Leder

Den gode nyhed er, at finanssektoren nu må leve i frygt for afsløringen af den næste skandale

Der er god grund til at begræde det moralske fordærv i finanssektoren, men der er også god grund til at glæde sig over, at den ene skandale efter den anden bliver afsløret som følge af lækager og dygtig journalistik
Det lader til at Nordea har spillet en langt mere aktiv rolle i at hjælpe kunder med skatteunddragelse i sagen om de lækkede Panama-papirer, end banken hidtil har givet udtryk for.

Det lader til at Nordea har spillet en langt mere aktiv rolle i at hjælpe kunder med skatteunddragelse i sagen om de lækkede Panama-papirer, end banken hidtil har givet udtryk for.

Christian Lindgren

22. januar 2019

Endnu en skandale i finanssektoren.

Mandag kunne erhvervsmediet Finans fortælle, at Nordea i højere grad end tidligere kendt har hjulpet kunder med skatteunddragelse. Det vurderer eksperter på baggrund af interne mails fra bankens afdeling i Luxembourg, som Finans er i besiddelse af.

Sagen trækker tråde tilbage til de såkaldte Panama Papers, der blev lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung i 2015. Et internationalt konsortium af journalister afslørede på baggrund af de lækkede papirer, hvordan det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca bistod rigmænd i at sende deres formuer i skattely. Det viste sig, at Nordea havde haft et tæt samarbejde med firmaet, og derfor iværksatte banken en undersøgelse.

Efter at banken angiveligt havde brugt over 30.000 arbejdstimer på at gennemgå tusindvis af papirer, kunne Nordeas koncernchef Casper von Koskull ved et pressemøde konstatere, at der »ikke er fundet bevis for, at ansatte proaktivt har hjulpet med skatteunddragelse«.

Men nu viser det sig altså at være en tvivlsom påstand.

Eksempelvis beskriver Finans på baggrund af de lækkede mails, hvordan en medarbejder i Luxembourg-afdelingen i 2014 oprettede et selskab i skattely på De Britiske Jomfruøer med Nordeas pensionsselskab som formel ejer, men med fuld råderet over selskabet hos en svensk Nordea-kunde. En manøvre, der gjorde det umuligt for skattemyndighederne at få indsigt i de reelle ejerforhold og beskatte den formue, som Nordea-kunden havde placeret i selskabet.

Journalistiske afsløringer

Der er god grund til at begræde det moralske fordærv i finanssektoren, som vi den seneste tid har set det ene eksempel på efter det andet. Skatteunddragelse og hvidvask er nogle af de mest samfundsskadelige former for kriminalitet.

Men midt i desillusionen må man glæde sig over, at der findes modige, samvittighedsfulde mennesker med adgang til centrale oplysninger, som vælger at videreformidle dem til journalister. Og at disse journalister er i stand til at bruge oplysningerne til at afdække skandalerne. Vi har blandt andet set det med Panama Papers og Paradise Papers. Sidste år så vi det med Berlingskes afsløring af den monstrøse hvidvasksag, og nu byder det nye år tilsyneladende på endnu et eksempel.

Så må vi bare håbe, at det har en disciplinerende effekt på finanssektoren, at de aldrig kan vide sig sikre på, om deres gustne manøvrer risikerer at blive afdækket og udstillet i offentligheden.

På trods af hvidvasksagen flygter kunderne ikke fra Danske Bank, men det burde de overveje, mener Forbrugerrådet Tænk og Skift Bank Dag.
Læs også

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Andersen
 • Trond Meiring
 • Morten Wieth
 • Anne Eriksen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Gert Romme
 • Marianne Stockmarr
 • Ejvind Larsen
 • Torben Lindegaard
 • Steffen Gliese
 • Christian Skoubye
 • Oluf Husted
 • Poul Anker Sørensen
 • Peter Beck-Lauritzen
Bjarne Andersen, Trond Meiring, Morten Wieth, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Torben Lindegaard, Steffen Gliese, Christian Skoubye, Oluf Husted, Poul Anker Sørensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Alle skatteunddragere skal have med "grovfilen", - uden undtagelser, boykot dem, - nu også Dan-taxi. Og skattevæsenet må til at tage sig sammen og skatteministre og politikere, der har deltaget i "de-reguleringen" af skattevæsenet skal fratages deres samfundsvalgte poster: - de vil jo ikke Danmark. Forstår ikke at Danmarks økonomi stadig hænger sammen, efter alle disse skandaler; udbytteskat, hvidvask, eftergivelser af gæld, overskridelser af sygehusbyggerier osv. Pengene må mangle et sted? Så er det måske derfor der nu er indført "egenbetaling" på erstatninger for fejloperationer på sygehusene? Mageløst!

Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Torben Arendal, Tue Romanow, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne Eriksen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Ib Christensen, Kim Houmøller, Trond Meiring og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

"Retsstaten" Danmark kunne også sætte det mest skræmmende våben ind, overfor ledelserne i finanshusene, nemlig åbne deres årsopgørelser.

Ganske som Højesteret gjorde med UBER-chaufførerne's selvangivelser og se om cheferne også selv er gået i skattely? Hvilket UBER'ne var.
Og derfor fik DOM for, og beskatning af, den manglende indtægt.

Hanne Ribens, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, olivier goulin, Benta Victoria Gunnlögsson, Olav Bo Hessellund, Anne Eriksen, Jens Kofoed, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Gert Romme, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Straffen for økonomisk kriminalitet er alt for lav. Jeg vil hævde, at den kriminalitet vi har set med Svend, Britta, Danske bank og Nordea skaber større skade, et et enkelt bandemord på en uskyldig. En straframme på 8-10 år burde være mindst det dobbelte!

Hanne Ribens, Bjarne Andersen, Torben Arendal, olivier goulin, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Oluf Husted og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Nej, den gode nyhed er at flere og flere medarbejdere i finanssektoren og blandt revisorerne risikerer omdømme og karriere som whisleblowers. Hvordan fik journalisterne ellers deres stof i første omgang? Og hvorfor tog det så uhyggelig lang tid før nogen lyttede efter da fløjterne lød?

Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Ole Frank, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Oluf Husted, Jens Winther og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi skal have lagt skatten om, så den er en afgift, virksomheder betaler for at virke på markedet. Det skal selvsagt være over hele Europa for at kunne gennemføres.
Så vil man igen kunne sætte erhvervsskatten så højt, at man kan stække det private erhvervsliv i forhold til den demokratiske stat.

Oluf Husted, Steen K Petersen, olivier goulin, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Kim Houmøller

Vi skal starte med, at gøre ledelserne i Finanssektorens virksomheder personligt ansvarlige for de lovovertrædelser virksomheden begår. Som det er nu, kan virksomheden få en bøde. Hvis det er det danske Finanstilsyn, der udsteder bøden, så er det i småtingsafdelingen - en risiko man kan inddrage i kalkulationen.
Det ville være en helt anden sag, hvis ledelserne risikerede selv at komme en tur i spjældet plus en bøde i Margrethe Vestager klassen til virksomheden.

Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Bjarne Andersen, Erik Fuglsang, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal virksomheder deltage til "Samfundskagen" og Danmark har haft åbenhed om deres skattebetalinger siden 2012.

Den enkelte dansker bør beskattes efter sin "Skulderbrede" (forbrug af skadesforsikringer) hvilket ville
indbringe tæt på 100 mia./år, så kunne en flad skat på 20-30% nemt dække resten.

Læs mit forslag fra 1989/2008 her: http://whistleblowers.dk/forslag-til-forsikrings-og-skattereform/

Michael Waterstradt, olivier goulin, Anne Eriksen, Peter Beck-Lauritzen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Hvis vi som samfund skal forlade os på, som artiklen antyder, at opgøret med skatteunddragelse, skattely og hvidvask skal komme fra den stærke whistleblower bakket op af god efterfølgende journalistik, så har samfundet og borgerne som skatteydere godt nok ikke meget bolværk at beskytte sig bag.
Det eneste der efterhånden er sikkert er, at alle på overførselsindkomst og almindelige lønmodtagere betaler sådan cirka den skat de skal. Resten ligger det lidt mere tåget til med. Det gælder sikkert også for afgifter på dit og dat samt MOMS-afregning

Erik Fuglsang, Egon Stich, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne Eriksen, Flemming Berger, Jens Kofoed, Steffen Gliese, Torben Lindegaard, Torben K L Jensen, Oluf Husted og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det er sgu en falliterklæring at et stærkt retssamfund som det danske skal forlade sig på tilfældige modige whistleblowere for at få ram på den helt åbenlyse (og som regel lovlige!) økonomiske kriminalitet.
Hvad med at dommerne begynder at dømme efter lovens ånd i stedet for bogstavet - der bliver vredet til ukendelighed af smarte kriminelle jurister.

Michael Waterstradt, Steen K Petersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Ib Christensen, Kim Houmøller, Oluf Husted, Anne Eriksen, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Mogens Holme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi stander i våde af en ganske bestemt grund: der er alt for meget fokus på 'at skabe arbejdspladser' - som om det stadig er arbejde, der er den største værdiskaber i samfundet. Det burde det være, det er det ikke, det er kunstige værdier for boliger og virksomhederne selv, næsten uafhængigt af det, de fremstiller. Sådan kan det ikke fortsætte, varebytte er en bedårende idé, men er jo ikke det, der skaber reel værdi. Vi må i langt højere grad se på, hvad der er nødvendig fremfor attraktiv efterspørgsel og bruge langt mere energi på at undersøge og forske os frem til, hvordan vi langt mere hensigtsmæssigt kan betrygge mennesker, samfund og natur.

Benta Victoria Gunnlögsson, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Oluf Husted, Anne Eriksen, Trond Meiring og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

Jeg tror ikke der er ret mange i finansverdenen som lever i frygt, når straffen for at blive opdaget kan sammenlignes med en fart- eller parkerings-bøde.

Oluf Husted, Michael Waterstradt, olivier goulin, Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Torben Lindegaard, Trond Meiring, Ib Christensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

@Knud Anker Iversen
Blændende ide. Jeg støtter borgerforslaget.

Lad os få frem i lyset, hvem der egentlig bidrager til det højt besungne fællesskab, og lad os få at se, hvem der IKKE bidrager eller kun bidrager marginalt.
Lad os også få FULD åbenhed om, HVEM der modtager offentlig forsørgelse, hvor MEGET de får, og hvor LÆNGE de får fra fællesskabets kasse. Vi ønsker maksimal åbenhed.
Og lad os få åbenhed om, hvem det er, der IKKE betaler skat efter reglerne.