sikre en opretholdelse af det nuværende velfærdsniveau. I regeringens oprindelige finanslovsudspil fra i sommer var der faktisk afsat 750 mio. kr. mere til offentligt forbrug, men de blev barberet væk under forhandlingerne med DF.

Liberal Alliances økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, glædede sig ved præsentationen af sit ministeriums økonomiske redegørelse i mandags over, at det offentlige forbrug kommer til at stige markant mindre end BNP. Med andre ord vil penge til velfærd udgøre en mindre del af den samlede økonomi.

»En af indikatorerne på, om der bliver ført en borgerlig-liberal økonomisk politik her i landet, er, om flere penge bliver i borgernes lommer og færre i den offentlige sektor. Når det sker, er jeg en glad mand,« konstaterede han ifølge Ritzau.

Og det giver jo glimrende mening for en minister fra Liberal Alliance. Finansloven er langt hen ad vejen en sejr for partiet, der i år er gået mere ydmygt til værks end sidste år og har fået både mindre afgiftslettelser og et relativt lavt offentligt forbrug ud af det.

Prioriteter

Anderledes forholder det sig med DF.

Hvordan kan det være, at partiet ikke har sørget for at afsætte de penge, som er nødvendige for at kunne opretholde det nuværende velfærdsniveau? I stedet har de ligefrem medvirket til at bruge færre penge på offentligt forbrug. Var snakken om vigtigheden af at følge med det demografiske træk tomme ord?

Finansordfører René Christensen forklarede i tirsdagens Information, at DF ikke har spurgt til væksten i det offentlige forbrug under finanslovsforhandlingerne. Det er besynderligt, når nu det sidste år var sådan en mærkesag for ham.

I stedet har han og partiet koncentreret sig om at få gennemført udlændingestramninger og sikre flere penge til pensionister. Sidstnævnte regnes med som overførselsindkomster og ikke som offentligt forbrug. Men som ordføreren har sagt til DR, mener DF, »at det er velfærd, at man i sin alderdom også kan have et rådighedsbeløb, der gør, at man kan have et værdigt liv«.

Det kan han have ret i. Det ændrer bare ikke ved det faktum, at det offentlige forbrug ikke kommer til at følge med det demografiske træk, ligesom det heller ikke har gjort de seneste år. Lidt flere penge mellem hænderne på pensionisterne giver ikke flere penge til de institutioner, der skal opretholde velfærdsniveauet. Og det demografiske træk er ikke alene drevet af flere ældre, men også af flere børn, der skal i daginstitutioner og skoler.

Det er helt legitimt for et parti at prioritere udlændingestramninger og penge til pensionister over alt andet. Det er DF i sin gode ret til. Men vælgerne skal vide, at det er en sandhed med modifikationer, når partiet samtidig foregiver af være garant for finansieringen af velfærdsstaten.

Fodboldfitness for ældre over 80 i Frederikssund. Frem mod 2025 vil der i Danmark komme en kvart million ældre over 80 i Danmark og børn mellem nul til fem år. Så selv om regeringen vil øge det offentlige forbrug med 0,5 procent, er det ikke nok til at opretholde det nuværende velfærdsniveau.
Læs også
Det virker, som om at Pernille Skipper og den øvrige venstrefløj med deres aldrig svigtende forargelse – som selvfølgelig tages imod med kyshånd hos DF’erne – faktisk har brug for at fremstille DF som spinmestre.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • lars søgaard-jensen
  • Bjarne Andersen
  • Gert Romme
  • Ervin Lazar
  • Carsten Mortensen
  • ingemaje lange
  • Poul Anker Sørensen
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Bjarne Andersen, Gert Romme, Ervin Lazar, Carsten Mortensen, ingemaje lange, Poul Anker Sørensen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

DF er ikke garant for andet end evindelig debat om det, der er anderledes end dem selv. De påstår, at de vil kristendommen, men bl.a. Martin Henriksen har tydelig vist, at han ikke forstår, hvad kristendom drejer sig om.
Vi ville nå langt, hvis vi ville blive fri for nationalister og populister, der øjensynligt er uoplyste.

Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, kjeld jensen, Tino Rozzo, Helene Kristensen, John Andersen, Gert Romme, Carsten Mortensen, Mads Berg, Johanna Haas, Tommy Clausen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Bull-shit partiet DF er en fis i en hornlygte uden nogen form for en langsigtet politik der rykker Danmark bare en lille nano-meter i den rigtige retning fordi et endnu værre parti ånder dem i nakken med svovltale,eder og fuldstændig klar tale om hvordan velfærdsstaten skal kules ned til en tilstand der ville få Anders Fogh Rasmussen til at ligne julemanden himself.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld jensen, Bjarne Andersen, Tino Rozzo, John Andersen, Gert Romme, Carsten Mortensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

DF vælgere er på forhånd klar over, hvordan det hænger sammen med DFs politiske prioriteringer: det er et meget fast og veletableret mønster hos DF, at de udgiver sig for at være den såkaldte lille mands eller kvindes beskytter, men at partiet så, når det kommer til stykket, prioriterer social, politisk, fysisk og social udgrænsning af flygtninge og "udlændinge" over alt andet. DF har jo år efter år brugt finanslovsforhandling efter finanslovsforhandling på at prioriterer det, DF selv - med verdens største eufemisme - kalder for "udlændingestramninger" over alt andet.

