Leder

Klimaklamphuggeri skæmmede tv-duellen mellem Løkke og Mette Frederiksen

Den seriøse klimainteresse i befolkningen fortjener at modsvares af en alvor i, hvad journalister spørger om, og hvad statsministerkandidater svarer
Klog om klima blev man ikke af debatten mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i DR-programmet 21 Søndag.

Klog om klima blev man ikke af debatten mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i DR-programmet 21 Søndag.

Bjarne Bergius Hermansen

Indland
2. april 2019

Klog om klima blev man ikke af debatten mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i DR-programmet 21 Søndag. Over for de to politikere havde ordstyreren Kåre Quist en chance for at dyrke journalistik ved at bore i et svælg mellem fagre hensigtserklæringer og faktisk ført politik. Den chance valgte Quist at lade ligge ubenyttet hen.

Til gengæld gjorde Quist et stort nummer ud af at viderestille et spørgsmål til de to fra en DR-seer: »Hvad gør du PERSONLIGT for at nedbringe din klimapåvirkning?«

Ret fjollet at få to af landets politisk mest betydningsfulde personer til at bruge taletid på det spørgsmål. De har jo direkte adgang til selve lovgivningsmagten: Hvordan vil de bruge den til gavn for klimaet? Det er den magt, der gør dem interessante.

Spørgsmålet om personlig adfærd kunne Quist med større fordel have stillet til sig selv og de mere end fem millioner danskere, der ikke selv laver landets love.

Som det nu forløb, fik Quist lige så letkøbte svar, som han spurgte. Mette Frederiksen bedyrede: »Genbrugstøj er også blevet en del af min garderobe.« Og: »Vi spiser flere grønsager og mindre kød.« Løkke svarede, at han slider sit tøj mere, inden han køber nyt, og at han smider meget mindre mad ud. Og ha, ha! Så blev vi dét klogere.

Letkøbte svar

Vælgeroplysning fik vi ikke om, hvorfor Socialdemokratiets klimapolitiske oplæg er så indholdstomme. I november begejstrede Mette Frederiksen jyske landmænd med at kalde diskussionen om kød »hysterisk« og erklære: »Det er noget pjat at tro, at vi redder hele klimaproblemstillingen ved at få det til at handle om kød.« Mette Frederiksen og hendes næstkommanderende, Henrik Sass Larsen, synes at sætte en stor del af deres lid til, at forskning i tekniske fix er løsningen på klimakrisen.

Tilsvarende burde Lars Løkke Rasmussen afæskes forklaring på, om hans parti nu virkelig har gjort op med sin sværgen til flosklen »grøn realisme« – forstået som en politik, hvor Danmark med kræmmerargumenter lusker sig bagest i rækken af klimaaktive nationer.

Hvad med Løkkes ’landbrugspakke’ – som blev løjet gennem Folketinget med falske argumenter – og som allerede nu har givet bagslag i miljøet? Hvad har Løkke lært af det? Og hvordan vil han gøre skaden god igen?

Den seriøse klimainteresse i befolkningen fortjener at modsvares af en alvor i, hvad journalister spørger om, og hvad statsministerkandidater svarer. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det var det rigtige valg, at jeg valgte at se Huxi Bach i stedet for.

Han kom i øvrigt også omkring 'den 4. statsmagt', og hvor bidsk eller ikke bidsk, den er i forhold til Magten på tinge, og den i øvrigt ret livlige trafik fra job som journalist til rådgiver for politiker og så tilbaws igen.

Thomas Tanghus, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Herdis Weins, David Zennaro, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Elisabeth From, Carsten Mortensen, Viggo Helth, John Drage Thomsen, jørgen djørup, Estermarie Mandelquist, Lars Jørgensen, Frede Jørgensen, Tue Romanow, Torben Skov, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Tomas Hoch, Susanne Kaspersen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis den duel bliver standarden i valgkampen skyder jeg sgu min fladskærm.

Erik Mortensen, Anders Olesen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Rolf Andersen, Torben Bruhn Andersen, Herdis Weins, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, John Drage Thomsen, Liselotte Paulsen, Torben Skov, Ejvind Larsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Rigtig Katrine Damm. Samme trafik er mellem mellem venstre og socialdemokratene. Alle får livslang pension og gode ben. Man skifter bare magten jævnligt, Så er alle taburet klisterene vindere. Samme familier i flere generationer. En langsom og sikker død for demokratiet.

