Leder

Underligt, at muslimske friskoler underetter om børnesvigt syv gange sjældnere end folkeskolen

Det er svært at finde overbevisende forklaringer på, at børns trivsel skulle være adskilligt mange gange bedre i hjem, der sender deres børn til muslimsk friskole
En vej mod mere betryggende tilstande er, at der til de muslimske friskoler knyttes en skolesocialrådgiver. Det hjælper skolerne til at lave bedre underretninger. En sådan ordning findes allerede i nogle kommuner, blandt andet København, skriver David Rehling.

En vej mod mere betryggende tilstande er, at der til de muslimske friskoler knyttes en skolesocialrådgiver. Det hjælper skolerne til at lave bedre underretninger. En sådan ordning findes allerede i nogle kommuner, blandt andet København, skriver David Rehling.

Nils Lund Pedersen

23. april 2019

Mærkeligt ser det ud. I dagens avis beretter Information, at muslimske friskoler underretter kommuner om mistanker om elevers mistrivsel syv gange så sjældent, som folkeskoler gør. Det viser en rapport fra Institut for Menneskerettigheder.

Skolers pligt til at underrette kommunen gælder blandt andet, hvis skolen har mistanke om vold, seksuelle overgreb, misbrug eller ringe sundhedsmæssige forhold i barnets hjem.

Selvfølgelig er der forskel på børn, på hjem, på sociale miljøer – og på skoler. En af grundene til, at Danmark har sin friskoleordning, er netop, at forældre skal kunne lade disse forskelle afgøre valget af børnenes skole. Men syv gange så mange underretninger fra folkeskoler som fra muslimske friskoler kalder på en forklaring.

Tillidsbrud

Nogle af forklaringerne fremgår af reportagen i dagens avis. Heriblandt: Muslimske friskoler oplever, at forældrene ikke stoler på myndighederne og derfor vil se det som et tillidsbrud fra skolen, hvis den underretter kommunerne. En underretning vil også medføre, at skolens samarbejde med forældrene får ringere vilkår.

Disse forklaringer duer imidlertid ikke i forhold til lovgivningen, hvor det afgørende er at afværge faktisk misrøgt af børnene.

Pænere forklaringer kan lyde på, at den muslimske friskole oplever, at den har en tættere kontakt til forældrene end den bebyrdede kommune, og at friskolen derfor bedre kan klare sagen. Men det forudsætter jo, at skolen opfatter problemet og får det løst, inden det udarter. Det virker ikke overbevisende, at det almindeligvis skulle være tilfældet.

En forklaring på de forholdsvis færre indberetninger fra de muslimske friskoler kan meget tænkeligt findes i den skam- og æreskultur, der kan præge muslimske miljøer: Det vil opleves – både af friskoler og af forældre – som en dyb krænkelse, hvis friskolen underretter kommunen om muligt svigt af børnene.

En vej mod mere betryggende tilstande er, at der til de muslimske friskoler knyttes en skolesocialrådgiver. Det hjælper skolerne til at lave bedre underretninger. En sådan ordning findes allerede i nogle kommuner, blandt andet København.

En sådan almindelig ordning vil undervisningsminister Merete Riisager (LA) imidlertid ikke være med til. Hun mener, at manglende underretning i sidste ende hører under det statslige tilsyn med friskolerne.

Det er en usmidig, ja rent ud formalistisk holdning til et alvorligt problem. 

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Estermarie Mandelquist
David Zennaro og Estermarie Mandelquist anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nis Jørgensen

En tredje forklaring kunne være, at de kommunale forvaltninger er pissebange for en ny Brønderslevsag, hvorfor lærerne tidligt og silde får banket ind i hovedet, at de hellere skal indberette for meget end for lidt.

For øvrigt interessant at man lige hiver de muslimske friskoler ud. Hvor er tallene for de kristne friskoler? De Grundtvig-Coldske? Steinerskolerne?