LA, som er sattelitparti for en mangemillionær bosat udenfor Danmark, som har hede drømme om at afskaffe det danske velfærdssamfund, han ikke selv er del af, har jo - bl.a. i de helsides avisannoncer som bemeldte mangemillionær financierer for partiet - aldrig lagt skjul på, hvor partiet stod ideologisk... Om det kan give LA flere stemmer, at de har fået sænket bådbeskatningen og sikret for lavt offenligt forbrug i forhold til det demografiske træk - det må tiden vise.
Man kunne jo også forestille sig, at vinden gik endnu mere ud af LAs sejl, fordi majoriteten af Danmarks bådejere og vindrikkere trods alt er besindige mennesker, der ræssonerer, at selvom det er dejligt at kunne holde båd med færre omkostninger er det endnu vigtigere, at have et velfungerende offentligt sundhedsvæsen, børnehaver med en tilstrækkelig voksen-ratio pr. barn - og at det også er vigtigt og beroligende for sejler-sindet, mens man selv glider gennem vandet og mærker vinden mod sit ansigt, at vide, at ens gamle mor eller far - der ikke længere er med ombord på båden, men har ramt livets frygtede endestation på plejehjemmet, ikke opbevares nødtørtftigt, men får menneskelig omgang, omsorg og respekt i deres sidste livsfaser.
Bådejere (og vindrikkere) er også samfundsborgere. Og det er ikke sikkert, at de kvitterer for afgiftssænkningerne ved at stemme på LA.

Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Mads Berg, ingemaje lange, Tommy Clausen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Der skal stå: "prioriterer social, politisk, fysisk og mental udgrænsning af flygtninge og "udlændinge"...

Carsten Nørgaard

Det eneste, der er sikkert vedr. DFs forhold til velfærdsstaten er forringelser og flere forringelser. Stemmer på forringelser med resten af blå blok i bytte for stemmer på deres xenofobiske pjatværk. Socialdemokraterne kan til nød gå an som partner, især nu hvor det parti de facto er blevet blå-brunt og altså også står for forringelser. DF taler visse sociale grupper (hvor de har mange vælgere) op i perioderne mellem valgene, men så ender de alligevel med at få kniven. Det siger sig selv, at det parti ikke er garant for velfærden: Det modarbejder den aktivt og konsekvent og har gjort det lige siden Fjogh lod de ikke-stuerene komme ind og skide på de bonede gulve. Det er netop det, at partiet modarbejder velfærden, som har været nøglen til at få dens politikker igennem over de sidste så småt 20 år.

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, kjeld jensen, Bjarne Andersen, Tino Rozzo, Ebbe Overbye, Gert Romme, Torben K L Jensen, Ervin Lazar, Carsten Mortensen og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

DF er en mere snu udgave af Fremskridtspartiet. Velfærd har aldrig været en mærkesag - det handler alene om udlændinge - og om at smøre pensionisterne, som velsagtens er basisvælgergruppen. Og som godvilligt lader sig snyde år ud og år ind - "og det er udlændingenes skyld", kan de så sige. Som om det var et nulsumspil ml de to grupper.

Johanna Haas, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar

Sandhed med modifikationer?
Hvorfor ikke sige det, som det er: Lodret løgn!

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Undskyld mig, men det er helt uden betydning, alt det vås der forgår oppe i hoved på befolkningen, vedrørende “udlændingestramninger”, DF er total grineren.

Det er en diskurs af udenomssnak.

Alle må rykke sammen, hvor der fortsat er eksistensgrundlag på jorden og ingen menneskeskabte landegrænser optegnet på et kort eller militære styrker, vil kunne ændre på dette faktum.

“Udlændingestramninger”er en pseudo præmis, hele verdens befolkning er i samme båd med de menneskeskabte klimaforandringer.

DF er grineren, flertallet af alle i Folketinget er grineren, hvor har de gjort af deres forstad, hvor er løsningerne?
LOL.

Samuel Grønlund

Enhver seriøs analyse vil afsløre Dansk Folkeparti som en korrupt skabs-fascistisk, anti-demokratisk, nationalistisk organisation.
National-social(2.0) er en nærliggende betegnelse.
DF bygger sin base og magt på en kultiveret følelse af frygt og fortvivlelse, blandt dele af det lavtlønnede u-informerede prekariat. Et sørgelig bredt og dybt segment af TV-BT-Danmark bestående af bitre oversete, små-religiøse ligusterfascister - svært modtagelige for veldresseret fremmedfjendsk 'anti-establishment' demagogi.
DF fremsætter systematisk vildledende og undergravende påstande, i en kynisk 'del og hersk' strategi, der hævder at kæmpe for jævne danskeres rettigheder og drømme, mens samme konsekvent undergraves i et perverteret magtspil.
Det er ubegribeligt at så mange af vore medborgere, der igen og igen stemmer DF, ikke ser og forstår det åbenlyse bedrag eller er så vrede at de er ligeglade.

Men så husker man på USA og Trump, Brexit-vanvid; den skræmmende globale bevægelse mod ignorant autoritær nationalisme. De samme metoder af frygt, had og fordummelse anvendt med skræmmende virkning - på det nok mest kritiske tidspunkt i menneskets historie.
Hvor teknologi og videnskab med ufattelig potens, massiv global overbefolkning og ulighed, skaber et ubrydeligt vækst-imperativ og uafvendelig klimatisk/økologisk krise - og tænker shit-fuck! Det kommer til at blive MEGET værre, før det bliver bedre igen