Leder

Kan vi stole på Socialdemokratiet i klimakampen?

Henrik Sass Larsen og Socialdemokratiet vil i regering etablere en klimafond med 20 mia. kr., som skal forankres i Finansministeriet og primært finansiere forskning i grøn energilagring. Ideen afspejler gruppeformandens klippefaste tro på, at teknologi og kun teknologi er vejen, hvis vi skal redde os fra klimakatastrofer
Hvis ikke vi vælger det teknologiske fix, er vi, med Sass Larsens ord, ’doomed’.

Hvis ikke vi vælger det teknologiske fix, er vi, med Sass Larsens ord, ’doomed’.

Louise Herrche Serup

Indland
23. marts 2019

At begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader celsius vil kræve hastige og vidtrækkende omstillinger uden fortilfælde af enhver side af samfundet.

– Global Warming of 1.5 ºC, FN’s Klimapanel IPCC, oktober 2018

»Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) stempler nu ind i den klimadebat, der er strøget til tops på vælgernes dagsorden,« fortæller Jyllands-Posten i et stort interview med manden, der bliver finansminister, hvis Mette Frederiksen danner regering efter valget.

Skal man tro Sass Larsen, har han altid interesseret sig meget for miljøspørgsmål.

»Jeg har bare ikke været forrest med hele tiden at postulere, at vi lever arvesyndigt ved overhovedet at være til på jorden,« siger han og forklarer sin hidtil diskrete miljøprofil med, at »der er aldrig nogen, som har spurgt«.

Men nu skal det altså være.

Sass og Socialdemokratiet vil i regering etablere en klimafond med 20 mia. kr., som skal forankres i Finansministeriet og primært finansiere forskning i grøn energilagring. Ideen afspejler gruppeformandens klippefaste tro på, at teknologi og kun teknologi er vejen, der kan redde os fra klimakatastrofer.

»Den ene vej er at prædike afholdenhed, det vil sige alt andet lige at gå ned i levestandard og seriøst diskutere et maksimalt antal køddage. Jeg tror desværre, at det er dømt til døden, uanset at det er en fin og idealistisk tanke, for det kræver, at alle er med, og det vil de fleste nok ikke. Den anden løsning er at lave et teknologisk fix, som menneskeheden har været god til gennem historien.«

Hvis ikke vi vælger det teknologiske fix, er vi, med Sass Larsens ord, doomed. For mennesker vil ikke ændre livsstil, og politikere kan ikke træffe de nødvendige beslutninger, siger han.

Skaber en falsk modstilling

Med sine kategoriske meldinger bekræfter Sass Larsen det billede af S-ledelsens syn på klimaspørgsmålet, som Mette Frederiksen har tegnet de seneste måneder.

Da partiformanden i november gæsteoptrådte blandt landmænd hos Jysk Landbrug, sagde hun, at »jeg synes, det er en hysterisk diskussion, der er om kød lige nu«.

»Det er noget pjat at tro, at vi redder hele klimaproblemstillingen ved at få det til at handle om kød,« sagde S-formanden til landmændenes udelte jubel.

Som Sass skaber Frederiksen den falske modstilling, at klimakampen handler om enten personlige afsavn eller tekniske mirakelløsninger. Og eftersom S-toppen synes at se mennesket som materialistisk, mageligt og egoistisk, er der kun teknologien at tro på. I hvert fald skal man ikke i en valgkamp på nogen måde antyde, at det at redde civilisationen fordrer ændringer i adfærd, livsstil og værdier.

S har forstået, at klimaspørgsmålet er vigtigt... for at vinde valget

Forleden udsendte Socialdemokratiet en klimavalgpjece, som over 16 sider igen og igen italesætter partiets bekymring over klimaændringerne, påpeger ansvaret over for de børn, der nu går i skolestrejker, og lover grønt lederskab, hvis man får lov at danne regering.

»Danmark skal igen være en grøn stormagt,« lyder S-diskursen.

Men stormagtsdrømmene afspejles ikke i konkret handling og politik. De eneste konkrete klimatiltag på de 16 sider, er – foruden fonden – en fremrykning af tidspunktet for dansk fossilfrihed fra 2050 til 2045 (stadig for sent hvis Paris-aftalen skal respekteres, siger de grønne ngo’ers forum 92-gruppen), 500.000 grønne biler i 2030 (halvdelen af regeringens ambition) samt to ekstra havmølleparker.

I et interview her i avisen for nylig var Mette Frederiksen tilsvarende ukonkret. Hun ville – modsat den øvrige opposition – ikke give et bud på et dansk CO2-reduktionsmål for 2030, hun ville ikke love en ’grøn milliard’ til den idé om jordfordeling, som hun ellers er »ellevild med«, og hun afviste CO2-afgifter på f.eks. rødt kød og flyrejser.

For Mette Frederiksen er det afgørende, at afgifter og anden klimapolitik ikke øger uligheden, men hun kendte ikke Enhedslistens forslag til via en grøn check at kompensere de økonomisk svage.

Den nuværende S-ledelse har forstået, at klimaspørgsmålet er vigtigt. Vigtigt for at vinde valget, men også vigtigt i sig selv. Men hvad enten det nu skyldes manglende indsigt om udfordringens reelle omfang, dårlige råd fra partiets strateger eller et resigneret menneskesyn, der udelukker tro på ændrede værdier og adfærd, så fremstår partitoppens klimameldinger som utilstrækkelige, overfladiske og uinformerede i deres forestilling om et teknisk fix som svar på alt.

