Leder

Det skal være slut med falske forhåbninger, hvis tilliden til skattesystemet skal genoprettes

Det på høje tid, at der kommer ærlig selverkendelse på banen, hvis Karsten Lauritzen nogensinde skal have held til at rydde op i butikken og redde, hvad der måtte være tilbage af danskernes tillid til vores skattesystem
»Skatteministeren erkender for første gang, at Rigsrevisionen havde en pointe, da de i en rapport i efteråret konkluderede, at skatteministerens tidsplan var for »stram«, og at der var »væsentlige risici« for yderligere tab.« skriver Mathias Ertmar Mencke.

»Skatteministeren erkender for første gang, at Rigsrevisionen havde en pointe, da de i en rapport i efteråret konkluderede, at skatteministerens tidsplan var for »stram«, og at der var »væsentlige risici« for yderligere tab.« skriver Mathias Ertmar Mencke.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
15. februar 2019

Danskerne skylder 116 mia. kr. i skat, og i denne uge medgav skatteminister Karsten Lauritzen (V) i Berlingske, at »der er en risiko for, at vi ikke når« at inddrive skattegælden, inden den bliver forældet i 2021.

Skatteministeren erkender dermed for første gang, at Rigsrevisionen havde en pointe, da de i en rapport i efteråret konkluderede, at skatteministerens tidsplan var for »stram«, og at der var »væsentlige risici« for yderligere tab. Og af samme grund åbner ministeren nu op for at ændre loven om forældelse.

Men ministeren kommer også med positivt nyt: I år vil et nyt inddrivelsessystem være fuldt indfaset, så det offentlige igen kan opkræve tilgodehavende gæld.

Det er det nye IT-system, PSRM, der ifølge ministeren vil sikre, at ny gæld, der opstår i år, bliver inddrevet. Igen er Rigsrevisionen dog skeptisk over for ministerens optimisme. I et udkast til en ny rapport peger de bl.a. på, at der i øjeblikket kun inddrives 0,5 procent af gældskravene på grund af såkaldte dataproblemer i IT-systemet.

Det betyder kort sagt: At 99,5 procent af danskernes gæld fortsat mangler at blive indført i det nye system.

Som tilfældet var i efteråret, afviser ministeren Rigsrevisionens sortsyn. Til Berlingske siger han, at der ikke er »grundlag for at tro, at den plan, der er lagt for en normalisering i 2019, ikke skulle blive fulgt«.

Problemet i det citat er, at der med Rigsrevisionens rapport netop er grundlag for at tro, at endnu en skatteminister endnu en gang risikerer at vejre morgenluft alene på baggrund af gode intentioner.

Der er ingen tvivl om, at Karsten Lauritzen overtog et utaknemmeligt job, da han tiltrådte som skatteminister i 2015. Og man kan ikke bebrejde ministeren for, at han ligesom alle andre politikere ønsker at skabe resultater, han selv kan høste frugterne af – særligt i et valgår.

Men hvis der er noget, det danske skattesystem har brug for, så er det en langsigtet og realistisk plan for, hvordan skattesystemet kommer på ret køl igen. Her er det ikke nogen dum idé at tage Rigsrevisionens rapporter alvorligt.

Det er med andre ord på høje tid, at der kommer ærlig selverkendelse på banen, hvis ministeren nogensinde skal have held til at rydde op i butikken og redde, hvad der måtte være tilbage af danskernes tillid til vores skattesystem.

Måske betyder dette afskrivninger for milliarder af kroner gammel gæld, men hellere være ærlig om dette end at bidrage til fortsættelsen af en endeløs fortælling om løsninger, der blev erstattet af nye løsninger, fordi ingen af løsningerne løste noget. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er godt med den søde Venstredreng fra Vestjylland.
Er der nogen der kan huske den store politiker Anders Fogh Rasmussens bog om minimalstaten?

Det er ikke faldet i god jord hos flertallet, det med en minimalstat. Så det blev ikke åbenlyst fulgt op.

Men hvad der ikke kan gennemføres af en ærlig politiker, der holder hvad han lover, må jo så gennemføre i det gedulgte.

Det startede med Venstres overtagelse af statsministeriet med AFR ved roret.
Man nedbrød systematisk skattevæsnet under påskudet af, at effektivisere og rationalisere. Ved stille og roligt at save den gren over vores velfærdsstat sidder på.
Kan man ikke komme i gennem med mindre stat på bekostning af social sikkerhed, på bekostning af almen velfærd etc., så kan man da sørge for, at indtægterne bliver mindre og dermed refærdiggøre forringelserne.
Det kommer især de velhævende som må være de største skyldnere til gode.
Dette har været Venstres politik siden begyndelsen af 00erne.
Og er det tilsyneladende fortsat.
I socialpolitiken
I uddannelsespolitiken
I beskæftigelsespolitiken
Ja stort set hele vejen igennem, på nær i bekæmpelse af underklassens kriminalitet.
Hvis man undlader at kræve, at alle betaler hvad de skylder, så har man mlndre at gøre godt med.
Og så for vi mindre 'stat'.
De akutte problemer skyldes, at man i sin iver med at effektivisere, ikke har sikret de data der gør det muligt at dokumentere hvorfor der skyldes over 100 milliarder kroner til det offentlige. Til os alle sammen.
Man kan ikke gå i retten med kravene.
Skiftende borgerlige skatteministre har i mange år snakket sig ud af fadæsen, med ikke at sikre sig den nødvendige dokumentation der gør en inddrivelse af gælden muligt, om nødvendigt ved domstolene.
Det blev ikke bedre under Helles regeringer, men der var skaden for længst sket.
Skattevæsnet er ikke i stand til at kontrollere om alle betaler det de skal.
Derfor synes det nemmere at kalde til eks. Stine Bosse for en dårlig betaler, en at indrømme at man bevidst har sævet den gren over man sidder på.
Det er det, den søde dreng fra Vestjylland prøver at bortforklare 'fremadrettet'.
Jeg tror ikke en pind af set han smilende forsikkrer os om.
Mens det fortsat er Venstres politik at spare de store skyldnere for at blive 'udplyndret' af staten.
Der siges, som altid af Venstre, noget andet end det man gør.

Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Michael W Pedersen, Anders Graae, Berith Skovbo, Lars Løfgren, Torben K L Jensen, Ebbe Overbye, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg forstår godt den politiske tænkning bag de senere års skattepolitik. Men jeg forstår ikke, at det er så svært for Danmark, når mange andre lande kan indkassere skatterne.

Torben K L Jensen

Gert - fordi skat er en schweizerost med meget store huller.

Michael W Pedersen

Denne inddrivning skatter og afgifter eller mangel på det samme er ikke bare beklageligt, men yderst pinligt i den forstand vi bryster os af at have de bedst uddannede, at vi lever i den moderne verden med adgang til den ypperste teknologi og så kan vi ikke engang opkræve det vi har aftalt, er vi udgået for papir og blyant. Der bruges mere tid på fiktion og selvpromovering end på indrømme at vi har været naive og godtroende når vi godtog nr. X skatteministers taler, ( det er heldigvis letter at eftergive end at inddrive gæld), om det bliver bedre ? Inddrivelsen skatter og afgifter er et af de få metoder vi har til rådighed som medborger, hvis vil skabe vi noget for medborgeren, så hjælper det ikke at lade stå til.! Ja det er stadigt pinligt

Søren Kristensen

Det bør i det hele taget være slut med falske forhåbninger, hvis tilliden til velfærdssamfundet skal genoprettes og en af forudsætningerne, ud over de rent politiske (herunder en granskning af liberaliseringens velsignelser), er at vi får lært at håndtere de IT-systemer, som har det med at løbe af med os i disse år. Det er med andre ord gået lige hurtigt nok med digitaliseringen. I hvert fald er et eller andet gået tabt i begejstringen over den nye teknologi og tilfældet SKAT viser med alt for stor anskuelighed i kroner og ører, at lærepengene har været for dyre. Og hvad kan vi så lære af det? Ideelt set en hel masse. Hvad vil vi lære? Formentlig ingenting.