Leder

Information anbefaler: Giv Danmark et grønt borgerting

Vi skal hjælpe politikerne med at træffe de radikale beslutninger, vi har brug for, og vi skal lade borgerne bære deres del af ansvaret. Vi skal udvide det danske demokrati, hvis vi skal realisere løfterne fra den grønne valgkamp
14. juni 2019

For den oplyste tanke var valgkampen en triumf. Det lykkedes at gøre det, der er verdens største problem, til valgets store tema: klimakrisen.

Problemet er blevet aldeles nærværende i vores hverdagsliv. Ikke kun som historier i radioavisen om dyrearter, som forsvinder, og isen, der altid smelter hurtigere, end vi havde regnet med. Men også som ubehaget ved noget engang så uskyldigt som vejrudsigten. Ængstelsen ved at opleve, hvordan voldsom regn om morgenen kan slå om i høj sol om formiddagen, og den konstante frygt for, at det, vi selv mærker nu, kun er begyndelsen på noget, der kan blive så slemt, at vi ikke har lyst til at tænke tanken til ende.

Vi er i sandhed blevet udsatte på kloden.

Men løsningerne på klimakrisen er helt anderledes langt væk. Det er ekstremt komplicerede processer, som kræver særlig videnskabelig indsigt at overskue, og det er en problematik, som vedrører alt fra vores forventninger i supermarkedet om, at alle frugter og grøntsager skal være til rådighed altid, til vores transport, forbrug, livsform og forestilling om, at ferieflyrejser nærmest er en menneskeret for lønmodtagerne. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Thomas Tanghus
  • Ejvind Larsen
  • Kurt Nielsen
Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Ejvind Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Tanghus

»Tværtimod lovede venstrefløjen mere velfærd«

Velfærd er ikke det samme som velstand. Vi skal ikke give køb på "varme hænder" til borgerne. Vi skal tage hånd om dem, der falder igennem.
Men vi behøver ikke en ny telefon hver 1-2 år, vi behøver ikke en større fladskærm og ofte behøver vi ikke en bil eller tre badeværelser.
Derfor er topskat og formueskat et godt skridt på vejen.

Christian De Thurah

Et er, at parlamentarikerne kan søge råd og vejledning i et borgerting, når det drejer sig om relativt afgrænsede problemer som abort, men klimaspørgsmålet er vævet sammen med alle mulige andre politikområder, og den samlede politik er det Folketingets opgave at tage sig af. Det er det, det er valgt til.