Leder

Nu igen: Endnu et socialdemokratisk velfærdsløfte til 3 milliarder er omspundet af mystik

Socialdemokratiet vil hente tre milliarder til velfærd ved at skære på konsulentydelser til det offentlige, men partiet kan ikke forklare nærmere, hvordan de er landet på det store beløb. Det er for useriøst
Socialdemokratiet vil spare tre milliarder på konsulentopgaver i det offentlige for i stedet af bruge dem på velfærd. Men det er uklart, hvor pengene skal komme fra.

Socialdemokratiet vil spare tre milliarder på konsulentopgaver i det offentlige for i stedet af bruge dem på velfærd. Men det er uklart, hvor pengene skal komme fra.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
15. maj 2019

I Socialdemokratiet kan de tilsyneladende godt lide beløbet tre milliarder kr.

De vil sætte tre milliarder af til tidligere tilbagetrækning for nedslidte danskere, og senest har partiet annonceret, at de vil spare tre milliarder på konsulentopgaver i det offentlige for i stedet af bruge dem på velfærd.

I begge tilfælde er de tre milliarder dog omspundet af en vis mystik.

Socialdemokraterne har længe afvist at lægge sig fast på, hvor mange år folk skal have været på arbejdsmarkedet, før de kan få del i de tre milliarder – eller hvilke professioner rettigheden eventuelt skal gælde for. Og nu kan ingen rigtigt få et svar på, hvordan partiet er landet på lige netop tre milliarder i besparelser på konsulentydelser.

Socialdemokratiet må forklare, hvordan de vil finde pengene

I dag bruger staten, regionerne og kommunerne ifølge Finansministeriet omkring 11 milliarder kr. på konsulenter. Socialdemokraterne vil altså spare over en fjerdedel, og det er rigtig meget.

I Politiken vurderer Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet, at der muligvis kan spares nogle penge på konsulentområdet. Men som han siger:

»At tro, et hospital, en region eller en statslig styrelse bare køber konsulenter, uden at der er brug for det – det er simpelt hen naivt.«

I samme artikel bliver Mette Frederiksen spurgt, hvordan hendes parti er landet på tre milliarder.

»Det er et politisk valg,« svarer hun og opstiller så en velkendt velfærdspopulistisk modstilling: Hun vil hellere bruge flere penge på pædagoger og sosu-assistenter end skrivebordsarbejde og New Public management.

I sit udspil hævder Socialdemokratiet, at statens brug af konsulenter af steget med 50 pct. siden 2015.  Men som Information har beskrevet, er måden at registrere konsulentudgifterne på blevet ændret i mellemtiden. Ifølge førende eksperter er der derfor ikke belæg for påstanden om den store stigning.

Der er god ræson i at forsøge at spare på konsulentydelser.

I de senere år har vi set flere eksempler på, at det offentlige har fået udført unødvendige og dyre opgaver – samtidig med at det blandt andet på det skandaleramte skatteområde har været strengt nødvendigt at gøre brug af it-konsulenter.

Men socialdemokraternes blanding af velfærdspopulisme og kreativ omgang med fakta er ganske enkelt for useriøs. Når partiet hævder at kunne flytte hele tre milliarder kr. fra konsulentydelser til velfærd, må de også kunne argumentere for, hvordan de mere præcist vil finde de mange penge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Der er blevet skrevet en hel bog om konsulenternes pseudo-arbejde - altså det arbejde man ikke kan gøre økonomisk rede for. Er det så realistisk at begegne det til 3 mia. ? Det er det - måske endda mere.

Brug af eksterne, dyre konsulentvirksomheder skaffede da Bjarne Corydon et nyt job og en ny karriere.

Mogens Holme, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
John Poulsen

Det er da mere tankevækkende, at den siddende regering nu har dokumentation for at de er 11 milliarder kr uvidende.....

Ib Christensen

Kan i huske AFR'sens jagt på smagsdommere?
Står vi ikke med konsekvenserne af, at han omdøbte eksperter til smagsdommere, for så at plante hans ideologiske smagsdommere som eksperter / konsulenter i systemet?

Nils Bøjden

Der er samme slags dokumentation som der er for al anden ledelse og projektudvikling inden for den offentlige sektor.

Så hvis man mener at man uden problemer kan inddrage de penge den offentlige sektor bruger på konsulenter kan man med samme argumentation inddrage 25mia mere som anvendelse på ledelse og udvikling i den offentlige sektor.

Min hustru bruger f.eks en del penge på konsulentbistand i form af rådgiverbistand til større kommunale anlægsprojekter. Og det ville absolut ingen mening give at skulle ansætte disse mennesker da de skal dække alt for mange fagområder til at kunne lønnes.

Så hun har adgang til 200 forskellige forvaltningskompetencer for 30 årsværk. Ved at bruge konsulenter.

Nils Bøjden

Og Hummelgaard kunne selvfølgelig heller ikke pege på hvor det er disse penge skulle findes da han blev interviewet om dette i DR tv.

Så de foreløbige valgløfter fra SocDem er vi skal sænke pensionen men vi vil ikke sige hvem vi mener der skal have lavere pension, vi skal spare på konsulenter men vi vil ikke fortælle hvilke og hvordan og vi skal ansætte flere i sundhedssektoren selvom der ikke er ledige og den mest oplagte måde til at finde flere arbejdstimer til den sundhedssektoren er at få den massive mængde af deltidsansatte til at arbejde fuld tid. Nice.

Søren Kristensen

Forklaringen på tallet 3 er vel, alt andet lige, enkel nok. Man tager 3 milliarder fra konsulenter og giver til nedslidte. (Når så dagen kommer hvor projektet skal udmøntes, vedkender man sig at så mange konsulenter var der desværre heller ikke).

Nils Bøjden

"Forklaringen på tallet 3 er vel, alt andet lige, enkel nok. Man tager 3 milliarder fra konsulenter og giver til nedslidte."

SÅ vi tager 3 mia fra skatteministeriets og kulturministeriets konsulentkonti?

Nils Bøjden

"Man tager 3 milliarder fra konsulenter og giver til nedslidte. "

Du kan ikke tage 3 mia fra konsulenterne. Det er ikke dem der bruger pengene. Du bliver nødt til at tage pengene fra de der bruger pengene. Så fortæl hvilke ministerier der skal fratages penge og hvilke projekter der ikke må bruge konsulent bistand. Eller skal alle ministerier klippe 65%

Så statens forbrug på konsulenter er ca 4,5mia og du vil fjerne de 3 mia.

https://www.altinget.dk/embedsvaerk/artikel/hyklerisk-og-bekymrende-stat....