Leder

Pia Kjærsgaard har en pointe – men det er hende selv, der er klimatossen

Det er formentlig rigtigt, at klimapolitikken kostede Dansk Folkeparti mange stemmer ved EP-valget. Til gengæld er det en forkert analyse, at det er dem, der tager klimatruslen alvorligt, som er nogle klimatosser
»Måske er det alle klima – hvad er det nu, man kalder dem – klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima,« sagde Pia Kjærsgaard, da hun tog ordet til Dansk Folkepartis valgfest på Christiansborg, efter det stod klart, at DF ville få et ringe valgresultat, og at valgdeltagelsen stod til at blive historisk høj.

»Måske er det alle klima – hvad er det nu, man kalder dem – klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima,« sagde Pia Kjærsgaard, da hun tog ordet til Dansk Folkepartis valgfest på Christiansborg, efter det stod klart, at DF ville få et ringe valgresultat, og at valgdeltagelsen stod til at blive historisk høj.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
28. maj 2019

Måske er det de mange »klimatosser«, der er skyld i Dansk Folkepartis katastrofale EP-valg. Det annoncerede Pia Kjærsgaard i en tale til sit parti søndag aften. Og hun har til dels en pointe.

Partiet har siden sin opståen udråbt udlændinge til at være den altoverskyggende trussel mod velfærdsstaten Danmark. Klimatruslen har DF til gengæld ignoreret eller ligefrem forsøgt at tale ned.

Tidligere har Pia Kjærsgaard selv turneret med, at klimaforandringerne »ikke nødvendigvis« er menneskeskabte. Og i denne weekend langede hun ud efter den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der deltog i den københavnske klimamarch.

»En pige med en alvorlig diagnose, som vi skal følge hele dagen,« skrev hun på Twitter med henvisning til, at Thunberg er diagnosticeret med Aspergers syndrom.

DF’s klimaordfører, Mikkel Dencker, udtalte sidste sommer, at det er et spørgsmål om tro, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte. Han tilføjede, at »tro hører hjemme i en kirke, og det er ikke noget, man skal blande politik ind i«.

Og senest har partiformand Kristian Thulesen Dahl advaret mod »klimahysteri i valgkampen«.

Det er ikke hysteri

Problemet for Dansk Folkeparti er, at store dele af befolkningen tilsyneladende har forstået, at DF tager fejl.

Klimaforandringerne er menneskeskabte, og der er brug for akut handling for at bremse dem. Det er ikke hysteri, når FN’s Klimapanel taler om behovet for »hastige og vidtrækkende omstillinger uden fortilfælde« for at undgå temperaturstigninger af katastrofale dimensioner.

Ved EP-valget har flere vælgere end tidligere stemt på partier med en ambitiøs klimapolitik. Det giver mening. Klimaforandringerne er et grænseoverskridende problem og kræver grænseoverskridende løsninger.

Det giver også mening, at færre har stemt på et parti, der så absolut ingen grøn profil har. Og som i øvrigt har været involveret i en spektakulær sag om misbrug af EU-midler og minder ikke så lidt om de britiske partier, der har forårsaget det katastrofale Brexit.

Pia Kjærsgaard har derfor ret så langt, som at Dansk Folkeparti formentlig har tabt mange stemmer på klimadagsordenen. Men hun har ikke forstået, at det snarere er hende selv og hendes partifæller, der er nogle klimatosser – og ikke dem, der tager klimatruslen alvorligt.

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Albatros Olsen

DF lever med en utilstrækkelig forståelse af virkeligheden, og tilsammen med alle partiets fordomme må de nu betale prisen for deres indskrænkede verdensbillede.

