Leder

Du altomstyrtende Mammon! Ny skandale: Danske Bank har ribbet kunderne

Danske Bank indrømmer, at dens ’investeringsprodukt’ automatisk påførte investorer tab. Skandaler bliver ved med at vælte ud af bankers bestyrelseslokaler. De politikere, der forhandler regeringsgrundlag, må sikre, at den djævelske gud Mammon bringes under kontrol
Nærliggende er den mistanke, at Danske Bank ventede med at afsløre skandalen – og fyre Jesper Nielsen – indtil hans afløser som allerøverste leder var tiltrådt, skriver David Rehling.

Nærliggende er den mistanke, at Danske Bank ventede med at afsløre skandalen – og fyre Jesper Nielsen – indtil hans afløser som allerøverste leder var tiltrådt, skriver David Rehling.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
25. juni 2019

Igen, igen! Pengemagtens djævelske gud Mammon har lokket tilsyneladende pæne mennesker ud i noget, der betænkeligt ligner forbrydelse. Og igen er det Danske Bank, der har bragt sig i uføre. Den fungerende erhvervsminister, Rasmus Jarlov (K), kunne mandag på Facebook oplyse:

»Finanstilsynet og Bagmandspolitiet forfølger mulighederne for at straffe banken.«

Og nej, det er ikke en udløber af den gigantiske skandale, hvor Danske Bank har måttet indrømme, at den gennem sin – nu lukkede – estiske filial har hvidvasket op mod 1.500 milliarder kr. af sorte penge fra den hedengangne Sovjetunions område. Det er en ny, uafhængig bankskandale.

Danske Bank måtte mandag tilstå, at den har narret 87.000 kunder ved at sætte gebyret på ’investeringsproduktet’ Flexinvest Fri så højt, at investeringen kostede dem penge – og altså var ringere end bare at have pengene stående som kontanter i banken. At kunderne således blev flået, har stået banken klart. Buh! Buh!

Afsløringen af kunderibningen har fået Danske Bank til øjeblikkeligt at fyre og fritstille den ansvarlige direktør for danmarksområdet, Jesper Nielsen. Selv samme Jesper Nielsen blev nærmere kendt af offentligheden, da han fra 1. oktober 2018 til 1. juni i år var fungerende øverste chef for banken – altså den periode, der gik, efter den tidligere topdirektør Thomas Borgen måtte fratræde på grund af sin rolle i den estiske skandale, og inden at den nuværende topdirektør, hollandske Chris Vogelzang, var fundet, ansat og tiltrådt.

Fupning af kunderne

Til dagbladet Børsen siger bankens bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, mandag, at fyringen af Jesper Nielsen handler om at vise kunderne, at banken retter fejl, så snart de bliver opdaget.

Men er det nu rigtigt? ’Så snart de bliver opdaget.’ Hvornår blev ’fejlene’ – fupningen af kunderne – egentlig opdaget?

I en redegørelse, som Danske Bank mandag offentliggjorde, hedder det:

»Danske Banks interne kontrolfunktion blev bekendt med problemstillingen via både en henvendelse fra en medarbejder i september 2018 og vores egen interne produktgennemgang samt et mindre antal kundeklager over det højere gebyr.«

Kig nøje på datoerne. Banken blev advaret af en medarbejder i september 2018. Men det afskar ikke banken fra at udnævne den angiveligt fejlansvarlige Jesper Nielsen til fungerende øverste chef for hele banken fra den 1. oktober – og beholde ham i den stilling de følgende otte måneder – frem til begyndelsen af indeværende måned.

Nærliggende er den mistanke, at Danske Bank ventede med at afsløre skandalen – og fyre Jesper Nielsen – indtil hans afløser som allerøverste leder var tiltrådt.

Banken lå i perioden fra oktober 2018 til udgangen af maj 2019 i forvejen underdrejet af den pinagtighed, at Finanstilsynet i midten af oktober 2018 nægtede at godkende den kandidat, som bankens bestyrelse havde valgt til varigt at besætte den allerøverste lederstilling, chefen for bankens Wealth Management, Jacob Aarup-Andersen.

Hvis banken tidligere havde løftet sløret for Jesper Nielsens ansvar for mishandlingen af bankens kunder, ville det have betydet, at banken i rap havde haft tre kuldsejlede allerøverste ledere: Thomas Borgen, Jacob Aarup-Andersen og Jesper Nielsen. Uha, uha – også for de i forvejen hårdt plagede aktionærer.

