Leder

Godt, at Danske Bank vil forbedre sig, men …

Bestyrelsesformand Karsten Dybvads løfter om bredere socialt ansvar og tilbageholdenhed med store udbytter afspejler også, at Danske Bank befinder sig i en situation, hvor banken ikke kan love sine aktionærer guld og grønne skove
Det er godt, at Karsten Dybvad lover at Danske Bank vil forbedre sig. Men særligt betryggende ville det være, hvis nogen ihærdigt påser, at forbedringen indfinder sig, skriver David Rehling.

Det er godt, at Karsten Dybvad lover at Danske Bank vil forbedre sig. Men særligt betryggende ville det være, hvis nogen ihærdigt påser, at forbedringen indfinder sig, skriver David Rehling.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
3. juni 2019

Sandelig er det sæson for løfter. Op til folketingsvalget på onsdag hænger de overalt. Og nu melder formanden for Danske Banks bestyrelse, Karsten Dybvad, sig med noget, der lyder særdeles lovende. I Berlingske fredag bebuder Dybvad, at banken fremover vil opføre sig mere socialt ansvarligt.

»Vi har ikke længere en målsætning om, at vi skal nå et bestemt absolut afkast, som nogle gav udtryk for i fortiden. For det betyder, at du sætter et mål, som er uafhængigt af, hvordan konjunkturerne og markedet i den finansielle sektor i øvrigt bevæger sig hen,« erklærer Dybvad.

Læg mærke til sparket til dem »i fortiden«. Her sigter Dybvad vist til tidligere bestyrelsesformand Ole Andersen og tidligere topchef Thomas Borgen. Begge er dog ikke mere fortidige, end at det var så sent som sidste år, de forlod deres embeder. Det skete som følge af deres ansvar for den gigantiske skandale, at Danske Bank har hvidvasket op mod 1.500 milliarder kr. af sorte penge fra det tidligere Sovjetunionens område.

Men jo da, nye vinde kan blæse op hastigt. Prisværdig som Karsten Dybvads undsigelse af fikseret profit er, kan den også siges at være at gøre en dyd ud af en nødvendighed. Danske Bank befinder sig i en situation, hvor den ikke kan love sine aktionærer guld og grønne skove. Berlingske oplyser, at bankens egenkapitalforrentning er tæt på halveret på to år, mens konkurrerende banker forrenter deres egenkapital markant højere. På grund af skandalen kan det også forventes, at Danske Bank vil skulle betale mere for selv at låne. Plus at kunderne stadig siver i protest: I første kvartal 2019 mistede Danske Bank 8.500 NemKonto-kunder; i kvartalet før var tallet 9.900.

Hertil, oh skræk, kommer den store kendte ukendte: Hvad de strafferetlige følger af skandalen vil koste Danske Bank. Som Karsten Dybvad selv konstaterer: »Vi bliver fortsat undersøgt af Finanstilsynet, SØIK (Bagmandspolitiet, red.), de amerikanske myndigheder, og vi har en sag i Frankrig. Der vil gå lang tid, før disse sager er afsluttet, og vi kan sætte et punktum.«

Især kan banken være foruroliget ved tanken om, hvilke beløb de amerikanske myndigheder kan finde på at straffe hvidvasken med. Bankens centrale stilling i Danmark og i Norden vil næppe dæmpe USA’s trang til at statuere et skrækindjagende eksempel – tilmed på behagelig afstand af eget territorium.

Flere skeletter i bankens skabe

Hertil kommer en risiko, som Karsten Dybvad i sit Berlingske-interview får smuttet ind. Han forklarer, hvorledes vi i Danmark »har været enormt optaget af digitalisering«. Det har til gengæld betydet, at der »hverken i bankerne eller i den offentlige forvaltning er blevet tænkt tilstrækkeligt grundigt over sikkerheden«.

Og så kommer Dybvads bombe: »Derfor vil du – også når du går tilbage – blive ved med at finde sager, som vi vil blive ramt af. Vi er jo en stor bank i Danmark, som er blevet misbrugt i flere sager, hvor vores systemer ikke har været gode nok til at samle det op. Eller hvor konkrete medarbejdere ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme.«

Disse ord må nærmest forstås således, at Dybvad varsler endnu flere skeletter i bankens skabe. Denne avis har allerede raslet med nogle af dem.

Sympatisk er det selvsagt, at Dybvad ønsker at flytte bankens entydige hensyntagen til »shareholders«, aktionærer, over på en bredere kreds af bankens omgivelser, de såkaldte »stakeholders« – det vil sige kunder, organisationer og politikere.

