Leder

Kan vi stole på Socialdemokratiet i klimakampen?

Henrik Sass Larsen og Socialdemokratiet vil i regering etablere en klimafond med 20 mia. kr., som skal forankres i Finansministeriet og primært finansiere forskning i grøn energilagring. Ideen afspejler gruppeformandens klippefaste tro på, at teknologi og kun teknologi er vejen, hvis vi skal redde os fra klimakatastrofer
Hvis ikke vi vælger det teknologiske fix, er vi, med Sass Larsens ord, ’doomed’.

Hvis ikke vi vælger det teknologiske fix, er vi, med Sass Larsens ord, ’doomed’.

Louise Herrche Serup

23. marts 2019

At begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader celsius vil kræve hastige og vidtrækkende omstillinger uden fortilfælde af enhver side af samfundet.

– Global Warming of 1.5 ºC, FN’s Klimapanel IPCC, oktober 2018

»Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) stempler nu ind i den klimadebat, der er strøget til tops på vælgernes dagsorden,« fortæller Jyllands-Posten i et stort interview med manden, der bliver finansminister, hvis Mette Frederiksen danner regering efter valget.

Skal man tro Sass Larsen, har han altid interesseret sig meget for miljøspørgsmål.

»Jeg har bare ikke været forrest med hele tiden at postulere, at vi lever arvesyndigt ved overhovedet at være til på jorden,« siger han og forklarer sin hidtil diskrete miljøprofil med, at »der er aldrig nogen, som har spurgt«.

Men nu skal det altså være.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels Møller Jensen
 • Hanne Pedersen
 • Jens J. Pedersen
 • Christian Mondrup
 • Lise Lotte Rahbek
 • Katrine Damm
 • Olaf Tehrani
 • Eva Schwanenflügel
 • Dina Hald
 • Torben Ethelfeld
 • Gert Romme
 • Niels-Simon Larsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
Niels Møller Jensen, Hanne Pedersen, Jens J. Pedersen, Christian Mondrup, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Dina Hald, Torben Ethelfeld, Gert Romme, Niels-Simon Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nils Lauritzen

Det korte svar er nej.
Det lidt længere svar er: Vi kan ikke stole på nogle partier overhovedet, da ikke et eneste af dem har en klimapolitik, der leverer svar på de udfordringer, der beskrives i den seneste IPCC-rapport.
Flere vil gerne fremstå "grønne" og miljøbevidste, men det er tom snak uden indsigt.
Ydermere er vi fanget i pinlige ansvarsforskydelser.
Borgeren venter på politikeren.
Lokalpolitikeren venter på landspolitikeren, der venter på EU-politikeren, der venter på globale aftaler - der ikke vil blive indgået med den nødvendige gennemslagskraft.
Og så ender vi med "Om Gud vil".
Og hun mener, at det er vores ansvar, så det skal vi nok ikke regne med.

Flemming Berger, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Ethelfeld, Jens Kofoed, Helle Bovenius, Egon Stich, Gert Romme, Frederik Groth Nordstrøm, Niels Østergård og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Mit gamle parti gennem en årrække har udviklet sig til, at jeg i hvert fald slet ikke har nogen tillid til noget af det partiet står for overhovedet.

Torben Skov, Tue Romanow, Katrine Damm og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Kan vi regne med S i klimapolitikken... eller i arbejdspolitikken, eller gældspolitikken eller EUspørgsmål eller samarbejde med venstrefløjen?
Nej.
Men ikke desto mindre er det Mette Frederiksen der kommer til at sidde i toppen af kransekagen, hvis vi ønsker en klimapolitik, bekæmpelse af den sociale ulighed og forandring
og stemmer på et venstrefløjsparti.
Vi er kort sagt ladt i stikken.

