Leder

Trump har ret: En Islamisk Stat-kriger, som er dansk statsborger, er Danmarks ansvar

Den danske stat har ansvaret for sine egne statsborgere, uanset om de er farlige, forfærdelige eller politisk forkastelige – de danske IS-krigere har ret til retsforfølgelse i Danmark
Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti har annonceret, at de ikke vil tage de IS-krigere, som har kæmpet i Irak og Syrien, hjem til retsforfølgelse i Danmark.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti har annonceret, at de ikke vil tage de IS-krigere, som har kæmpet i Irak og Syrien, hjem til retsforfølgelse i Danmark.

Ritzau scanpix

20. februar 2019

Et flertal i Folketinget vil opgive danske statsborgere for at forsvare Danmarks sikkerhed. De sætter sikkerheden for nationen over retssikkerheden for menneskene.

Det er selvfølgelig ikke alle statsborgere, som flertallet er klar til at opgive. Det er dem, som er rejst ud i verden og har sat deres liv på spil i kampen for Islamisk Stat og har kæmpet for noget, vi finder afskyeligt og menneskefjendsk. 

Det toneangivende flertal opererer således med to typer af statsborgere: dem, de vil forsvare, og dem, de vil opgive.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti har annonceret, at de ikke vil tage de IS-krigere, som har kæmpet i Irak og Syrien, hjem til retsforfølgelse i Danmark.

De afviser således den amerikanske præsident Donald Trumps opfordring til, at de europæiske stater selv retsforfølger deres egne statsborgere, som har været i krig for IS.

»Det er nogle af de farligste mennesker på jorden, og dem skal vi ikke have tilbage,« har Venstres Michael Aastrup Jensen udtalt.

»De har for lang tid siden spildt deres danske statsborgerskab. De er ikke længere danskere i mine øjne,« har Søren Espersen fra Dansk Folkeparti erklæret til Kristeligt Dagblad.

Til samme avis slår den konservative Naser Khader fast:

»For mig er danskernes sikkerhed en vigtigere prioritet end landsforrædernes retssikkerhed.«

Ikke bare et ideal, men et princip

Det er forståeligt, at det politiske flertal vil holde de danske IS-krigere væk fra Danmark.

Der vil være en sikkerhedsrisiko forbundet med deres hjemkomst. De har afsløret ekstremistiske tilbøjeligheder, foragt for menneskeliv og fået militær træning. Og der er ingen garanti for, at de vil blive dømt.

Danmark er en retsstat, hvor den tiltalte er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og det kan blive svært at indsamle beviser for gerninger udført i Syrien og Irak.

Men det er selve præmissen for retsstaten: Det er ikke uden omkostninger for staten at tilstå sine borgere retssikkerhed. Det drejer sig netop om at beskytte borgerne mod politikernes aversioner og statsmagtens eventuelle vilkårlighed. Og det er retsstatens fundament, man udfordrer, når man opdeler statsborgere i dem, man kan lide, og dem, man ikke kan lide.

Den danske stat har ansvaret for sine egne statsborgere uanset, om de er farlige, forfærdelige eller politisk forkastelige. Det er, når Danmark forsvarer alle statsborgeres rettigheden uden forskel, at vi demonstrerer, at retsstaten ikke er bare et ideal, vi snakker om, men et princip, vi lever op til og noget, vi praktiserer.

De danske IS-krigere har ret til at blive retsforfulgt i Danmark.

De amerikanskstøttede kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker (SDF) tilbageholder hundredvis af udenlandske IS-jihadister. Trump skrev søndag på Twitter, at Storbritannien, Frankrig, Tyskland og andre europæiske allierede »må tage de over 800 ISIS-krigere tilbage, som vi har fanget i Syrien, og stille dem for retten.« På billedet ses SDF-soldater i Baghuz, hvor de seneste kampe har fundet sted.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Tanghus
 • Alvin Jensen
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Ole Frank
 • Poul Anker Sørensen
 • Olaf Tehrani
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Michael Friis
 • Ib Gram-Jensen
 • Gert Romme
 • Hans Larsen
 • Werner Gass
 • Marianne Stockmarr
 • Torben Lindegaard
 • Ejvind Larsen
 • Erik Pedersen
 • Katrine Damm
Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Ole Frank, Poul Anker Sørensen, Olaf Tehrani, Peter Beck-Lauritzen, Michael Friis, Ib Gram-Jensen, Gert Romme, Hans Larsen, Werner Gass, Marianne Stockmarr, Torben Lindegaard, Ejvind Larsen, Erik Pedersen og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Trump og Lykkeberg har ret. Selvfølgelig har danske statsborgere, uanset hvad de har bedrevet, ret til dansk retsforfølgelse, som Lykkeberg så elegant dormulerrr det. Selvfølgelig. Mere foruroligende er det, at et politisk flertal i Folketinget ikke bakker op om denne selvfølgelighed,

Rolf Andersen, Alvin Jensen, Carsten Nørgaard, Ole Frank, Claus Nielsen, Poul Anker Sørensen, Berith Skovbo, Tommy Gundestrup Schou, Tue Romanow, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Ib Gram-Jensen, Hans Larsen, Werner Gass, Dagmar Holdensen, Anne Mette Jørgensen, Viggo Helth, John Damm Sørensen, Marianne Stockmarr, Jens J. Pedersen, Ejvind Larsen og Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

Det er bare så præcist formuleret, at danske statsborgere selvfølgelig har ret til indrejse i Danmark - uanset hvad vi tror, de måtte have bedrevet.

Man kunne forestille sig en international domstol á la Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY); men det kommer nok aldrig nogensinde op at stå.

Så eventuel retsforfølgelse må ske i Danmark -
og bevisbyrden bliver sikkert umulig at løfte i de fleste tilfælde.

Men det er så sådan, det er.

Alvin Jensen, Hans Larsen, Werner Gass, Anne Mette Jørgensen, Viggo Helth, John Damm Sørensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Hvad så med udenlandske statsborgere, der begår kriminalitet i Danmark? Skal de så heller ikke retsforfølges her?

Martin Sørensen, Christian Larsen, Georg Kallehauge, Jørn Lybech, Peter Beck-Lauritzen, Michael Friis, Anne Mette Jørgensen, Thomas Poulsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Maria Jensen

Jo - udenlandske statsborgere på dansk jord skal retsforfølges i Danmark.

Men parallellen til ISIL-fanger i Syrien holder ikke.

Kurderne har åbenbart 800 personer i deres varetægt som en slags krigsfanger, og kurderne kan ikke magte at føre retssag imod alle disse personer.
Bare det at få opstillet et anklageskrift imod de individuelle fanger virker helt uoverskueligt - for slet ikke at tale om en retssag under iagttagelse af vestlige retsgarantier.

Danske statsborgere for retten i udlandet har krav på konsulær bistand, og allerede Rettens juridiske legitimitet ville blive anfægtet - har Retten sæde i Syrien eller Irak ??, Kurdisk område er kun noget, vi hører i pressen - og en retssag med hele det forsamlede presse-opløb på lægterne ville blive et cirkus uden lige.

Vi kan alle sammen lege forsvarsadvokater og finde på en lang række spørgsmål, der omtvister Rettens legitimitet.

Det er simpelt han for meget at bede om - kurderne har ikke en chance for at levere.
Vi må klare det selv.

Alvin Jensen, Ole Frank, Michael W Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

@ Torben Lindegaard

Så princippet om, at man har krav på at blive retsforfulgt i det land, hvori man er statsborger, gælder kun, hvis det land, hvori man er anklaget for at have begået en forbrydelse, ikke selv magter at føre en fair retssag?

For nylig blev en slovak dømt af en dansk domstol for at have slået justitsministerens kæreste. Meget tyder på, at retssagen ikke foregik "under iagttagelse af vestlige retsgarantier".

