Leder

Desperationens øjeblik: Løkke udviser ikke mod med SV-tanker – han udstiller sin panik

Lars Løkke skal have æren for at have åbnet for en samtale om, at dansk politik kan tænkes efter andre skillelinjer, end vi er vant til. Men tilsyneladende rækker hans visioner ikke længere end til, at han gerne vil være med i en anden regering, hvis han ikke kan få sin foretrukne
Lars Løkke skal have æren for at have åbnet for en samtale om, at dansk politik kan tænkes efter andre skillelinjer, end vi er vant til. Men tilsyneladende rækker hans visioner ikke længere end til, at han gerne vil være med i en anden regering, hvis han ikke kan få sin foretrukne

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
18. maj 2019

Lars Løkke Rasmussen har en god pointe.

Dansk politik er delt op efter et utidssvarende skel mellem blokkene. Venstre og Socialdemokratiet har nærmet sig hinanden så meget, at forskellene imellem dem efterhånden er små. Alligevel er de placeret i hver sin blok og fører valgkamp imod hinanden, men sammen med partier, som de reelt er langt mindre enige med.

Derfor er det rigtigt at åbne for tanker om et SV-samarbejde.

Man kan argumentere for, at når en meget stor andel af danskerne stemmer på partier, der ligger tæt på hinanden politisk, så kan der være noget udemokratisk over, at de ikke samarbejder mere. For det kan betyde, at andre, mindre partier får uforholdsmæssig stor indflydelse på deres politik.

Ved et pressemøde om bogen Befrielsens øjeblik udfoldede Lars Løkke sine tanker om et muligt SV-samarbejde. Hans førsteprioritet er en borgerlig-liberal regering, forklarede han. Men hvis han skulle havne i en situation, hvor han kun ville kunne danne regering på yderpartiers nåde, så kunne et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet være en mulighed.

Lars Løkke var ikke bleg for at tale om sit eget mod. »Jeg løber selvfølgelig en enorm risiko ved at reflektere over det,« sagde han.

Men når han alligevel er klar til at løbe denne enorme risiko, er det, fordi han vil sikre Danmark imod splittelse, kaos og ekstreme krav fra yderpartierne, forklarede han med en statsmands alvor i stemme og blik.

Håbløst bagud

Men der er nogle mislyde, når Lars Løkke beskriver sine visioner.

Er det i virkeligheden en modig manøvre, han foretager, må man spørge. Manden er håbløst bagefter i meningsmålingerne. Han har ikke rigtig noget at tabe, og reelt siger han bare: Hvis jeg ikke kan danne den regering, jeg helst vil, så vil jeg gerne være med i en anden.

Lars Løkke fremstillede det som et særligt moralsk valg ikke at ville regere på Stram Kurs’ nåde. Men realiteten er for det første, at det efter meningsmålingerne at dømme langt fra er nogen relevant spekulation for ham. Og for det andet må han være klar over, at der ville opstå totalt kaos, hvis han forsøgte af danne og lede en regering, der var afhængig af en rabiat højrenationalist som Rasmus Paludan.

Flere gange talte Lars Løkke om vigtigheden af det samarbejdende folkestyre og om, at forskellen mellem hans parti og Socialdemokratiet ikke er så stor endda. Det lyder lettere hult. For netop Lars Løkke har på det seneste virket desperat for at udstille socialdemokraterne som et uansvarligt parti.

For nyligt lod han tre ministre indkalde til et bizart pressemøde om udlændingepolitik, hvor de ikke fremlagde nogen selvstændige initiativer, men på baggrund af dubiøse udregninger advarede imod de horder af udlændinge, som Mette Frederiksen vil lukke ind i landet. Og som denne avis har afdækket de seneste dage, har statsministeren siden valgudskrivelsen turneret rundt med en falsk fortælling om den foregående socialdemokratiske regering. Igen og igen har han og andre venstrefolk i modstrid med sandheden hævdet, at de i 2015 overtog en økonomi, der var kørt i sænk, men som de nu har rettet op på.

Heller ikke på selve pressemødet om den nye bog undlod Lars Løkke at tale om, at socialdemokraterne ifølge ham fører en uansvarlig udlændingepolitik og en vækstfjendtlig erhvervspolitik. 

Modigt ville det være, hvis Lars Løkke åbent erkendte, at Venstre har langt større ligheder med Socialdemokratiet end med regeringspartnerne Liberal Alliance og De Konservative. Og modigt ville det være, hvis han indrømmede, at hans afhængighed af Dansk Folkeparti har ført ham et sted hen, hvor hans egen regering er tæt forbundet med den splittelse og de ekstreme krav fra yderfløjen, som han selv advarer imod.

Det mod havde Lars Løkke ikke. Han skal have æren for at have åbnet for en debat om, hvorvidt dansk politik kan tænkes efter andre skillelinjer, end vi er blevet vant til. Det er vigtigt. Men når hans visioner ikke rækker længere, end tilfældet er, må hans initiativ foreløbig afskrives som en desperat manøvre: Et forsøg på at tilbageerobre midtervælgere, skabe opmærksomhed og bryde hans modstanderes momentum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Bisgaard Jensen

Den mand er da fuldstændig blottet for visioner om det land han har valgt at stå i spidsen for. Hele den tummel om skattelettelser, indvandring, omprioteringsbidrag, skattesnyderi, miljøsnyderi, ja fortsæt selv, gør sgu da ikke ham til kandidat i noget som helst af betydning.
Det har de måske også indset i EU så derfor dette forsøg på en feberredning, så han kan fastholde sit træk på skattekroner og andre privilegier.

