Leder

Gå ind på givklimaetlov.dk og kræv din ret til at være med til at bestemme

Regeringen vil nu afvikle borgerhøringer som inspiration til en klimalov. Det gælder om at tage den konsekvens af regeringens tanke, som den ikke selv har taget
De unge er engagerede, vælgerne er ifølge adskillige målinger optaget af sagen, og politikerne bliver presset. Den virkelige forandring finder kun sted, hvis politikerne oppefra bliver hjulpet af det pres nedefra, som det er borgernes eget ansvar at levere, skriver Rune Lykkeberg.

De unge er engagerede, vælgerne er ifølge adskillige målinger optaget af sagen, og politikerne bliver presset. Den virkelige forandring finder kun sted, hvis politikerne oppefra bliver hjulpet af det pres nedefra, som det er borgernes eget ansvar at levere, skriver Rune Lykkeberg.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
8. april 2019

En forandring har fundet sted, vi har set en politisk vækkelse og en fælles erkendelse: Kampen mod den globale opvarmning mobiliserer til demonstrationer og definerer en ungdomsgeneration politisk.

De unge er engagerede, vælgerne er ifølge adskillige målinger optaget af sagen, og politikerne bliver presset. Og alligevel har den afgørende forandring ikke fundet sted. Danmark er ikke i gang med at nå målene for Paris-aftalen. Vi er tværtimod i gang med ikke at nå dem.

Vores politik er slet ikke tilstrækkeligt radikal. Som det fremgår andetsteds i dagens avis, går det alt for langsomt.

Politikernes skal hjælpes af pres nedefra

Det er åbenlyst, at vi har brug for politisk handlekraft, og det er lige så åbenlyst, at de politiske regimer i Vesten mangler handlekraft.

Vores systemer er ikke i stand til at omsætte vores fælles viden om verdens tilstand til handling. Vi har i Frankrig set, hvordan politiske beslutninger om at hæve dieselpriserne udløste voldsomme sociale protester, og vi har i den vestlige verden generelt iagttaget, hvordan politiske ledere udsættes for massiv mistillid.

Det første viser, at en grøn omstilling forudsætter social retfærdighed, mens det andet viser, at omstillingen også forudsætter nye forbindelser mellem borgerne og politikere. De skal have højere legitimitet, hvis de skal levere større politisk effektivitet.

Det er i den henseende lovende, at Lars Løkkes regering nu foreslår borgerhøringer om en ny klimalov:

»Regeringen vil en total grøn omstilling af Danmark,« som klimaminister Lars Chr. Lilleholt sagde:

»Nu ser vi meget frem til at høre danskernes ideer og holdninger til, hvordan klimaudfordringerne kan gribes an.«

Regeringen vil inddrage borgerne i politik-udviklingsfasen, fordi »klimaet er vores fælles ansvar«.

Tanken i forslaget er rigtig: Borgerne skal være med til at bestemme, hvordan en grøn omstilling realiseres, de skal præge den med ideer og selv tage ansvaret for den.

Men udførelsen underminerer regeringens løfter: Borgerhøringerne skal afholdes allerede 9. og 23. april! Det synes vigtigere at få høringerne overstået inden et folketingsvalg end at forberede borgerne og offentligheden på dem. 

Det kan godt være, at regeringen ikke selv tager konsekvensen af tanken i deres eget forslag, men det kan vi andre hjælpe dem med. Regeringen har nemlig også lavet hjemmesiden givklimaetlov.dk, som opfordrer borgerne til at »være med til at skabe en ny klimalov«. Her kan alle gå ind og kræve deres ret til borgerhøringer over hele landet, inddragelse og medbestemmelse.

Den virkelige forandring finder kun sted, hvis politikerne oppefra bliver hjulpet af det pres nedefra, som det er borgernes eget ansvar at levere. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Sørensen

Formanden for Klimarådet blev udskiftet - iflg. Lilleholt snakkede han volapyk. Nu vil Lilleholt i stedet høre, hvad borgerne mener.