Espen Bøgh, Kim Houmøller, Vibeke Hansen, Georg Kallehauge, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Anne Mette Jørgensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Når vi i Danmark smider kriminelle, ikke danske statsborgere,ud af landet og sender dem til f.eks. Marokko og Pakistan, så fanger bordet.
Desværre.
Det bliver dyrt og besværligt at få tosserne hjem, men sådan må det være.

Alvin Jensen, Anna Regine Irgens Bromann, Michael W Pedersen, Hans Aagaard, Peter Beck-Lauritzen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvad jeg ikke forstår er at Peter Vedel Kessing fra Institut for Meneskerettigheder udtaler at DK ikke er forpligtet over danske statsborgere hvis de dømmes i udlandet. Se her: https://www.berlingske.dk/samfund/institut-for-menneskerettigheder-danma....
At vi ikke kan smide dem ud, hvis de skulle komme ind, før de ved dom er frataget deres statsborgerskab er en anden sag. Hvis altså is-krigerne, som sikkert bare har smurt madpakker til krigerne, skulle blive dømt i Syrien, så har de ikke krav på hjælp fra DK. Når de løslades kan de komme ind i landet og kan så evt. blive dømt her.
Hvad nu hvis de implicerede slet ikke VIL ind i DK, hvad mener Lykkeberg så man skal gøre ?

Torben Lindegaard

@Maria Jensen

"Så princippet om, at man har krav på at blive retsforfulgt i det land, hvori man er statsborger, gælder kun, hvis det land, hvori man er anklaget for at have begået en forbrydelse, ikke selv magter at føre en fair retssag?"

Det er vel nærmest lige omvendt.

Man bør stilles for Retten i det land, hvor man anklages for at have begået en forbrydelse.

Men hvis dette land ikke har jurisdiktion over sit område, så kan det ikke lade sig gøre.

Syrien har ikke jurisdiktion over "det kurdiske område" - og en til lejligheden opstillet kurdisk Domstol ville blive udskreget som en kangaroo court af enhver forsvarsadvokat, som Danmark stillede til rådighed for den anklagede.

Alene Domstolens legitimitet vil aldrig kunne hævdes -
hvilken stats love vil der skulle dømmes efter ??
kan de anklagede risikere at blive idømt dødsstraf ??
i hvilket land skal en eventuel fængselsstraf afsones ??

Vi kan alle sammen finde på en række problemer at rejse - og hvis en erfaren forsvarsadvokat går i gang, så bliver der ingen ende på rækken af rejste problemstillinger.

Det kan bare ikke lade sig gøre at få stillet syrienskrigerne for Retten i det kurdiske område i Syrien - og det er bare for ansvarsforflygtigende at lade kurderne stå tilbage med al de bøvlerier og problemer.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen, Mogens Holme, Per Klüver, Else Marie Arevad, Peter Beck-Lauritzen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Medlemmer af Waffen-SS blev dømt som landsforrædere hvis de kom hjem. Også selvom de havde siddet i krigsfangenskab. De blev ikke i DK dømt for deres forbrydelser i fx Sovjet eller anderswo. Hvis IS-krigerne kommer hjem kan de altså dømmes, fordi de ligesom SS-mændende tog afsted, men næppe pga af deres krigsforbrydelser. Man kunne forestille sig at efter krigerne VAR kommet hjem, ville en af de pågældende stater have nogle tilbage for at retsforfølge dem for forbrydelser begået i landet. DK ville naturligvis ikke udlevere ham da der var risiko for tortur etc. etc.

Claus Nielsen, Hans Aagaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Jørgen Wind-Willassen: Når udenlandske statsborgere bliver smidt ud af Danmark på grund af kriminalitet, er det jo som en del af en dom, der er afsagt af en dansk domstol. Ofte har de først afsonet i et dansk fængsel.

På samme måde bør de islamiske krigere først retsforfølges i det land, hvori de har begået deres forbrydelser. Hvis udvisning er en del af dommen, må vi tage den derfra.