Christian Skoubye, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Ruth Gjesing, Peter Gløde, Bjarne Andersen, Helle Walther, Werner Gass, Svend Erik Hansen, Bodil Rasmussen, Birte Pedersen, John Andersen, Egon Stich, Lars Jensen, Carsten Mortensen, Søren Jensen, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Ole Svendsen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Jørn Andersen, Gert Romme og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Slå de to partier samnen. Blå Bjarne kan blive ny partiformand....

Torben K L Jensen

Den mand er virkelige svær at slippe af med - som en burre med lim på.

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Bjarne Andersen, Helle Walther, Werner Gass, June Beltoft, Vibeke Hansen, Bodil Rasmussen, Birte Pedersen, Eva Bertram, John Andersen, Carsten Mortensen, Søren Jensen, Liselotte Paulsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

LLR kunne i det mindste have udskrevet valget med kort tid til afholdelsen.

Nu er det tre ugers dødskrampe for en politisk ronkedor - ikke kønt - med en offentlig nedsmeltning for en knap så trind person, det tager lang tid at komme gennem lagene.

Søren Fosberg, Carsten Mortensen, Søren Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Lundsby, Espen Bøgh og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Torben K L Jensen.
Burre og lignende planter inspirerede nogle intelligente mennesker til at udvikle velcrobånd. Burre har en utrolig evne til at sprede sine frø, fordi de sætter sig fast på hvad som helst og kan derved fragtes langt fra oprindelsesstedet. Men din burrekommentar får mine tanker igang.

Det vides endnu ikke, hvad Lars Løkkes forslag til et eventuelt SV samarbejde skal bruges til. Men taktiker er han. Han er måske ved at blive bange for sit eftermæle, måske har han sjælet for meget med DF og nu når DF er begyndt at sjæle med Marin Le Pen, er den helt gal.

Politik forekommer en at være blevet reduceret til taktik og spin. Hvad vores politikere ellers mener om samfundets og landets fremtiden ser ud til at komme i anden række.

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Carsten Mortensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Tue Romanow, Jørn Andersen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Hvis hans tanker går på, at komme ned til EU må han frigøre sig fra DF og deres venner.

John Damm Sørensen

"Hvad vores politikere ellers mener om samfundets og landets fremtiden ser ud til at komme i anden række."

Problemet er vel, at de fleste medlemmer af Folketinget ikke har nogen mening om landets fremtid, og er totalt blottet for de visioner, som ellers burde være deres adelsmærke.

Anders Graae, Søren Fosberg, Carsten Mortensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Tue Romanow, Jørn Andersen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Hver gang vi har haft højreregeringer, er admistrationen i staten vokset.

Men tænk hvor gigantisk administration vi fik, hvis Stram Kurs med Rasmus Paludan og Nye Borgerliges Pernille Vermund fik magten i Danmark, med alle deres krav til dannelsen af et nyt dansk kastesystem og beslutninger om, hvilken kaste hver udlænding skal tilhøre. Vi blev nok nød til at hæve skatten betragteligt for at skaffe penge til administrationen af denne administrative opdelingen i kaster og til udvælgelsen af hvem, der skal deporteres.

Man forstår, at Løkke ikke ønsker en kinddans med dem, selvom mange ældre herrer ser ud til at være tiltrukket af Nye Borgerliges galionsfigur. Det er lidt for tæt på tanken om apartheit.

Det bliver en krævende administration. Alle "ægtedanskere" må i arbejde. Arbejdsløsheden vil blive elimineret for første gang nogen sinde.

Her skal vi gennemgå alle, der på en eller anden måde ikke stammer i tiende led fra Danmark. Hvem skal sortere alle de ikke værdige udlændinge, som så skal forlade Danmark. Hvem skal vælge hvem, der er værdig til at blive.

Forestil jer alle dem, der bliver udvist, hvor modtagerlandene vil ikke tage imod dem. Her er det sådan set fuldstændig ligegyldigt, om Danmark er udtrådt af alle internationale aftaler.
Hvilke andre løsninger kunne så komme på tale?

Alle dem, der ikke kan udsendes, bliver Stram Kurs og Nye Borgerlige i så fald nød at internere på bedste vis som i 2. Verdenskrig. Så skal der bygges hegn og der skal ansættes fangevogtere. Ja det bliver meget at lave i vores lille land.

Så er det, der alligevel bedre at gå i regering med Socialdemokraterne.

Søren Fosberg, June Beltoft og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ved jeg godt Runa - tænker han har det taburetten og på røven.

Espen Bøgh

LLRs svanesang minder lidt om den gamle børnesang; "Lille mus, kom op af hullet!", det er bare ikke der musen befinder sig, men det er åbenbart "kattens" svært at forstå!

Med AFR som statsminister og den utopiske drøm om "Minimalstaten", der ganske vist ikke var en direkte afskrift af Ayn Rands tanker om det ultraliberale samfund, - men alligevel tanker der nærmer sig hendes, om det skal være markedet der driver samfundet, og enhver udgift i regnearkene der ikke giver overskud skal fjernes, da de belaster resten af samfundets borgeres velstand.

En politik vi så gennemført igennem 00erne til stor skade for såvel markedet som borgerne, der måtte opleve ledighed, da markedet led under lukninger af virksomheder, som følge af denne ufattelig naive politiske drøn af en utopisk selvopfunden ideologi om en "minimalstat".

