Leder

Rockwools isolering i Jefferson County, USA

Den danskbaserede, multinationale isoleringsgigant, Rockwool, er løbet ind i en hårdnakket konflikt i Jefferson County, West Virginia (USA), hvor rasende lokale er imod opførelsen af en stor fabrik til fremstilling af isoleringsmaterialer. De lokale kan simpelt hen ikke forstå, at de skal lægge landskab til en industrivirksomhed, som må basere sin produktion på kulafbrænding og foretage udledning af en stribe miljøfremmede stoffer
Indland
6. april 2019

Man kan kalde det NIMBY, not in my backyard. Man kan kalde det grænser for vækst. Stadig oftere løber myndigheder og virksomheder ind i det problem, at grønne teknologier og produktioner, som klimaet kalder på, møder lokal modstand fra naboer og andre, som føler deres lokale rettigheder, råderum eller miljø krænket.

Sådanne nabokonflikter er et velkendt fænomen for den ’gammeldags’ industri: Hvem vil lægge baghave til en kemifabrik, en kulmine, en olierørledning, et atomkraftværk eller en lufthavn?

Både i Europa og USA er der en lang tradition for hårdnakkede kampe i den slags konflikter. Senest f.eks. den årelange kamp mod kulminedrift i Hambach-skoven nær Köln i Tyskland og kampen mod Keystone XL-olieledningen i South Dakota, USA.

Det nye er, at også grønne projekter mødes af lokal modstand. Herhjemme har planlagte vindmøller til forsyning af flere hundredtusinde husstande måttet opgives, fordi mennesker i lokalområdet har samlet sig i protest.

’Vi går skam ind for vedvarende energi og klimabeskyttelse, men det passer ikke lige her’, lyder det typiske argument.

Tilsvarende meldes der om stadig flere konflikter i ind- og udland omkring store planlagte solcellefarme og biogasanlæg. De indebærer indgreb i det lokale miljø, som de lokale ikke vil acceptere.

Dilemmaet er åbenlyst. Som formuleret af Kristine Grunnet, branchechef i Dansk Energi:

»Klimaet venter ikke, og vi har travlt. Hvis vi skal nå vores klimamål, skal vi opstille meget mere grøn teknologi, vi skal opstille masser af vindmøller til havs, ved kysterne og på land, og vi skal gøre det nu. Den grønne omstilling kan ses – der er ingen vej udenom.«

En tilspidsning af konflikten

Nogle vil sige, at der – delvis – er en vej udenom.

For den mest omkostningseffektive måde at reducere afhængigheden af fossil energi og de ledsagende CO2-udledninger er ikke at producere grøn energi – det er at lade være med at producere energi. Dvs. spare på energien ved bl.a. energieffektivisering.

Der er, siger alle fagfolk, enorme klimagevinster at hente på at satse meget mere på isolering af bygninger og industrianlæg. F.eks. leverede isoleringsvirksomheden Rockwool i 2018 bygningsisolering nok til over tid at skåne atmosfæren for 200 mio. ton CO2 – eller skåne landskabet og potentielle naboer for 4.300 vindmøllers drift i ti år.

Men også her melder udfordringerne sig. Som beskrevet her i avisen i denne uge er den danskbaserede, multinationale isoleringsgigant løbet ind i en hårdnakket konflikt i Jefferson County, West Virginia, USA, hvor rasende borgere i lokalsamfundet vender sig mod Rockwools opførelse af en stor fabrik til fremstilling af isoleringsmaterialer, i daglig tale rockwool.

De lokale kan ikke forstå, endsige acceptere, at de skal lægge landskab til en tung, udenlandsk industrivirksomhed, som ifølge den udstedte miljøgodkendelse må basere sin produktion på kulafbrænding og foretage udledning af en stribe miljøfremmede stoffer til luftmiljøet, med bl.a. en lokal skole i kun 700 meters afstand.

For de lokale er det en ringe trøst, at CO2-udledningen fra fabrikken er minimal i forhold til den globale udledning, der kan undgås via salg af samme fabriks energibesparende isoleringsmaterialer.

