Leder

Løkke udstiller sig selv som en leder, der målrettet vildleder vælgerne

Det er åbenlyst, at formålet er vildledning af vælgerne, når Lars Løkke igen og igen hævder, at han overtog en skrantende økonomi fra den tidligere regering og siden har ryddet op
Regeringen plejer at beskylde russerne for den slags, men gør det nu selv. Og det kan Danmark ikke være tjent med, skriver indlandsredaktør Anton Geist.

Regeringen plejer at beskylde russerne for den slags, men gør det nu selv. Og det kan Danmark ikke være tjent med, skriver indlandsredaktør Anton Geist.

Finn Frandsen

Indland
22. maj 2019

Systematisk og målrettet har statsminister Lars Løkke Rasmussen forsøgt at give befolkningen indtryk af, at hans regering overtog et stort underskud på statsfinanserne efter den tidligere regering. Og han har forklaret, at han og hans regering nu har ryddet op i dette underskud.

Men: Det er notorisk forkert, og det ved han selvfølgelig godt.

Da Lars Løkke udskrev valget, sagde han fra Folketingets talerstol:

»Det underskud, vi arvede fra den tidligere regering, har vi vendt. Skabt balance i økonomien.«

Få dage senere kom han med samme påstand ved Venstres kandidatsamling. Hans regering har »ryddet op« efter den tidligere regering og bragt »balance i økonomien igen«, sagde han i en tv-transmitteret tale.

Sandheden er, at en prognose fra Finansministeriet tilbage i foråret 2015 viste et underskud for det følgende år på omkring 50 mia. kr. Men den prognose har vist sig at være forkert. Der var i realiteten balance på den strukturelle saldo, og SR-regeringen efterlod en sund økonomi.

Økonomiske eksperter på stribe har derfor afvist Lars Løkkes udlægning.

»Vi kan se i dag, at de offentlige finanser var pænt på sporet, og så giver det ikke mening at sige, at man har ryddet op, for der var ikke noget at rydde op efter,« har eksempelvis økonomiprofessor og forhenværende overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen konstateret.

Efterfølgende har statsministeren korrigeret sin påstand en anelse.

I søndagens tv-duel med Mette Frederiksen sagde han, at hans regering i 2015 »kiggede ned« i et underskud på 50 mia. efter den tidligere regering. Men han nævnte intet om, at det var en fejlagtig prognose. Tværtimod afviste han, at der var tale om en prognose og sagde, at hans regering har »rettet op« på underskuddet.

Med andre ord forsøgte han at begrænse sig til vildledning af befolkningen og kom kun til dels med direkte usandheder. 

Eksemplet er ikke enestående.

Alene i denne valgkamp har Venstre blandt andet i en kampagne påstået, at rød blok vil hæve integrationsydelsen med 10.000 kr. Det er ikke korrekt. Og partiet har ligefrem udfærdiget en valgmanual til partiets folketingskandidater, der instruerer dem i at komme med påstande uden belæg om effekterne af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

Det er åbenlyst, at sigtet med de mange manøvrer er at vildlede vælgerne. Regeringen plejer at beskylde russerne for den slags, men gør det nu selv. Og det kan Danmark ikke være tjent med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Men: Det er notorisk forkert, og det ved han selvfølgelig godt."

Venstre har løjet siden Anker Jørgensen,
når man taler usandt så mange gange at det bliver til et selvbedrag
og derved behøver venstre ikke at se på egen politik
Fra 1990 til i dag har danske politiker smidt 1000.000.000.000 kr. væk
Venstre mener ikke at men skal tale om konsekvenser af egen politik

Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Werner Gass, Søren Andersen, Helle Walther, Estermarie Mandelquist, Marianne Stockmarr, Bjarne Andersen, Jørn Andersen, Nette Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Carsten Mortensen, Rolf Andersen, Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

En opstilling af hvad det var der var så skidt ved tingene før kommunal reformen, kontra hvad der er så godt for tingene efter reformen, kunne kaste noget lys over hvorvidt de rette beslutninger træffes og udføres.

Samme ang. udviklingen på sundhedsområdet i de sidste år. Er super effekten af super sygehuse der? Står effekten mål med forudsigelserne der grundlagde beslutningerne?
Er man bedrer eller dårligere stillet som syg i dagens Danmark end tidligere?

Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Werner Gass, Estermarie Mandelquist, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Ole Kvint, Mogens Holme, Karsten Lundsby og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Manden er en notorisk løgner og manipulator.
Det har han bevidst igen og igen.