Vist begyndte krisen i Amerika, men den havde ikke ansvar for den selvskabte del i Danmark ved den førte politik af AFR(V og K regeringen), der ellers havde overtaget en stærk økonomi fra Nyrup og de radikale, - men formøblede det hele med påstanden om de "gamle lærebøger i økonomi skulle skrives om", - hvilket viste sig ikke at være tilfældet, men kun, atter en fantasi hos AFR.

Markedet kunne altså ikke, og ville nok heller ikke levere den vare, som en socialstat ellers leverede til borgerne, - det var jo unødvendige udgifter i regnearket i markedets optik.

Alt blev forringet i de år som følge af den økonomiske fantasipolitik, lige fra de svage til de syge og pensionister, og nogle ministre passede slet ikke deres arbejde, som f.eks. Kristian Jensen, der i stedet kørte Skat i sænk.

Linjen er fortsat fra 2015 og indtil nu med besparelser, ved "uigennemsigtighedens" sprogbrug under betegnelsen "omprioriteringsbidrag", som et nødvendigt onde og som skyldtes den forrige regering under S, SF og R, - men i virkeligheden var det helt store bedrag fra Vs side, og med DF som det faste støtteparti for de lunser af fremmedkød, som regeringen udstedte love om for at tilfredsstille DF og dets vælgere.

Reagans "Trickle down" økonomi i Amerika som havde vist sin ubrugelighed, ved kun at tilgodese de rigeste, blev anvendt men lige så lidt held i Danmark, - for lige som i Amerika skabte det blot endnu flere fattige, boligløse osv., osv..

Politisk hævn har vi også været vidne til på det seneste, med beskæringen af DR, Danmarks største daglige kulturinstitution med nyheder, analyser og opsøgende journalistik osv., blev hævnet for at tilfredsstille primært DF og et andet købeparti(Saxo bank) med næsten en 4.del af budgettet, og dertil også "rasio24syn", med de underligste begrundelser der overhovedet er tænkelige, - ikke så lidt uforståelige for fornuftige mennesker ganske vist.

Vanvittige love, der alene straffer beboerne i almennyttige boliger, og hvor gode nyrenoverede boliger skal rives ned, fordi boligerne er radikaliseret.

Boliger kan ikke bliver radikaliseret, - det er menneskerne i boligerne der i ånden er radikaliseret, og det med dem opgøret skal tages, og det gør det ikke ved at rive boliger ned.

Love imod danskere, så de ikke kan vende hjem fordi de ikke har bestået 9.ende klasse, inden de rejste ud af Danmark, - et krav der ikke var til stede dengang de gik ud af skolen efter det 8.ende år, hvilket var almindeligt dengang, og hvor de tog en håndværksmæssig uddannelse inden de rejste ud til opgaver i udlandet.

Man har mishandlet den danske sjæl og dem vi tidligere var stolte af at være til fordel for en sygelig politisk mentalitet, - alene for at beholde magten og være statsminister for enhver pris.

- Duer ikke, ud med fanatikerne og deres følgesvende, og så må vi håbe på en S regering vil føre Danmark tilbage på sporet af, hvem vi var og gerne vil være, med omsorg og empati for svage, syge pensionister, fremmede der vil Danmark, og uden alt for meget løgn og bedrag fra politisk side om virkeligheden og med færre spinddoktorer til at opfinde fordrejede fortællinger om realiteterne.

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Nils Hommel, Susanne Kaspersen, Werner Gass, Naja Engraf Jensen, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Ole Svendsen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg synes, det giver rigtig god mening med et SV samarbejde hvor begge partier bliver tvunget til at gå på kompromis - hvor pointen er, at kompromisserne er henover midten og ikke i de ekstreme yderpunkter.

Jeg ville dog ikke turde stemme på V af frygt for at Lars Løkke skiftede holdning og valgte et fortsat tæt samarbejde med DF.

Werner Gass, Bodil Rasmussen, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Rikke nielsen -
nej, det bliver bare visionsløs "buisness as usual". Det løser ingen - absolut INGEN - problemer

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Ann Thomsen, Susanne Kaspersen, Werner Gass, Bodil Rasmussen, Carsten Mortensen, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Det løser at få et polariseret samfund gjort helt igen. De ekstreme yderpartier skaber kun splittelse og had

Espen Bøgh

En ting i forbindelse med valgkampen, som jeg finder bemærkelsesværdigt er fraværet af Sass Larsen her i valgkampen, - er han stadig syg?

En så højt profileret person som Sass i socialdemokratiet burde efter alle solmærker at dømme være langt langt mere synlig, men er, jeg var lige ved at skrive "nærmest", helt usynlig, til trods for det er et valg til folketinget.

Mette F . skal tænke sig om 2 gange mindst inden hun udnævner ham til en ministerpost, og vælge ham fra til en ministerpost i en S regering.

Mette F vil blotte miskreditere sig selv, hvis hun udnævner ham til en ministerpost, og der vil blive en møllesten om halsen på hende igennem hele hendes regeringstid.

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Werner Gass, Torben K L Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Houmøller, Jørn Andersen, Mathias Petersen, Mogens Holme, Karsten Lundsby og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Her er jeg enig Espen Bøgh, hvor er Sass Larsen?
Tror også det ville være klogt, at vælge en anden finansminister, Sass Larsen fremstår arrogant, utroværdig og fornærmet når noget går ham imod.
Måske er han dygtig - aner det ikke, men der er alt for meget 'blå-Bjarne' over ham til, at det vil være til at sælge til befolkningen.

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Werner Gass, Jørn Andersen, Mathias Petersen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Ole Svendsen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Det lader til, han er desperat, og at Lars Løkke først og fremmest tænker på Lars Løkke og en taburet han kan sidde på. For hver en pris!

Samarbejde lyder godt, men det klinger hult, når man ser på hans politik de sidste 4 år, og ser på, at han desuden har kritiseret soc. dem. kraftigt med flere usande påstande indtil for ganske nylig. Han har de sidste 4 år solgt totalt ud til DF, for at beholde sin taburet - for hver en pris!

Søren Fosberg, Susanne Kaspersen, Werner Gass, Carsten Mortensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Måske er det slet ikke magtliderlig der driver læsset.
Jeg kan da godt forestille mig der kunne vælte et par skeletter ud af skabe, den dag venstre folk ikke er tilstede i afdelingerne for at holde på lågerne.
Kristian Jensen siger selv han bruger alle vågne timer på at "rette op" på skat. Det har de haft en hel regerings periode til hidtil.
Tror nærmere han har travlt med at gå skabene efter.

Helle Walther, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Jørn Andersen, Mogens Holme, Kim Folke Knudsen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Ib Christensen, 6. maj, 2019 - 21:49

Skal vi ikke give Skatteministeren Karsten Lauritzen skylden for den udtalelse; "jeg bruger alle vågne timer på at "rette op" på skat"!

Det andet har du nok ret i.

Eva Schwanenflügel, Werner Gass, John Damm Sørensen, Nis Jørgensen, Kim Folke Knudsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Espen Bøgh
Av ja. Mange Tak, for hjælpen der. Var den mand jeg mente.

Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Danmark regeres fra fløjene.

Det begyndte i år 2001, da VKO manifesterede sig som en blok. Venstre benyttede blokken til at cementere partiets magtovertagelse fra Socialdemokraterne. DF var værnet der skulle holde Socialdemokraterne nede ved at ophidse den almindelige borger mod Danmarks oprindelige humanistiske og åbne flygtningepolitik. Redskabet var alle globaliseringens trusler, som blev malet op dagligt i de sorteste farver med henblik på at skabe utryghed og vrede i det socialdemokratiske bagland.

Operationen lykkedes til fulde. S sat udenfor magten i 10 år. Venstre benyttede det geniale fupnummer med kontraktpolitik, hvor vælgerne fik indtryk af at de var DUS med Statsminister Anders Fogh Rasmussen og betænkt af Venstre med " En personlig kontrakt ", hvor hver vælger kunne se de løfter som var udstedt af partiet Venstre og så sætte flueben ud for hvert punkt hver gang Venstre leverede. Det var naturligvis ved nærmere eftertanke det rene vrøvl, for intet parti har mulighed for at opfange og opfylde alle danske borgeres ønsker.

New Public Management og skattestop var de håndtag, som skulle forvandle den socialdemokratiske Velfærdsstat til Det frie marked og til Konkurrencestaten, som er noget helt andet end Socialdemokraternes tanker om fællesskab ansvar for de svagest stillede med videre.

18 års transformation af Velfærdsstaten fik de socialt svagest stillede til at føle, at nu var de ikke længere velkommen og slet ikke ligeværdige borgere. Uligheden er vokset, det bureaukratiske vælde overfor arbejdsløse, syge og førtidspensionister er vokset til en helt uhørt og uforskammet højde. Indtrykket breder sig. Det gælder om at jage borgerne ud af Velfærdsinstitutionerne, så de bliver overflødige. SKAT blev ødelagt med partiet Venstre i spidsen uligheden voksede og indtrykket af, at Danmark var en Velfærdsstat blegnede.

Så kom uheldet det mystiske intermezzo, hvor Socialdemokraterne i efteråret 2011 blev bragt til magten men på en meget uheldig måde. Socialdemokraterne vandt ikke valget. Det var Enhedslisten og Det Radikale Venstre, som skabte Helle Thornings Schmidts mulighed for at vende tilbage til Statsministerposten. Ulempen de to partier var temmelig uenige om, hvilken retning Regerings politik skulle tage. Socialliberalisme og Socialisme harmonerer ikke med hinanden. De to partier formåede ikke at finde en modus vivendi: en stiltiende alliance om at bevare Centrum Venstre regeringen og Socialdemokraterne så heller ikke ud til at nyde Finanslovsforhandlingerne med den emsige og vedholdende Enhedslisten, der ikke svigtede de socialt svagest stillede.

Socialdemokraterne følte sig forrådt af Det Radikale Venstre, der i bedste DJØF embedsmandsstil nægtede at anerkende Dagpengereformens negative konsekvenser og Førtidspensionsreformens rehabiliteringsvanvid med at gå på arbejde med sengen under armen. På det seneste ser det ud som om partiet omsider er ved at komme til en ny erkendelse angående Førtidspensionsreformen men ikke i dagpengespørgsmålet. Det var en usædvanlig klodset håndtering af forholdet til Socialdemokraterne, der var med til at skubbe Socialdemokraterne lige i armene på DF. Så stor var vreden over at være blevet svigtet af Det Radikale Venstre.

Så kom Juni måned år 2015 og nu røg Venstre ind på Statsministerposten igen. Men var der tale om en Borgerlig valgsejr ? Nej det var der ikke. Det var DF, som fik den historiske valgsejr på protest mod indvandring flygtninge islam og centralisering af Danmark. På en eller anden måde, som kom Lille Lars til at havne i den samme suppedas som hans forgænger Helle Thorning Schmidt. Det var ikke partiet Venstre som gik frem ved valget den 18 Juni 2015. Det var det nationalistiske DF og det meget erhvervsliberale Liberal Alliance, som fik valgsejren og brugte denne til at indsætte Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet igen. Men der er meget langt mellem DF´s nationalistiske kurs og Liberal Alliances ønske om lavere skat drevet af utilfredse direktører og erhvervsfolk, som ikke syntes det gik hurtigt nok med at fremme det frie marked og begrænse Velfærdsstaten.

