Leder

DF går i felttog mod kongedatteren Leonora Christina. Hvor jammerligt!

Det er en plat læsning af danmarkshistorien, når Dansk Folkepartis Søren Espersen forlanger, at DR skal fremstille Chr. IV’s datter som ’landsforræder’
I anledning af, at DR har planer om at lave en tv-dramaserie om datteren af Christian IV og Kirstine Munk, Leonora Christina Ulfeldt, giver Søren Espersen denne instruks: »DR skal passe på med ikke at glorificere Leonora Christina Ulfeldt, for hun var jo landsforræder.«.

I anledning af, at DR har planer om at lave en tv-dramaserie om datteren af Christian IV og Kirstine Munk, Leonora Christina Ulfeldt, giver Søren Espersen denne instruks: »DR skal passe på med ikke at glorificere Leonora Christina Ulfeldt, for hun var jo landsforræder.«.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

5. april 2019

Armslængdeprincippet. Kan nogen huske det? Et demokratisk princip om, at politikere, der bevilger midler til kultur, ikke blander sig i, hvordan modtagerne giver kulturen udtryk. Det skal de have frihed til selv at forme, for det sikrer alsidigheden i samfundslivet. Det princip har Dansk Folkeparti aldrig haft det særligt godt med.

Et frisk eksempel på styring med neglene giver DF’s Søren Espersen i Berlingske torsdag. I anledning af, at DR har planer om at lave en tv-dramaserie om datteren af Christian IV og Kirstine Munk, Leonora Christina Ulfeldt, giver Espersen denne instruks: »DR skal passe på med ikke at glorificere Leonora Christina Ulfeldt, for hun var jo landsforræder

En trussel kan man læse ind i denne instruks. Det vil huskes, at samme Espersen i 2017 kaldte sidste afsnit af DR-serien Historien om Danmark »en skandale«, der burde reageres på i forhandlingerne om medieforlig. De endte som bekendt med, at DR – på DF’s foranledning – er blevet beskåret med 20 procent.

En landsskadelig mokke

Forståeligt, at DR vil lave drama om Leonora Christina. Hendes liv er så dramatisk, som nogen fantasi kan forestille sig. Højt begavet og med store kunstneriske anlæg knyttede hun sig under sin opvækst tæt til sin far, der imidlertid havde rigeligt at se til i rigets førelse, kampen mod svenskerne, 30-årskrigen og sit had til Leonoras mor. Allerede som niårig blev Leonora forlovet med den brillante, men også intrigante og svindleriske adelsmand Corfitz Ulfeldt.

Nutidig psykologi vil nok mene, at hun til Ulfeldt overførte en uforløst datterkærlighed. Hun gjorde det til sit livs mening at være Corfitz en tro hustru, også når hun med sin klogskab kunne se, hvor uansvarligt han handlede i sine hektisk skiftende roller: Kongens førsteminister, kongens nærmeste støtte mod adlen, adlens fortaler mod kongen, kongens diplomat mod svenskerne, svenskernes hærfører mod kongen, svenskernes diplomat mod Danmark, europæisk alliancemager mod den danske konge.

Flere gange flygtede Leonora og Corfitz; han fik sin skamstøtte i København og døde i en båd på Rhinen. Hun sad 1663-85 fængslet i Christiansborgs Blåtårn. Hendes løsladelse skyldtes forbøn fra bl.a. solkongen Ludvig XIV. I fængslet skrev hun Jammers Minde, der står som dansk litteraturs nok mest gribende erindringer.

Men vover DR at fremstille Leonora som andet end en landsskadelig mokke, vanker der fra DF: Nye beskæringer og forflytning til mindst 220 kilometer fra København. Jammerligt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jesper Lerche
 • Poul Anker Sørensen
 • Werner Gass
 • Anker Nielsen
 • Steffen Gliese
 • Olaf Tehrani
 • Kim Folke Knudsen
 • Lillian Larsen
 • Runa Lystlund
 • Alvin Jensen
 • Christian Mondrup
 • Torben K L Jensen
 • Troels Ken Pedersen
 • Niels Duus Nielsen
 • Malan Helge
 • Hans Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Tino Rozzo
 • Gert Romme
 • Bjørn Pedersen
 • Katrine Damm
 • Carsten Mortensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Frede Jørgensen
 • Dorte Sørensen
 • Karen Grue
Jesper Lerche, Poul Anker Sørensen, Werner Gass, Anker Nielsen, Steffen Gliese, Olaf Tehrani, Kim Folke Knudsen, Lillian Larsen, Runa Lystlund, Alvin Jensen, Christian Mondrup, Torben K L Jensen, Troels Ken Pedersen, Niels Duus Nielsen, Malan Helge, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Tino Rozzo, Gert Romme, Bjørn Pedersen, Katrine Damm, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen, Dorte Sørensen og Karen Grue anbefalede denne artikel

