Leder

Accepterer vi VM i Qatar, accepterer vi hvad som helst, så længe det handler om fodbold

Den planlagte VM-slutrunde i Qatar i 2022 er det mest opsigtsvækkende eksempel på, hvordan en lille magtfuldkommen elite i årevis har drevet international fodbold som en bananrepublik
Som UEFA-præsident har Michel Patini bidraget til den moralske krise, verdens mest populære sport befinder sig i i dag, skriver Mathias Sindberg i denne leder. Her ses Patini, efter han blev løsladt af fransk politi d. 19. juni.

Som UEFA-præsident har Michel Patini bidraget til den moralske krise, verdens mest populære sport befinder sig i i dag, skriver Mathias Sindberg i denne leder. Her ses Patini, efter han blev løsladt af fransk politi d. 19. juni.

Zakaria Abdelkafi

Indland
22. juni 2019

Det var en rystet Michel Platini, som onsdag blev løsladt af fransk politi. Dagen forinden var han blevet anholdt og afhørt om sin formodede rolle i sagen om korruption i forbindelse med, at Qatar blev tildelt værtskabet til VM i fodbold i 2022.

»Det gør ondt,« sagde Platini og appellerede til verden om at huske alt det, han har gjort for sporten. Han har ret. Vi skal huske alt det, Platini har gjort. På mange måder personificerer han nemlig både det bedste og det værste ved moderne fodbold. Som en af verdens bedste spillere var han i 1980’erne med til at begejstre fans og forvandle fodbold til at globalt kulturfællesskab. Og som UEFA-præsident har han bidraget til den moralske krise, verdens mest populære sport befinder sig i i dag.

Den planlagte VM-slutrunde i Qatar i 2022 er det mest opsigtsvækkende eksempel på, hvordan en lille magtfuldkommen elite i årevis har drevet international fodbold som en bananrepublik.

En ting er, at Qatar er en diktaturstat med et notorisk anstrengt forhold til menneskerettigheder, som sandsynligvis har bestukket sig til slutrunden. Meget tyder på, at man kan sige det samme om Rusland, som var vært for VM sidste år, men korruptionsanklagerne mod Qatar er endnu mere overbevisende.

Allerede i 2014 kunne den britiske avis Sunday Times afsløre, at qatarske Mohammed Bin Hammam, som var præsident for det asiatiske fodboldforbund AFC, havde overført store summer til en række delegerede i FIFA, som efterfølgende stemte for Qatars bud. Året efter indledte den amerikanske anklagemyndighed en sag mod adskillige topfolk i FIFA.

Man kunne tro, at det ville føre til at Qatar fik frataget værtskabet. Når en person røver en bank og bliver opdaget, får han som regel ikke lov til at beholde pengene. Intet tyder dog på, at det er tilfældet. Så sent som sidste år udtalte FIFA’s præsident, Gianni Infantino, at han forventede, at slutrunden i Qatar ville blive »den bedste nogensinde«.

Det værste ved VM i Qatar er imidlertid den humanitære situation for de asiatiske gæstearbejdere, som er i landet for at bygge stadions til slutrunden. De er underbetalte, mangler basale rettigheder og arbejder under kummerlige forhold. Det står ikke klart, præcis hvor mange, der er døde under arbejdet, men de fleste estimater vurderer, at det drejer sig om mellem 1.000 og 4.000 mennesker.

»Skulle vi holde et minuts stilhed for hver gæstearbejder som er død under arbejdet på til VM i Qatar, skulle turneringens første 44 kampe spilles i tavshed,« sagde den norske LO-chef Hans-Christian Gabrielsen sidste år.

Det kommer vi nok ikke til.

Er vi klar til at acceptere hvad som helst

Det kan ikke være sådan, at VM udelukkende kan holdes i velfungerende liberale demokratier. På den måde er det ikke sort-hvidt. Vi kan ikke hævde, at fodbold er et globalt fællesskab, hvis vi ikke også accepterer, at lande med andre normer, værdier og politiske systemer end vores egne, får lov til at holde festen en gang imellem. Vi kan ikke af moralske årsager udpege Tyskland som vært hver eneste gang. 