Det Blå Marionet Teater optræder med et borgerligt liberalt program men skindet bedrager, for bagved trækker Teaterdirektøren hele tiden i trådene Kristian Thulesen Dahl. 4. års næsten uindskrænket magt har hans parti haft.

Det hed sig hele tiden, at det var så velsignet dejligt med DF, for de var en sikker grænsebom mod, at vi fik højrefløjsekstremisme her i Danmark. Næh sådan var vi ikke. Her var intet Alternative Für Deutschland, intet NPD, ingen Sverigesdemokrater, og ingen Front National. Kun det populistiske og uskyldige Dansk Folkeparti, som kunne bringe anti flygtningepoliitikken ind på en fornuftig kurs. Således følte vi os alle forsikrede om landets trygge tilstand i Mor Pias arme forskånet for uniformerede højrefløjsekstremister og lignende syd fra.

Nu er illusionen brast. Nye Borgerlige, Rasmus Paludans rasende entre med forslag om etnisk udrensning af mere end 100.000 borgere i Danmark. DF var ikke nogen stopklods: Udskridningen er i fuld gang. Hvor mange partier og mystiske organisationer kan ikke dukke op efter denne entre 22.000 danskere har vendt op og ned på billedet af Danmark med deres underskrift på Stram Kurs.

Udløst af dette er der for alvor ved at brede kaos i BLÅ BLOK. Venstre og Det Konservative Folkeparti betaler nu prisen for at læne sig op ad det rådne træ DF. Nu kunne det se ud til at hele korthuset vælter over både partiet Venstre og Det Konservative Folkeparti. Den ukritiske skamrosning af DF er ophørt med udsigten til, at de to borgerlige partier støt og roligt sejler væk fra magten.

Den der ler sidst ler bedst.

Hvis jeg var Socialdemokrat så ville jeg holde fast i, at vi vil selv. Det er nu partiet har chancen for at vise, at det igen kan udgøre et samlingspunkt om Velfærdsstat, grøn omstilling samarbejde til begge sider i Folketinget om de nødvendige reformer. Mette Frederiksen kan få den historiske chance for at bringe partiet ind i centrum af dansk politik igen den chance, som Helle Thorning Schmidt ikke fik.

God fornøjelse med en valgkamp som er fuld af politisk drama.

Torben K L Jensen, Søren Fosberg, Helle Walther, Susanne Kaspersen, Werner Gass, Søren Veje, Birte Pedersen, Kim Houmøller, Katrine Damm, Ib Christensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Nu er det sådan at S vil hæve skatterne, og det vil V ikke. Her skiller vandene mellem de to partier ret dramatisk, og med S ved roret efter valget vil vi alle få det at føle. Desværre har S ikke oplyst os om hvilken politik de vil føre inden valget, så i deres strudse verden er magten vigtigere end borgernes ve og vel. Jeg føler mig mere uoplyst end nogensinde, hvad venstrefløjen egentlig vil, og jeg tror ikke på de magter opgaven.

René Arestrup

Der Untergang.
Opløsnngen i blå blok synes at være total. De undsiger hinanden på kryds og tværs. Ja, selv internt i V er der nu åbenlyse stridigheder om retningen.
Og hvorfor skulle Mette Frederiksen kaste en redningskrans ud til LLR? Hun kan bare læne sig tilbage og iagttage et borgerligt krydstogtskib med alvorlig slagside og en statsminister, der er sprunget over bord som een af de første og nu udfører selvlært hundesvømning i en bestræbelse på at redde sit politiske skind.
Manden, der ikke ville være statsminister for enhver pris, padler nu det bedste han har lært for måske bare at blive minister af en eller anden slags i en eller anden regering.
Det er sgu et lidt ynkeligt skue.

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Ann Thomsen, Susanne Kaspersen, Werner Gass, Søren Veje, Birte Pedersen, Jan Fritsbøger, Carsten Mortensen, Kim Houmøller, Katrine Damm, Arne Lund og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Christian Engelbrecht

Vi står på randen af krig om Østeuropas nationale selvbestemmelse. I krigstider er det normalt med en samlingsregering. Løkke forsøger bare at komme Putins ubønhørlige Fake News-kamp om flere og flere marionetter i Vesten i forkøbet.

En meget flot og klog leder som nøgtern og stort set alene baseret på facts analyserer sig frem til, at der ikke er fugls føde på Løkkes udmelding. Det er fandeme godt håndværk.
Må jeg bare tilføje, at hans vilje til alfaderligt at være den eneste voksen på stuen, bliver yderlig udfordret, når man samtidig kaster sit blik på hans måde at lede og samarbejde med sit eget parti (Kristian Jensen) og sin egen regering.
Jeg håber så også at alle, der er fortaler for en SV regering, forstår, at det så absolut ikke er noget, som Løkke er garant for - nærmest stik modsat!!!

Helle Walther, Susanne Kaspersen, Werner Gass og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Jesper Jørgensen

Var det ikke Uffe Ellemann, der ved en socialdemokratisk magtovertagelse i 90erne plæderede for at han skulle fortsætte som udenrigsminister i den nye socialdemokratiske regering, fordi han var den bedst egnede og havde alle kontakterne?
Lars du må nok indse at du snart skal ned på jobcentret og trække et nummer, med mindre du alligevel godt vil lave regering med det yderste højre!