Over 13.000 har skrevet under på en lokal underskriftindsamling mod fabrikken, og efter Rockwool-ledelsens afvisning onsdag af de lokales forslag om en skærpet miljøvurdering og -rapportering, kan man forudse en tilspidsning af konflikten.

Danmarks stærkt klimabevidste og miljøambitiøse energibesparelsesvirksomhed er på vej ind i en situation med aktiv modstand mod de forestående anlægsarbejder i Jefferson County.

Højere miljøteknisk niveau

Nogle vil kalde det en NIMBY-reaktion og mene, at menneskene i den grønne dal mellem de blå bjerge må yde et offer for det globale fællesskab og klimabeskyttelsen. Andre vil sige, at dette er en ny illustration af, hvordan en globalt voksende økonomi med ekspanderende bygningsmasse og industri støder på uventede grænser for vækst i form af mangel på plads til de grønne løsninger, det være sig vindmøller eller isoleringsfabrikker.

Hvorom alting er, er det svært at forestille sig, at Rockwool slipper godt fra sit forehavende i West Virginia, hvis ikke man som minimum tilbyder en fabrik på samme cutting edge miljøtekniske niveau, som man nu satser på i Skandinavien, hvor bl.a. kullene skal erstattes af elektroovne drevet med vedvarende energi.

Kun derved har man en chance for at dementere den lokale mistanke om, at Jefferson County er valgt, fordi West Virginia er en ludfattig kulstat med lempelige miljøregler, fravær af stærke fagforbund og yderst favorable skattevilkår for den påtænkte fabrik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er lidt mærkeligt, at danske virksomheder skal prises ud over alle grænser, når amerikanske miljøforkæmpere faktisk har en sag.

Eva

Og du er godt klar over, er du ikke, at i nogle (de fleste?) amerikanske miljøforkæmpere i virkeligheden er ansat i/finansieret af den amerikanske højrefløj! En meget stor del af de organisationer, der i USA påstår at kæmpe for miljøet, er i virkeligheden finansiseret af globale korporationer, der er IMOD at gøre noget for miljøet! overhovedet! Derfor finansierer de/opfordrer de folk til at protestere mod en virksomhed som Rockwool, fordi x,y eller z! Fordi de ikke vil have den der, hvor den nu ligger/skal ligge! Netop fordi Rockwool og dets produkter kan forhindre (mere) udslip af CO2 - fordi de her globale amerikanske korporationer er imod alt. hvad der bare gør en (lille) forskel for miljøet!

Og må jeg gøre opmærksom på, at i West Virginia findes der hel del kul! Så det er derfor, man har valgt, at fabrikken i West Virginina i USA, skal drives af kul - så vidt vides - og så vidt jeg ved - er de ikke mange solceller, eller vindmøller i West Virginia.

Ift. de hjemlige protester mod vindmøller, savner jeg altså, at danske journalister graver lidt mere i, hvem det egentlig er der står bag protesterne! For så vil man nemlig se - er min påstand -! - at det er folk, organiseret i Venstre! der yder vindmøllerne hårdest modstand! Også selvom det umiddelbart ser ud som deres organisation og modstand mod vindmøller er helt neutral! Det er den så bare ikke!

David Zennaro, Runa Lystlund, Kim Houmøller og Niels østergård anbefalede denne kommentar

Skribenten overser jo hel her, at det er totalt almindeligt i USA, at delstater giver store skatte-rabatter til virksomheder, og industrier, som de gerne vil lokke til netop deres delstat! Californien f.eks. giver sikkert store skatterabatter til it-virksomheder, ligesom andre delstater i USA giver store skatte-rabatter til andre industrier mm. og mv. Ikke, at jeg mener det er korrekt - det er bare sådan det er - i USA!

Og jeg er næsten 100 procent sikker på, at havde det været en amerikansk ejet virksomhed, eller en amerikansk oprindelig virksomhed, der slog sig ned i West Virginia, så ville alle klappe i deres små hænder! Man skal nemlig ikke undervurdere den amerikanske befolknings modstand mod udefrakommende (europæiske) virksomheder!