Martin Sørensen, Georg Kallehauge, Søren Bro, jens peter hansen og Thomas Poulsen anbefalede denne kommentar

@ Torben Lindegaard:

Hvem er vi at stille os til doms over det kurdiske/syriske retssystem? Skal vi ikke bare respektere deres måde at gøre tingene på? Hvis de ikke føler at de kan styre det, må de vel bede FN om hjælp til en international krigsforbryderdomstol.

Martin Sørensen, Christian Larsen, Georg Kallehauge, Søren Bro, Michael Friis, jens peter hansen, Thomas Poulsen, Werner Gass og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
christian christensen

Hvor er det dog dejligt, at vi omsider har fået en amerikansk præsident med et etisk forsvarligt menneskesyn. Samtidigt trækker han også tropperne ud af Syrien, og bryder med USA's traditionelle kulturimperialisme.

Selvfølgelig er disse ISIS-krigere nogens ansvar. Desuden har disse uskyldige mennesker, som er blevet dræbt eller har lidt under disse modbydelige krige, ret til en form for oprejsning. Og her mener jeg ikke væbnede modparter i krigen, for de har jo Geneve Konventionen.

Derfor bør dette retslige opgør selvfølgelig ske i et FN tribunal. Men desværre har Rusland igen og igen blokeret for FN i denne sag. Rusland er simpelt hen bange for at både de russiske- og de syriske tropper og ledere skal blive genstand for tribunalet. Og derfor må landene selv klare disase retsopgør.

Omkring Syriens præsident og militære ledere er der faktisk et opgør igang i flere europæiske lande. Det er en kendt sag, at Syrien har store underjordiske torturfængsler, hvor mange tusind tortere hver dag, og under 25% kommer levende ud. Derfor har torterede syriske borgere i Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Sverige politianmeldt de højtstående militære ledere samt præsident Bashar al-Assad i deres opholdslande. Og alt tyder faktisk på, at landene hver for sig vil køre en retssager mod disse skyldige.

Anna Regine Irgens Bromann og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Danskere med medfødt statsborgerskab som vil hjem, kan vi ikke nægte indrejse - dansk lov nr. L.285 af 1992. Derfor er vi tvunget til at tage denne gruppe tilbage og retsforfølge dem efter dansk lov.

Drejer det sig om personer, der har et tildelt statsborgerskab her i landet og også statsborgerskab i et andet land, så kan domstolene fradømme dem deres danske og ekspedere dem videre til deres andet hjemland.

Ole Frank, Mogens Holme, Per Klüver, Hans Aagaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

@ Christian Christensen,

Ja, - og samtidig overlader denne "etisk forsvarlige" præsident de kurdere til Tyrkerne, som USA har brugt til at føre sin krig i området. Det må da være udtryk for et "forsvarligt menneskesyn".

- Eller hvad mener du egentlig? For som du ved, så appellerede kurderne i lørdags til det vestlige samfund, og bad om deres hjælp. For i Tyrkernes øjne er kurdere simple terrorister, der skal elimineres.

Alvin Jensen, Ole Frank, Flemming Berger, Berith Skovbo, Jesper Sano Højdal, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kan ikke nytte noget, at Danmark altid prøver at undvige sit ansvar når det kommer til krigsfanger.

De tilfangetagne er tilbageholdt i intermistiske lejre, på skoler og lignende, og i øjeblikket bevogtet af kurderne. Men i samme øjeblik amerikanerne trækker sig ud, vil tyrkerne gøre alt for at udradere kurderne fra jordens overflade.
Derfor vil fangerne sandsynligvis blive frigivet.
Og dét er en sikkerhedsrisiko, der vil noget..

Jonna Jensen, Alvin Jensen, Ole Frank, Per Klüver, René Arestrup, Torben Lindegaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Der er lidt præcedens; danskere der kæmpede på kurdisk side, er dømt. Danskere i tysk tjeneste, blev også dømt, fordi danske politikere skiftede side! Peter Lundin blev løsladt, straks efter ankomst til DK, selvom han havde dræbt moderen i USA. Kurderne kan ikke klare opgaven, så Trump og Lykkeberg har ret; hjem til DK med dem alle. Har de medfødt statsborgerskab, så dom. Har de tildelt statsborgerskab, så frakendelse af dette, straf og hjemsendelse. Selvfølgelig kan vi løfte bevisbyrden, for det gjorde vi jo i kurdersagen. På med "vanten" og kom igang. Og politikerne, de skifter holdning, eftersom vinden blæser.

Torben Lindegaard

@ Maria Jensen 20. februar, 2019 - 10:25

"Hvem er vi at stille os til doms over det kurdiske/syriske retssystem? Skal vi ikke bare respektere deres måde at gøre tingene på? Hvis de ikke føler at de kan styre det, må de vel bede FN om hjælp til en international krigsforbryderdomstol."

Det er lige flot nok - faktisk er det ren ansvarsforflygtigelse.

Waleed Safi gav os i "Rejsedagbog fra Rojava" et indtryk af de kurdiske områder i Syrien.
Det er ikke muligt at gennemføre retssager med vestlige/danske retsgarantier imod 800 personer i disse områder.

OHCHR, Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, har allerede i 2011 nedsat "Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic"; men der er ikke skyggen af mulighed for et FN Tribunal - Rusland vil nedlægge veto.

Et sådant tribunal ville kunne åbne op for anklager om brug af både giftgas og tøndebomber over civile områder - det kommer ikke til at ske.

Så hvis disse fanger skal stilles for en domstol, så kommer vi selv til at gøre det -
gerne med en fælles EU-løsning; men det er nok heller ikke muligt.

Det er umuligt at forudskikke hvad kurderne vil gøre ved de 800 fanger, hvis og når det tyrkiske angreb kommer - henrettelse, frigivelse eller en blanding heraf - men hvis danske statsborgere dukker op ved grænsen, så kan vi ikke nægte dem indrejse uanset, at de har været i krigstjeneste hos ISIL.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det er umuligt at forudskikke hvad kurderne vil gøre ved de 800 fanger, hvis og når det tyrkiske angreb kommer - henrettelse, frigivelse eller en blanding heraf - men hvis danske statsborgere dukker op ved grænsen, så kan vi ikke nægte dem indrejse uanset, at de har været i krigstjeneste hos ISIL.

Dette sidste er der vel heller ingen der benægter ?

Ole Frank, Claus Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@jens peter hansen

Rune Lykkeberg citerer i lederen både Naser Khader og Michael Aastrup Jensen for det modsatte synspunkt - så der er altså nogen, der benægter.

Alvin Jensen, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg synes at de skal dømmes, hvor de har lavet forbrydelserne, og det er jo dybest i Syrien/Irak. Hvordan skal vi kunne løfte bevisbyrden mht vidner mv. De fleste af deres ofre er jo enten døde eller forsvundne. En henrettelsespeloton ville vel være at foretrække for de forfærdelige forbrydelser bla overfor yesidiske kvinder/piger men det er nok for meget forlangt. Iøvrigt må de gerne tage sig af Assad i samme runde!!

Espen Bøgh, Martin Sørensen, Christian Larsen, Georg Kallehauge, Claus Nielsen, Lasse Reinholt og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Der er jo nogle der er kommet hjem. Der er vel forskel på aktivt at få dem hjem og lade dem sejle deres egen sø. Dersom de stod ved paskontrollen med dansk pas kan de vel ikke nægtes adgang.

Henning Kjær, Ole Frank og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Lasse Reinholt

Hvilken straf kan de få i Danmark? Livstid er i gennemsnit 16 år i Danmark. Med mindre de kan få ægte livstid skal de ikke herop.