John Liebach, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Niels Jakobs, David Paaske, Flemming Berger, Rikke Nielsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Carsten Wienholtz, Benny Larsen, Jane Nielsen, Leif Andersen, Søren Bro, John Andersen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Forældre der ikke stoler på myndighederne... det kunne de jo ha' grund til ikke at gøre! Under alle omstændigheder peges her på et væsenligt problem. Nogle myndigheder kan ikke melde "hus forbi", og dem bør der ses nærmere på. Fx: Er viljen der, men fagfolkene mangler?

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Forklaringen kunne jo være den simple, at man i muslimske parallelsamfund foretrækker at ordne tingene uden indblanding fra myndighedernes side.

Mia Nordstrand

Det ville klæde denne artikel med en vinkel på problematikken, som du også finder på etnisk danske friskoler og derefter kunne det være fint med en artikel omkring, hvordan man kunne komme problematikken til livs. Den danske folkeskole har inodsætning til privat og friskoler ansat skole-social rådgivere, hvilket gør det lettere for systemerne at arbejde sammen. Folkeskolen fik i mange år kritik for manglende underretninger, derfor blev der sat fokus på problemet med information og tættere kontakt med kommunen. Dette fænomen hører ikke kun til hos Muslimske private friskoler. At psykisk sygdom mv. er tabu og frygt for kommunen er en realitet for de private skoler ligner endnu et tema, der kunne stå for sig selv da det vidner om mangel på information, samarbejde og ressourcer. Jeg savner nuancer.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Søren Bro og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Jeg har i en periode arbejdet frivilligt med muslimske unge og haft kontakt til nogle familier. Muslimske familier ønsker at løse problemer i familien.

Vold så som tæsk er desværre en meget alminding afstraffelse hos nogle muslimske indvandrere. Noget så som tandpleje hos børn halter også. Jeg har oplevet en ung pige med 15 huller i tænderne. Jeg tog hånd om det ved at lade pigen tale med sin far. De havde ganske enkelt ikke tænkt på det.

Jeg har også oplevet, at man så stort på underlivsbetændelse og svampeinfektioner hos en yngere kvinde. Jeg var, som det fornuftige menneske jeg er, kommet til at foreslå en ung kvinde, at hun burde konsultere en gynækolog. Her blev jeg irettesat af en dansk pædagog, som fortalte mig, at det skulle jeg ikke blande mig i, fordi piger, der ikke var gifte, lader man ikke behandle af gynækologer. Det lyder fuldstændig forkert. De tilknyttede pædagoger var meget lidt interesserede i, at melde vold eller andet til kommunen. Det er så i orden, hvis de havde kontakter forældrene. Det blev heller i gjort på dette sted.
Der er en indgroet tro på, at alle kvinder har en jomfruhinde og den må man ikke røre ved, inden giftemål. Netop denne unge kvinde havde jeg en mistanke om, at hun blev misbrugt af sin bror. Det mente øvrigheden også, at jeg ikke burde blande mig i, fordi jeg kun var frivillig.

Danske kommunalt ansatte pædagoger/socialrådgivere kan gøre meget, hvis de tør og frem for alt gider.

Bjørn Pedersen, Ete Forchhammer og Peder Bahne anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Med det jeg skrev før, mener jeg, at der er en del ting, der burde være større tilsyn med og det er meget vigtig med seksualundervisning hos unge indvandrere og selvfølgelig alle andre unge.

Alle skoler burde tage op oplysning og diskussionen om vold og misbrug og menneskerettigheder. Der bliver ganske enkelt ikke talt om seksualitet mm. i mange muslimske familier.

En af mine bekendte svarer unge på en telefonlinje for indvandrere. Det kunne indføres i alle skoler, hvor unge kan få kontakt til en voksen, der kan vejlede. Der er behov for større indsats.