Som FN’s Klimapanel har sagt, har vi ikke en chance for at afværge klimakatastrofer, hvis ikke vi præsterer »omstillinger uden fortilfælde af enhver side af samfundet«, herunder fundamentale ændringer af behov og adfærd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nils Lauritzen

Det korte svar er nej.
Det lidt længere svar er: Vi kan ikke stole på nogle partier overhovedet, da ikke et eneste af dem har en klimapolitik, der leverer svar på de udfordringer, der beskrives i den seneste IPCC-rapport.
Flere vil gerne fremstå "grønne" og miljøbevidste, men det er tom snak uden indsigt.
Ydermere er vi fanget i pinlige ansvarsforskydelser.
Borgeren venter på politikeren.
Lokalpolitikeren venter på landspolitikeren, der venter på EU-politikeren, der venter på globale aftaler - der ikke vil blive indgået med den nødvendige gennemslagskraft.
Og så ender vi med "Om Gud vil".
Og hun mener, at det er vores ansvar, så det skal vi nok ikke regne med.

Flemming Berger, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Ethelfeld, Jens Kofoed, Helle Bovenius, Egon Stich, Gert Romme, Frederik Groth Nordstrøm, Niels østergård og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Mit gamle parti gennem en årrække har udviklet sig til, at jeg i hvert fald slet ikke har nogen tillid til noget af det partiet står for overhovedet.

Torben Skov, Tue Romanow, Katrine Damm og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Kan vi regne med S i klimapolitikken... eller i arbejdspolitikken, eller gældspolitikken eller EUspørgsmål eller samarbejde med venstrefløjen?
Nej.
Men ikke desto mindre er det Mette Frederiksen der kommer til at sidde i toppen af kransekagen, hvis vi ønsker en klimapolitik, bekæmpelse af den sociale ulighed og forandring
og stemmer på et venstrefløjsparti.
Vi er kort sagt ladt i stikken.

Kim Øverup, Hanne Pedersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Nej, man kan ikke stole på Socialdemokratiet i klimakampen, jvf. (også) de eksemler der nævnes i Informations leder. Sass Larsens og Mette Frederiksens udmeldinger er nedslående. Sass Larsen udtaler, at "Den anden løsning er at lave et teknologisk fix, som menneskeheden har været god til gennem historien". Sass Larsen har ikke opdaget, at teknologien til at løse miljø- og ødelæggelserne allerede er her; det er den politiske vilje, der mangler. Professor i vedvarende energi, Brian Vad Mathiesen, sagde i TV forleden, at vi har 95 % af den teknologi til rådighed, der skal bruges, til at bremse klimaforandringerne med. FN's klimapanel har sagt, at hvis vi skal afværge klimakatastrofer, skal der præstere omstillinger uden fortilfælde, herunder fundamentale ændringer af behov og adfærd. Sass Larsen udtaler, at "mennesker vil ikke ændre livsstil, og politikere kan ikke træffe de nødvendige beslutninger". Socialdemokratiets udtalelser viser, at det ikke er herfra, at man skal forvente visioner, indsigt og mod. Så hvis man mener, at miljø- og klimaproblemerne først og fremmest skal løses af politikerne, skal man ikke stemme på Socialdemokratiet. Partiets repræsentanter viser, at de ikke har forstået situationens alvor.

Karin Hansen, Hanne Pedersen, Niels østergård, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Troværdigheden ville stige, hvis Sass Larsen ikke var der!

Gode råd har fanden jo skabt, det ved et hvert barn, men anyways fru Mette F: læg afstand til Sass Larsen, manden er (fremstår) utroværdig, arrogant og klynkende, når noget går ham imod - landets næste finansminister? Hvem af alle de vælgere I gerne vil tiltrække skulle føle sig betrykket her?

Selvfølgelig står fru Formanden bag Larsen, det er politikersprog, og det gør man præcis indtil man præcis ikke gør det længere.

Ha Katrine, det skulle have været g'er i mit vist nyopfundne ord ;)

Kim Øverup, Hanne Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Tjah, hvad har de mange forventninger til lige præcis politiske detail-beslutninger om klimaet ført til? Store, ineffektive tilskudssystemer, abekastning mellem staterne, problemfornægtelse hos politiske eliter i eksempelvis USA. Det er forfriskende, at en politiker tør gå så entydigt ind for at prøve noget andet. Blot burde Danmark gå sammen med større lande og kæmpestore virksomheder, så den samlede forsknings- og teknologiinvestering kunne blive på 20 billioner i stedet for.

Niels Møller Jensen

Sass Larsen udtaler, at "mennesker vil ikke ændre livsstil, og politikere kan ikke træffe de nødvendige beslutninger". Han siger også at "klimakrisen skal løses med teknologi" Med det første, at mennesket ikke vil ændre livsstil, har han rat og det skyldes, og det ved han sikkert selv, at den vigtigste vej at gå, er at skrue gevaldigt ned i vores totale forbrug, energi, flyrejser, anden transport og mange flere krav til os alle sammen. Og det vil klæde jer politikere at høre efter eksperterne så vi kan få de nødvendige krav og vejledninger om f.eks. hvordan finder vi økonomi til at udskifte alle vore oliefyr, er man pensionist, syg eller mindre bemidlet. Men det er et af disse områder der kan løses nu, bed Naturstyrelsen om ikke at fælde fler træer i skovene. Vi kan alle nævne mange eksempler. Sass Larsen siger også at politikkerne ikke kan træffe de nødvendige beslutninger, det er da en indrømmelse. Men at befolkningen ikke vil ændre livsstil, dertil må i indrømme at i intet ved om tidshorisonten, for et kollaps af jordens atmosfære, og ikke blive ved med at fortælle os at vi er verden bedste med vedvarende energi m. m. Og til sidst, når Sass Larsen påstår at klima krisen skal løses med teknologi, så må jeg minde ham om at teknologien, i bred forstand, har i hele min levetid været årsagen til den nuværende klimakrise (83år).