Kommentarer

DF vil pt. gøre endnu mere end ellers for at komme i medierne. At de derved blamerer sig yderligere falder dem ikke ind, for enhver omtale - også en dårlig - er bedre end slet ingen omtale.
Deprimerende, at der er medier, der beredvilligt åbner spalterne for det ultra-reaktionære parti.
Går det som meningsmålingerne spår, og DF taber ved valget, vil der ikke være nogen bund i hvad Martin Henrikzen og konsorter kan få sig selv til at sige/gøre. Så vil partiet ikke skabe polituren af og vise, at DF stadig hører til i svovlpølen.,
BT vil nok være den sprøjte, der vil være mest ivrig efter at kolportere DF's udgydelser.

Erik Pedersen, peter juhl petersen, Rikke Nielsen, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Albatros Olsen, Kim Folke Knudsen, John Liebach, Alvin Jensen, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

... og Grauballemanden var hestetyv.

peter juhl petersen, Ole Frank, Nis Jørgensen, ingemaje lange, Arne Albatros Olsen, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Anders Olesen, Liselotte Paulsen, John Liebach, Peter Andersen, Alvin Jensen, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, Steen K Petersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Havde det ikke været den femte april, ville man have troet det var en aprilsnar. I sandhed jammerligt.
Heldigvis står DF til noget nær en halvering og må kæmpe med Enhedslisten om at være Folketingets tredjestørste parti.

peter juhl petersen, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Hanne Zachariassen, Arne Lund, Alvin Jensen, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Frederiksen

Blåtårn var nu en del af Københavns Slot, men det var måske en idé at føje et Blåtårn til Christiansborg i dag - hvad det så skulle anvendes til, ville kunne give anledning til mange interessante overvejelser...

Ole Frank, Egon Stich, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Peter Andreas Ebbesen, Niels Duus Nielsen, Helle Lorenzen, Torben Bruhn Andersen, Erik Karlsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Velkommen til DF´s danmark eller skulle jeg sige DDR Danmark

i DDR skulle alle forfattere filmmagere, mm ha gennemlæst, og censureret alt, før det blev anerkendt klar til udsendelse. ja staten bestemte hvad du måtte se og hvilken vinkel som der skulle belyses.

Det står klart at DDR er DF´s mønster samfund, ja idealet for hvor vi skal ende bag DF´s mure. og kontrol.

om Leonora Christina var landsforræder er faktisk fuldkommen urelevant, det faktum at man politisk blander sig i hvordan en tv serie skrives, er derimod særdeles relevant. i min liberale verden, der er den kunstneriske frihed og ytringsfriheden som medfølger her med fundamentet for vores, liberale åbne demokrati, Dansk folkeparti beviser at de ikke er et demokratisk parti, at de lader hån om ytringsfriheden, og at de læser grundloven som fanden læser biblen.

DF´s totalitære tendenser, truer danmarks åbne demokrati,

med venlighilsen martin sørensen medlem af Retsforbundets landsledelse.

Bliv medlem for 100 kr i resten af 2019 hvor retsforbundet fylder 100.

Carsten Mortensen, peter juhl petersen, Rikke Nielsen, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Alvin Jensen, Peter Andreas Ebbesen, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Torben Pedersen, Bjørn Pedersen, Fam. Tejsner og Jørgen Lejf Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg tror, at Dansk Folkepartis Søren Espersen har en point, når han påstår, at Leonora Christina Ulfeldt var landsforræder. Selvfølgelig har jeg ikke samme indsigt i landsforræderi som netop Søren Espersen, der ikke blot skader landets anseelse med sin udlandsfjentlige politik, men også er på lønningslisten som lobbyist for en fremmed magt i det danske folketing. - Og vel at mærke en magt, der samtidig i strid med folkeretten, holder andre nationalstaters landområder besat, og samtid fører apartheid-politik over et folk, som man med militær vold har underlagt sig.