Kunne være interessant at finde ud af hvornår bogen er skrevet. For hvis bogen svarer til der Løkke siger, så må det være tanker han har gjort sig for længe siden, og ikke affødt af de aktuelle dårlige meningsmålinger. Hvor Løkke har han været klar over, at han ville tabe dette valg - det spørger vel hans partifæller sig om.
Uanset hvad, så er Løkkes udmelding yderst demoraliserende for de partimedlemmer der tror på, at der er forskel på S og V, og som bruger tid på benarbejdet. De må føle sig røvrendt godt og grundigt af Løkke, de her viser hvor usolidarisk han reelt er når hans røv er truet.
Imploderer hedder den slags vist.

Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar

Lige i øjeblikket lykkes det Venstre at frame 'Enhedslisten som "Yderfløj" på samme niveau som Rasmus Paludan.

Alle medier har, siden Løkkes bog, talt om at en SV-regering kan sætte yderfløjene - på begge sider - udenfor indflydelse. Og de har brugt alle varianter af yderfløjene - på begge sider - der findes i det danske sprog.

Jeg håber ikke det er noget varigt.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Susanne Kaspersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Vi har behov for en ny styrereform.
Som det er nu, skiftes to næsten ens blokledere til at gennemføre den samme politik (stort set).
Hver blokleder har et parlamenterisk grundlag, der er angst for at foranledige udskrivelse af valg.
Den herskende blokleder skal blot sørge for at undgå at få et flertal imod sig.
Dette lammer de folkevalgte medlemmer af Folketinget.
Jeg anbefaler, at vi erstatter dette med magistratsregeringer og faste 4-års valgperioder.
Kort sagt deltager alle Folketingets partier i en magistratsregering i forhold til deres størrelse.
Ingen vil have regeringsmagten. Ingen kan true med at udskrive valg.
Lovgivningsinitiativet vil være det rette sted - nemlig i Folketinget.
Regering og ministere vil i højere grad blive Folketingets pg demokratiets tjenere.

Asger Andersen

Det er rigtig set af Lars Løkke Rasmussen. Efter et valg kan man se på mulighederne for at skabe et flertal. Der er masser af forlig både nationalt og kommunalt hvor venstre og socialdemokraterne finder brede løsninger. Det vil jeg langt foretrække frem for ultimative krav i valgkampen og hvor små partier for relativ stor indflydelse. Modigt gjort at melde det ud nu.

Kim Houmøller

@Lars Bækgaard - "magistratsregeringer og faste 4-års valgperioder" Nej - tak. Vi har København som skrækeksempel, hvor borgmestre kan skalte og valte i deres egen lille sandkasse til stor skade for borgerne. Behøver vist ikke komme med eksempler, da skandalerne står i kø!

Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Øgleyngel

Nye Borgerlige og Stram Kurs ville næppe have set dagens lys, hvis ikke Venstre - under Fogh og Løkke - havde været villige til at spille udlændingekortet ved hvert folketingsvalg.

Det er vist kommet dertil, at Nye Borgerliges og Stram Kurs' vælgere - henvendt til partiet Venstre - i en parodisk-syret gentagelse af historien i kor kan istemme:

I kan ikke slå os ihjel! I kan ikke slå os ihjeeeel! Vi er en del af jer selv!

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Kenneth Jacobsen, Arne Lund, Werner Gass og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

LLR lærte af AFR at man ikke skal lade virkeligheden påvirke sine beslutninger,
vil man i krig konstruerer man et scenario hvor krig er løsningen og lancerer dette scenario som den aktuelle situation (som AFR lærte af bush), m
an vælger med andre ord det man gerne vil, og opdigter herefter nogle gode grunde til at ville det, nu kan den slags godt komme til at virke lidt søgt,
som når man gør nogle fattige endnu fattigere, og siger det er fordi man vil hjælpe dem i job,
og tillige øge deres tilknytning til arb.markedet ved at lade dem arbejde for kontanthjælpen, men hvis bare man gentager, at det jo er for at hjælpe, vil folk efterhånden acceptere at det er rimeligt nok at de ledige skal arbejde, og "ingen" opdager at det jo er moderne slaveri,
nu havde LLR rigtig mange ting han gerne ville og dette har selvsagt medført at det verdensbillede der skulle konstrueres blev noget mildt sagt alternativt,
og rigtig mange som faktisk vidste noget om den virkelige verden gjorde opmærksom på at LLRs "virkelighed" ikke var virkelig,
derfor lancerede LLR udtrykket ekspert-tyranni, og antydede at eksperterne bare havde deres egen agenda,
dermed blev viden irrelevant og alt var bare påstand imod påstand, og den ide har rigtig sat sig fast på højrefløjen,
man benægter rask væk alle fakta som er til hindring for den mening man nu gerne vil have,
og så kan man jo tvivle på hvad som helst, selv den menneskabte klimaændring. og man kan tro på hvad som helst, selv ideen om at vækst er gavnligt.

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Susanne Kaspersen, Katrine Damm, Werner Gass og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen, som jeg ikke selv ser meget positivt ved, sagde noget anstændigt igår. Hun lagde afstand til tendensen til at bruge udtrykket 'yderfløjene' til at putte Enhedslisten i samme bås som de to højreradikale partier.

Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, Werner Gass, Katrine Damm, Jan Fritsbøger og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Husk nu lige at Sass-Larsen også var minister i Thorning-regeringen (erhverv-minister) Han har også skrevet en bog (Exodus) hvor han taler om legalisering af cannabis med statslig produktion og salg - en delvis nationalisering af DSB med en revitalisering af Togfonden. Der er vist nogen her der læser for meget borgerlig presse og deres hetz mod Sass.