Runa Lystlund

Eva Schwanenflügel. Jeg prøver ikke at være belærende, men bare informativ.
Denne diskussion er svær, men hvis et firma som Rockwool, der fremstiller stenudsprodukter vil ind på markedet i USA, så bliver de også konkurrenter til eksisterende lignende firmaer. Det kunne tænkes, at deres lobbyvirksomheder også arbejder imod firmaet og kan slet ikke udelukkes, at olie og kulindustrien også er imod den danske fabrik, som der er nævnt før af Aaen. Selvfølgelig bekymrer mennesker sig ligeledes for, at der bliver bygget fabrikker i deres nabolag.

Men hvis Rockwool vil sælge isoleringsprodukter i USA, er det da vanvittigt at sejle dem til USA. Det skulle her ikke undre mig, at hvis de bygger en fabrik, er de mere interesseret i et godt samarbejde med naboerne, end andre amerikanske firmaer. Det bliver de nød til.

I amerikansk byggeri har de ikke nogen stor tradition for at isolere deres huse i samme omfang som vi gør. Det giver et enormt energiforbrug til 1. opvarmning, 2. til køling mod varme. Ved at isolere et hus kraftigt, løses der to problemer på en gang. De behøver ikke at fyre så meget op i vintersæsonen og de behøver ikke at køle så meget i varme perioder. Velisolerede huse sparer energi både i kulde og i varme.

For ganske få år siden brugte USA lidt større energi målt i tønder olie end Kina. Det har sin forklaring, som før nævnt. De har også produceret mange varer. Nu har Kina's forbrug kun fornyligt oversteget USA's forbrug. Hvis vi så kigger på hvor mange mennesker, der bor i USA (godt 323 millioner 2016) og sammenligner det med antal mennesker i Kina (ca. 1.376 milliarder 2015), så kan vi se, at USA's forbrug er enormt. Vi skal også indtænke, at Kina producerer ekstremt mange varer for vesterlandske firmaer og heriblandt USA.

Hvis et dansk firma kan være med til at producere isolering og promovere isolering,, så vil de gøre gavn, selv om de bruger energi, hvis de vel at mærke sørger for ordentlig produktion.

De kunne vælge, at bygge vindmøller eller indkøbe solceller. Hvis de er ansvarlige, vil de heller ikke lede støvpartikler ud. Det kan filtreres væk. De kan også bygge store tanke for spilevand og enten køre det væk, eller rense det inden det kommer ud.

Bygningsindustrien i USA er endnu mere sort end i f.eks. Europa og især Danmark. Her i Danmark er der strege krav til isolering og bæredygtige tiltag i byggeindustrien. Meget kan blive meget bedre i byggeriet, f.eks logistik.

Ja og der er lavede forsøg med hør produkter og papirmasse fra træ til isolering. Begge dele skal brandisoleres og dertil bruger man f.eks. bor mm. som ikke er sund og findes ikke i ubegrænsede mængder. Idet vand og kondens er et problem, har man ikke fundet bedre isoleringsmateriale end stenuld og nogle typer glasuld. Vi skal så yderligere tænke på efterfølgende hvis vi bruger hør til isolering. Det kræver en enorm mængde marker for at producere al den hør til byggeriet. Marker som vi kunne dyrke fødevarer på, for at føde menneskeheden.

Det foregår alle mulige undersøgelser vedr. isoleringsevner. F.eks er mine forældres hus isoleret med tørret tørv og bygget af støbte sten af porøst luftigt vulkansk tilslagsmateriale. Under huset er der et stenlager til akkumulering af varme. Akkurat som de nye danske forsøg med at oplagre overskudsenegi fra vindmøller.

Runa Lystlund

lavet forsøg

Eva Schwanenflügel

Der er forskelle i hvordan man beskytter miljøet i West Virginia og Danmark.

Eva Schwanenflügel

I delstaten West Virginia beskytter Guvernøren kul, fordi han har aktier i millionværdier.

Eva Schwanenflügel

Derfor kommer det kommende Rockwool værk til at bruge kul som brændsel, kun 700 meter fra en skole fra det fattige kvarter.

Eva Schwanenflügel

En fabrik der vil have børn som ofre.

torben - nielsen

Jeg forstår ikke rigtigt det her med, at det er børn, som er ofre for fabrikken.

Er det noget med, at de så fyrer med blandede børn, når de ikke kan få kul nok??