Leder

Det ser underligt ud, at der i en tid med store nedskæringer på universiteterne er råd til nye uddannelser

Den nye universitetsaftale giver de studerende mere tid og fleksibilitet. Men aftalen rummer også en ny hurtig universitetsuddannelse, som kan åbne for, at der bliver skabt A- og B-uddannelser. Men underligt ser det ud i en tid med store nedskæringer på universiteterne, at der er råd til helt nye uddannelser
7. december 2018

Efter en årrække, hvor det meste universitetspolitik har handlet om hurtigere, højere og stærkere, blæser der nye vinde.

Torsdag indgik alle Folketingets partier en aftale om mere fleksible universitetsuddannelser, som gør op med et par af de seneste års højhastighedstiltag.

Først og fremmest afskaffer politikerne den karakterbonus, som har ført til, at adgangskaraktererne til universiteterne er blevet pustet kunstigt højt op. Bonussen betyder, at de uddannelsessøgende kan gange deres gennemsnit op med 1,08, hvis de begynder på en videregående uddannelse senest to år efter studentereksamen.

Sideeffekten har været en masse stress, jag og forhastede studievalg, så den ordning vil få nok savne.

Også efter bachelorgraden får de studerende mere tid. Her betyder en forlængelse af det såkaldte retskrav fra et til tre år, at de færdige bachelorer nu får mere tid til at arbejde, rejse og prøve sig selv af, før de beslutter, om de vil fortsætte på kandidatuddannelsen.

Det er et vigtigt skridt, som måske kan betyde, at de nyuddannede får en nemmere vej ind på arbejdsmarkedet, end de har i dag.

Priotering af midler

Aftalen rummer dog et nyt tiltag, som skal få de studerende hurtigere ud og i gang.

Fremover skal universiteterne kunne udbyde etårige overbygningsuddannelser. Indtil videre er der kun tale om 25 nye uddannelser, men politisk lokker man varigt med en 30 procent højere takst til de nye masteruddannelser.

Og i en tid, hvor universiteterne skal spare godt en milliard som følge af regeringens omprioriteringsbidrag, bliver sådan en ’gave’ fra regeringen svær at sige nej til. Hvad der er inden i gaven er så spørgsmålet.

Ideen er at skabe hurtigere veje ud på arbejdsmarkedet med den etårige overbygning, men indadtil på universiteterne bliver der nu skabt nogle kortere og bedre finansierede uddannelser. Om det kommer til at skabe A- og B-uddannelser er uvist, da det bliver op til universiteterne, om de vil bruge pengene på de etårige masteruddannelser eller de andre uddannelser.

Men underligt ser det ud i en tid med store nedskæringer på universiteterne, at der er råd til helt nye uddannelser. De penge var bedre brugt på mere vejledning, flere timer og bedre studiemiljø.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu