Leder

Det er en forslået og ydmyget Netanyahu, der udskriver nyvalg til september

Den israelske Likud-leder kunne ikke veksle sin valgsejr i april til en ny koalitionsregering
Benjamin Netanyahus grundlæggende problem er helt enkelt: Han er løbet ud for venner på hjemmebanen, skriver Lasse Ellegaard.

Benjamin Netanyahus grundlæggende problem er helt enkelt: Han er løbet ud for venner på hjemmebanen, skriver Lasse Ellegaard.

Ronen Zvulun

31. maj 2019

Efter Likud-partiets valgsejr den 9. april ventede alle, at Benjamin Netanyahu dannede sin fjerde regering med et flertal på 65 af Knessets 120 mandater. En ny højrekoalition så ud til at være hjemme, han gad end ikke følge normal kutyme med at indkalde alle partierne til en proformadrøftelse forud for regeringsdannelsen.

Problemet var imidlertid, at forventningen hvilede på de fem sølle sæder, den tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman havde scoret. Uden dem, ingen regering. Og Lieberman, der gik af som forsvarsminister i protest mod Netanyahus accept af en Hamas-våbenhvile sidste år, havde en konto, der skulle afstemmes.

Kontoens politiske substans sigtede på at skabe Netanyahu flest mulige problemer. Lieberman insisterede på en lovgivning, der vil forpligte ultraortodokse til at aftjene værnepligt. Unge ultraortodokse mænd på de religiøse seminarier – de såkaldte yeshivaer – er generelt undtaget for militærtjeneste og oppebærer desuden en statslig støtte på ca. 10.000 danske kroner om måneden – værnepligtiges løn er ca. 2.000 kr.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen Sohn
  • Mikael Aktor
Steen Sohn og Mikael Aktor anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu