Leder

Vi folder feministiske utopier ud

Information har for en dag lagt vores kritiske våben væk og bedt mænd og kvinder fra hele verden vise, digte og fortælle om deres feministiske drømmescenarier for fremtiden
Information har for en dag lagt vores kritiske våben væk og bedt mænd og kvinder fra hele verden vise, digte og fortælle om deres feministiske drømmescenarier for fremtiden
Indland
8. marts 2019

Verden er ikke, som vi mener, den burde være. Og derfor peger Information hver dag på alt det, som er urimeligt, uretfærdigt og himmelråbende forkert.

Alt det, der ikke lever op til samfundets løfter til borgerne: At hvert menneske er frit til at realisere sig selv. At alle har mulighed for sammen med andre at danne de fællesskaber, de vil, og blive til den person, de gerne vil være.

At kvinder og mænd, piger og drenge er lige frie.

Men sådan er det jo ikke i virkeligheden. Mænd får flere penge end kvinder, mænd får mere taletid end kvinder, og mænd får mere plads end kvinder til at slappe af, skeje ud, hidse sig op og føre sig frem.

Hvem har set en kvinde på arbejdspladsen smide begge ben op på bordet og flade ud? Hvem har set en kvinde blive vred – uden at blive mistænkt for kontroltab, som igen fører til ansigtstab. Hvem har set kvinder tale med samme lethed som mænd om ting, de absolut ikke ved noget om?

Det er den slags forhold, vi påpeger, oplyser og forsøger at forklare til hverdag i Information – med bevidstheden om, at det hele hænger sammen.

Feministiske drømmescenarier for fremtiden

Du kan ikke arbejde for lige frihed for mænd og kvinder, hvis du ikke undersøger de økonomiske realiteter, de administrative magtforhold, de politiske magtforhold og vores fælles verden af symboler og sprog. De kritiske undersøgelser holder os fast på vores idealer og bevæger verden langsomt fremad. Håber vi.

Men hvis det kritiske arbejde skal være sjovt, og de kritiske undersøgelser skal give mening, skal vi også vide, hvor vi vil hen. Hvordan verden ville være, hvis den var, som vi mener, den burde være.

Det er det, vi har gjort i dagens avis: Vi har interviewet to intellektuelle, bedt fire digtere, en kommentator, en kronikør og en række forskellige mænd og kvinder fra hele verden give hvert deres bud på en feministisk utopi. Kunstneren Hannah Heilman har særligt til denne avis lavet et værk, som er hendes bud på en utopi for frigjorte kvinder og mænd.

Information har for en dag lagt vores kritiske våben væk og bedt mænd og kvinder fra hele verden vise, digte og fortælle om deres feministiske drømmescenarier for fremtiden.

Vi har på kvindernes internationale kampdag lavet en særavis, hvor vi folder feminismens utopier ud.

Feministiske utopier

I anledning af Kvindernes Kampdag 2019 har Information for en dag lagt vores kritiske våben væk og bedt mænd og kvinder fra hele verden vise, digte og fortælle om deres feministiske drømmescenarier for fremtiden.

Andre artikler i dette tillæg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lis Kyllikki Turunen Pedersen

… hvordan LYder/ ser kritiske vÅBEN ud??