Denne borger mener, at Lilleholt bør lytte til folk, der ved, hvad de taler om.

Carsten Wienholtz, Jesper Sano Højdal, Lillian Larsen, Birthe Lauridsen, Jesper Lerche, Dorte Sørensen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Vibeke Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Lars Jørgensen, William Krill, Hilbert Larsen, Torben Bruhn Andersen, Thomas Tanghus, Helle Bovenius, Gert Romme, Ete Forchhammer , Niels Møller Jensen, Ejvind Larsen, Hanne Pedersen, Dina Hald, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Maj Jensen anbefalede denne kommentar

Afholde, ikke afvikle! I skulle være sprogprofessionelle der inde, ikke?

Martin Sørensen

jo jo regeringen vil skam en total omstilling til grøn energi, men hastigheden det foregår i er nogenlunde på nivue med kontinetalpalderenes bevægelser. langsomt men sikkert skilles, euroasien og den nordamrikanske kontintalplade. fra hinanden. vores vindmøller kommer ca op i samme hastighed, i et borgerligt ledet danmark

mens man peger fingre af afrikanske kvinder som for børn. og kinesernes fabrik der laver alt vi køber som ikke er mad og ligende i netto,

Til min dybe georgistiske forundring, ( georgist som følger i henry georges lære) så undlader det borgerlige danmark og forundres over hvorfor arbejdskraften faktisk er så dyr her hos os. ja hvorfor skifter vi en vaskemaskine til 65 kg når vi kunne ha skiftet en pakning på 200 gram. jo meget enkelt fordi at det i vores nuværende økonomiske system er billigere og fragte vaskemaskinen fra kina end og få en hvidevare tekniker hjem på din hjemadresse, og skifte pakningen i vaskemaskine og bruge de to timer på dette med kørsel. prisen til dig som forbruger er ca den samme forskellen for mijøet og klimaet ja ret markant. jo det højborgerlige danmark holder krampagtigt fast i vores nuværende model og kan ikke se et andet samfund, som georgist er jeg dybt forundret. for precis de økonomiske mekanismer som skabte finanskrisen, er ikke løst nej de er sådan set bare forsat med turbo, huspriserne er så toppet i storbyerne, vi har så ikke opdaget at festen er over, at vi faktisk er i krise, at den korte rente, nu er dyre end den lange i mange lande som der er et bombe sikkert krise tegn. så længe man kan blive rig mens man sover ved bolig og børs spekulation , er det naivt og tro at vi kan løse klima krisen. ja det er som at løser sit misbrugs problem ved at skifte stof fra alkohol til kokain. så længe at vi har priviatiseret jordrenten, er det naivt og tro at man kan løse klima problemet ja alt kapital vil nu være bundet med gæld i gamle løsninger som der fastholder os til vores nuværende paradime, det er jordkloden eller finanssektoren, så enkelt er vores valg, enten dræber vi finanssektorens magt over for verden eller også dør vores moder jord. der er ganske enkelt ikke plads til en finansverden som vi har den nu i en bæredygtig verden, som lever i balance med vores klodes ydeevne derfor handler det om jord arbejde og kapital.

Vi har valgt og gøre arbejde til vores primære skatte objekt, derfor koster hvidevare teknikeren som skiftede den pakning der var i stykker, Det samme som at fragte en ny vaskemaskine fra Kina ( ligegyldigt hvor i verden) hjem til dig. Derfor bevæger vores omstilling sig som kontinentalpladerens bevægelse. hvorfor jo finansverdenen har bundet hele deres kapital i en forældet. forsil løsning. og politikerne i blå stue modtager hellere end gerne kampanje bidrag, fra
det system til at kaste grus i maskinernet så omstillingen bevægser sig i kontintalplade hastighed mens man kalder sig selv fri for koruption. uden reformer kan vi ikke løse klima problemet. og de reformer kommer til at gøre ondt på huspriserne i hellerup. for vand skal løbe opad hvis det skal forholde sig modsat,

med venlig hilsen martin sørensen medlem af retsforbundes landsledelse.

