Leder

Justitsminister Søren Pape Poulsen foretrækker at lovgive i blinde

Ved de facto at nedlægge Straffelovrådet undgår Søren Pape Poulsen at få sine strafferetlige indskydelser kvalificeret af dommere og andre førende juridiske eksperter. Det er bekvemt, men uansvarligt
I denne uge har justitsministeren, Søren Pape Poulsen (K), gjort det endnu lettere at hastegennemføre lovgivning. Dette kan medføre, at staten begår vilkårlige overgreb på borgere. 

I denne uge har justitsministeren, Søren Pape Poulsen (K), gjort det endnu lettere at hastegennemføre lovgivning. Dette kan medføre, at staten begår vilkårlige overgreb på borgere. 

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
5. februar 2019

I al ubemærkethed har regeringen skilt sig af med Straffelovrådet, der siden 1960 har bidraget til retspolitikken med strafferetlig ekspertise.

Mandag kom det frem, at rådet, hvor højesteretsdommere, rigsadvokat, politichefer og landets mest erfarne jurister har hjulpet med at kvalificere strafferetlige lovforslag, de facto har været nedlagt siden foråret 2017.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard udtaler til Kristeligt Dagblad, at konsekvensen er, at der nu gennemføres »en lind strøm af lovændringer uden tilstrækkelig kvalificeret forberedelse«.

Siden regeringsskiftet i 2015 har justitsministrene ladet den strafferetlige kreativitet blomstre – med bandepakker, ungdomsdomstole, længere straffe og arbejdet med en ny bestemmelse mod psykisk vold i fuld gang.

Som formanden for Dommerforeningen, Mikael Sjöberg, udtrykte det i Politiken:

»Vi når ikke at bruge de nye regler, implementere, indfase, før vi skal tage stilling til nye regler. Det er min fornemmelse, at mange af forslagene er mere politiske end tidligere og mere baseret på enkelthændelser.«

Vilkårlige overgreb 

Uden Straffelovrådet udarbejdes de mange nye lovforslag alene af Justitsministeriets egne embedsmænd, der arbejder under politisk pres. Og med ultrakorte høringsfrister kan ministeren være sikker på at undgå de ubekvemme, men relevante inputs fra både retssystemets aktører, anklagere, forsvarere og dommere og fra de førende juraprofessorer.

At Søren Pape Poulsen (K) har ladet Straffelovrådet nedlægge er ikke overraskende set i lyset af ministerens åbenlyse disrespekt for retsvidenskaben. Ministeren har ladet forstå, at retspolitik »ikke kan klares fra et forskningskontor«, at »straf handler om holdning«, og skjuler ikke, at han har det fint med at lovgive i blinde.

Men konsekvenserne af nedlæggelsen er en mere upræcis straffelov, hvilket øger risikoen for, at staten begår vilkårlige overgreb på borgerne.

F.eks. kritiserede professor og tidligere medlem af Straffelovrådet Gorm Toftegaard Nielsen i Weekendavisen fredag regeringens lovforslag om psykisk vold for at være upræcist og svært at forstå og tilføjede:

»Borgere skal ikke sættes i fængsel for at have misforstået en uklar lov.«

Søren Pape Poulsens ønske om at bure flere inde i længere tid har han lov at have og handle på, men at han afskærmer sig selv fra at få kvalificeret sine indskydelser gennem grundigt lovforberedende arbejde er uansvarlig embedsførelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det må da være strafbart!...

Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang, Carsten Wienholtz, David Zennaro, Ole Frank, Marianne Stockmarr, Trond Meiring, Benta Victoria Gunnlögsson, Tommy Clausen, Bjarne Andersen, Arne Albatros Olsen, Frede Jørgensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Søren Pape Poulsen skal opfordres til at beskæftige sig med noget mindre ansvarsfuldt.
Det har vist sig igennem lang tid, at han arbejder uansvarligt.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Sonja Rosdahl, Per Klüver, Anne Eriksen, Christian Skoubye, Katrine Damm, Marianne Stockmarr, Trond Meiring, Tommy Clausen, Arne Albatros Olsen og Ken Sass anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

@ Anne Eriksen
Det er ikke strafbart ikke at lytte til andre, men det kan være dybt uansvarligt og er det her!