Hanne Ribens, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Elisabeth From, John Drage Thomsen, Kim Houmøller og Torben Skov anbefalede denne kommentar
John Drage Thomsen

Rigtigt Tomas; det hedder "Fanden hytter sine".

Hvis debatten var udtryk for noget som helst, så var det Løkke's udtryk om "fupnummer". Det har lokalbefolkningen heromkring i hvert fald hæftet sig ved, som det eneste udbytte. Nedladende, folk bryder sig ikke om den form, men han er jo også bagud på point for tiden.

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Det værste ved den form for 'debat' er, at man ikke har mulighed for at blive klogere.
Der var forholdsvis god tid. Men det var der så alligevel ikke, fordi der skulle rundes for mange evner.
Dermed blev det den sædvanlige gang gensidige afbrydelser, hvor ingen af deltagerne gav mulighed for at samtalepartneren fik lov til at tale færdigt.
Heller ikke selve Kåre ordstyrer.

Det tog en hel søndagsavis og man havde ikke en chance for at blive klogere på noget som helst andet, end at der er to der gerne vil til fadet.
Rent tidspilde og enda ringe underholdning.

Thomas Tanghus, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Rasmus Knus, Torben Bruhn Andersen, Herdis Weins og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Bare tv-stationerne ville indse, at vi ikke kan bruge duellerne til noget. Vi vil have rigtige diskussioner mellem politikere om deres holdninger i den udstrækning de har nogen. Det er ganske enkelt dårligt tv at gøre som man altid har gjort.

Thomas Tanghus, Mogens Holme, Werner Gass, Anders Olesen, Olav Bo Hessellund, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Rasmus Knus, Torben Bruhn Andersen, Herdis Weins, Torben Skov og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Når man sætter klamphuggere til noget, i dette tilfælde at diskutere, må man forvente at resultatet bliver klamphuggeri!

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Møller

Til redaktionen!
Jeg er meget enig i Informations kritik af nyhedsredaktør Kåre Quists indsats som udspørger af statsministeren og Mette Frederiksen.
Kåres arbejde er på et så lavt niveau, så det overskrider grænsen til ikke blot det pinlige, men også det utilladelige.
Desværre er det blevet standarden blandt danske journalister, som jeg kalder mikrofonholdere, i dagens Danmark. Herom skrev jeg en artikel, rundsendte den til alle de landsdækkende dagblade - også Information - og gjorde heri opmærksom på et stort problem, vi har med en dansk presse, der stort set kun fungerer som budbringere for statsmagten og de mere 'krydrede sager' fra populisterne og højreekstremisterne. Jeg har fra et dagblad modtaget et computersvar: 'Vi har med tak, modtaget din henvendelse.'
Ikke en eneste kommentar om, at I er enige eller uenige i artiklens bekymringer om manglen på en meget kritisk presse, ej heller om det ansvar pressen har for, at konflikten 'dem og os' skærpes og bliver mere og mere hadsk. At en af pressens hovedopgave er at oplyse om alle de spørgsmål, der har interesse for ikke blot danskerne, men såmænd også klodens mennesker.
Det er en syrisk lægestud., fra uni. Kbh., der i en kronik i Information skal gøre opmærksom på Danmarks holdning til at sende herboende flygtninge tilbage til at genopbygge Assads diktatur, som Danmark siges at bekæmpe. Hun fortæller om hjemvendte, syriske flygtninge, der forsvinder, om 12-årige drenge, der blev tortureret og døde i Assads fængsler i Syrien eller mændene bliver taget som soldater, når de vender tilbage til Syrien .
Det er ikke den danske presse, der fortæller om hemmelige udsendelse af flygtninge fra Danmark til Afghanistan og Somalia. I begge lande er situationen langt fra sikker.
Forleden dag meddelte FN´s generalsekretær, at der aldrig har været så mange klimaflygtninge og mange flere vil komme. Sidst jeg har set om dette stammer fra Information 2017. At CO2-udledningen ikke blot stiger, men her og nu har en eksplosiv vækst højere end nogen sinde.
Hvad med den voksende protest iværksat af klodens børn og unge, der får utilbørlige og nærmest hadske kommentarer fra danske politikere? Hvor er Kåre Quist og hans kolleger i forhold til utrætteligt at udspørge magthaverne om deres svar på alle disse, ikke blot vigtige spørgsmål, men også kæmpe udfordringer?
Jeg ved godt, at Information på nogle af områder adskiller sig fra andre dagblade, men ikke nok. Mit håb med min indsendte artikel var, at der blandt dansk presse rejste sig en grundig diskussion om pressens rolle. Dog er jeg ikke uvidende om, at pressens opgave først og fremmest er at tjene bladkompagniernes ejeres interesser, og kun dette bestemmer, hvad pressen beskæftiger sig med. Jeg er ikke sikker på, at Kåre Quist og mange andre yngre journalister kender til konsekvenserne af pressens rolle i Tyskland, da Hitler kom til magten. Eller for den sags skyld også pressens rolle i Danmark under 2. Verdenskrig. Muligvis kender de historien om dagbladet Informations opståen, men længere rækker det næppe for de opvoksende, historieløse generationer.