Didde Elnif, Carsten Mortensen, Jens Kofoed, peter juhl petersen, Ole Frank, Tue Romanow, Vibeke Hansen, Werner Gass, Elisabeth Andersen, Lone Hansen, Martin Sørensen, Karsten Lundsby, Brian Nocis Jensen, Arne Lund, John Liebach, Viggo Helth, Runa Lystlund, Alvin Jensen, Mogens Holme, Peter Andreas Ebbesen, Niels Duus Nielsen, Jakob Krogsager, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen, Erik Karlsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nu er DF på tilbagetog når det gælder omfartsveje og radio 24/7, så..........

Ole Frank, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Dansk Folkepartis forhold til historie minder mest om Sovjetunionen, Nazi-Tyskland eller Kinas. Alt historie skal bruges politisk, det Partiet associerer med ting der kan få Danmark til at se uperfekt ud skal slettes eller ignoreres, det der glorificerer og kan sættes op på en pedestal, skal frem i lyset og iscenesættes med stor fanfare og koreograferede danseopvisninger.

Danske historikere har haft en enorm indflydelse på historiefaget som akademisk disciplin, som en professionel indsigt, på teorier om kildekritik og historisk metode, på ideen om historiebevidsthed. Og her kommer så en udemokratisk undermåler fra et selverklæret "dansk" folkeparti, der vil gøre Danmark til Kina, til Sovjet, der vil forvandle det faktisk danske, den faktiske danske historie til en omgang glorificeret, ophøjet og renskuret, sort og hvid fortælling. Til et Danmark uden sjæl, til en Danmarkshistorie der i sin historiefortælling vil minde mest om den nazistiske, den sovjetiske, den kinesiske, den russiske. Til historie der kun må portrætteres som den guddommelige Statsmagt ønsker. Den totale stat. Føj for helvede.

Altsammen fordi en undermåler fra et undermåler-parti tror at nationens sammenhold, nationens kultur, nationens samfund overhovedet KAN trues af at give et portræt af en historisk kvinde, der ikke fremstiller hende som "landsforræder". Der er intet sgu intet så udansk som en dansker, der ønsker at Statsmagten tager den grad af kontrol over hvordan historien fremstilles.

Grundtvig, Lehman og Monrad og alle de andre demokrater var vel også "landsforrædere" idet de jo begik forræderi mod statsmagten, og alligevel hører man ikke Espersen kritisere eventuelle positive fremstillinger af dem. På Leonora Christinas tid tilhørte staten kongemagten. Der var ingen nationalstat, ej heller nogen idé om en nationalstat. Hun var forræder mod Staten.

Didde Elnif, Carsten Mortensen, peter juhl petersen, Ole Frank, Werner Gass, Elisabeth Andersen, Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Carina Bøckel, Martin Sørensen, Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, John Liebach, Runa Lystlund, Alvin Jensen, Jesper Frimann Ljungberg, Peter Andreas Ebbesen, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz og Torben Pedersen anbefalede denne kommentar

Detaljerne har jeg ikke lige her, men det var også noget med millioner af danske dollars overført til konti i Sverige, hvilket var en alvorlig sag på svenskekrigenes tid. I dag har vi Britta :)

Eva Schwanenflügel

Det er mærkeligt at regeringen ikke har omdøbt Kulturministeriet til Rindalisme-ministeriet, for det er det blevet af gavn. Med stort bidrag fra Dansk Floskelparti.

peter juhl petersen, Ole Frank, Espen Bøgh, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen og Peter Andreas Ebbesen anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Hun blev forlovet som 9-årig!!!! Det må da for Guds skyld ikke nævnes i filmen. Ellers får Inger Støjberg ondt i maven og farer ud og beordrer en retroaktiv adskillelse af dette umage par.

Carsten Mortensen, Tue Romanow, Peter Tagesen, Benny Larsen, peter juhl petersen, Rikke Nielsen, Ole Frank, Vibeke Hansen, Werner Gass, Elisabeth Andersen, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Benta Victoria Gunnlögsson, Martin Sørensen, Karsten Lundsby, Jan Weber Fritsbøger, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Christian Mondrup, Erik Karlsen, Jakob Krogsager, Herdis Weins og Tom Finkel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det må heller ikke komme med i filmen, at Christian Firtal (Leonoras' far) brændte et enormt antal kvinder fordi han ikke mente, de var kristne..

Carsten Mortensen, Tue Romanow, Mogens Holme, Benny Larsen, peter juhl petersen, Ole Frank, Vibeke Hansen, Elisabeth Andersen, Karsten Lundsby, Jan Weber Fritsbøger, Kim Folke Knudsen, Arne Lund, Karsten Aaen og Viggo Helth anbefalede denne kommentar

Eva

Jo, jo, han mente, at de skam var kristne! De var også bare hekse! Og hvad gør man med hekse? Man slår op i den hellige skrift (bibelen) og læser deri: en troldkvinde skal I ikke lade leve. Hun skal lide døden! :(

Og sådan er der så meget!