Egon Stich, Lillian Larsen, Karin Hansen, Søren Ferling, Helle Bovenius og Thorkel Hyllested anbefalede denne kommentar
Niels Møller Jensen

Lilleholt vil ikke høre hvad borgerne siger, det er rent valgflæsk, inkompetence og dumhed.

Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Som jeg har forstået nogle medier, siger Klimarådet med ny formand det samme som det gjorde med den tidligere formand.
Hvis så, må det være en streg i regningen for minister Lilleholt & co, og måske derfor de nu vil samle ideer fra folkedybet som altid vil tælle flere individer end gruppen af sagkyndige vil kunne mønstre?
Måtte der komme endnu en streg i Lilleholts regning! - "folkedybet" er måske begyndt at få øren at høre med?

Dorte Sørensen, Karsten Lundsby og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt og hele regeringen er da helt uinteresseret i, hvad borgerne mener om denne sag.

I øvrigt, når man ser på Lars Chr. Lilleholt´s baggrund for at være forsynings- og klimaminister, så er det helt tydeligt, at statsministeren ikke har ønsket en progressiv minister. Han har derfor valgt Lars Chr. Lilleholt, fordi denne er totalt blottet for kompetence på dette område.

Carsten Wienholtz, Jesper Sano Højdal, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Lars Jørgensen, Hilbert Larsen, Torben Bruhn Andersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Hilbert Larsen

Ja, hvad man (læs regeringen) dog ikke kan finde på for yderligere at udskyde nødvendige politiske beslutninger - eller prøve at score nogle hårdt tiltrængte stemmer op til valget.
Det bliver interessant at se, om vælgerne lader sig bedrage af nye "visioner" (snak, snak,snak).

Søren Ferling

Hele denne debat er eurocentrisk og urealistisk fordi 3.- og 2.-verdenslandene står og især kommer til at stå for en så dominerende andel af CO2-udledningerne at det nærmest er ligegyldigt, hvad europæerne gør eller ikke gør. F.eks. bygger Kina et nyt kulkraftværk om ugen, år efter år og de lever længe, et par årtier.

Peter Høivang

Jeg har taget opfordringen op selvom det nok bare er et røgslør. Det tager kun 5 minutter.

Som de der debatterer her jævnligt nok har regnet ud, så har jeg foreslået, at vi bygger atomkraft fordi det:

Er den sikreste energikilde vi har.

Virker når solen ikke skinner og vinden ikke blæser.

Er lige så co2 udledende fra vugge til grav som vindmøller.

Er en af de energikilder, som IPCC anbefaler en massiv udbygning af.

Mine kilder:

Dødsfald pr kwh
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Energy_accidents

https://ourworldindata.org/what-is-the-safest-form-of-energy

IPCC og atomkraft

https://www.powermag.com/press-releases/ipcc-confirms-need-for-low-carbo...

http://www.sfen.org/nuclear4climate/ipcc-report-more-nuclear-power-is-ne...

Co2 udledning pr energikilde inklusiv mining og opførelse af værket/vindmøllen

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Life-cycle_greenhouse-gas_emissions_of_e...

Søren Ferling og Jørgen Wind-Willassen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvorfor ikke se det som en fordel at vi, som lille bitte land, ikke har den fjerneste indflydelse på klimaet i det store billede og i princippet kan gøre som vi vil? Nå, det er også det vi gør, så må De meget undskylde!

Jørgen Wind-Willassen

Det kunne jo være rart med en "knap" på hjemmesiden-
https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-02233
hvor man kunne FRAVÆLGE forslaget.
Ikke fordi jeg er imod en omstilling af energiforsyningen, men fordi jeg er uenig i midlerne under omstillingen.
Kernekraft er vist no-go i borger forslaget.