Eva Schwanenflügel, Christian Nymark, Hanne Ribens, Hans Larsen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Marianne Stockmarr, Torkil Forman, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Ole Bach, Karsten Lundsby, Torben Skov, Ejvind Larsen, Oluf Husted, Nette Skov, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Enig med lederskribenten.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Allan Stampe Kristiansen, Svend Erik Sokkelund, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Ejvind Larsen, Oluf Husted, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Pia Kjærsgård er tydeligvis på glatis her. For en gangs skyld kan hun ikke bruge "de fremmede" som prügelknabe for alt hvad der er galt. Måske skulle hun lytte til sin åndelig tvilling, Rasmus Pakistan, der har en helt anden tilgang til sagen: I Stram Buks er holdningen, at klimaproblemerne skyldes, at vi slæber så mange muslimer og fattigdomsflygtninge her til Europa, og de skal alle have den samme levestandard som os blegansigter, og så er det jo klart, at det kan klimaet ikke klare.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Marianne Stockmarr, Carsten Nørgaard, Tommy Clausen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Svend Erik Sokkelund, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Jørgen Larsen, Katrine Damm, Trond Meiring, Nette Skov, Karsten Lundsby, Erik Karlsen, Anna Louise Finck-Heidemann, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Gert Romme, Niels Duus Nielsen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Det bedste af det hele er, at mange klimaforkæmpere allerede har overtaget madammens betegnelse for dem og nu stolt bærer titlen 'Klimatosse' ind i den næste valgkamp!

Eva Schwanenflügel, henning husum, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Tommy Clausen, Allan Stampe Kristiansen, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Trond Meiring, Nette Skov, Ole Bach, Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Ejvind Larsen, Oluf Husted, Frede Jørgensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En grund kan også være ,at DF'erne ikke er lige så snu og listige som Venstre med Løkke Rasmussen i spidsen.
En dag udråber LLR Mette Frederiksen for en stor fare for Danmark og næste dag vil han i regering med hende . Det sidste stunt var, at han nu ville have permanente grænsebomme, som DF har bedt om i lang tid.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Marianne Stockmarr, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, Ejvind Larsen, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Det store problem for df er nok at de i virkeligheden kun har en sag.

Eva Schwanenflügel, Christian Nymark, Torben Bruhn Andersen, Marianne Stockmarr, Tommy Clausen, Trond Meiring, Karsten Lundsby, Britta Hansen, Tue Romanow, Werner Gass, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Jeg er enig i der er et problem med klimaet. Men det der bekymrer mig mest er Kina, hvor kulkraft produktionen er øget med 50% de sidste par år. De statsejede fabrikker som fremstille kulkraftværker har pt. 1642 kulkraftværker i bestilling! Japan vil også have en bid af kagen. Skønsmæssigt +3000 kulkraft fyrede med en levetid på +40år. Det stopper nok ikke med leveringer til Venezuela, Nigeria, Indien osv. Så hjælper nok så megen sparen på energien her i DK mere end "en skrædder i helvede".

Morten Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Erik Fuglsang, Hans Aagaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Oluf Husted

Pia Kjærsgaard har ramt sit "Thomas Nielsen Moment" næsten ingen husker fortsættelsen: GODT!

"Klimatosser" kommer til at stå alene og bliver DF's Waterloo

Ganske som kommende Himalaya klatrere ikke kan forklare deres grotesk farlige og kostbare planer for deres nærmeste og (Danske) Bank rådgiver, efter offentliggørelsen af det IKONISKE kø-billede.

Derfor tak til fotografer og journalister der udstiller idioti.

Eva Schwanenflügel, Jan Damskier, Niels-Simon Larsen, Marianne Stockmarr, Tommy Clausen, Svend Erik Sokkelund, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Trond Meiring og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Det er netop vigtigt med alle klimatosserne i andegården, at de slutter sig sammen under EU's tag og får sat i gang med fælles klimahandling!

EU skal gøre alt for at blive absolut ledende inden for området for til dels at kunne vise vej og til dels for at have en chance for at overleve i den globaliserede verden.

Så kan Danmark jo gøre sit for at blive førende på klimaområdet inden for EU!

Eva Schwanenflügel, henning husum, Ete Forchhammer , Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Oluf Husted, Frede Jørgensen, Erik Fuglsang, Katrine Damm og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke en døjt til overs for Pia Kjærsgaard.
Har kun oplevet hende som et ondskabsfuldt og hadende menneske.

Men jeg synes, der er en pointe i Michael Hullevads indlæg 14:28, og det er indlæg som det, der skal få os til at forstå det kolossale omfang af klimakrisen, og at vi netop bliver klimatosser, hvis vi tror, at vi kan løses klimakrisen nationalt ved at holde op med at spise oksekød eller straffe folk for at flyve enten økonomisk eller via udskamning.