Carsten Mortensen, Tue Romanow, Ole Frank, Vibeke Hansen, Jan Weber Fritsbøger og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Tak til Dansk Folkeparti

Jeg bliver så inderligt overbevist om mit liberale ståsted.

Når jeg ser DF´s trang til at intervenere, censurere og true sig frem til en helt bestemt udlægning af Danmarkshistorien som passer ind i partiets åndsformørkede snæversyn. Det er derfor ekstra morsomt at høre på partiets evige klagesang over at blive dårligt behandlet af den politisk korrekte klasse, som i DF´s Verdensbillede repræsenterer en klasse på linie med Josef Stalin og andre undertrykkere.

Hvor mange tusinde gange har vi ikke skulle føle medlidenhed og have ondt af DF´s utallige støtter , når de påstod, at de ikke havde ytringsfrihed i danske medier og i den danske debat. Altid hyl, skrål og brok fra de stakkels DF´ere, som ikke kunne komme til orde i snart sagt 20 år, hvis det stod til deres egen version.

Men når så andre vover at se Verden herunder vores Konge Christian IV og Leonora Christine fra en lidt anden vinkel end den forventede DF udgave, så bryder helvede løs i Brande og Omegn. Straks ud med riven og blande sig i redaktionen af udsendelser programmer og lignende.

Der er ingen sammenhæng med DF hykleriet om deres egen manglende ytringsfrihed og deres konstante trang til at opføre sig som en censurerende myndighed, der skal pålægge andre deres synspunkter. Det kaldes med et fuldstændig simpelt utryg for intolerance og det er det syn som gennemsyrer det nationalistiske parti DF og deres vælgere.

Jeg trives med at befinde mig i et samfund hvor meninger og den frie debat brydes og udfolder sig. DF´erne tåler kun at høre deres egne standpunkter alt andet skal kules ned under jorden med alle mulige tricks med at true institutioner med forflytning, nedskæring af budgetter og lignende.

Mordet på Radio 24-7, som ikke er glemt.

og ødelæggelsen af DR ved at skære budgetterne ned til sokkeholderne.

Det er hvad I stemmer på - DF vælgere !.

Tak for at I overbeviser mig om mit liberale ståsted, som jeg aldrig nogensinde ville sælge for en DF´ers syn på Verden, Danmark og Danmarks Historien.

Marie E. Rasmussen, Marie Jensen, Tue Romanow, peter juhl petersen, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Lillian Larsen, Martin Sørensen, Karsten Lundsby, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Det er i sagens natur fuldkommen ligegyldigt, om Leonora Christine var landsforræder eller ej. Sagen drejer sig om,om en dramatiker har frie hænder til at lave sin fortolkning, og få et stykke dramatik ud af det. Så kan man bagefter tage diskussionen,om hun blev fremstillet som helgeninde, martyr eller skurk. Det, det drejer sig om er, kan historie bære rent dramatisk, og at den pågældende dramatiker kan lave sit arbejde, uden at skulle tænke over, hvilken DF-politiker der nu vil tænke hvad, og diktere tilskuddet til DR derefter.

Marie Jensen, Tue Romanow, Mogens Holme, Kim Houmøller, peter juhl petersen, Rikke Nielsen, Ole Frank, Nis Jørgensen, Werner Gass, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Herdis Weins, Jan Weber Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Karsten Aaen
05. april, 2019 - 18:38

Karsten, suk..
Man kan pr definition ikke være kristen og troldkvinde på samme tid, al den stund at hekse jo blev anklaget for at tilbede det hornede bø himself - altså ham dér den djævelske scorekarl med adresse på Bloksbjergs ypperste parnas på daværende tidspunkt.

Det var før nogen fra Dansk Folkeparti fik anlagt en omfartsvej, forstås ;-)

DF vil måske nu have billedet af "kronhjorten der brøler ved skovsøen" op og hænge i alle offentlige institutioner, for intet er mere dansk en lige netop det!

DF er get amok i politisk magtsyge med deres mandater.

