Leder

Hvem kan stole på Finanstilsynet, som frifinder sig selv efter skandalen?

Det er et mysterium, hvordan Finanstilsynet kan erkende, de ikke formåede at få retvisende oplysninger i hvidvasksagen, og alligevel frifinde sig selv
Finanstilsynet mødte stor kritik for at have stolet for meget på Danske Bank, da hvidvaskskandalen kom frem. Nu frifinder tilsynet sig selv.

Finanstilsynet mødte stor kritik for at have stolet for meget på Danske Bank, da hvidvaskskandalen kom frem. Nu frifinder tilsynet sig selv.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
31. januar 2019

Afsløringen af, hvordan afsindige milliardbeløb af diktaturer og internationale kriminelle er blevet hvidvasket gennem Danske Bank, har blameret Danmark. Det er af erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) blevet kaldt »en af de største hvidvasksager i verdenshistorien«. Meget må være gået galt, siden en bank i et af verdens mindst korrupte demokratier kunne komme så langt ud.

Én ting er en kultur, hvor landets finansielle overklasse angiveligt har følt sig hævet over samfundets regler og forventninger om retfærdighed. Nogle troede, de havde frit spil.

En anden ting er, at andre politisk har givet bankerne relativt frit spil. Det borgerlige Danmark har anført af den forhenværende konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen holdt hånden over finanssektoren:

»Jeg kommer med et nyt politisk budskab om at omfavne bankerne. Nu skal mobningen af bankerne stoppe,« udtalte Mikkelsen i december 2016.

En tredje ting er spørgsmålet, om statens tilsyn – Finanstilsynet – har svigtet. Tilsynet er blevet kritiseret for at stole for meget på Danske Banks egne oplysninger, for ikke at have undersøgt sagen grundigt nok og for ikke at have brugt de muligheder, de faktisk havde for at gribe ind.

Politisk fredning af bankerne er forbi

Men tirsdag konkluderede Finanstilsynet i en redegørelse for sit eget ansvar i sagen, at det »har levet op til sine forpligtelser som tilsynsførende myndighed for Dansk Bank«.

Én formulering i redegørelsen afslører dog en vis ambivalens:

»Det må dog konstateres, at indsatsen med at spørge ind, inddrage oplysningerne fra EFSA’s hvidvasktilsyn med den estiske filial og gå mere i detaljen for at få retvisende oplysninger ikke gav det ønskede resultat, da oplysningerne i sidste ende alligevel ikke i alle tilfælde var retvisende.«

Det er et mysterium, hvordan en tilsynsførende myndighed kan hævde, at den har levet op til sin forpligtelse, når den ikke har været i stand til at indhente »retvisende oplysninger«.

Vi kan se, at den finansielle overklasse er ved at lære, at den ikke er hævet over landets love, og den nye erhvervsminister har gjort op med forgængernes omfavnelse af banksektoren. Kontrol afvises ikke længere som mobning. Og vi kan glæde os over, at gennemarbejdede forslag fra Socialdemokratiet, SF og De Radikale tages alvorligt af den konservative erhvervsminister. Den politiske fredning af bankerne er forbi. 

Men det er meget svært at stole på et tilsyn, som aktivt valgte ikke at benytte de muligheder, den havde for at gribe ind, og som efter svigt, den selv har erkendt, kan frifinde sig selv og hævde, at den ikke har gjort noget galt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, der skal godt nok kringlede hjerner til at drible den hjem.

Allan Stampe Kristiansen, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Steen K Petersen, Jørn Andersen, Rasmus Knus, Anna Louise Finck-Heidemann, Torben Bruhn Andersen, Berith Skovbo, Bjarne Bisgaard Jensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Sammenspiste banditter i habitter!

Allan Stampe Kristiansen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Torben Arendal, Steen K Petersen, Jørn Andersen, Anna Louise Finck-Heidemann, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Du skriver i lederen
"Men det er meget svært at stole på et tilsyn, som aktivt valgte ikke at benytte de muligheder, den havde for at gribe ind, og som efter svigt, den selv har erkendt, kan frifinde sig selv og hævde, at den ikke har gjort noget galt."

Du kan sikkert ikke gå længere som chefredaktør på en pæn avis; men det er 100% komplet umuligt at stole på Finanstilsynets fætter/kusine-tilsyn med pengeinstitutterne.

.... og bankernes egne advokatundersøgelser .... de er bare til at grine af.

Her er et link til Finans:
https://finans.dk/debat/ECE11155526/nordeas-famlende-soeforklaring-i-ska...

Katrine Damm, Allan Stampe Kristiansen, David Breuer, Lillian Larsen, Kim Øverup, Tue Romanow, Oluf Husted, Lars Jørgensen, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, ingemaje lange, Karsten Lundsby, Daniel Joelsen, Ib Christensen, Torben Arendal, Pia Nielsen, Steen K Petersen, Jørn Andersen, Michael Waterstradt, Anna Louise Finck-Heidemann, Samuel Grønlund, Philip B. Johnsen, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg synes også det er trist, at man ikke kan have tillid til at finanstilsynet løser deres opgave. På den anden side er jeg ikke overrasket og det er måske endnu mere trist.

Jane Jensen, Carsten Mortensen, Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Oluf Husted, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, ingemaje lange, Karsten Lundsby, David Zennaro, Mogens Holme, Ib Christensen, Bjarne Jensen, Jørn Andersen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Søren Kristensen, ja det er endnu mere trist, skandaløst!

