Leder

Den gode nyhed er, at pensionsselskaberne faktisk lytter til kritik

Danske pensionsselskaber har problematiske investeringer for milliarder, men flere selskabers reaktion på Informations afsløringer viser, at offentlighed om deres problematiske investeringer kan gøre en forskel
Til bestyrelsesmøde hos MP Pension i weekenden, hvor pensionsmedlemmerne stemte for et stop for lån til fossilselskaber.

Til bestyrelsesmøde hos MP Pension i weekenden, hvor pensionsmedlemmerne stemte for et stop for lån til fossilselskaber.

Jakob Dall

Indland
9. april 2019

Milliarder af danskernes pensionskroner er placeret i virksomheder, der med et pænt udtryk må betegnes som kontroversielle. I Information har vi de seneste uger afdækket nogle af de mest problematiske investeringer.

Vi har blandt andet vist, hvordan danske pensionsselskaber har sat penge i virksomheder, der leverer militært udstyr til Saudi-Arabien på trods af saudiernes formodede krigsforbrydelser i Yemen.

Hvordan særligt fire selskaber har store investeringer i virksomheder, der er involveret i atomvåben. Og hvordan alle større pensionsselskaber ejer aktier i de internationale banker, som menes at have assisteret svindlere med at lænse statskasserne i Danmark og flere andre lande.

Flere pensionsselskaber forsvarer sig med, at det kan være bedre at udøve aktivt ejerskab over for kontroversielle virksomheder end bare at sælge sine aktier. Det kan i nogle tilfælde være rigtigt.

Store investorer som pensionsselskaber kan formentlig sammen med andre investorer skubbe visse virksomheder i den rigtige retning gennem kritisk dialog.

Kritik og offentlighed om investeringerne har ført til ændringer

Men det er også klart, at det i mange tilfælde vil være frugtesløst at forsøge at påvirke virksomhederne. Eksempelvis vil det næppe lykkes et dansk pensionsselskab at få en amerikansk våbenproducent til at opgive milliardkontrakter til Saudi-Arabien, der er en af verdens største aftagere af militært udstyr.

I mange tilfælde ser det ud til, at pensionsselskaberne bruger påstanden om fordelene ved aktivt ejerskab som et argument for at beholde aktier, som de burde afhænde af etiske årsager, men gerne vil fastholde af finansielle årsager.

I andre tilfælde agerer pensionsselskaberne imidlertid mere etisk og sortlister virksomheder, som de ikke kan forsvare at placere danskernes penge i.

Senest har flere af selskaberne i forbindelse med Informations afdækning udtalt, at de vil se nærmere på nogle af deres kontroversielle aktier.

Pædagogernes Pension har ligefrem reageret ved at annoncere, at de vil droppe deres investeringer i virksomheder, der er involveret i atomvåben, og Danica vil gøre det samme med virksomheder, der indgår nye kontrakter om at levere våben til Saudi-Arabien.

Det er i sandhed gode nyheder.

For ikke alene betyder det helt konkret, at færre danske pensionskroner vil understøtte menneskerettighedskrænkelser i Yemen og fremstillingen af atomvåben. Det viser også, at pensionsselskaber lytter til kritik, og at offentlighed om deres problematiske investeringer gør en forskel.

Er dine pensionspenge investeret ansvarligt? Tjek det her

Dit pensionsselskab har investeringer i virksomheder, som andre pensionsselskaber har sortlistet og ikke vil investere i, eksempelvis fordi de understøtter krænkelser af menneskerettighederne og udvinding af kul og olie.

Vælg dit pensionsselskab og se nærmere på disse kontroversielle investeringer*. Du kan desuden sende en besked til dit pensionsselskab, hvis du finder anledning til det.

Se resultatet for dit pensionsselskab:
AP Pension
ATP
DANICA
DIP
Industriens
JØP
Lægernes
Lærernes
MP Pension
PenSam
PensionDanmark
PFA
PKA
Pædagogernes
Sampension
TopDanmark
VELLIV

Klik her for at læse om pensionsselskabernes samlede kontroversielle investeringer

De 17 største danske pensionsselskaber ejer aktier for 653.845.624.059 kr. Heraf er 42.158.357.542 kr. investeret i kontroversielle aktier. De fordeler sig sådan her:

Områder Beløb i DKK
Kul og minedrift 7.352.512.910
Olie-gas 6.968.783.540
Våben 5.259.453.576
Problemer med arbejdstagerrettigheder 4.234.478.107
Problemer med menneskerettigheder 4.010.589.083
Tobak 3.860.625.522
Tjæresand 564.976.985
Besatte områder 561.581.003
Andre 9.232.918.215

* Informations undersøgelse er baseret på aktielister, som pensionsselskaberne har offentliggjort eller udleveret til Information i perioden oktober 2018-februar 2019. Der er derfor tale om et øjebliksbillede, og der kan være aktier, som siden er blevet købt eller solgt.

Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?
 

# har aktier for #, som vi har haft adgang til at analysere.

Heraf er #%, svarende til #, placeret i kontroversielle selskaber. Det er # gennemsnittet for hele branchen (6,43%).

Kontroversielle investeringer:

Med kontroversielle selskaber mener vi selskaber som ét eller flere andre af de 17 største danske pensionsselskaber har valgt at ekskludere fra deres investeringer. Det kan f.eks. være på grund af en konkret overtrædelse af menneskerettighederne, fordi et selskab baserer for stor andel af sin produktion på kul eller fordi de er involveret i våbenproduktion, der går imod pensionsselskabets politik.
 
Se pensionsselskabets bemærkninger her
 

Skriv til dit pensionsselskab

Hent hele datasættet eller vælg et andet pensionsselskab

Serie

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Danske pensionsselskaber forvalter aktieinvesteringer for flere hundrede milliarder kroner. Pengene skal sikre os i vores alderdom, men en del af dem er investeret i kontroversielle virksomheder og risikerer blandt andet at understøtte krænkelser af menneskerettighederne, våbensalg og udvinding af fossile brændsler. Flere af disse virksomheder er sortlistet af nogle af pensionsselskaberne, og andre burde måske blive det.

Informations undersøgende redaktion har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Elisabeth Christiani

Ja det er godt nyt. De 17 verdens mål - kunne måske give flere ideer til de som vil investere i værdier for klodens liv. Fx Bølge- energi som omtalt i dr.dk - et projekt her i landet og med 7000 km kyst / 700.000 km3. Hav som flytter sig to X i døgnet kunne det nok give lidt strøm på verdens plan.

Frederik Groth Nordstrøm

Den dårlige nyhed er, at selvom jeg har fået svar fra både selve PBU og fra en delegeret og de snakker begge uden om problematikken. Problemet er at man er bundet til sin arbejdsgiver pension.

Frederik Groth Nordstrøm

Eller rettere: Dén del af problematikken, der handler om Motorola.