Helle Walther, Werner Gass og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I øvrig vil jeg anbefale at man læser Wikipedia´s artikel om Henrik Sass-Larsen - der er hele historien om "skurken".

Jørgen Wind-Willassen

Kunne der dog ikke komme blot en lille positiv kommentar ind ?
Tak Løkke for at se en mulighed for at slippe af med yderfløjenes tyrani i Danmark.
Socialdemokraterne og Venstre repræsenterer trods alt over halvdelen af de danske vælgere.
Det kunne bringe ædrueligheden ind i politikken.

Jan Fritsbøger

Jan Jensen, ja det meste af folketinget har jo længe dæmoniseret enhedslisten og kaldt dem et yderliggående parti, og dermed blokeret for at vælgerne har bedømt dem på det de faktisk står for, og jeg forstår det nærmest godt for enhedslisten har jo et realistisk bud på et langt bedre samfund for stort set alle, så tænk hvis vælgerne opdagede dette !!
kun toppen af pengemagten vil få forringede kår, når folket dermed frigøres fra den lumpne politik der føres af højrefløjen som jo er pengemagtens håndlangere, godt nok vil nogle af dem som i dag lever i vild overflod komme til at yde mere til fællesskabet, men de vil ikke skulle undvære at leve i overflod og de får jo et gevaldigt samvittighedsløft ved at vide at de nu betaler efter evne som alle andre, i dag kan de skamme sig over at slippe billigere end folk som er fattigere, bevis: en artikel i en borgerlig avis argumenterede for nedsættelse af topskatten, budskabet var at de rigeste 10% betalte hele 40% af alle skatter uha, avisen glemte bare den detalje at de samme 10% får 80% af alle indkomster ! altså betaler de rige kun det halve pr tjent krone i sammenligning med resten !
de fleste partier er bange for at vælgerne skal genopdage venstrefløjen, og ikke mindst S som ville få en grim begmand hvis venstrefløjen fik flertal, i hvert fald i dag hvor S er et borgerligt parti.

Egon Stich, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Jørgen Wind-Willassen, det er ikke rigtigt, at Venstre og Socialdemokratiet tilsammen repræsenterer mere end halvdelen af vælgerne.

Uagtet det er der rigtig meget godt i forslaget om en centrum-regering. Det er et faktum, at det er S og R's modvilje til at optræde som en ansvarlig opposition, der har giver DF så meget indflydelse på den borgerlige regerings politik. Modsætningsvis optrådte V og K som en forhandlingsvillig og forligsvillig opposition for Thorning-regeringen.

Når Mette F nu afviser en SV-regering er det udtryk for, at hun vil føre blokpolitik, hvis hun får muligheden. Der er ganske rigtigt en del forskelle på S og V's holdninger. Men afstanden fra S til Alt eller Enh.listen er langt større en afstanden mellem S og V.

I en tid, hvor ekstreme synspunkter og ekstreme partier trives (Alt, Enh.listen, SK og NB) er det eneste ansvarlige, at de centrum-orienterede partier bøjer sig mod hinanden for at holde ekstremerne væk fra politisk indflydelse.

SVR ville kunne danne en centrumorienteret flertalsregering, som ville kunne skabe en afbalanceret enighed - hvis viljen er til stede - om alle væsentlige politiske emner. Det ville være en regering, som kunne drive det langt, den ville stå med et flertal i Folketinget, den ville have et flertal af danskerne bag sig og den ville kunne indgå afbalancerede kompromisser uden at skulle betale de yderligtgående partier (herunder også DF) for politiks støtte.

Intet - som i absolut INTET - taler mod en SVR-regering.

@Jens Winther
Intet - som i absolut INTET - taler mod en SVR-regering.

Når magten samles på midten, og der er ikke nogen opposition over midten
dør demokratiet, hvis der ikke er et højre vs. venstre syn på politikken forsvinder
de gamle partier som vi kan se flere steder i Europa, og det vil gå som i Tyskland
hvor der stemmes på den eneste opposition som er AFD !

Katrine Damm

Torben K L Jensen, jeg er enig i at Sass Larsen siger fornuftige ting indimellem - så siger han - i mine ører - også nogle ganske besynderlige ting...

Så jeg står fast på, at Sass Larsen fremstår arrogant og utroværdig og også noget uligevægtig indimellem.
Havde faktisk glemt at han opnåede en ministerpost under Thorning, men vi er vel enige om, at den regering var en skuffelse - uagtet at økonomien overordnet gik godt...?

Helle Walther

Det kommer aldrig til at fungere, regionerne, sundhedsvæsnet, klima, glem det. Løkke konventerer nærmest til S, men så må han jo skifte parti, når han er så utilfreds med sit eget Venstre. Men jeg tror ikke , man vil modtage ham med åbne arme tværtimod. Han lusker og fusker jo, bag om ryggen på sine normalt allierede, Sådan kan man ikke opføre sig som leder. Var jeg V ville ejg give ham et kæmpespark bag i.YT.