Ud over fyringen af Jesper Nielsen, og hvad der siden måtte følge af udrensninger ned gennem hakkeordnerne, har Danske Bank draget den konsekvens nu at love at tage kontakt til de flåede kunder, der ifølge banken vil modtage en ’kompensation’ – typisk i størrelsesordnen 1.000-2.000 kr.

Danske Bank fortjener politisk interesse

Skandaler vælter ud af bankernes mødelokaler, samtidig med at Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten sidder i Christiansborglokaler og forhandler regeringsgrundlag.

At Danske Bank ikke er den eneste bank, der fortjener politisk interesse, blev offentligheden mindet om, da det tidligere i denne måned kom frem, at bagmandspolitiet, SØIK, har ransaget Nordeas hovedkvarter i Ørestaden – for at finde beviser for Nordeas mulige hvidvask af milliarder af sorte kroner.

De regeringsforhandlende politikere bør nu seriøst drøfte, om ikke tiden er kommet til at genindføre offentlige repræsentanter i bankernes bestyrelser – som der var, indtil de i 00’erne blev afskaffet under VK-regeringen.

Den djævelske gud Mammon må bringes under kontrol, inden så megen tillid er omstyrtet, at det kommer dansk økonomi dyrt at stå. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man kan vel snart tale om organiserede seriekriminelle i den bank.

Lillian Larsen, Mogens Holme, Minna Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, John Andersen, Eva Schwanenflügel, David Breuer, Steen K Petersen, David Zennaro, Trond Meiring, Werner Gass, Ejvind Larsen, Tue Romanow, Rolf Andersen, Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Oluf Husted, Flemming Berger, Susanne Kaspersen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Bare rolig. Det er helt normalt i Løkkes moderne Danmark. Privatiseret og styret af kapitalistisk markedsøkonomi som eneste værdi og pejlemærke for det "gode" liv.

ingemaje lange, Minna Rasmussen, Bjarne Andersen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Carsten Mortensen, Werner Gass, Ejvind Larsen, Jørn Andersen, Rolf Andersen, Karsten Lundsby og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nu forstår jeg bedre hvorfor A. P. Møller Mærsk i al hast skilte sig af med sit Danske Bank ejerskab. Der var alvorlige ridser i lakken på vej.

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Trond Meiring, Karsten Lundsby, Kim Houmøller og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Og så måtte han nøjes med seks millioner i fyringsgebyr.

Karsten Lundsby, Mogens Holme, Minna Rasmussen, Bjarne Andersen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, David Zennaro, Trond Meiring, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@David Rehling

.... og så har du slet ikke kommenteret det allernyeste vedrørende den estiske hvidvaskskandale:

"Danske Bank bremsede omfattende efterforskning af hvidvask
Hidtil ukendte dokumenter viser, at Danske Banks ledelse fik sat en stopper for undersøgelse af hvidvask."
Fra JyllandsPosten Finans

https://finans.dk/erhverv/ECE11463495/danske-bank-bremsede-omfattende-ef...

En eller anden på allerhøjeste sted i Danske Bank lukkede i 2014 for en undersøgelse af den estiske filial - en undersøgelse som skulle være påbegyndt dagen efter!! og hvor møder med ledende medarbejdere var aftalt og forberedt.
Undersøgelsen skulle forestås af Parsifal Services -
et firma specialiseret i at forestå den type efterforskning.

Herefter lallede Banken videre frem til 2017, hvor den så satte en advokatundersøgelse i gang.

Karsten Lundsby, ingemaje lange, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Bjarne Andersen, John Andersen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, David Breuer, Trond Meiring, Nikolai Beier, Werner Gass, Ejvind Larsen, Oluf Husted, Tue Romanow og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen
Karsten Lundsby, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Torben Lindegaard, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Bankerne har endnu engang vist deres enorme grådighed, men her er Danske Bank gået langt over "stregen".

Aktieselskabernes bestyrelser, der jo fastlægger linjen for bankerne aktiviteter, gambler med indskydernes penge ved disse enormt lukrative resultataflønninger og ved at tillade kriminalitet og "casino-økonomi". Og går det godt, hæver aktionærerne blot gevinsterne og forlanget skattelettelser til de største indtægter. Men går det galt, står bankerne med hånden fremme hos skattebetalerne, og forventer lukrative "bankpakker", der også kan misbruges.