Kim Øverup, Hanne Pedersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Nej, man kan ikke stole på Socialdemokratiet i klimakampen, jvf. (også) de eksemler der nævnes i Informations leder. Sass Larsens og Mette Frederiksens udmeldinger er nedslående. Sass Larsen udtaler, at "Den anden løsning er at lave et teknologisk fix, som menneskeheden har været god til gennem historien". Sass Larsen har ikke opdaget, at teknologien til at løse miljø- og ødelæggelserne allerede er her; det er den politiske vilje, der mangler. Professor i vedvarende energi, Brian Vad Mathiesen, sagde i TV forleden, at vi har 95 % af den teknologi til rådighed, der skal bruges, til at bremse klimaforandringerne med. FN's klimapanel har sagt, at hvis vi skal afværge klimakatastrofer, skal der præstere omstillinger uden fortilfælde, herunder fundamentale ændringer af behov og adfærd. Sass Larsen udtaler, at "mennesker vil ikke ændre livsstil, og politikere kan ikke træffe de nødvendige beslutninger". Socialdemokratiets udtalelser viser, at det ikke er herfra, at man skal forvente visioner, indsigt og mod. Så hvis man mener, at miljø- og klimaproblemerne først og fremmest skal løses af politikerne, skal man ikke stemme på Socialdemokratiet. Partiets repræsentanter viser, at de ikke har forstået situationens alvor.

Karin Hansen, Hanne Pedersen, Niels Østergård, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Gode råd har fanden jo skabt, det ved et hvert barn, men anyways fru Mette F: læg afstand til Sass Larsen, manden er (fremstår) utroværdig, arrogant og klynkende, når noget går ham imod - landets næste finansminister? Hvem af alle de vælgere I gerne vil tiltrække skulle føle sig betrykket her?

Selvfølgelig står fru Formanden bag Larsen, det er politikersprog, og det gør man præcis indtil man præcis ikke gør det længere.

Ha Katrine, det skulle have været g'er i mit vist nyopfundne ord ;)

Kim Øverup, Hanne Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Tjah, hvad har de mange forventninger til lige præcis politiske detail-beslutninger om klimaet ført til? Store, ineffektive tilskudssystemer, abekastning mellem staterne, problemfornægtelse hos politiske eliter i eksempelvis USA. Det er forfriskende, at en politiker tør gå så entydigt ind for at prøve noget andet. Blot burde Danmark gå sammen med større lande og kæmpestore virksomheder, så den samlede forsknings- og teknologiinvestering kunne blive på 20 billioner i stedet for.

Niels Møller Jensen

Sass Larsen udtaler, at "mennesker vil ikke ændre livsstil, og politikere kan ikke træffe de nødvendige beslutninger". Han siger også at "klimakrisen skal løses med teknologi" Med det første, at mennesket ikke vil ændre livsstil, har han rat og det skyldes, og det ved han sikkert selv, at den vigtigste vej at gå, er at skrue gevaldigt ned i vores totale forbrug, energi, flyrejser, anden transport og mange flere krav til os alle sammen. Og det vil klæde jer politikere at høre efter eksperterne så vi kan få de nødvendige krav og vejledninger om f.eks. hvordan finder vi økonomi til at udskifte alle vore oliefyr, er man pensionist, syg eller mindre bemidlet. Men det er et af disse områder der kan løses nu, bed Naturstyrelsen om ikke at fælde fler træer i skovene. Vi kan alle nævne mange eksempler. Sass Larsen siger også at politikkerne ikke kan træffe de nødvendige beslutninger, det er da en indrømmelse. Men at befolkningen ikke vil ændre livsstil, dertil må i indrømme at i intet ved om tidshorisonten, for et kollaps af jordens atmosfære, og ikke blive ved med at fortælle os at vi er verden bedste med vedvarende energi m. m. Og til sidst, når Sass Larsen påstår at klima krisen skal løses med teknologi, så må jeg minde ham om at teknologien, i bred forstand, har i hele min levetid været årsagen til den nuværende klimakrise (83år).