Danmark har været godt igang i mange år. Dette er ikke ensbetydende med at vi er igennem. Men vi har mindsettet. Vi har behov for at åbne op for én af tabu-emnerne - landbruget, der er godt beskyttet af venstrefolk og diverse lobbyforeninger. I stedet for at støtte det traditionelle landbrug, kunne vi støtte iværksætteriet, der netop er indgangen til at blive bedre og bedre til at løse klimaproblemer (f.eks. genbrug af varme fra de store datacentre). Her kan vi hjælpe ved at sætte det rigtige kryds 5. juni.

Husk på at klimaet kender ikke til landegrænser.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Allan Stampe Kristiansen, Britta Hansen, Nette Skov, Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted, Erik Fuglsang, Jørgen Larsen, Karsten Lundsby og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg er en af de gode Klimatosser, der mener alle huse skal være selvforsynende
ved hjælp af luft til varme, solfanger og micro vindmøller.
Klimatossen mener at vi skal frygte, havvandet bliver så varm at matanisen
"metanhydrat" smelter.

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Nette Skov og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Heldigvis er den danske humor ikke så tosset endda, vel ?! Klimatosser ; ))

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Britta Hansen - "Det er netop vigtigt med alle klimatosserne i andegården, at de slutter sig sammen under EU’s tag og får sat i gang med fælles klimahandling!" skriver du.
Det lyder som en skøn drøm - hånd i hånd med kulindustrien i Tyskland, Polen m.m. - med olie- og benzin selskaberne - med asfalt-, motorvej og bilindustrien - og med atomkraftværks-kapitalen - slutter vi os sammen under EU’s tag og får sat gang i fælles klimahandling!" ØH, er er det i kamp med - eller mod - bil-, benzin- og kul-kapitalen amt landbrugs- og gødnings-mafiaen samt slagterierne… at vi skal kæmpe store klimaforandringer igennem ?!? Mit lysegrønne håb er mere kædet sammen med fagforeninger og arbejdere, miljøorganisationer og klimabevægelser!!

Peter Beck-Lauritzen, Nette Skov, Alvin Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Forts: Jeg mener selvfølgelig at danskerne er hurtige til at køre så kejtet en situation over i humor. Ikke at det er i orden at Folketingets Formand PK vælter ud med emotioner i alle retninger.

Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Hellere klimatosse, end landsbytosse.

Oluf Husted, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Nette Skov og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Erik Bavngård Jensen

Det værste er ikke at høre Pia Kjærsgaard sige "klimatosse", men at vi endnu engang skulle have den meget gentagne mølle om alt det gruelige, DF går igennem - presse og journalister ikke mindst - "men det bærer vi jo." En lidt parodisk udgave af Yvonne fra Olsenbanden: "Meget har man budt os gennem alle disse år, men ... "

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Thomas Tanghus, Nette Skov, Alvin Jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Ikke mange tør give Pia Kjærgård ret i synspunktet, men hun har nu en pointe.
Udfordringen med energiomstillingen i EU er alt for alvorlig til at lade sig rive med af følelsesladede udsagn.
Der skal ædruelighed til.
Velstand starter med en stabil energiforsyning, og den dukker ikke op af sig selv, men kræver seriøs planlægning og stort politsk mod.
Alene omstillingen til eldrevne biler vil hvis vi fortsætter som nu med afgiftsfritagelse for elbiler sænke provenuet for staten med 20-30 mia årligt, når alle fossilbiler er udfaset og der ikke forbruges benzin/diesel mere.
En reduktion af landbrugsproduktionen vil føre til samme økonomiske udfordring.
Fint for klimaet -et problem for velfærdssamfundets finansiering.
Det kræver gennemtænkt løsninger.
Måske var det budskabet fra Pia K.

Britta Hansen

Ole Bach

Mod.

Leo Nygaard

VI er de største syndere. Vi tæller ikke så mange mennesker på verdensplan, men der er næsten ikke andre, der sviner værre, end netop danskerne!

Det virker på mig, som om du hele tiden gør alt for at undgå at skride til forandring. Der er altid argumenter imod, at Danmark ikke skal tage affære fordi vi er så få, fordi det ikke batter noget i verdenssammenhæng osv. Det nytter ganske enkelt ikke noget!

