Leder

Finansministeriet er Danmarks overhund

Ved at blande sig i klimaministerens bekymringer over salget af elselskabet Radius, udstiller Finansministeriet endnu engang, at det har tilranet sig for meget magt på bekostning af fagministerierne
»Politiske beslutninger styres i højere grad af økonomiske hensyn end af fagministeriernes erfaringer og ekspertise. På den måde kan Finansministeriet undgå de ubelejlige, men relevante inputs fra resten af regeringsapparatet.« skriver Martin Bahn.

»Politiske beslutninger styres i højere grad af økonomiske hensyn end af fagministeriernes erfaringer og ekspertise. På den måde kan Finansministeriet undgå de ubelejlige, men relevante inputs fra resten af regeringsapparatet.« skriver Martin Bahn.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

6. februar 2019

Finansministeriet har endnu engang lukket munden på energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Tirsdag kom det frem, at Lilleholt ikke måtte lufte sin bekymring over det omdiskuterede salg af Ørsteds elselskab, Radius.

Berlingske har fået aktindsigt i dokumenter fra Energi-, Forysnings- og Klimaministeriet, der viser, at direkte adspurgt ville Lilleholt til offentligheden sige, at »vi skal være meget varsomme med, hvem vi sælger vores kritiske infrastruktur til«.

Det blev der imidlertid sat en stopper for. Finansministeriets embedsfolk fik fluks slettet formuleringen og i stedet pålagt Lilleholt ikke at udtale sig om salgsprocessen.

Som statskundskabsprofessor Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet udtaler, er det »betænkeligt og siger noget om, hvem der er overhund, når Finansministeriet kan overrule det ministerium, der sidder med området«.

Salget af Radius blev bremset, da S og SF valgte at trække stikket på processen.

Alligevel er hændelsen beskæmmende. For det er langt fra første gang, at Finansministeriet obstruerer fagministeriers arbejdsprocesser og agerer som statens overministerium.

»Det er gået over gevind for dem med magten,«

I november skrev Information, at Klimaministeriets folk havde beregnet, at det danske CO2-budget vil være opbrugt om otte år, regnet fra 2016, hvis Danmark skal yde sit bidrag til at overholde Parisaftalens mål om at bremse den globale opvarmning ved 1,5 grader.

Beregningen forsvandt dog ud af et ministersvar til SF’s formand, tilsyneladende efter Finansministeriet i en længere periode havde interveneret med en byge af kritiske kommentarer.

De to eksempler bestyrker kritikken af, at Finansministeriet har tilranet sig for meget magt på bekostning af de andre fagministerier. Men problemet er ikke Finansministeriets koordinerende rolle i forhold til at have hånd i hanke med statens finanser. Problemet er, at Finansministeriet tilsyneladende i stigende grad blander sig i opgaver, der intet har at gøre med at vogte over statens pengekasse.

»Det er gået over gevind for dem med magten,« som tidligere udenrigs- og klimaminister Martin Lidegaard (R) har konstateret.

Politiske beslutninger styres i højere grad af økonomiske hensyn end af fagministeriernes erfaringer og ekspertise. På den måde kan Finansministeriet undgå de ubelejlige, men relevante inputs fra resten af regeringsapparatet. For fagministrene er konsekvensen, at de fratages deres politiske spillerum. For os andre er konsekvensen dårligere politiske løsninger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Johnny Christiansen
  • Niels-Simon Larsen
  • Estermarie Mandelquist
  • David Zennaro
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen, Niels-Simon Larsen, Estermarie Mandelquist, David Zennaro og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Finansministeriet skal jo ret beset ikke bestemme noget som helst, men blot finde de nødvendige skejser til at føre den politik, der vedtages.

Eva Schwanenflügel, Jens J. Pedersen, Tue Romanow, kjeld jensen, Henrik Peter Bentzen, Niels-Simon Larsen, Werner Gass, Torben Pedersen, Ete Forchhammer , Markus Lund, Marianne Stockmarr, Anne Eriksen, Flemming Berger, Torben Skov, Henrik Leffers, Jesper Frimann Ljungberg og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Finansministeriet skal decimeres - hårdhændet og det skal opgraderes med unge økonomer med hang til Keynes.
I øvrigt mener jeg at finanspagten skal opsiges.

Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, kjeld jensen, Henrik Peter Bentzen, Michael Waterstradt, Werner Gass, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Tingkær, Marianne Stockmarr, Trond Meiring, Anne Eriksen, Jan Damskier, Flemming Berger, Torben Skov, Henrik Leffers og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Troede at det var SKAT der skulle finde skejserne - men jeg forstår godt din pointe Gliese.

Henrik Peter Bentzen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Politik bør handle om borgernes fremtid, børnenes bæredygtige fremtid og ikke Finansministeriet gamle pseudo økonomiske kortsigtede økonomiske gevinster.

“Det er klart, at det er illegitimt, når magthavere((...) læs:politikere) forbyder videnskab, som ikke harmonerer med deres verdensbillede.
Citat Henrik Dahl Liberal Alliance
Link: https://www.berlingske.dk/kronikker/henrik-dahl-forskere-bedriver-politi...

Ny forskning afslører politikerne:
De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning"
Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...

Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Michael Waterstradt, Werner Gass, Torben K L Jensen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man kunne jo nemt få den tanke at Mckinsey og dermed Goldman Sachs var de virkelige magthavere, men det er ikke rigtigt vel? --------------- vel? ----------- hallo

Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, kjeld jensen, Helene Kristensen, Henrik Peter Bentzen, Vibeke Døssing, Morten Nielsen, Werner Gass, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Lillian Larsen, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Anne Eriksen, Trond Meiring og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Lad os lige præcisere det en gang til, så ingen kommer i tvivl:

- Enhver politiker (også minister) stemmer efter sin egen overbevisning og intet andet.
- Enhver minister har det fulde ansvar for sit ministerium, og tager selv alle beslutninger uden hensyn til andre.

Faktisk kan ikke engang statsministeren tage beslutninger i et ministerium. Det eneste han kan, hvis han er utilfreds, det er at udskifte ministeren.

Henrik Peter Bentzen, Werner Gass, Anders Reinholdt, Kim Houmøller, Marianne Stockmarr, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Gert Romme
El-reformen
“EU’s liberaliseringsdirektiv for el fra 1996 blev endeligt implementeret i dansk lovgivning med el-reformen af 1999.

Som følge af den nye el-lov skulle markedsåbningen – det frie leverandørvalg – ske gradvist og var planlagt til at kulminere med fuld markedsåbning for alle kunder fra den 1. januar 2003.

Dog var den fulde åbning begrænset af regler om prioriteret strøm fra vedvarende energikilder og kraftvarmeværker.

Loven kan derfor bedst beskrives som et kompromis mellem elsektorens og økonomers ønsker om mere markedsåbning på den ene side og miljø- og energiminister Svend Aukens stærke prioritering af miljøhensyn på den anden.”

Link: https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/liberalise...

Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er det blå Danmark, hvor også en statsminister, der vil i krig, bare tager beslutningen selv, at krig er godt siger de store, uden at informere folketinget om fakta.

Det er ikke et demokrati værdigt, men det er det blå Danmark.

Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Henrik Peter Bentzen, Michael Waterstradt, Trond Meiring, Gert Romme, Werner Gass, Estermarie Mandelquist og Markus Lund anbefalede denne kommentar

Det virkelige problem er jo ikke, at finansministeren og han ministerium søger indflydelse og vil påvirke, men at de andre ministre og deres resp. ministerier ikke stiller op og slås for deres holdninger/meninger, men lader sig "banke på plads".

Vi har jo ikke fagministre og ministerier for at de skal lade sig overtrumfe af finansministeriet.

Tue Romanow, Henrik Peter Bentzen, Gert Romme, Werner Gass, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Lillian Larsen og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Enig, Jens Winther. Men mon forudsætningen for at blive minister er at man anerkender at ens ministerium blot er et forkontor i finansministeriet? Ud fra den præmis er ældreministeren måske den klogeste af fagministrene? Og kulturministeren den perfekte "stik-i-rend-dreng"?

Jens Thaarup Nyberg, Steffen Gliese og Werner Gass anbefalede denne kommentar