Leder

Fandens, at Søren Pind et år for sent undsiger ’dødedansen’ i udlændingepolitik

Hvorfor er det kun forhenværende politikere, der siger sandheder? Det ville være velgørende, hvis Inger Støjberg og Lars Løkke stod frem og vedgik, hvor meget de skammer sig
»Der er opstået en ukonstruktivitet, hvor fanatikere reagerer, og hvor Rasmus Paludans nazistisk inspirerede parti nu kræver endnu mere. Det er fuldstændigt forfærdeligt.« siger Søren Pind.

»Der er opstået en ukonstruktivitet, hvor fanatikere reagerer, og hvor Rasmus Paludans nazistisk inspirerede parti nu kræver endnu mere. Det er fuldstændigt forfærdeligt.« siger Søren Pind.

Ritzau

Indland
14. maj 2019

Da Fanden blev gammel, tog han glasbukser på. Sådan lyder et mundheld om ærbarhedens knytning til alderdommen. Om den tidligere Venstre-minister Søren Pind gælder, at det først er efter, at han har nedlagt sine poster, at han glasklart udstiller usømmeligheden i dansk udlændingepolitik. I et opsigtsvækkende interview i Berlingske Søndag vedgår Søren Pind, at Venstre og Dansk Folkeparti har indledt en »dødedans« med Socialdemokratiet.

»Udlændingepolitikken er blevet en brik i et spil, hvor man bare eskalerer hele tiden. Det er blevet en krikke, man trækker ud af stalden, når man skal vinde noget. Og så pisker man den. Mere, mere, mere, mere. Det er et fuldstændigt ilttomt rum – og ud af det kommer en masse åndssvag symbolpolitik, som er fuldstændig gak,« siger Pind til Berlingske og forklarer videre:

»Man har svælget i udlændingespørgsmålet. Man har fået islamitis, fordi magten er blevet det altafgørende. Man har overtrådt enhver grænse, fordi vi aldrig kunne få nok.«

Skarpt trækker Pind sin pointe op:

»Der er opstået en ukonstruktivitet, hvor fanatikere reagerer, og hvor Rasmus Paludans nazistisk inspirerede parti nu kræver endnu mere. Det er fuldstændigt forfærdeligt.«

Stands dødedansen

Det kan diskuteres, hvor nøje Paludans parti kan jævnføres med nazismen. Men ellers har Søren Pind ret. Og hvis nogen skulle kunne gennemskue realiteterne, så er det Pind. Han var i syv måneder op til folketingsvalget 2011 minister for flygtninge, indvandrere og integration, og 2015-16 var han justitsminister. I maj 2018 forlod Pind regeringen – ved at afgå fra sit seneste ministerhverv: Uddannelse og forskning.

Det fandens ved Pinds udmelding er, at den kommer et år for sent. Pind skulle have sagt fra, mens han stadig havde magten til at præge udviklingen. At Pind nu beskriver dødedansen og fordømmer den, kan givetvis ærgre Venstre-folk og fremme undergangsstemning i partiet. Men Pind skulle aldrig have trådt dødedansen. Hvorfor er det forbeholdt de forhenværende at sige sandheden om politik?

Hvor ville det være velgørende, hvis nuværende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), stod frem og indrømmede, at hun i 2017 fik kvalme ved synet af den lagkage, hvormed hun skulle fejre »stramning nr. 50 på udlændingeområdet«. Eller hvis statsminister Lars Løkke (V) vedgik, at han flover sig, når hans udenlandske kolleger vantro spørger, hvad hans land har gang i.

Få sagt fra. Stands dødedansen. Mens tid endnu er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt Søren. Et skridt på vejen. (bedre sent end aldrig)

Torben Bruhn Andersen, Lillian Larsen, peter juhl petersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Rikke Nielsen, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Torben Holm anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Vindbøjtler skammer sig ikke.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Mogens Holme og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Sådan har det jo altid været. Det er aftrådte eller aftrædende politikere, der kommer med fornuftige udtalelser.
Helt uden sammenligning i øvrigt, så var det jo afgående amerikanske præsident Eisenhower, der i sin aftrædelsetale i 1961, der advarede mod det militær-industrielle kompleks' stigende indflydelse.