Europa forbruger (ifølge Greta Thunberg på Klimamarchen i lørdags i KBH) 20 procent af hele klodens ressourcer. Naturligvis skal det være os - og her mener jeg Europa! - der skal reducere og lægge vejen om nu. Som i NU! Ikke flere undvigelser og bortforklaringer i form af Kina og Indien.

Det er ganske enkelt vores tur nu.

Ann Thomsen, henning husum, Hans Larsen, Steffen Gliese, Carsten Nørgaard, Morten Sørensen, Katrine Damm og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Det er hårdt at tabe på Tv og nu vi har to kanaler, skal man så tabe dobbelt så mange gange. De to kanaler var ovre hos DF sådan cirka hvert 15 min. for at eventuelle nye seere kunne få det sidste nye nederlagsinterview.

Kjærsgaard havde lige inden klimatosse-udtalelsen talt til pressen om den store elefant i rummet. Alle DF'erne kunne mærke noget i rummet....journalisterne frydede sig over DF's nederlag, og det sagde Kjærsgaard så, og tilføjede: "jo, I gør!". Nu var det ikke bare DF'erne, men også journalisterne i rummet der var lidt forlegne.

Det synes jeg var mesterligt - og jeg vil understrege at jeg stemme lodret den anden vej, men ved at journalisterne også vil fryde sig hos mine helte - ikke hele bundtet, mange af kamera-folkene ligner nogle lazarusser, så de er nok på vores side, men de sædvanelige studie-typer.

Selve klimatosse-udtalelsen, synes jeg var ok på en nederlagsaften i en valgkamp, der bla. bød på at alle de politiske ledere på direkte TV meldte sig som den politiske leder, som gør mest for klimaet. Jeg mener.. Løkke og Pape og hele banden...

Før at Danmark fik Venstre visne politik var vi førende land på Klima og miljø
nu er Kina det førende land for klima og miljø
På vind er vi for længst overhalet og med de batteripakker til at lager strømen
og det der bliver brugt på forskning overstiger langt det som EU bruger dertil
kommer de sjældne jordarter som gør, at de har bedste batterier og magneter
Som også de grundlaget for de bedste vindmøller.
kun i venstre skåltaler er Danmark førerne

henning husum

Hej Anton
Meget enig, men du bruger "trussel" om klimaet i tekstens begyndelse og "katastrofe" om Brexit i slutningen af teksten. Skulle de ikke have været byttet rundt?
Katastrofe om klima og trussel om Brexit. :D

Niels-Simon Larsen

Nogle skal få Pia til at trække det ord tilbage. Det er uværdigt, at Folketingets formand bruger det om sine politiske modstandere. Jeg har selv lige klaget til Folketingets Præsidium. Gør det samme!

Hvorfor
i følge den danske ordbog Tosse.
"menneske der opfører sig dumt, tankeløst, skørt eller uberegneligt"
passer det ikke godt med den førte politik?
https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=tosse

Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted, Steffen Gliese og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Nu til morgen, i Wien, talte en borgerlig politiker direkte til Greta Thunberg: "Greta. Når de kalder dig en tosse, så skal du ikke høre efter. Fortsæt bare som hidtil".

Politikeren? Arnold Schwarzenegger.

Peter Beck-Lauritzen, Britta Hansen, Oluf Husted og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Komplet urealistisk, Leo Nygaard!

Eller har du nogensinde hørt, at nogen der sviner, kan overbevise en anden om at være ren?

@niels astrup
Schwarzenegger inviterede hende allerede i efteråret 2018. Hun svarede "count me in. Hasta la vista, baby."

Britta Hansen

Leo, som jeg ser det, har du da opgivet det for længe siden ved konstant at kræve tiltag fra alle andre ... end dig selv (både i konkret og overført betydning).

Britta Hansen

Ja, Leo Nygaard. Det gjorde jeg for 10 år siden. Og for 6 år siden også for animalske biprodukter. Det gjorde jeg ikke for klimaets, men for dyrenes skyld. Og for min helt egen, da jeg hverken kunne holde den lidelse ud, dyrene udsættes for og det grå marked, der forsyner alle med billigt kød - skandaler inklusive.

At det så nu viser sig, at være med det største personlige bidrag, jeg har kunnet yde for klimaet er en fin sideeffekt for mig.

Det er i øvrigt på ingen måde et offer for mig. Det er en befrielse. Som at kvitte andre dårlige vaner i ens liv!