Steffen Gliese, Ete Forchhammer , Karsten Lundsby og Peder Bahne anbefalede denne kommentar

"Noget så som tandpleje hos børn halter også. Jeg har oplevet en ung pige med 15 huller i tænderne. Jeg tog hånd om det ved at lade pigen tale med sin far. De havde ganske enkelt ikke tænkt på det"

det så omsorgssvigt, og nej man kan ikke have rationel forståelse for det, men jeg forstår det, men igen, SKAL der handles, og ikke sende videre i fag hierarkiet

der er det ikke at sige at fordi forældre ikke har metalliserings evne til at sætte sig i sted, må det stadig betragtes som svigt af grov karakter. for det handler som sagt ikke om faren, men pigen.går ud fra du taler om en der ikke er myndig? eller er det 2 vidt forskellig diskurs i forhold til omsorgsrolle.

Og det ikke mærkelig at i Patriarken praktiksere de brugen vold som løsning. det har alle abrahamitiske religioner gjort.

Michael Andresen

@ Mia Nordstrand
Fra artiklen om emnet:
"Rapporten bygger på en kvantitativ analyse af elever fra 0. til 9. klasse indskrevet på en folkeskole eller en fri grundskole i 2016. Mens de muslimske friskoler, der i 2016 talte 29 og havde omkring 5.000 elever i alt, underrettede 0,9 gange pr. 100 elever, underrettede folkeskolerne 6,4 gange og de øvrige friskoler 2,7 gange, viser analysen."

Rikke Nielsen

Er det ikke mere korrekt at sammenligne privatskoler/friskoler med muslimske friskoler?
At sammenligne folkeskoler med muslimske friskoler er snarere at sammenligne pærer og bananer, da der kan være mange forskellige sociale faktorer, der spiller ind.

" være mange forskellige sociale faktorer, der spiller ind." som fx?

går du fra det sammen social arena, eller der da lige præcis derfor der skal være opsyn. det her trækker sjovt nok tråde til debat op udrejsecentre omkring børne og deres trivsel, når man mener de skal fjernes og så at den her tilstand er gældende "normal" samfundet.

det faktisk ret skræmmende. anno 2019.

Rikke Nielsen

Rolf Clausen

Har vældig svært ved at læse, hvad du skriver... og gætter derfor lidt på din pointe...

Efter min bedste viden koster en friskole penge for forældrene - det gør en folkeskole ikke - dette er i min optik en afgørende social parameter. Derfor bør der sammenlignes med andre skoler, hvor der også betales - ellers bliver sammenligningen misvisende.

At børn mistrives i en lejr, hvor de koncentreres og isoleres, er vel egentlig ret logisk og har intet med deres forældre at gøre.

nej du misforstår, jeg snakker om barnets tarv, og hvs rapporten indikere at de halter så meget bagefter på børns rettigheder, som det reelt er. ja så svare til de samme argument om at "forældre af etnisk herkomst"har en ansvar for at deres barn er på et udrejsecenter hvis det blev tvangsfjernet, når det så forekommer naturligt i en samfunds sektorerne, ja.. så det sgu lidt skræmmende anno 2019.
og det ikke acceptabel. især ikke hvis det skal handle om religion eller hvad man vil lægge i det, når det konkret handler om barnet tarv. efter min mening er det dybt sygt. især nu når der ligger beviser, kan så forstår mange vil stiller sig kritisk til indhentelsen af data/kriterierne, det ændre til gengæld ikke det faktuelle i det.

så spørgsmålet er om det aktuelle er rigtig, i forhold til det du måler ud fra. det forstår jeg godt. men hvis man er så kritisk må man jo hjælp med at stille en ny model op. i stedet for at sige at det ikke holder vand, fordi vi kommer til det med "forfølgelse af en religion", det jeg sådan lidt resistent over for, du kunne også havde kalde dem rød blå og gul skoler. det havde jo ikke ændret. tilgangen.

og det med økonomiske forhold, forstår jeg ikke hvad har med barnet tarv at gøre? kan forstår du bruger det i en grad af social arenaer eller kapitaler, men hvad har indkomst med indberetning?

Underligt at Information i overskriften skriver "Underligt, at muslimske friskoler underetter om børnesvigt syv gange sjældnere end folkeskolen" når der i teksten beskrives en masse mulige grunde til netop det.....Det er måske nærmere tabubelagt end underligt!