Bag dette kan også ligge en erkendelse af, at banken hurtigt kan få brug for en større vennekreds, end den har i dag. Det kan blive akut påkrævet, hvis følgerne af skandalen udvikler sig til en ligefrem trussel mod banken.

Det er påfaldende, hvor lidt den gigantiske hvidvaskskandale har sat sig spor i valgkampen. Nyheden i maj – om at SØIK har sigtet Thomas Borgen og to håndfulde tidligere Danske Bank-ledere for deres roller – har ikke affødt nævneværdige reaktioner. Det kunne ellers være påkrævet at drøfte, om der skal genindføres offentlige repræsentanter i bankernes bestyrelser – som der var, indtil de i 00’erne blev afskaffet af VK-regeringen. Der kan også være grund til at diskutere, om det danske finanstilsyn skal styrkes endnu mere, end hvad alle partier på nær Enhedslisten indgik forlig om i dette forår.

Det er godt, at Karsten Dybvad lover at Danske Bank vil forbedre sig. Men særligt betryggende ville det være, hvis nogen ihærdigt påser, at forbedringen indfinder sig. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Forbedre sig"?
Der er flere skeletter i skabene:

Karsten Dybvad tvang TM Jacob Buksti til at fyre havarikommissionens chef, Jørn Madsen i 2000,
da var han nemlig departementschef i Tragikministeriet, siden har flyvesikkerheden haltet i DK.

Den nye direktør, i Danske Bank, hollandske Mr. Birdsong kommer fra boligsvindlerne: Blackstone, hvad kan værre være?

Mærsk familien må snart indse, at dette er en ommer.

Torben Arendal, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Det der især bekymrer mig er "toppen af isbjerget".
De kendte skandaler stammer alle fra stemmer udenfor landets grænser. Hullerne i skat blev offentligt kendt, fordi udenlandske kilder råbte op. Samme "mønster" for hvidvask for de "farlige" russere.

Er vores egne kontroller ikke eksisterende, eller holdes hullerne åbne, for dem der kun kan ses indenfor landets grænser.
Hvorfor har venstres støtter brug for, at skjule hvem de støtter, i et land der er ganske godt belært om hvem de er, dem der selv viser de har noget at skjule?

Torben Arendal, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Søren Bro, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, Torben Skov og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@David Rehling

Jeg hæftede mig ligeledes ved Dybvads bemærkning om, at Danske Bank må forventes fortsat at finde sager, som Banken vil blive ramt af.
Vi kan roligt regne med, at en afsløring allerede har fundet sted, men endnu ikke er offentlig kendt. Ellers havde Dybvad aldrig lukket munden op - det kan jo kun give undersøgerne blod på tanden.

Jeg tror såmænd ikke, at det er det bovlamme danske fætter/kusine Finanstilsyn, som Dybvad frygter en afsløring fra. Det er snarere det amerikanske tilsyn, Securities and Exchange Commission, der har fat i en hjørne - eller måske EU's Finanstilsyn, The European Financial Stability Facility (EFSF).

Der er utvivlsom rigeligt at tage fat i - Danske Bank har udvist en helt uansvarlig samfundsfjendsk indstilling til bankdrift i et åbent samfund.

Torben Arendal, Thomas Tanghus, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Oluf Husted, Torben Skov og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Den private finansielle sektor lever af at plyndre landet og dets borgere. Fordi den får lov af bl.a. og ikke mindst Socialdemokratiet som rutinemæssigt privatiserer offentlige monopoler til fri afbenyttelse for driftige erhvervsfolk. Det er ildevarslende og Sass lurer i baggrunden.

Hvem gnider sig forventningsfuldt i hænderne?

Torben Arendal, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Søren Bro, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Ib Christensen, Jørn Andersen, Oluf Husted og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Mon ikke det bedste ville være, at staten overtog Danske Bank? Den er jo tydeligvis ude af kontrol.

Torben Arendal, Thomas Tanghus, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

det jeg finder svært ved banditterne i habitter er, at de ikke bliver straffet, men som oftest belønnet, især når man betænker de drakoniske tiltag, der sættes iværk såsom en kontanthjælpsmodtager formaster sig til så meget som at glemme at opdatere sin joblog. Det er uhyre vanskeligt at tro, at der ikke er en eller anden form for korruption indblandet.

Egon Stich, Torben Arendal, Thomas Tanghus, Ib Christensen, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Flemming Berger og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

"Jeg er ikke så optaget af hvad du siger, men derimod hvad du gør", - det viser nemlig hvad du vil og hvem du er!

Søren Kristensen

Lige præcis DR. Tillid (også til banker) er godt, men kontrol er bedre, især når det drejer sig om andre folks penge. Sæt turbo på tilsynet - og om nødvendigt, lav systemet om.