Hans Houmøller, Erik Fuglsang, Per Klüver, Anne Eriksen, Marianne Stockmarr, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Poul Anker Sørensen, Arne Albatros Olsen og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar

Det Konservative Folkeparti har gennem årene haft en række bundelendige ledere. Søren Pape er dog den ringeste af dem alle!

Med en kompetent, værdidrevet og ordentlig leder ville det konservative folkeparti helt automatisk hente ca. 20% af stemmerne.

Erik Fuglsang, Flemming Berger, Ole Frank, Anne Eriksen, Marianne Stockmarr og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Han burde lytte til hvad de folkevalgte domsmænd har af erfaringer.

Hans Houmøller, Per Klüver og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

@Torben KL Jensen, folkevalgte...?

Torben K L Jensen

Du har ret Jens - de er udpegede til en borgerpligt.

Hans Houmøller, Erik Fuglsang og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Som regel fra de politiske partier - det er mig der blander ting sammen.

Det var nu i gamle dage, - nu ansøger man kommunen om at blive domsmand

Hans Houmøller, Per Klüver og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er en fuldkommen rædselsfuld rolle, vore politikere har givet sig selv, efterhånden: de står reelt ikke til rådighed for nogen, de vælges fra en minimal base pga. de få politisk organiserede, de er ikke allierede med organisationer med samfundsinteresser - og de fravælger at søge den indsigt, som burde danne det oplyste grundlag for ethvert lovgivningsarbejde.

Eva Schwanenflügel, Hans Houmøller, Erik Fuglsang, Birthe Lauridsen, Carsten Wienholtz, Ole Frank, Anne Eriksen, Torben Pedersen, Katrine Damm, Marianne Stockmarr, Per Kaas Mortensen, Trond Meiring, Frede Jørgensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Tommy Clausen, Tino Rozzo, Ib Christensen, Torben K L Jensen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Så i et land hvor der råbes på kvalificerede danskere, går vores politikerer i en stor bue udenom dem?

Alt imens samfundets ressourcer går til tudekiks, til at kompenserer for, at under betalt ledelse og betalt ansvar, er der rod og kaos fordi andre er ukvalificerede. Oftest de timelønnede, der skulle arbejde under den betalte ledelse og det betalte ansvar.

Kunne få fornemmelsen, at problemet med Straffelovrådet netop har været, at de var kvalificerede danskere, der ikke bare tog sig betalt for, at sætte sin underskrift på et papir, men faktisk ville leve op til deres underskrift.
For en skrædder er det jo nok umulige arbejdsforhold.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Anne Eriksen, Torben Pedersen, Katrine Damm, Marianne Stockmarr, Trond Meiring, Benta Victoria Gunnlögsson, Tommy Clausen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Lige som Trump

Han stoler også mere på sine egne mavefornemmelser end på eksperter, der har brugt årtier på at erhverve indsigt og kompetence.

Hans Houmøller, Anders Olesen, Carsten Wienholtz, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, Ole Frank, Anne Eriksen, Katrine Damm, Marianne Stockmarr, Erik Jakobsen, Steffen Gliese, Arne Lund, Trond Meiring og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Apropos indsigt og kompetence, Mihail Larsen - jeg faldt over denne artikel:
https://www.researchgate.net/profile/Hans_Pechar/publication/278687965_T... - jeg synes, det er en gyser.