Dette har egentlig stået på - blot med forskellige tidstilpassede aktiviteter, lige så længe jeg har fungeret som erhvervsøkonom. Men nu syntes jeg, der nu må "trækkes en streg i sandet". Derfor: Straf Danske Bank så hård, at den er nødt til at lukke. Og straf de ansvarlige - herunder også aktionærernes bestyrelser i banken med både tab af penge samt forbud mod at virke som ansvarlige i virksomheder fremover.

Michael Waterstradt, Palle Jensen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Malte Ramskov, P.G. Olsen, David Breuer, Trond Meiring, Egon Stich, Carsten Mortensen, Werner Gass, Kim Houmøller, Ejvind Larsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Tak til David Rehling og jer kommentatorer, der mindst fordobler artiklens afslørende
kvaliteter (uden whistleblowere og kommentatorer næsten ingen afsløringer)

Dette kunne Berlingske og til dels Politiken lære meget af, mens Zetland, E.B. og
"Ingeniøren" bare kan "det der".

Karsten Lundsby, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Carsten Mortensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Hvad var det nu lige de mente topskattelettelser skulle give incitament til?

Jane Jensen, Michael Waterstradt, Karsten Lundsby, Bina Seff, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Carsten Mortensen, Ete Forchhammer , Werner Gass og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Der er tidligere foreslået en statsbank. Kom i gang, for os der ikke vil finansiere kriminelle aktiviteter. Smid bestyrelsen i både Danske bank og Nets ud på samme Ø!

Michael Waterstradt, Karsten Lundsby, ingemaje lange, Mogens Holme, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Olav Bo Hessellund, Lars Løfgren, Trond Meiring, Egon Stich og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Det har altid, i mit hoved, være af tvivlsom karakter, når jeg fik tilbud om 'sikkre investeringsmulighedder'.
Mit første modspørgsmål er altid: Hvorfor gør budgiveren det ikke for egen regning med egne penge eller lånte penge?
Når det nu er en god og sikker forretning!

Vi er i gennem en lang årrække blevet tudet ørene fuld af begreber som 'bankprodukter' og investering der i, af både banker og borgrlige politikere, når almindelige mennesker skulle lokkes ud i spekulation og grådighed.

'Bankprodukter' - en falsk varebetegnelse, idet der absolut intet produceres - er bare skidtsnak, fup og svindel.
Det er en sikker gevinst for bankerne via faste gebyrer, og renter af de lån du af banken tilbydes til 'investeringen', mens du som lønmodtager bærer det fulde risiko.

Altså banken tilbyder dig en risikabel 'forretning' og skorer selv en sikker gevinst. På din regning!

Sådan er det med alle de 'investeringsprodukter' som vi betegnes som dumme hvis ikke vi benytter os af dem.
Det hele er baseret på varm luft - som for resten hele vores pengesystem!

I det aktuelle tilfælde i Danske Bank har gebyrgribbene bare været alt for selvsikkert og grådigt.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Torben Jensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Carsten Mortensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Nationaliser bankerne!

Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Mogens Holme, Trond Meiring, Tue Romanow, olivier goulin og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Glad for at jeg nærmest ingen bankengagementer har.
.. og for at jeg opsagde Danke Bank for nogle år siden.

/O

Karsten Lundsby, Minna Rasmussen, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Tak til David Rehling og jer kommentatorer, der mindst fordobler artiklens afslørende
kvaliteter (uden whistleblowere og kommentatorer næsten ingen afsløringer)
Dette kunne Berlingske og til dels Politiken lære meget af, mens Zetland, E.B. og
"Ingeniøren" bare kan "det der". Skriver Oluf Husted.
Men læs lige her:
Journalisterne Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske, der forleden vandt Cavling-prisen for deres serie om Danske Banks hvidvask, modtog i dag Den Berlingske Fonds Journalistpris.
Hvad mener du Oluf Husted ? Hvad er da Cavlingprisen er udtryk for ??? Jeg skulle mene en del mere end din egen uforbeholdne mening,

Med en balance på 3.714.914.000.000 kr, dvs. næsten det dobbelte af danmarks bruttonationalprodukt, er det vel ikke relevant at lade banken gå ned.

Som altid er det nogle finansfolk, der har scoret kassen, som ler sidst.

jens peter hansen

Oluf Husted hvad er det Berlingske Tidende skal lære af Information, når det angår Danske Bank ??