Ole Rasmussen

Hvis de forskellige politiske udmeldinger står til troende, så er en S regering tvunget til at rette ind efter SF og Enhedslistens krav dvs. en kommunistisk politik. Pernille Skipper har flere gange understreget, at de vil vælte en regering som samarbejder med B, belært af de ikke væltede Helle Thornings regering. Derfor ser vi Venstres udspil, da Lars Løkke ikke vil stå med aben, og basere sin post på de mere og mere rigide konservative kræfter. Bliver en S regering uden et samarbejde med Venstre en realitet kan den kun overleve på SF og Enhedslistens nåde, og det bliver dyrt. Meget dyrt. Vi ved arveskatten hæves til omkring 60%. Boligskatterne stiger, og bankgebyrer er i kikkerten. Vi ved at det såkaldte råderum er opbrugt, så kun øgede skatter kan få kabalen til at gå. Dertil kommer at fagforeningerne vil have mere i lønposen, vi har set det med piloternes krav, og flere vil følge efter. Men i virkeligheden ved vi ikke en dyt for S har ikke meldt deres politik ud før valget, kun sagt at vi skal have mere velfærd. Men hvordan ved ingen.

Jens Winther

@Karsten Jensen, det er et totalt forældet politikopfattelse!

En gang var politik én-dimensionel, og alle partier kunne rubriceres på én skala: venstre - højre. Uanset hvilket politisk tema kunne partierne placeres på denne ene skala i forhold til deres stillingtagen - og placeres på samme indbyrdes placering på skalaen.

Sådan er det ikke længere! Politik er blevet multidimensionel. Skalaerne i dag kunne hedde liberal - socialistisk, national - international, isolationistisk - åben, individuelt fokus - kollektivt fokus, dynamisk - bevarende osv.

Partierne placerer sig indbyrdes forskellige steder i de forskellige dimensioner.

Et eksempel: i udlændingepolitikken er der ikke ret stor forskel mellem RV og Enh.listen. Men i den økonomiske politik ligger de meget langt fra hinanden. Partierne kan ikke entydigt rubriceres udfra på en endimensionel højre - venstre skala.

Politikerleden opstår ikke som følge af enighed over et imaginært og dårligt defineret "centrum".

At ekstreme partier fremkommer skyldes leflen for særstandpunkter og evig søgen efter "nogen" at give skylden for ens egen elendighed. Det skyldes mangel på "højt til loftet" i samfundsdebatten!

Ole Rasmussen

Og skal man tilføje, at netop skattestigningerne i en presset fransk økonomi var den udløsende faktor for bevægelse de gule veste. Det lurer lige om hjørnet herhjemme.

Katrine Damm

Ikke korrekt, Ole Rasmussen, det var afgifter, der ramte de svageste - fattigeste uforholdsmæssigt hårdt OG skattelettelser til de rigeste, der var det udløsende, efter årtier, hvor uligheden var steget voldsomt.

Ole Rasmussen

@Katrine Damm. Helt præcist var det afgifter på diesel og benzin til den grønne omstilling som satte sindene i kog. I sær på landet, hvor en bil er eneste transortmiddel. Det er vel det samme som en skat. Men det var også de meget lave pensioner, og pensionisterne var blandt de mest aktive i Le Grand Debat. Lidt som mig selv med en folkepension og 300 kr. i ATP, så jeg må leve af min opsparing for ingen kan eksistere for de småmønter vi får i folkepension.

Katrine Damm

Ole Rasmussen, ja det var afgifter på diesel og benzin og skattelettelser til rigeste, der var udløsende faktor.
Og nej, afgifter og skat er ikke detsamme.
Men afgifter vil i sagens natur altid ramme de fattigste hårdere, hvis der ikke kompenseres, differentieres eller udjævnes fx via skattesystemet.

Hvad er din pointe egentlig?

Jan Jensen - Det er jeg bange for det er. Hørte fornylig et pa velmenende herrer - der vist befinder sig i farvandet omkring Radikale Venstre - der talte om truslen mod demokratiet fra yderfløjene - og her mente de både venstre og højre. At venstrefløjen reelt er den kraftigste forkæmper for det borgerlige demokrati og hvad dertil hører, det faldt dem ikke ind. Så det ser ud til at skrønen har godt fat i midten.
Minder noget om Trumps udsagn efter Charlotteville, at der er gode mennesker på begge sider , hvilket er hans måde at slå dem i hartkorn, og at de er to alen ud af et stykke.

Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Katrine Damm. For mig er skat og afgifter præcis det samme bortset fra, at skat på indkomst kaldes indkomstskat, som vi betaler i dyre domme herhjemme, hvor skat på forbrug ikke kaldes forbrugsskat men en afgift. Med 38% i skat på ens folkepension reduceres pensionen til 7.000 kr. om måneden, og beløbet svarer til de laveste pensionstakster i Frankrig, som i dette niveau er skattefri, hvor man heller ikke kan leve anstændigt af beløbet. I Frankrig har man i øvrigt også lavere moms satser, det er billigere at bo, og forbruget er ikke belastet af afgifter i samme omfang så vidt jeg ved. Men det skal ikke skille os ad.

Formueskatten i Frankrig blev afskaffet den 1. januar 2018 for at forhindre de riges skatteflugt. https://dklaw.dk/aendringer-i-den-franske-formueskat/
Formueskattens afskaffelse var upopulær på den yderste venstrefløj, men det var ikke det som udløste demonstrationerne. Det var den for rigtige mange uforståelige og uretfærdige mer skat på den individuelle transport. I forvejen slås mange med dyre motorveje, som skovler penge i kassen efter staten solgte dem, som Lykketoft solgte TDC og Corydon Dong.

Min pointe er, at Socialdemokratiet lover i valgkampen mere velfærd, men hvilken velfærd og til hvem? Det mangler de at fortælle, og med SF og EL som parlamentarisk grundlag, så har jeg svært at se, hvordan S med deres løfter kan undgå at sætte skatterne markant i vejret efter valget, med mindre de begynder et nyt udsalg af statens selskaber. Det er vel bare det Lars Løkke har gjort opmærksom på.

Sider