Søren Pave er ligeglad med alle de der progressive kvababbelser, For ham tæller kun ét: At straffe sig ud af enhver udfordring, og alt hvad der gør små bange borgere (som ham selv) urolige. Han kan se, hvordan hans hårde kurs giver pote. De konservative er det eneste parti i blå blok der har fremgang, alle andre går tilbage.
Når nu Pave ikke kan få sit partis andet programpunkt igennem - lavere skatter - så må han jo sætte ind der hvor det er muligt, og det er strengere straffe, der altid har været hjerteblod for partiet. Men hvad siger de pæne Frederiksberg-konservative, der dog af og til viser, at de er i stand til at tænke sig om, tale pænt til folk, læse kultursiderne i avisen, og betale skatten uden alt for meget vrøvl? Og hvad med de socialkonservative, som der i tidens løb har været en del af? Er de helt urdraderet? Hvorfor accepterer de, at se deres parti ledet af en uvidende, brutal bølle som Søren Pave?

Erik Fuglsang, Carsten Wienholtz, Per Klüver, Trond Meiring, Ole Frank, Anne Eriksen, Marianne Stockmarr, Samuel Grønlund og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Arne Lund, når man har en smule kontaktflade med konservative, så er det klart, at netop en styrkelse internt af både den kulturelle og sociale front pågår.

@Steffen Gliese, hvor er det konservative værdigrundlag og dets indflydelse på partiets stillingtagen til de forskellige problemstillinger og politikområder? Hvor er de konservative værdikrigere i partiet, hvor er de kulturelle og intellektuelle fyrtårne?

Der foregår - desværre - ikke noget i partiet, der kan betragtes som en styrkelse. Absolut intet!

Steffen Gliese

Der er faktisk en del af kandidaterne, der er meget ihærdige i græsrodsarbejde for styrkelse af kulturpolitikken og samtidig udtrykker en stærkere social indignation, end vi ser det i regeringen og Folketinget. Nicolaj Bøgh og Pernille Weiss er de mest profilerede.

Først røg Grundloven og så røg Straffelovrådet - eller var det omvendt. Nok ligegyldigt men det forklare mængden af mærkværdige love vi har set de seneste år. Hvad f.eks. med dobbelt straf for at bo et bestemt sted.

Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Samuel Grønlund, Anne Eriksen, Trond Meiring, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Vi nærmer os en situation, hvor vi lever i et diktatur. Ikke en dikteret af en enehersker eller et proletariatets diktatur. Derimod et politikernes diktatur.

Folketingsmedlemmerne - ingen nævnt, ingen glemt - blander sig i ALT. I forvejen er både den udøvende og den lovgivende magt smeltet sammen, styret af en flok seniorpolitikere, der ofte har siddet i Folketinget i årtier og opstillet i såkaldt "sikre" valgkredse. I nogle tilfælde endda politiske dynastier som Helveg'erne, Elkemann'erne, Hækkerup'erne og Auken'erne.

Og de senere år er man også begyndt at blande sig i den dømmende magt. Dels ved at lægge pres på domstolene om strafskærpelser, dels ved i medierne og på facebook at blande sig i skyldsspørgsmål.

Det er en ubehagelig, og uanset om man er rød, blå eller gul, må man forlange, at politikerne respekterer, magtens tredeling og at er åbne for argumenter og fornuft.

Eva Schwanenflügel, Hans Houmøller, Erik Fuglsang og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Klart, det er ved at blive en grotesk situation efterhånden. - Det ser dog ikke ud til at blive en nem opgave.
Sidste eksempel er det nemt gennemskuelige millionbeløb til de særligt begavede uddannelsessøgende. Om det drejer sig om andet end at få penge til valget til V som sædvanligt. Det samme som gode vilkår for overtagelse af firma til næste generation osv. - At man har skåret 2% til stor skade for sundhedssektoren med manglende kapacitet til operationer og indlæggelse, opsigelse fra læger, der ikke længere kan leve med de vilkår, er ikke relevant.

Kun ren egoisme og begærlighed kan ikke fortsætte som det har gjort hidtil, det må simpelthed stoppes!

Eva Schwanenflügel, Hans Houmøller og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Michael Andresen:
Jeg er meget enig. Uanset om man er rød, blå eller gul, må vi insistere på, at politikerne respekterer magtens tredeling, tak !

Hans Houmøller

Mørkelygten lyser over den danske retsstat.
At have en minister, der er ligeglad med at han famler i blinde, er en trussel mod vort demokrati.