Leder

Korruptionsanklagerne mod Benjamin Netanyahu anfægter næppe vælgernes dom

Vælgerne ser Netanyahu som garanten for sikkerhed. Derfor ser de gennem fingre med hans flossede moral
Benjamin Netanyahu klynker i hver eneste offentlige ytring. Som mål for »en ondsindet venstrefløjshetz« vil han blive siddende som regeringschef, hvis han genvælges, idet sagerne mod ham vil trække ud i flere år.

Benjamin Netanyahu klynker i hver eneste offentlige ytring. Som mål for »en ondsindet venstrefløjshetz« vil han blive siddende som regeringschef, hvis han genvælges, idet sagerne mod ham vil trække ud i flere år.

Ronen Zvulun

Indland
4. marts 2019

Hvis Benjamin Netanyahu danner regering efter valget til Knesset den 9. april, bliver han Israels længst regerende premierminister. Men genvalget er i fare efter den israelske anklagemyndigheds tiltale mod ham for korruption: Ifølge anklageskriftet er han blevet bestukket med lyserød champagne og cigarer samt i to tilfælde hundehandlet med mediebosser, der til gengæld for gunstige koncessioner ville sikre ham positiv omtale.

Tiltalte har pure afvist urent trav, senest i en tv-tale torsdag, hvor han spåede, at »heksejagten« mod ham vil »kollapse som et korthus«.

Korruption er normaliteten i Mellemøsten, men til forskel fra de regionale naboer retsforfølges fusk faktisk i Israel. Likuds ekspremierminister Ehud Olmert blev dømt for at modtage kuverter med kontanter, og i Netanyahus tilfælde blev snavs hvirvlet op i 1997 og 2000, der dog lagde sig igen. Men lige siden Netanyahu vandt sit første valg efter mordet på Yitzhak Rabin i 1995, har pletfri vandel ikke været et parameter i israelsk politik.

Rabin blev i øvrigt den sidste premierminister, der selv drog en moralsk konsekvens, da det i 1977 blev kendt, at hans hustru havde en bankkonto i USA – ikke med sorte penge til hvidvask, men kontoen var i strid med Israels daværende valutareglement, og Rabin trådte tilbage uden at klynke.

En ondsindet venstrefløjshetz

Netanyahu klynker i hver eneste offentlige ytring. Som mål for »en ondsindet venstrefløjshetz« vil han blive siddende som regeringschef, hvis han genvælges, idet sagerne mod ham vil trække ud i flere år. Sker det, bliver næste Knesset-samling et yderligere ryk ud i den rabiate højresump, nu med et nyt parti, Otzma Jehudit (Jødisk Magt) og arvtager til 80’ernes ekstremistiske Kach-parti, der blev forbudt efter agitation for jødisk terrorisme mod arabere. Partiet får sæder i det næste Knesset i valgforbund med bosætterblokken og er sikret ministerposter i en Netanyahu-ledet regering. Hvis den dannes.

Benny Gantz, en tidligere generalstabschef, og Yair Lapid, en tv-kendis, har medvind med kritik af Netanyahus excesser, og afbalancerer Likud i meningsmålinger. Men hvor længe? Iagttagere påpeger, at mange vælgere ignorerer Netanyahus flossede moral, da de ser ham som garanten for sikkerhed og økonomisk stabilitet. Vel er han en slyngel, men han er deres slyngel.

Og ingen, heller ikke venstrefløjen, problematiserer den jødiske stats overordnede moralske defekt, nemlig mishandlingen af palæstinenserne i Gaza, på Vestbredden og i selve Israel. For også det er normaliteten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

man burde bygge en førstesal på Israel, så kan både jøder og palæstinensere få hver deres.

Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Korrupt krigsforbryder og racistisk imerialist, hvem havde da troet det om den pæne mand fra Polen. //ironi_end

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Wienholtz og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Det bliver nok kun til en krybekælder til palæstinenserne, Steffen Gliese.

Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Herbert Pundik skriver i sin søndags-artikel i Politiken - Valget vil stå mellem ' Bibistan' og Israel - at Netanyahu vil gøre alt for at bevare magten og at det er derfor, han har åbnet mulighed for, at et jødisk, fascistisk parti kan stille op.
Partiets program er fordrivelse af alle arabere.

Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

næ, vælgerne skal nok stemme forbryderne ind igen, selv her i DK kan en smule korruption og bilagssvindel da ikke hindre et genvalg.

Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Der bliver længere og længere mellem retskafne karakter-politikere: flertallet er flosede og bedrageriske, så det nu er normen!