jørgen djørup, Mogens Holme, Lars Løfgren, Kurt Nielsen, Werner Gass, Arne Albatros Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben K L Jensen, Rolf Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Hilbert Larsen

Nu står Socialdemokratiet jo desværre også svagt, når det drejer sig om klimaet. Ingen bindende klimalov - fortsat afgiftsfrihed på flyrejser og flybrændstof. Derfor må en diskussion om dette nødvendigvis blive svag og ulden.
At journalisterne i DR efterhånden er blevet "blå lejesvende" hjælper nok heller ikke til en saglig og berigende debat.

Mogens Holme, Werner Gass, Arne Albatros Olsen, Dina Hald, Peter Beck-Lauritzen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

En mere eksaminerende debatform, hvor moderatoren spurgte gentagne spørgsmål til samme emne, indtil substansen blev konkret og dermed kom i dybden med et emne, kunne være interessant at afprøve.

Det ville dog kræve en ordstyrer, politikere og ikke mindst seere som ved noget om samfundet og politik og samtidigt insisterer på en oplyst politisk debat. Indtil det sker formidles politik - næsten udelukkende - som underholdning herhjemme: "X-faktor for grimme mennesker", var der vist en som sagde engang.

Thomas Tanghus, Mogens Holme, Werner Gass, Arne Albatros Olsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Bort set fra det:
Der ér udskrevet valg til Europa-parlamentet, men IKKE til Folketinget.
Hvorfor er mediernes dækning af folketingskandidaterne så så meget større end en dækningen af EP-kandidaterne?
Hvorfor kan jeg tage den ene test efter den anden i, hvilken folketingskandidat, jeg er mere eller mindre enig i, når jeg ikke kan finde en éneste test om Europa-kandidaterne?
Hvor kan jeg finde oplysninger om de forskellige partigrupper i EU-parlamentet?

Med andre ord: Hvor er de medier, der kan se lidt ud over den danske andedam, og oplyse os lidt om EU-politik?

jørgen djørup, Dorte Sørensen, Thomas Tanghus, Carsten Nørgaard, Werner Gass, Katrine Damm, Arne Albatros Olsen, Dina Hald, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

De kloge klimahoveder er ansat på statsbetalte institutioner, som udfører analyser af dette og hint, udfra en politisk givet facitliste. Dette er vældig ærgerligt, for disse kloge hoveder kunne stille statsminister kandidater de rigtige spørgsmål, nu hvor journalisters evner ikke rækker! Men tør de kloge hoveder stille op; næppe, for det kunne skade karieren eller instituttet! I gamle dage hed det berufsverbot, og det findes sikkert stadig, med de politikere vi har! Husk det ved valget!

Arne Albatros Olsen

Green new deal ! Bring it on !

Green new deal.
Hvis I vil se noget spændende, så kik CNN mfl på Youtube, især AOC (A Ocasio-Cortez) kommer ud over rampen!

Niels østergård

Når to politikere, der knapt besidder basal viden om klima og klimaforandringer, interviewes af en journalist, som er på samme niveau, må det nødvendigvis blive en ligegyldig diskussion.

Dorte Sørensen

Rolf Andersen 02. april, 2019 - 13:56
P1 har fler indslag i Orientering og hver Søndag er der en lille time med emnet - ikke meget men dog lidt.