Leder

Khashoggi-mordet: Med de rigtige venner kan slyngelstater slippe godt fra hvad som helst

Mordet på Jamal Khashoggi er blevet et lærestykke i international politik
Saudi-Arabiens kong Salman mistænkes for at stå bag likvideringen af journalisten Jamal Khashoggi, som her ses på billedet. 

Saudi-Arabiens kong Salman mistænkes for at stå bag likvideringen af journalisten Jamal Khashoggi, som her ses på billedet. 

Osman Orsal

21. juni 2019

Inden for overskuelig tid vil Saudi-Arabiens svækkede 83-årige kong Salman være en erindring, og hans søn, Mohammed bin Salman, sætter sig som kronprins på tronen.

MbS, som han kaldes, er med føje mistænkt for den kvalmende likvidering af journalist-aktivisten Jamal Khashoggi i Istanbul, hvis mafiaagtige detaljer er blotlagt i en rapport til FN, der mandag drøftes med henblik på at opfordre FN-generalsekretær Antonio Guterres til at iværksætte tiltag, eventuelt et særligt tribunal, der kan kulegrave affæren yderligere.

Det sker ikke – dels vil det formentlig kræve godkendelse i sikkerhedsrådet, dels konkluderer FN-rapporten, at selvom der er ’tilstrækkeligt troværdige beviser for kronprinsens medansvar’, er der ingen ’rygende pistol’, der dokumenterer, at kronprinsen har andel i forbrydelsen. Kun hans nærmeste medarbejdere.

Khashoggi-mordet er således et lærestykke i international politik, nemlig at det ikke er forbrydelsen, men dens økonomiske og politiske dimension, der afgør, hvem der bliver paria, og hvem der kan gå videre på internationale topmøders bonede gulve.

Uden de rigtige venner slipper slyngelstater ikke så nemt. Sudans diktator Omar al-Bashir blev stemplet som international paria efter en tiltale ved krigsforbryderdomstolen for folkemordet i Darfur, og kunne ikke vise sig i nogen civiliseret hovedstad.

Et mere modbydeligt folkemord har siden 2015 fundet sted på civile i det nordlige Yemen som følge af Saudi-Arabiens og De Forenede Arabiske Emiraters intervention i den borgerkrig, der udkæmpes mellem Iran-støttede houthi-oprørere og den vestligt støttede præsident, Mansour Hadi.

Saudiske kampfly bomber skoler, markeder, hospitaler, ja selv begravelsesoptog får et pulver, uden at nogen griber ind i ’verdens største humanitære katastrofe’, som er internationale eksperters betegnelse for konflikten.

Hvis nogen fortjener paria-prædikat, er det MbS. Han slap med mild kritik for Khashoggi-mordet, der ikke stod i vejen for fortsat levering af kampfly og bomber fra USA, Frankrig, Storbritannien, Italien og Spanien.

Anstændige EU-lande har reageret på såvel mordet som krigsforbrydelserne i Yemen, vigtigst Tyskland, men også Danmark, der dog, som dette dagblad har afsløret, først stopper våbensalg til MbS fra 2020. I den amerikanske kongres forsøger et tværpolitisk tiltag at stoppe for et våbensalg i milliardklasse, men er hidtil blokeret af præsident Trump. I ham har MbS nemlig en rigtig ven. 

Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Gert Romme
 • Olaf Tehrani
 • Morten Wieth
 • Jesper Eskelund
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Benny Jensen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Hans Larsen
 • Ib Gram-Jensen
 • Marianne Stockmarr
 • Tommy Clausen
 • Poul Anker Sørensen
Gert Romme, Olaf Tehrani, Morten Wieth, Jesper Eskelund, Bjarne Bisgaard Jensen, Benny Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Hans Larsen, Ib Gram-Jensen, Marianne Stockmarr, Tommy Clausen og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Ja, Danmark har valgt de forkerte "venner" det må være på tide vi siger STOP.

Ib Christensen, Rolf Andersen, Gert Romme, Jan Weber Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Karsten Lundsby, Else Marie Arevad, Carsten Munk, Søren Bro, Mogens Holme, Birte Pedersen, Michael Waterstradt, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, Lars Løfgren, John Andersen, Marianne Stockmarr og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Ja, Danmark gør sig selv til slyngelstat, på grund af sin vattede udrigespolitik....tænk over det

Ib Christensen, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Karsten Lundsby, Birte Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Trond Meiring, John Andersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Karsten Hald Nielsen

God kritisk artikel. Tak Lasse Ellegaard!

D. Joelsen, Rolf Andersen, Karsten Lundsby, Birte Pedersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Benny Jensen

Ja, jeg er enig, men det er vel intet nyt, eftersom vi har været tavse overfor israelernes myrderier i de besatte områder i årtier.

Karsten Hald Nielsen, Ib Christensen, Rolf Andersen, Gert Romme, Olaf Tehrani, Jan Weber Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Birte Pedersen og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

Må man være så fri at tolke indladningen på den måde, - at alle disse mennesker på de bonede gulve spiller dobbeltspil med deres etiske og moralske habitus i offentligheden, hvor de gerne vil fremstå om respekterede etiske og moralske dydsmønstre, samtidig med de er totalt uden etik og moral i virkeligheden.

Hellere beholde sit vellønnede job og gode pension, end stå fast på etikken og moralen og være troværdig i omverdenens blik.

Lumpne køtere er nok en langt bedre betegnelse for disse "vendekåber", der som ludere lader såvel etik som moral i stikken, for at blive i elfenbenstårenet - og selv om tårnet er lige så sort som kul grundet deres manglende etik og moral.

FN har udspillet sin rolle som verdenssamfund for alle, når disse mennesker sådan lader sig købe og være til fals politisk.

Vores venners - amerikanernes - droneangreb som vi ser dem op og ned af Afrika og i Mellemøsten, er terrorisme på samme måde som enhanced interrogation techniques er tortur...........

Gert Romme, Karsten Lundsby, Ole Frank og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

i Et enterview Til CNN med den berømte Jounalist Amampour idag, siger den Saudi Arabiens udenrigsminister ( Jubeir) at det der skete for "Khashoggi" er afskylig og var ikke godkendt og myndighederne. Der føres en retsag mod de ansvarlige i Øjeblikket, og de skyldige skal straffes.
Løgn mod fjender og udenforstående er muligt, men ikke til en allierede, som er tilfældet her, til CNN . Konsekvenser er kolossale forskellige, derfor synes jeg at "Jubeir" er troværdig.

Ib Christensen

Øh?
Vi kender til politiker lede her i landet. Den kommer ikke bare af en ting.

Nå vi her på hjemmebane er sikret den fri konkurrence, fordi danskerne selvfølgelig fravælger de ukvalificerede og uetiske. Og derefter sjofler de pligtopfyldende, ansvarlige borgerer med karantæne og pipfugle kurser.
Vi bliver belært om, at det skal kunne betale sig at arbejde for så, at blive mødt med budskabet "at løntilskud er penge man kan giver for at få et arbejde".

Jeg kan ikke se den menige dansker skulle have noget, at klandre deres politikerer for på den her front, sådan som de selv stemmer på hykleriet herhjemme.