Leder

Det er et sørgeligt systemsvigt, når psykisk syge tabes imellem psykiatri og kommuner

Det er altafgørende for psykisk syge at få den rette behandling og støtte, når de bliver udskrevet. Det sker alt for sjældent i dag, viser ny rundspørge, og det fører reelt til, at systemet reproducerer flere psykisk syge
Det er altafgørende for psykisk syge at få den rette behandling og støtte, når de bliver udskrevet. Det sker alt for sjældent i dag, viser ny rundspørge, og det fører reelt til, at systemet reproducerer flere psykisk syge

Peter Nygaard

23. maj 2019

Psykiatrien er under pres. Det har vi set eksempler på i årevis, men trods hjælpepakker og milliardløft er den stadig helt gal.

Antallet af genindlæggelser er stigende. Det samme gælder brugen af tvang og antallet af psykisk syge, der begår kriminalitet. For pengene til psykiatrien er langtfra fulgt med stigningen i antallet af patienter.

Det betyder kortere indlæggelser og markant flere psykisk syge borgere, der skal håndteres i kommunerne, på bosteder, distriktspsykiatri og ambulant behandling.

Men som en rundspørge lavet af DR i samarbejde med Dansk Psykiatrisk Selskab viser, så står det også skidt til med at gribe de psykisk syge, efter de er udskrevet.

Blandt de 363 psykiatere, der har deltaget i undersøgelsen, er 69 procent uenige eller delvist uenige i, at opfølgningen fra kommunerne er god. 58 procent er uenige eller delvist uenige i, at den lægelige opfølgning er god.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
Carsten Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

God artikel men desværre ikke noget nyt
Der er svært at når vi høre det igen og igen. kan ikke huske en valg
hvor det ikke har været påtalt, alle lover at nu bliver det godt men
efter valget er det glemt!
jeg har oplevet bekendte og venner der er døde før de er fyld 55år

Psykisk syge bliver nedprioriteret i sundhedsvæsenet Sygeplejersken 2011
https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2011-7/psykisk-syge-bliver-ned...

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Tue Romanow og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Problemet er jo de manglende sengepladser, men også hele diagnosemiljøet, hvor det tager overhånd.
Hvis én psykiater har givet en diagnose (er lig med medicinering) fører flere diagnoser til mere medicinering - uden hensyn til patientens fysiske velbefindende.
Flere patienter dør af overmedicinering, eller henslæber en eksistens der intet har at gøre med liv.

Se DR's tre dokumentarfilm om psykiatriens dilemmaer.
Kan ses på DR.dk