John Andersen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Søren Andersen, Helle Walther, Estermarie Mandelquist, Marianne Stockmarr, Benta Victoria Gunnlögsson, Jørn Andersen, Nette Skov, Peter Ole Kvint, Mogens Holme, Karsten Lundsby og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Venstre laver altid det stunt :-(
Kan huske når de kommer til - så hedder det: Uanmeldt kassebesøg ☺
De er grinagtige & løgnagtige.

John Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Werner Gass og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

På EB lyder reklamen "stop migration og styrk terror bekæmpelsen"
Hvordan er det lige holdningen er ang. at sprede og øge terror trusler og flygtninge strømme ved, at lyve os ind i krige.

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Torben K L Jensen, Werner Gass, Marianne Stockmarr, Trond Meiring, Nette Skov, Lars Løfgren og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Ude i Claus Hjort´s nye cyber-enhed står det hele og bimler

- russiske disinformationskampagner
- russiske BOT

Udfør straks Turing-test på borger: Lars Løkke Rasmussen, med henblik på at afgøre, om han er en maskine der udviser menneskelig intelligens...

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Werner Gass, Søren Munck og Harald Strømberg anbefalede denne kommentar
Harald Strømberg

Det kan jo være den lille svindler forsøger at imitere Trump, der har haft bragende succes med at lyve 30 gange per dag.

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Werner Gass, Helle Walther, Estermarie Mandelquist, Marianne Stockmarr og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Tina Frederiksen

Tak for denne artikel

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Torben K L Jensen, jørgen djørup, Søren Munck, Ete Forchhammer , Niels Jakobs, Henrik Rasmussen, Nette Skov og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Politikerne har et lille problem med troværdigheden når de deres ord er de modsatte af deres handlinger.

Gentagne gange siger kommentatorer at LLR er en dygtig politisk håndværker, som ved hvodan man tackler vanskelige situationer. Han lyver, manipulerer og har gang på gang været involveret i lyssky affærer, som han jamrende har snørklet sig ud af. Han kasserer kollegaer for at bevare magten. Han spreder befolkningen i stedet for at samle. Han har den seneste tid ved hjælp af partifæller forsøgt at lyve om Socialdemokratiets udlændinge politik etc. etc. etc. Så udgiver LLR en bog - igen for at tilfredsstille egne magtbehov ...samtidig ønsker manden en SV regering ?!!! Kan det tænke sig, at LLR taktisk nu vil give S skylden for at de ikke ønsker at samarbejde med V, selvom LLR ønsker det. Ja, alt kan ske med denne "taktisk dygtige poltiske håndværker " Dog sjældent til gavn for den danske befolkning. Hvad er det dog der får folk til at stemme på denne mand som Danmarks statsminister...... repræsentant for Danmark indad - og udadtil ?!!!

John Andersen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Kim Houmøller, Helle Walther, jørgen djørup, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Torkil Forman, Martin Rønnow Klarlund, Jørn Andersen, Kristian Spangsbo, Ib Christensen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Andersen

Pinocchio hænger ikke længere ved fingerspidserne, nu hænger han ved næsen, men den bliver så til gengæld længere, jo tættere vi kommer til valgdagen.

Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Helle Walther og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Nette@ Det var nøjagtig hvad han gjorde i interview i går. Først sendes tre ministre ud til et pressemøde, hvor de lyver og manipulerer med tallene om flygtninge og økonomi, hvis S overtager magten,løgn på løgn og påstod det var folkeoplysning. De var så pinlige.Herefter håner og lyves igen om alt, hvad S står for, også de famøse 50.milliarder, som i realiteten var 1,5 milliard og væksten var 2 %, altså fin balance. Så svinger Løkke pludselig igen igen igen, og sik sak sik sak og vil en SV regering,- vor herre bevar os vel- for en SV regering, hvor han deltager, og sammenligner Ø med Stram kurs, han er jo gak gak her. Og senest i går har han kaldt Mette F en venstresnoet socialdemokrat på TV. Og klynket over, at" hun smækkede jo bare døren i, da jeg tilbød"..... Hvad bilder han sig ind. Han har ikke sin gruppe eller bagland eller samarbejdspartnere med i noget som helst, de oplyses ikke, han kører solo med sine udmeldinger . Han virker som komiske Ali i sin tid.

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Werner Gass og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Den korteste vej fra start til mål er en lige linje - her er ikke brug for zig-zag linjer.

Helle Walther

Har lige set debat nr. 2, og TV der følger op, Løkke er en linselus ud over alle grænser, han nyder at stå foran skærmen og tale og tale, han taler folk ihjel. Debatten var god og de var jævnbyrdige, snart var MF bedst og Løkke havde lagt lidt af sin arrogance på hylden, den kom til gengæld frem i fuldt flour bagefter.