Ole Frank, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
christian christensen

Ærligt talt kunne det ikke være lidt forfriskende, at lade hende fremstå som det intrigante kvindemenneske hun i virkeligheden var? Nu har vi grædt snot over Jammersminde de sidste 300 år, og Andersen, Zahrtmann og Hartmann har slugt hendes apologi råt. Og det var jo altså Frederik 3 og Sophie Amalie, der forblev tro mod Danmark under svenskekrigene og ikke hende og Corfitz Ulfeldt, som var på svenskernes side under Roskilde freden.

Jeg troede censur for længst var afskaffet, men Søren Espersen m.fl. fra samme fordummelsesparti gør da hvad de kan for at få det gennemført.
DR er allerede beskåret i voldsom grad, radio 24/7 lukker osv.
Samtidig skal alt være mere dansk, hvordan det så skal blive det, når alternativerne nemt bliver især amerikansk inspireret plat.

Mogens Holme, Karsten Lundsby, Werner Gass, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg troede censur for længst var afskaffet, men Søren Espersen m.fl. fra samme fordummelsesparti gør da hvad de kan for at få det gennemført.
DR er allerede beskåret i voldsom grad, radio 24/7 lukker osv.
Samtidig skal alt være mere dansk, hvordan det så skal blive det, når alternativerne nemt bliver især amerikansk inspireret plat.

Armslængdes betyder man skal holde alting inden for rækkevidde.

Søren Kristensen, Carsten Mortensen, Christian Mondrup, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Naturligvis er Dansk Folkepartis indblanding patetisk, men når de kan fiske i rørte vande er det jo netop fordi, at Danmarks Radios fortolkning er lige så forudsigeligt patetisk i sin moderne politiske korrekthed. Allerede inden vi ved noget nærmere om indholdet, kan man spørge om hvorfor at det lige netop skal være en serie om Leonora Christina, og ikke Christian den fjerde, der dog ubestridt er periodens vigtigste person.

Det gennemgående problem med historiske film og serier, og gælder langt fra kun dem fra DR, er at de fortæller langt mere om den tid de er lavet i, end den tid de handler om. Nutidige problemstillinger, fortolkninger, holdninger og tendenser bliver pakket ind i historiske kulisser. Man får bekræftet verden som man ønsker at se den, og lærer aldeles intet om historien.

Således er det da helt uundgåeligt, at Leonora Christina først og fremmest vil blive skildret som en "stærk kvinde", i nutidens fortolkning af en sådan. En slags tidlig feminist. Det er givet vis det som er hele tanken bag serien, og jeg tror slet ikke, at nogen med tilknytning til DR rent intellektuelt overhovedet ville være i stand til at abstrahere fra en sådan fortolkning.

Else Marie Arevad

Jeg har læst Jammers Minde og mener ikke, det er relevant at dømme Leonora Christine som landsforræder eller ej. Hun var først og fremmest sin mand tro i et og alt, fødte ham 15 børn og bar ham på sin ryg under flugtforsøget ved Hammershus!

peter juhl petersen, Ole Frank, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Spørgsmålet er vel i al sin enkelhed at finde ud af, baseret på relevante og historisk korrekte kilder, hvem Leonora Christine egentlig var, og lave en dramatisk fortolkning deraf?

Og i en sådan fortolkning vil der være vinkler - ganske ligesom i andre afskygninger af verdens gang.
Det afhænger af forfatterne og producenterne.

Hvem siger at historien skal være baseret på "Jammersminde" alene?
Eller at den kommer til at handle om Leonoras 'feminisme', der ganske enkelt ikke fandtes på daværende tidspunkt?

Nej, det vi taler om er, om danske politikere skal have indflydelse på dansk kunst uden armslængde-princippet.

Grethe Preisler

Er det bare mig, der ser syner, eller er der også andre, som har bemærket, at DF's chefidelog Søren Espersen på det seneste har ændret sin apparition, så han nu fremstår som en klon af skuespilleren Peter Malberg i rollen som kejser Franz Joseph 1. af Østrig-Ungarn i operettefilmen 'Sommer i Tyrol'?

Annemette Due, peter juhl petersen, Ole Frank, Karsten Lundsby, Vibeke Hansen, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Oh yes Eva,
Nu kan man vel forvente, at Espersen gir den som leder af fællessangen i DF's telt ved folkemødet på Bornholm med gemsefjer i tyrolerhatten og istemmer 'Heil dir im Siegerkrantz" til ære for formand Tulle og 'God save the Queen' på samme melodunte til ære for Pia K?

Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
christian christensen

Man kan ikke rigtig undgå at diskutere Jammersminde og navnlig dens skønmaleri af hende selv. Erindringerne er hovedårsagen til at hun huskes så godt, og at der overhovedet bliver lavet en film om hende. Det forekommer mig stadig utroligt, at hun som en intelligent og politisk vidende dame som talte 5-6 sprog og kunne begå sig ved alle Europas hoffers, ikke deltog i eller intet anede om mandens intriger mod Danmark og kongeparret. Man kan blot betragte Honthorsts portræt af hende og konstatere, at hun ikke var en lille dum uselvstændig kone. Hun havde en endnu større magtlyst end manden og hadede Sophie Amalie af godt hjerte, som havde overtaget hendes plads som first lady.

Ib Christensen

Måske skulle DF tænke mere på hvordan DF i en fremtidig drama eller dokumentar fremstilles.
Venter vi ikke stadig på nogle afsnit af serien om EU modstand der kan kendes på støtte til svindel.

Werner Gass, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ christian christensen
06. april, 2019 - 20:07

Tænk engang, hvem sagde skønmaleri - langt forinden der overhovedet er en TV-serie?

Hvorfor melder du Christian dig ikke som vidende indenfor den historiske udvikling i Danmark på daværende tidspunkt til DR-redaktionen?

"Leonoras ’feminisme’, der ganske enkelt ikke fandtes på daværende tidspunkt? " Ganske rigtigt! Men DR og andre tv og filmproducenter, lader sig ikke styre af den slags begrænsninger. Et almindeligt udgangspunkt for alle denne slags produktioner er, at et nutidigt publikum skal kunne spejle sig karaktererne. Derfor er de fyldt med alle den slags nutidige problemstillinger, med udgangspunkt i produktionsholdets holdningsmæssige præferencer. Serien kommer ganske sikkert også til at indeholde en omgang selvhadende danskerbashing, i forbindelse med skildringen af forholdet til Sverige.

Eva Schwanenflügel

Leonora Christine set fra et bælgøjet TV-set :

Leonora Christine har det ret dårligt i vuggestuen, hvorfor hendes far iværksætter en krig. Det skal åbne den lilles øjne for hvorfor der er så dårlig tid til hende.
Derefter forlover hendes far hende væk som ni-årig.
Sådan gør man som kristen når man skaber alliancer.

Dansk Folkeparti har ikke noget at have deres forargelse i.

Bjørn Pedersen

@Peter Jensen
Der fandtes hverken nationalisme, demokrati eller ideer om samme dengang så selv hvis det skulle blive til "selvhadende danskerbashing" ville det jo ikke være have fornærmet datidens danskere. Som jo mestendels var bønder - og dermed politisk og kulturelt ligegyldige.

Kan man risikere at få serveret en fordummende, overspillet, melodramatisk og historieløs serie såsom "1864"? En serie om de slesvigske krige - uden slesvigere, hvor voksne landmænd bliver traumatiseret af skrigende grise, med halv-dimensionelle stereotyp-karakterer i en art bizar Morten Korch-kulturradikalisme. Det er da muligt, men det er jo ligeså tåbeligt at forvente at man kan lave nogen som helst historisk film eller tv-serie uden at det i et eller andet omfang vil indebære en "holdningsmæssige præference" fra producenternes side. Der eksisterer ikke én eneste historisk-baseret film eller TV serie i verdenshistorien, der ikke tager et sådan udgangspunkt. Du kan lave en god dokumentar og holde dig tæt til kildematerialet og professionelle vurderinger, men hvis du vil lave drama bliver fokus jo lagt på drama. DR er altså ikke 100% "Social Justice Warrior"-agtige kulturradikale/progressive. DR er ikke amerikanske MSNBC eller sådan noget.

At vi som seere skal holde med den danske stat imod den slemme landsforræder Leonora, ville jo også være en holdningsmæssig præference der ville kunne skinne igennem hvis Leonara Christina blev fremstillet som Espersen ønsker det.

Indtil du faktisk har set blot ét afsnit af denne kommende serie, er det altså lige kækt nok at gå udfra at L-Chr vil blive fremstillet som Rennæsance versionen af en superfeminist.

Eva Schwanenflügel

Bjørn Pedersen

Kan man risikere eller måske forvente, at du vil bistå Danmarks Radios nye serie om den ombruste Leonora Christine?