Vedkommende har ret til at blive straffet der hvor de eventuelt har begået forbrydelser. Når så straffen er udstået og vedkommende kommer hjem til Danmark vil det blive undersøgt om: 1 vedkommende har begået noget der strider mod dansk lov 2 om vedkommende har dobbelt statsborgerskab. Og så kan en eventuel ny retsprocess gå i gang i Danmark. Og den retssag kan så eventuelt ende med frifindelse og ophold i Danmark, straf af en eller anden slags og fratagelse af statsborgerskab med efterfølgende udvisning hvis vedkommende opfyld betingelserne for dette.

Men at vedkommende har ret til rettergang i Danmark er noget sludder.

Bodil Hansen, Niels Duus Nielsen, Maria Jensen, Torben Skov og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Hvis disse massemordere, voldtægtsmænd, børnemishandlere og krigsforbrydere skal hentes til Danmark, ja så skal vi også have en lovgivning der er gearet til den slags mennesker, det har vi ikke i dag, lovgivningen er skabt efter danske indfødtes normer og liv.

Men vi kan jo starte med, at genindføre dødsstraffen, for i det danske retsystem, så vil de her mennesker få så milde domme, at flere af dem sandsynligvis vil rende rundt på gader og stræder efter få år, og det er ikke ønskværdigt!

Christian Larsen, Lasse Reinholt, Georg Kallehauge og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Nürnbergprocessen foregik som bekendt i Tyskland, hvor mange fik dødsdomme. Vi skal lade dem sejle deres egen sø og møder de op ved grænsen bliver de varetægtsfængslet. Straframmen for den slags krigsforbrydelser, er vi slet ikke gearet til, da dødsstraffen som bekendt er afskaffet.

Smike Käszner, Lasse Reinholt, Maria Jensen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Da Rusland har forhindret, at disse kan dømmes af et FN Tribunal, er det stadig hjemlandets ansvar at dømme dem. Og se i øjnene, at hvis de ikke dømmes i hjemlandene, så slipper de for straf.

- Er det rimeliget?
- Og er det rimeligt over for ofrene?

René Arestrup

Helt bortset fra de rent principielle betragtninger, er der vel også en fordel i, at vi har hånd i hanke med dem - at de ikke, på grund af mulige kaotiske tilstande i Syrien, formår at undslippe og ad snørklede veje kommer tilbage til Danmark - eller EU. Under radaren så at sige.

Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Kan Denmark leje et jordlod i Syrien, genindfoere doedsstraffen med tilbagevirkende kraft og foretage domfaeldelse og straf i Syrien?

Henrik Brøndum

Kan Denmark leje et jordlod i Syrien, genindfoere doedsstraffen med tilbagevirkende kraft og foretage domfaeldelse og straf i Syrien?

Har lejesoldater ikke altid stået til ansvar i de lande hvor deres arbejde er udført? Hvordan kan Danmark være ansvarlig for hvad borgere gør i udlandet? Hvis jeg begår forbrydelser i Cairo bliver jeg vel dømt der efter ægyptisk lov? Hvis jeg smugler narko i Thailand, kommer jeg til at rådne op i thailandsk fængsel. Hvis folk har stillet sig til rådighed for islamisk stat og begået krigsforbrydelser i Syrien, så må de straffes der. Har det ikke altid været lejesoldatens lod, at hvis han bliver fanget, er det bare surt. Hvis han har ageret som illegal kombattant eller krigsforbryder, har han meget få rettigheder. De kurdiske soldater gemte altid en kugle til sig selv. For hellere begå selvmord end blive fanget og mishandlet til døde i perverse henrettelsesritualer af IS, som ikke respekterede genevekonventionen. Det må være Syrien, Irak eller kurderne, som skal dømme og straffe dem. Mon ikke de vil gøre kort proces?

Christian Larsen, Bodil Hansen, Smike Käszner, Søren Jensen, Lasse Reinholt, Georg Kallehauge, Charlotte Svensgaard, Maria Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Torben Skov

Rune Lykkebergs leder omhandler de godt 800 ISIL-fanger, som kurderne holder.

Problemet er, at "De kurdiske Områder" ikke er en stat, som kan afvikle en retssag ud fra de love, der måtte være gældende i staten. Så en eventuel retssag bliver vel efter syrisk lov eller måske kurdisk stammesædvane eller hva' ved jeg ??

Men kurderne og Syrien har også bekæmpet hinanden - og ISIL var imod dem alle sammen.
Så det er så speget, som tænkes kan - og vi har et fint eksempel på, at din fjendes fjende ikke er din ven.

Kurderne har desuden slet ikke infrastrukturen til at lade 800 personer afsone eventuelle fængselsdomme; men det selvfølgelig være, at dette problem slet ikke bliver aktuelt, hvis kurderne gør som du forventer - kort proces med ISIL krigerne.

Der ville bare lyde et ramaskrig i Europa, hvis kurderne henrettede 800 personer efter en summarisk retsproces uden vestlige retsgarantier - selv Enhedslisten ville stejle !!

Og hvad med de vestlige feltmadrasser, som kurdere måtte have i deres varetægt - feltmadrasser á la britiske Shamima Begum, der lige har født et barn i en syrisk flygtningelejr med en hollandsk far ??

Det bliver hurtigt aldeles kringlet.

Min vinkel på sagen er, at det er ren ansvarsforflygtigelse, hvis vi lukker øjnene og bare overlader alle problemerne til kurderne, som ikke har en jordisk chance for at undgå en sønderlemmende efterkritik - slet ikke i lyset af den turbulens, der vil opstå i forbindelse med det forestående tyrkiske angreb, som forventes at finde sted, så snart amerikanerne er trukket hjem fra områderne.

Det er vores statsborgere - vi lod dem rejse ned til ISIL for at kæmpe imod bl. a. kurderne - kurderne har nu taget nogle fanger med dansk statsborgerskab og beder os om at hjemtage disse personer - vi må leve op til vores ansvar.

Alvin Jensen, René Arestrup, Alf Bjørnar Luneborg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

" Og se i øjnene, at hvis de ikke dømmes i hjemlandene, så slipper de for straf. "

Sandsynligheden for at vi kan dømme disse mennesker i Danmark er uendelig lille. Alle de interviews jeg har hørt med de der virkelig ved noget om dette (Harhoff osv) påpeger alle det samme: Vi er formodentlig ikke i stand til at frembringe beviser der kan bruges i en dansk retssal.

Så hvis vi tager disse mennesker til Danmark må vi forvente at løslade dem ud i samfundet da vi er et samfund der hviler på retsprincipper.

Gad vide om nogen ved hvor mange danske statborgere det egentlig drejer sig om, er det måske 1 eller 0 eller 30? Uanset, jeg har svært ved at se hvad vi skal stille op med ideologiske kombattanter på dansk jord. Selvfølgelig er man ikke skyldig for noget man ikke har gjort endnu, men jeg kan ikke rigtig forestille mig hvilken fredelig interesse, hvilket ønske man skulle have om harmløs koeksistens, man skulle have i at vende tilbage til DK, efter at ført krig på IS - side. Hvad skulle tanken være: "Nå, den gik ikke, der blev ikke noget Kalifat eller 72 jomfruer, så tror jeg hellere jeg må se at få taget den HF og blive en nyttig dansker."?

Krister Meyersahm

Danskere med medfødt statsborgerskab som vil hjem, kan vi ikke nægte indrejse - dansk lov nr. L.285 af 1992. Derfor er vi tvunget til at tage denne gruppe tilbage og retsforfølge dem efter dansk lov.

Drejer det sig om personer, der har et tildelt statsborgerskab her i landet og også statsborgerskab i et andet land, så kan domstolene fradømme dem deres danske og ekspedere dem videre til deres andet hjemland.

Terro ! Det første der bør fastslåes !
Hvorfor har vi de dårlige tilstande fra ?

Hvem provokerer at mennesker begår den form for handlinger ?

Er de terrorister, eller er de frihedskæmpere, der er undertrygt, af magter der på verdensplan bruger deres land og kultur til at profiterer på for mere magt !

René Arestrup

Jeg kan sagtens få øje på dilemmaet. Det bliver uhyre svært, at løfte bevisbyrden i en dansk retssal og dermed er der også en reel risiko for at disse mennesker aldrig vil få den straf, der - måske - tilkommer dem.
Men kurderne står med et konkret problem, der bla involverer en håndfuld danske statsborgere, og derfor er vi nødt til at påtage os et ansvar.

Alvin Jensen, Martin Sørensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Nåh..., hvor er det synd for dem, NÆ gu er det ej, de ligger som de har redt -intet mindre!

Amerika kan da bare hjemtage dem til deres fængsel på Guantanamo(Gitmo), hvor amerikansk lov ikke gælder - "siger de", - også selv om den gør, og der holder de alligevel stadig nogle "illegale kombattanter" fra irakkrigen, for snart 20 år siden.

I øvrigt syntes jeg at huske en historie om, at når disse fremmedkrigere kom til IS blev de frataget deres pas og anden legitimation, - og i det tilfælde er de så statsløse, som Danmark ingen forpligtelse har for at hjemtage.

Bekvemmelighedstale i en TV-udsendelse fra deres side, nu hvor IS ikke længere har in storhedstid, og man gerne vil være ansvarsfri for sine gerninger i IS navn da det gik fremad, retfærdiggør ikke deres handlinger - som de færreste vil indrømme, hvilet vi også ser sker, - for de lider utroligt meget af det velkendte VFHS, "Viggo Fischer hukommelses syndrom" - der er intet de husker fra tiden i IS tjeneste og de ugerninger som de henholdsvis medvirkede til eller accepterede skete dernede.

Når så man samtidig kan læse om hvordan han herhjemme i sin gymnasietid, gik rundt og irettesatte andre ikke etniske piger på skolen for ikke at bære slør, som islamisk lov foreskriver, så er det ikke en fyr der er behov for vi får hjem igen.

Allerede her oplever vi hvordan han vil knægte friheden for andre individer uanset vi hæger om menneskerettighederne i Danmark, så byder han disse og Danmark trods i Islams navn - radikaliseret eller ej!

Lad dem endelig blive dernede og tilbede kalifatet, - her kan de uden tvivl også lettere få syndsforladelse for deres gerninger, og vise deres troskab til kalifatet.

Dengang havde de ingen wienerbrødsmentalitet tilovers for dem de dræbte, skar halsen over på osv., osv., - nu kan de fortsætte deres liv dernede uden vi skal røre en finger for at få den tilbage.

Skulle de imod forventning have dansk pas, bør vi fratage dem deres statsborgerskab omgående, for de har allerede vist at de ikke vil respektere dansk lov om de værdier for menneskerettigheder, som de trods alt ikke vil respektere - når Islam har så godt tag i dem som tilfældet er.

@Leo Nygaard
"Jeg ved ikke, men antager, at danskere, der kæmper vores fjendes side, kan anklages.
Jeg mener tilmed, at der var en ung mand, der kæmpede mod IS, blev dømt her "

Det bliver næsten helt sikkert umuligt at bevise.

@René Arestrup
"Men kurderne står med et konkret problem, der bla involverer en håndfuld danske statsborgere, og derfor er vi nødt til at påtage os et ansvar."

Måske er de danske statsborgere. Der er store mængder falske pas i omløb. Der kan godt være ganske god afstand mellem det at noget siger at de er danske statsborgere til at det viser sig at de er danske statsborgere. Så det allerførste skridt hvis vi skal transportere disse mennesker til Dammark bliver at fastlæggelse om de er danske statsborgere. Og dette kan kun ske mens de er i udlandet. Hvis de kommer til Danmark og det viser sig at de ikke er danskere hænger vi på dem.