Torben Bruhn Andersen, Bjarne Tingkær, Allan Stampe Kristiansen, Michael Waterstradt, Carsten Wienholtz, jørgen djørup, Bjarne Bisgaard Jensen, René Hansen, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, nils valla, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Gert Romme og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Tror David Rehling i ramme alvor at Løkke og Støjberg inderst inde skammer sig? Så er han ved Gud en ringe psykolog. De er begge opportunister af Guds nåde. Dertil savner de begge enhver form for grundlæggende anstændighed og empati. Har man levet med kliniske psykopater helt tæt på i et helt liv, så kender man sine lus på gangen.

Tino Rozzo, Torben Bruhn Andersen, Elisabeth Andersen, Bjarne Tingkær, John Damm Sørensen, Lars Løfgren, Thomas Tanghus, Bent Gregersen, Carsten Mortensen, Christel Gruner-Olesen, Allan Stampe Kristiansen, Michael Waterstradt, Egon Stich, Benjamin Bjerre, Carsten Wienholtz, peter juhl petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Marie Jensen, Poul Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Torben Skov, Ole Svendsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

I bagklogskabens klare lysende skær, eller som det nævnes ovenfor "vindbøjtler", der giver deres eget eftermæle en drejning til det politisk pænere menneske, man ikke tidligere har set hos dem.

- Det har vi set før Søren!

Såvel et bedrag som et selvbedrag, for en politikere uden ambitioner har ikke ni liv som en kat, men kun ét, og det er kort i politik, hvor andre står på spring med friske overbud, hvilket vi så dengang Søren ville være borgmester i Københavns kommune, - nå ja, og for resten også igen i Venstre ved det sidste eller foregående valg i København kommune.

Vælgervandringen fra DF til Nye Borgerlige og Stram Kurs, giver anledning til eftertanke, for bliver udfaldet som meningsmålingerne antyder ganske så klart, bliver det et vildt folketing der bliver sat sammen, men også at V og K med LA har udspillet deres rolle politisk.

Det er så bekymrende at så mange vælgere holder så meget fast i fremmed spørgsmålet, som det lader til at være tilfældet. og over imod endnu voldsommere tiltag imod fremmede.

flugten fra Venstre er lidt mere besværlig at forstå, men en vis "metaltræthed" hos vælgerne lader til at være indtrådt, - dog ikke for kernevælgerne, der stovt holder fast i Venstre.

Vinder "rød blok" bliver spørgsmålet om hvem der vil kravle op i et træ, og hvem der vil tage en svømmetur, og endelig hvem der vil vælte en ren S regering?

Foreløbig er der skudt mange skarpe skud op i luften, - mem lad os nu se hvor langt de vil og tør gå, for ender det med et nyvalg, så skal nogen jo bære den byrde at være den direkte årsag hertil.

Torben Bruhn Andersen, Mikael Benzon og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Nej, jeg tror heller ikke et øjeblik på, at hverken Inger Støjberg eller Lars Løkke Rasmussen skammer sig det mindste, dertil så IS alt for stolt og glad ud med kagen (og alt det andet) og LLR fremstår som en mand, der mest af alt går op i at mele sin egen kage.

Men Søren Pind, jeg synes ikke helt vandtrykket er blevet bedre, derimod virker det som om du har fået det bedre, og det er godt - kunne du så ikke droppe det der program på News (eller er det droppet?) og besøge programmet 'Huxi og det gode gamle folketing'? - det er er langt mere begavet og interessant.

Torben Bruhn Andersen, Thomas Tanghus, Carsten Mortensen, Mads Berg, Bjarne Bisgaard Jensen, Espen Bøgh, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Meget ondt kan der siges om Søren Pind, og meget ondt har jeg selv sagt om ham gennem tiderne, men jeg har altid menet, at han har en vis form for integritet. En politiker, der kan græde for åben skærm i ren og skær frustration, er et sjældent syn blandt de glatte jakkesæt, der ellers præger dansk politik.

Jeg er sikkert stadig uenig med Pind om stort set alt andet, men jeg tager hatten af for en borgerlig politiker, der stadig mener, at "borgerlig anstændighed" er en god ting, som der bør kæmpes for. Hvad der undrer mig mest, er at han holdt de andre sociopater ud så længe. Men det siges, at der er lim på ministertaburetterne, hvilket forklarer, hvorfor han først kom ud af skabet efter at være blevet kørt ud på et sidespor. LLR må have tænkt, at manden simpelthen havde for meget integritet og borgerlig anstændighed til at kunne sidde i regering sammen med psykopater som Inger Støjberg.