Bjørn Pedersen
Som jeg ellers ret tydeligt skriver, er det ret ligegyldigt hvad der fandtes dengang eller ej. Pointen er, at historiske film og tv-serier reelt siger mere om den tid de er lavet i, end den tid de handler om. F.eks. vil en film om middelalderen, der bliver lavet i dag, tage sig meget anderledes ud, end en film om middelalderen lavet for 50 år siden. Og det skyldes ikke udviklingen i middelalderforskningen, men samfundsudviklingen i de seneste 50 år. Dagsaktuelle perspektiver har altid en betydelig indvirkning på resultatet.

Man kan selvsagt lave historisk dramatik på mange forskellige måder, f.eks. med mere eller mindre vægt på autenticitet. Fortolkninger og forsimplinger kan dog selvsagt aldrig helt undgås, og det meste laves under alle omstændigheder primært som underholdning. Det er alt sammen helt i orden, så længe man er ærlig omkring hvilket produkt man leverer, og ikke f.eks. præsenterer en produktion, der overvejende er fiktiv, som om den fortæller den sande historie (således som vi for nylig så det med "Under sandet").

Det er bare lidt ærgerligt, at det som regel er de samme fortolkninger af de aktuelle perspektiver, der typisk gentages. Og med DR er der det særlige forhold, at man dels har en bred forpligtelse til at henvende sig til hele befolkningen, og at man desuden har den særlige forventning til at DR, både angående fiktioner og dokumentationer, har en særlig opgave med at formidle Danmarkshistorien. Derfor er det altid helt relevant at forholde sig til lødigheden af det de laver. En sådan kritisk opmærksomhed kan komme fra alle sider, så det er lidt kedeligt, at det altid skal handle om hvad lige netop Dansk Folkeparti mener.

Jeg er i øvrigt helt tryg ved, at mine forudsigelser kommer til at holde stik.

Eva Schwanenflügel

Leonora Christine :
"Ægteskabet var meget lykkeligt og resulterede i mindst 15 børn fra 1638 til 1651. Fire drenge og tre piger blev voksne; kun fem var i live, da Leonora Christina slap ud af fangenskabet i Blåtårn i 1685"

Mindst 15 børn. Fødte Leonora.
Hvor grufuldt var det ikke at holde hende væk fra hendes sidste overlevende børn,

christian christensen

Til Schwanenflügel
Når jeg taler om skønmaleri, så drejer det sig om billedet Leonora Christine giver af sig selv i Jammersminde som forfulgt uskyldighed. Ikke i den pågældende film, som endnu ikke er lavet, og som ingen ved hvordan bliver.

Og ja, jeg ganske rigtigt historisk vidende, det skulle man jo gerne være, når man er cand mag i historie, selvom jeg nu har beskæftiget mig mest med 1700 -tallets Danmark. Jeg er yderst beæret over blive foreslået til et konsulentjob i DR.

jens peter hansen

Det er da tankevækkende at så mange mener noget om hvad en serie som end ikke er kommet i gang endnu burde/kommer til at indeholde. Har der ikke været en fem,seks serier om Henrik den 8. og mindst lige så mange film. Måske kan vi forvente at der med tiden kommer lige så mange om Leonora.

Bjørn Pedersen

@Eva Schwanenflügel
Hvis de spørger, og det ikke kommer i konflikt med det arbejde jeg har over sommeren, siger jeg da gerne ja. I modsætning til Christian Christensen, har jeg dog kun en bachelor i historie. Jeg har ganske vist nogen praktisk erfaring fra museumsverdenen og tildels også arkivverdenen, med genstandsregistrering og besvarelse af arkivhenvendelser, men fra et fagligt perspektiv tror jeg hellere at jeg ville overlade Christian Christensen til et sådan konsulentjob.

Ang. at Chr. Christensen skriver om at Jammersminde ikke just er en troværdig kilde: Prøv at overfør det til f.eks. Anders Fogh, der skriver en bog om hvorfor han fik Danmark i krig i Irak, eller Julius Cæsar der skriver om hans sejre i Gallien, eller Hitlers Mein Kampf. De er alle førstehåndskilder, originale vidner til deres egen historie. Betyder dét at det de skriver om dem selv, og deres historie, nødvendigvis er 100% troværdigt? Du tror ikke at magtfulde, historiske individer havde/har en egeninteresse i at portrættere sig selv så flatterende som muligt? Hvis Fogh skrev en memoir, og skrev at han kun gik ind i Irak for at redde de stakkels, stakkels, irakiske kvinder fra den brutale, undertrykkende Saddam Hussein og for at redde kurderne fra etnisk undertrykkelse, ville du så købe hans forklaring? Alene fordi han selv skrev historien som førstehåndskilde? Nej? Hvorfor så stole så meget på Leonora Christina?