De seneste tre VM-slutrunder er blevet holdt i henholdsvis Rusland, Brasilien og Sydafrika. Lande som er plaget af korruption, politivold og manglende respekt for menneskerettighederne. Det bør man kritisere – også i forbindelse med, hvordan de afviklede VM i fodbold. Men man må også anerkende, at det er store lande med væsentlige fodboldkulturer, som har et legitimt krav på at facilitere sportens største begivenhed. 

Det kan man ikke sige om Qatar, som er et lille land uden nævneværdig fodboldkultur midt i den arabiske ørken, hvor der er alt for varmt til at spille fodbold om sommeren, hvorfor slutrunden for første gang skal spilles om vinteren.

Det er svært at komme i tanke om ét eneste godt argument for at holde VM i Qatar. Hele forløbet har været grotesk.

Når VM begynder i 2022 kan vi ikke bare gøre, som vi plejer. Vi kan ikke lade som ingenting, lade os begejstre og insistere på, at fodbold bare er fodbold, og sport intet har med politik at gøre.

Alle bør trække grænsen et sted, selv fodboldfans. VM i Qatar er en oplagt anledning.

Fans bør slukke fjernsynet, landsholdet bør blive hjemme, og en ny dansk regering bør melde klart ud, at det officielle Danmark ikke deltager ved slutrunden. Det kommer til at gøre ondt, men alt andet vil sende et signal om, at vi er klar til at acceptere hvad som helst, så længe det handler om fodbold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Velschow-Rasmussen

Jeg er selvfølgelig helt enig, og venter egentlig bare på, at "nogen" træder i karakter og aflyser VM !
Det er selvfølgelig noget der burde være sket for længst ...

Min skræk er dog, at "Verden" er fuldstændig ligeglad med korruption, kriminalitet, slaveri, død og ødelæggelse, og farcen/tragedien får lov at forløbe uanfægtet.

Folk er jo ikke for ingenting blevet fudldstændig pacificeret af det neo-liberale forbrugs- og underholdnings-ræs ... (Var der nogen der sagde romerriget og cirkus og brød).

Erik Winberg, Martin Sørensen, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, irene christoffersen, Arne Lund, Janus Agerbo, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Ervin Lazar, Søren Fosberg, Trond Meiring, Marianne Stockmarr, Mogens Holme, Bjarne Andersen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

I 2015 afholdtes VM i herrehåndbold i Qatar, som stillede med et hold af stærke spillere med nyligt tildelt statsborgerskab.

Qatar spillede naturligvis som arrangør åbningskampen imod Brasilien.

Selve Emiren var til stede med stort følge under afspilning af nationalmelodierne -
og så snart kampen blev føjtet i gang forlod Emir plus følge håndboldhallen.

Skal man le eller græde over Emiren af Qatars "sportsinteresse" ??

Men i hvert fald har Emir-familien rådighed over alt for mange petrodollars.

Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Søren Fosberg og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Ruth Knudsen

Jeg planlægger ikke at se fodbold i 2022 overhovedet. Fodbold er alt for korrupt.

Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Søren Fosberg, Trond Meiring, Marianne Stockmarr og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Vi er da ikke selv for gode ...

"Qatar-millioner finansierer Skandinaviens største moské"

"Dansk moské finansieres fra Qatar
En privat donation sikrer 150 mio. kr. til Danmarks første stormoské."

https://www.tv2lorry.dk/artikel/qatar-millioner-finansierer-skandinavien...
https://jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE5790079/dansk-mo...

Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Det er ikke nyt. Jeg hørte for nogle år siden et radioprogram af en dansk journalist, som var ven med og inviteret af Nelson Mandela, til FIFA-vm i Sydafrika. Journalisten måtte tilsidst flygte fra det FIFA-tyranni, der hærgede landet, og som korrumperede både politi og domstole.

Sigstein Oecologicus, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Trond Meiring og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Qatar og golfstaterne bør boycuttes mest muligt. Det mest effektive vil være hvis verden ophører med at bruge fossile brændsler. Udover af køre dem ud på et sidespor hvor de kan stå og dampe af til skræk og advarsel vil det være en central begivenhed i udviklingen af det bæredygtige samfund.

Der er andre skurke end golfstaterne, men næppe nogle større.

Sigstein Oecologicus, Martin Sørensen, Peter Beck-Lauritzen, Janus Agerbo og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Man kan dog sige at FIFA tilsyneladende har været konsekvent i ikke at give VM-værtsskabet til lande fra den amerikansk ledede såkaldte koalition af villige lande, der startede invasionen af Irak, som førte til op til 1 million døde og 4 millioner flygtninge.

Og det er jo al ære værd.

Jan Fritsbøger, Sven Dall og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det kunne være sjovt, om i det mindste de danske medier (vi er jo i Danmark foregangsland for alt godt ...) under Qatarslutrunden boykottede alt sportsligt, ikke sendte/rapporterede fra kampe og så videre. Det ville sende et godt signal.

Man kan selvfølgelig også vælge at bringe lidt fesen kritik på forhånd og derefter rette ind.

Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Søren Fosberg og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Søren Fosberg. USA, Saudi-Arabien og ikke mindst Israel forekommer mig at være noget større skurke end Qatar.

Jan Fritsbøger, Erik Winberg, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Er det stort bedre under Tour'en hvor der er cykelhold, der sponsoreres af hhv. Bahrein og Emiraterne?

René Arestrup

Det er bemærkelsesværdigt, at tidligere fodboldstjerner tilsyneladende altid får længere snor end alle mulige andre.
Ja, Michel Platini var en fremragende fodboldspiller, men det siger jo ikke nødvendigvis noget om mandens karakter.
Er det helt umuligt at forestille sig, at en stor fodboldspiller med en gloværdig karriere også kan være en anløben platugle?

Torben Skov, Morten Damborg, Martin Sørensen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Wienholtz, Ete Forchhammer , Karsten Lundsby, Torben Lindegaard, Peter Beck-Lauritzen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Der er flere sportsgrene, der er "frynnede" i kanten. Boykot dem, når de afsløres.
Ligeså med stater: USA, Saudi, Kina, Tyrkiet osv. Well, lande med "proletariatets diktatur" (hed de tidligere), men nu også "kapitalismens diktatur" skal boykottes - forskellen er jo ens = undertrykkelse af flertallet.
Trenden er klar, sport og regeringer er til fals for $.

Henrik Bjerre

Det er svært at være med i en mavesur boycot når stadionmusikken først spiller. Skift sportsgren og bliv fan af noget andet, og vend så tilbage til fodbold når budskabet trænger ind.

Michael Frommelt

Kommer ikke til at se et eneste sekund af den slutrunde - Fy for h......

Henrik Brøndum: Man kan godt elske spillet, samtidig med man trækker en streg i sandet. Ser bestemt ingen modsætninger der.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Neoliberale forbrug og underholdningfræs er vestlige og prudukt af vesten, hvorfor al den "jamre sig". Jeg tror hvis "Qatar var ludfattig" ville fortjene at man græder i stedet for, men bliver ikke bedre", Alt der kommer fra et arabiske land er dårlig om det er fattig eller rig. Men altså er Qatar er rig, og det er det rigeste i verden. for mig er godt, for jeg kan ikke lige fattigdom.

Touhami Bennour

Erratum
Det skal læse, ikke "li´fattigdom

Jan Fritsbøger

jeg kan ikke lide ulighed, og hvis man ikke er tilhænger af fattigdom bør man foragte rigdom, da det er rigdom som et produkt af ulighed som er årsag til fattigdommen, og motoren i den stadig øgede ulighed er markedet,
jeg har så heldigvis ikke noget problem med VM da fodbold ikke er en del af mine interesser