Torben K L Jensen

En "insider" skal ikke stå i spidsen for tilsynet.

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Tue Romanow, Oluf Husted, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Jamen er det ikke også tidligere bank direktører og deslige der sidder i finanstilsynet. Så er det måske ikke så mærkeligt at de frifinder sig selv.
Men undskyld er det normalt at man undersøger sig selv - er det nok. Demokratisk er det i hvert fald ikke.
Something is rotten in the state of Denmark

Carsten Mortensen, Allan Stampe Kristiansen, P.G. Olsen, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Mogens Holme og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Der er værd at bemærke hvilken avis der har været mest oppe på mærkerne - Berlingske.
Måske er der nye tider på vej i finansverdenen.
Nationalisering af bankerne er ikke nødvendigt, men de skal godt nok stramme sig an og lære at læse ånden i lovteksterne og ikke lede efter hvor grænserne går.
Det er Pay back time.

Oluf Husted, Peter Beck-Lauritzen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Pia Nielsen

Jo, jo - Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, er tidligere bankdirektør for Nykredit Bank.

Og bestyrelse er udpeget af Brian Mikkelsen, bankernes bedste ven, så det kan vi jo alle være helt trygge ved - eller hva' ??

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Oluf Husted, Michael Waterstradt, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen og Karin Mette Petersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

I og med at mange banker er større end enkeltlande - f.eks. er både Nordea og Danske Bank økonomisk større end den danske stat - og bankerne er internationale, så bør tilsynet løftes op på EU-niveau.

Tænk på, hvordan det estiske finanstilsyn og det danske finanstilsyn IKKE kunne finde ud af at arbejde sammen om hvidvaskningsskandalen - på trods af at både Deutsche Bank og den russiske nationalbank (!) advarede om skandalen flere år tidligere.

Tænk også på, hvordan Margrethe Vestager - som EU-kommisær - er i stand til at matche Google, Facebook etc. Det ville en dansk handelsminister ikke kunne klare.

Jane Jensen, Erik Fuglsang, Oluf Husted, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Verner Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Husk nu, at der ikke er korruption i Danmark og slet ikke i finansverdenen. Dem, der lever skjult, lever godt.
Husk også, at et demokrati kræver transperens. Manglende gennemskuelighed i administrationen reducerer borgernes mulighed for at stemme rigtigt. Spørg bare Lars Uløķke, det ved han alt om.

Egon Stich, Oluf Husted, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Lederen skal være statsansat embedsmand i højeste lønklasse med pensionsordning der kompenser for de manglende muligheder han ville få på det private arbejdsmarked (svingdøre) og med kompetencer der svarer til jobbet.

Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Citat Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Citat Bjarne Corydon

Den politiske magtelite beskytter lovgivning, der sikre de riges skattefusk, udflytning af arbejdspladser til slavearbejde, overvågning og kontrol af de arbejdsløse i kølvandet.

Offshore advokatfirmaer, offshore banker og offshore spekulation, det værende enten skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse.

Lovligt eller ulovligt!

Uanset hvilken type er denne politiske beskyttelse lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Ansatte i danske forvaltninger og styrelser lever sammen med systemets politikere ikke op til det ansvar de har påtaget sig på samfundets vegne. I denne sag er det Brian Mikkelsen og Rasmus Jarlov. De manipulerer desværre så offentligheden afholdes fra at kende sandheden, hvilket er blevet en modesag for mange ministre i dag. Denne manipulering sker i stigende grad også i det offentlige, hvor der ofte kan sættes lighedstegn mellem administration og inkompetente ledere, som oven i købet belønnes med kæmpe skatteborger betalte bonusser. Denne pilrådne kultur har vi også set udvikle sig i finansverdenen, og det er sikkert kun begyndelsen. Grådighed synes at sprede sig som alt ødelæggende græshoppesværme ud i alle samfundets afkroge. Desværre, det samfund vi troede på engang, er forvandlet, og blevet erstattet af fremmedhad, et had som nærmest er drivkraft for en ny fundamentalistisk religion. Ånden har erstattet fornuften, og desværre gælder det også vagthunden eller Pressen, de politiske kommentatorer, som er faldet i søvn og agerer som blinde drømmere. Det ender snart galt for lille Danmark.

Egon Stich, Oluf Husted og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Samuel Grønlund

Problemet er jo, at vi har tilladt den finansielle verden at udvikle en komplet uoverskuelig forretningstruktur og tilladt den at sælge produkter, som selv de klogeste økonomer har svært ved at forstå.
Hvis tilsynet ikke føres af en insider med indsigt - vil det være uden virkning.
Men hvis det føres af en insider vil det være umuligt at stole på resultatet - da finansfolk uden undtagelse er korrupte psykopater, der afstemmer forklaringer hurtigere end landets politibetjente.

Egon Stich, Lillian Larsen, Torben K L Jensen, Oluf Husted, Michael Waterstradt og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Send flere penge. Så lover vi at gøre vores arbejde.

Peter Beck-Lauritzen

Ref. Brian M.; - Danske Bank skal straffes og betale 5 mia kr. Journalist; skal staten have pengene? Nej,pengene skal gøre Danske Bank mere robust? Hva' ba'? Med den logik er det klart, at BM fik nyt arbejde i DI. Thordenskjolds soldater går igen og igen i den finansielle sektor.

Torben K L Jensen, Mogens Holme, Egon Stich og Peter Brandt anbefalede denne kommentar