@Peter Jensen
Jeg giver dig sådan set ret i, at der er en kedelig tendens til en politisk uniformitet blandt underholdningsbranchen, som er fremmedgjort fra og dermed ikke demokratisk repræsentativ for befolkningen som helhed. Det skal dog ikke betyde at selv folkevalgte politikere begynder at detailstyre underholdningen, og det er netop det DF i særdeleshed forsøger at gøre, og derfor dem der er ekstra fokus på. Så når vi netop kinesiske tilstande, hvor vi ikke længere har public service-TV, men direkte statskontrollerede medier.

Det demokratiske og egentlig kulturelle problem ligger i, at for få af dem der f.eks er skeptiske overfor svensk feminisme eller amerikanske raceteorier vælger film og TV-branchen. Det er samfundet, der skal ændre samfundet, der skal ændre kulturen, der skal skabe forandring og der skal skabe diskussion. Det er ikke politikere, uanset om de så er folkevalgte. Samfundet skal tage ejerskab over sig selv. Det gælder også manglen på god ikke-progressiv underholdning, der samtidig ikke er nationalistisk eller ultra-højreorienteret. Det er samfundet, samfundets borgere, der er ansvarlig for at skabe en sådan kultur. Ikke politikerne. Jeg er selv skeptisk overfor progressivme, kulturradikalisme og 3.generations-feminisme, men jeg er heller ikke tilhænger af den offermentalitet, man ofte ser på højrefløjen udtrykke over at kultureliten ser ned på dem og deres ideer.

Jeg spekulerer på, om ikke selve begrebet "landsforræderi" er det, der støder Informations læsere og læserbrevsskribenter allermest. Færdrelandsløse! Kosmopolitter!

Eva Schwanenflügel og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler.
Jeg kan ikke dy mig for at nævne, at den oprindelige tekst til "Heil Dir im Siegerkranz" blev skrevet i 1790 som fødselsdagshyldest til den danske konge Christian 7. Den går, som den senere tyske kejserhymne på melodien til "God save the King". Digteren Heinrich Harries var præst i Sieverstedt. Begyndelsen af sangen lyder "Heil Dir, dem liebenden / Herrscher des Vaterlands / Heil, Christian, Dir!" Og sådan er den hele vejen igennem. Hvis ikke det lige var for det fæle tyske måtte den da være det rene guf for DF.

Eva Schwanenflügel og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Christian Mondrup

Tak for oplysningen - jeg svævede faktisk i den vildfarelse, at teksten (Heil dir etc.) oprindeligt refererede til kejser Wilhelm 1. af Preussen, mens melodiens ophavsmænd m/k fortaber sig i det dunkle. Men når det forholder sig med teksten, som anført af dig, må den vel være for danefæ at regne, og det mindste vi - det danske folk - kan forlange af tyskere, nederlændere, briter og andre folkeslag er vel så, at de betaler royalty til den danske statskasse for at blive ved med synge den som hyldest til deres egne kronede hoveder i forbindelse med fejringen af deres egne nationale mærke-, minde- og festdage med deltagelse af sådanne ... ;o)

Eva Schwanenflügel og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Patriotisk panegyrik er altid morsom - og at den i dette tilfælde gælder Christian syvtal - of all people - som fædrelandets frelser gør komikken om så større :-))))

Grethe Preisler, Eva Schwanenflügel og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

@ Bjørn Pedersen
Ja, problemet med Dansk Folkeparti er også, at de så at sige erobrer rollen som kritiker. Der kan være mange gode grunde, faglige såvel som andre, til at forholde sig kritisk til programmer der på den ene eller anden måde formidler historie, kultur og samfundsforhold. Men når DF melder hårdt ud, bliver det en debat for eller imod DF's position, og det problematiske omkring hvor meget de skal blande sig. Hvis problemet er mangel på diversitet, og et snæversynet perspektiv, hjælper det ikke meget, hvis kritikken er lige så endimensionel, som det der kritiseres. Og hvis man ligefrem vil gennemtvinge sit eget perspektiv, nødvendiggør det jo nærmest en form for modstand.

Bjørn Pedersen

@Jens Thaarup Nyberg
Min sammenligning gik kun på at man altid skal tage historiske kilder med et gran salt. Udfra hvordan man metodisk og kildekritisk skal forholde sig til Foghs, Hitlers eller Leonora Christinas førstehåndskilder, er der ingen forskel.