Torben Bruhn Andersen, Anders Olesen, John Damm Sørensen, Lars Løfgren, Carsten Mortensen, Allan Stampe Kristiansen, Ole Svendsen, Mads Berg, Michael Waterstradt, Carsten Wienholtz, Jane Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Marie Jensen, Anders Reinholdt, Henrik Leffers, Erik Fuglsang, Carsten Nørgaard, Eva Schwanenflügel, Morten Balling, Runa Lystlund, Steffen Gliese, Karsten Lundsby og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

En anden venstre-mand, som forlod Folketinget i 2015 er Eyvind Vesselboe, som i årevis - også på Tinget - har undsagt Venstres udlændingepolitik.
Denne artikel er fra Januar i år.
- Selvom man måske ikke gider læse den, kan man få et godt grin over Roald Als' tegning af Støjberg som surt fugleskræmsel ;-)

https://politiken.dk/debat/art6997857/Der-er-ikke-meget-tilbage-af-Venst...

Torben Bruhn Andersen, John Damm Sørensen, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Carsten Mortensen, Allan Stampe Kristiansen, Mads Berg, Carsten Wienholtz, Olaf Tehrani, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Anders Reinholdt, Espen Bøgh, Katrine Damm, Jan Jensen, Kim Folke Knudsen, Erik Fuglsang og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ups, der kom et 'e' bagefter Vesselbo, der ikke skulle være der.

Erik Fuglsang

Eva Schwanenflügel
Tak for linket, Eva.
Den Roald Als tegning sidder lige i skabet ;-)

Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Jeg hilser Søren Pinds refleksioner over " Udlændingepolitikken " meget velkommen.

Bedre sent end aldrig med erkendelsen af den iscenesatte klapjagt mod flygtninge og mod mennesker med mellemøstlig baggrund og ikke mindst mod mennesker, som har deres religiøse trosgrundlag i Islam.

Utallige er de borgere, som er født i Danmark men hvis forældre eller slægtninge kom her til i de forrige årtier. De er alle danskere på lige fod med os andre og ikke andenrangs borgere.

Må den erkendelse brede sig hele vejen ind til toppen af partiet Venstre og gerne videre til Det Konservative Folkeparti og til Liberal Alliance.

Konsekvensen af Søren Pinds gode og skarpe iagtagelse må være følgende. Venstre forlader scenen i Det Blå Marionet Teater og meddeler skuespil Direktøren Hr. Kristian Thulesen Dahl DF, at nu er det slut med at bidrage til flere afsnit i føljetonen: Ud Med udlændinge og ud med borgere med mellemøstlig familie baggrund. Det kunne jo bane vejen for, at de mennesker kunne ses som en ressource for DK og ikke en belastning ?.

Hvis ens forventninger til et andet menneske hele tiden er gennemsyret af fordomme, nedrakning, negative forventninger og kritik, så kan der ske det, at det pågældende menneske heller ikke selv tror på en fremtid i det nye land Danmark. Sådan vil vi vel alle reagere, hvis vi blev udsat for den kollektive behandling.

På den måde bliver en vis sum af integrationsproblemer mange gange større i stedet for mindre. Og så ender det i den endeløse spiral nye problemer - nye stramninger -- ny forargelse - nye stramninger og der er ingen ende på alle de sanktioner, som ikke skal foreskrives.

Lagkagen kan slet ikke rumme alle de blålys, som Fru Støjberg vil tænde.

Lad os få politikere på tinge, som taler sagligt om de reelle problemer og løser dem:

i en respektfuld og tolerant omgangstone.

fremfor politikere der lever af at skabe konflikter og splid.

Torben Bruhn Andersen, Issa Chaaban, Erik Feenstra, Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Bent Gregersen, Allan Stampe Kristiansen, Ole Svendsen, Carsten Kvistgaard, nils valla, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Poul Erik Pedersen, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Velbekomme Erik Fuglsang :-)

Her gik jeg og troede at hele sherif-retorikken var vendt mod udlændinge......

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Magt korrumperer, afmagt tillader ærlighed.

Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Ole Svendsen, Steffen Gliese, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Det er jo ikke første gang, man har konstateret at politikerne ikke tager den kendsgerning, at de skal skrive under på at overholde grundloven og stemme efter deres overbevisning, det fjerneste alvorligt - at følge partidisciplinen og have karrieremuligheder i partiet er langt vigtigere for dem.
Kort sagt - en hel del politikere er parate til at sælge deres samvittighed for "en skål linser" - og så undrer man sig over politikerlede ?

Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, nils valla og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Herdis Weins.
Jeg er enig.
Når politikerne opfordrer dig til at stemme ved valget er det af en helt anden dagsorden end du deltager i valget med.
For politikeren drejer det sig om at fiske stemmer så politikeren selv kan være i folketinget.
For dig som "voter", drejer det sig om en bestemt politik skal føres af folketinget, og principelt kan det for dig være ligegyldigt hvem der fører din politik.
Politikerne fortæller dig din stemme på dem er vigtig for din indflydelse på demokratiet. Hvilket selvfølgelig er en kæmpe illusion.
Du kunne have haft indflydelse på demokratiet, men det ville have krævet det mere retfærdige system "en mand en stemme".
I stedet har vi et demokrati hvor man kan købe sig til lidt mere indflydelse.
Politikere kan udøve mere indflydelse, end deres egentlige stemmeandel burde bemynde til.
så, stort nej. Din deltagelse i valget gør ingen forskel.
Det bedste man kan gøre er, ikke gå til stemmelugerne, undgå læse, skrive og tale om politik.
Det kan have indflydelse som oven i købet kan forsvares i psykologien. :-)

undskyld al min off-topic

Eva Schwanenflügel

@ Nils Valla

Jeg forstår ikke rigtigt dit udsagn.
Mener du at det er ligegyldigt at stemme?

Ja, din stemme gør ingen forskel.
Ingen vælgere ønsker klimaet ødelægges.
Ingen vælgere ønsker "de gamle" ikke behandles godt.
Ingen vælgere ønsker nogen danskere under fattigdomsgrænsen.
Ingen vælgere ønsker krig
Ingen vælgere ønsker børn der mod sin vilje tvangsfjernes fra forældrene
Ingen vælgere ønsker de ikke kan få sin elskede alene fordi sin elskede kommer fra andet land
Ingen vælgere ønsker dyr plages fordi det billigere
Ingen vælgere ønsker ikke at hjælpe flygtninge i nød.
Ingen vælgere ønsker de unge ikke har råd til bolig.
Ingen vælgere ønsker maden vi spiser forgiftes med kemikalier.
Jeg kunne fortsætte til efter valget, men vælger at stoppe her.

Dem der ønsker de grimme ting behøver bare betale sig til den ekstra indflydelse der skal til. :-(

Mikael Velschow-Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, Thomas Østergaard, Espen Bøgh, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Magt korrumperer, afmagt tillader ærlighed.

ps.
Og uanset hvor jeg sætter min stemme, bliver resultatet det samme.
Det er ikke mig der som vælger styrer landet (det heri illusionen ligger. Bliver nærmest en sovepude, et sted at få aflad for sin dårlige samvittighed, "Sæt din stemme på de "rigtige" og du har gjort dit" nej-vel?)

Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

At Danmark's Paludan og hans Stram Kurs med Koran-afbrændinger og grov muslim-hetz nu også har nået forsiden som en lang artikel på Aljazeera, og allerede er set og læst af mange millioner mennesker over hele verden, bør skabe en vis bekymring både hos PET, hos de danske politikere og i de mange danske virksomheder med store økonomiske interesser i udlandet.
Og selvfølgeligt også give stof til alvorlig eftertanke hos de mange borgere i dette land som snart skal til Folketingsvalg, og som ikke ønsker en gentagelse af kæmpekrisen omkring Muhammed-tegningerne og de mange trusler mod Danmark og danske virksomheder og interesser som fulgte i kølvandet på dette.

Godt at vi snart skal have valg. Det er enormt meget der behøver at rettes op på i Danmark efter snart 20 års dødedans og fejlnavigering med Venstre og Dansk Folkeparti.
Og nej, ingen af de ledende politikere i disse to partier har åbenbart evnen til at skamme sig, ellers ville det være kommet frem for mange år siden, især omkring Irak-krigen og den danske boligbobbel-krise og bankkrise for ca. 10 år siden.

https://www.aljazeera.com/indepth/features/rasmus-paludan-danish-islamop...

Torben Bruhn Andersen, Lars Løfgren, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kasper T. Mortensen

Det er da positivt, at Søren Pind er kommet på bedre tanker. Iøvrigt undrer det mig, at Løkkes udmelding om at vi kan tage kvoteflygtninge igen ikke har vakt mere opsigt. Er socialdemokraterne også med på det? Så kan vi endelig få et skridt i den rigtige retning igen.

Katrine Damm

Kasper T. Mortensen, LLR's udmelding var snarere noget i retning af: at joe, det kunne da godt være, på et eller andet tidspunkt... altså ganske vagt - Socialdemokratiet siger vist nogenlunde detsamme.

Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar