Leder

Mark Zuckerberg fik dit privatliv – og nu vil han have dine penge

Held og lykke med at kradse moms og skat ind, hvis Facebook får held med at indføre sin valuta Libra, hvor betalinger sker via en database i Schweiz og bliver styret af et firma i USA med skatteteknisk hovedsæde i Irland
Facebooks ædle ord om at stille bankvirksomhed til rådighed for fattige løsarbejdere klinger hult. Facebook er ikke en filantropisk virksomhed, og Mark Zuckerberg har en eneste forpligtelse, nemlig at tjene penge til sine aktionærer, skriver Bo Elkjær i denne leder.

Facebooks ædle ord om at stille bankvirksomhed til rådighed for fattige løsarbejdere klinger hult. Facebook er ikke en filantropisk virksomhed, og Mark Zuckerberg har en eneste forpligtelse, nemlig at tjene penge til sine aktionærer, skriver Bo Elkjær i denne leder.

Josh Edelson

24. juni 2019

Facebook præsenterer sit forslag til den globale kryptovaluta Libra med ædle ord: Fattige løsarbejdere betaler dyrt for at stå uden for det finansielle system; de har ikke adgang til bankkonti og gebyrerne på alternative lån og overførsler er horrible. Men nu vil Facebook revolutionere den finansielle verden og foretage et »gigantisk spring fremad i retning af et billigere, mere tilgængeligt og mere forbundet globalt finanssystem«.

Dog ligner Facebooks kryptovaluta et lille skridt for menneskeheden og et stort spring for Mark Zuckerberg.

Facebook skitserer et reelt problem. 1,7 milliarder mennesker har ikke adgang til en bankkonto. Men det er svært at se bort fra, at ordene kommer fra et firma, hvis forretningsmodel bygger på grænseløs adgang til folks private data, og som gav os fake news, lækager af brugerdata og trolde fra Rusland og Iran.

Facebooks Libra bliver beskrevet som verdens første globale, privatejede valuta med potentielt 2,4 milliarder brugere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Henrik Rasmussen
  • Eva Schwanenflügel
  • Michael Waterstradt
  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Thue Ravn
  • Marianne Stockmarr
Kurt Nielsen, Henrik Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Thomas Tanghus, David Zennaro, Thue Ravn og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Bo Elkjær

Moms & Skat !! .... det bruger de ikke i Facebook land.

søren ploug, John Andersen, David Zennaro og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Luk adgangen til Facebook. For altid!!!

Kurt Nielsen, søren ploug, Anne Mette Jørgensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Det er en meget samfundsfarligt idé Mark Zuckerberg har i gang her. Det han siger omkring fattige lønarbejdere og det finansielle system er ikke forkert, men løsningen han kommer med er ikke en rigtig løsning, men noget der godt kan ligne en, hvis man ikke kigger for meget i dybden. Det ligger der et meget stort momentum i, måske endda et der er stort nok til at Libra kan blive en realitet inden at verden når at reagere.

Libra flytter ikke magten væk fra det etablerede finansielle system, Libra flytter den kun over på færre finansielle aktører og kombinerer dette med brugerdata fra Facebook og flere andre IT-giganter. Libras blockchain er centraliseret, så kun medlemmerne af the Libra Foundation kan skabe valutaen og håndtere dens transaktioner. 100 virksomheder for at være præcis og udover Facebook finder vi Spotify, Ebay, Mastercard, VISA, Uber og en række større amerikanske kapitalhuse blandt medlemmerne af Libra Foundation. Vi finder ikke nogen, som med rimelighed kan påstås at stå på fattige lønarbejderes side, men vi finder rigtigt mange, som har en meget stor aversion mod at betale skat til nationalstater.

Desværre har Libra potentiale til at blive en revolution og den kan blive en valuta som fattige ikke har råd til at sige nej til indledningsvis, men alt har sin pris og prisen for Libra bliver meget høj og meget ulige fordelt længere fremme på banen.

Kurt Nielsen, søren ploug, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Arne Albatros Olsen, Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen, Espen Bøgh, Thomas Tanghus, David Zennaro, Thue Ravn og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Libra er en krypto valuta helt på linje med Bitcoin og de andre krypto valutaer der findes af såkaldte pseudovalutaer, og uden nogen ansvarlige for disse valutaers reelle værdi, for i bund og grund er disse pseudovalutaer alene økonomiske spekulationsobjekter, der bærer den totale anarkismes kim til total kapitalistisk dominans over statsmagterne, og alene på kapitalens egne præmisser.

Igen finder vi vildledningen af borgerne om deres penge, og den onde stat der opkræver skat af borgernes tjente penge, som skal investeres skattefrit i en pseudovaluta, men når kildeskatten er betalt, er det kun resterne der kan investeres i en pseudovaluta, og som det præsenteres på en bankkonto i skattely, ligesom Facebook befinder sig i Irsk skattely, og det nye selskab for libra er i schweizisk skattely, og administreret af Facebook.

Den sukkersøde historie om det Facebook vil gøre for borgernes blå øjnes skyld, er et stort bedrag, og hviler på de samme sikkerhedspræmisser om "block-chain teknologien" omsat til centralteknologi i Schweiz giver alligevel ikke den sikkerhed som der gives løfter om, - for vi har set "Block-chain" teknologien svigte, så hvorfor skulle det ikke også være tilfældet igen.

Hvis der ingen ansvarlig statsmagt er bag en valuta, men alene et kapital utopi af et spil om valutaens værdi, så kan staterne ikke levere den infrastruktur vi alle er afhængige af, - veje, broer osv. som vi dagligt benytter, men pengeværdierne er sat i spekulationsobjekter som Pseudovalutaer, så vil samfundet i første omgang nedbrydes / nedslides, og titusinder hvis ikke mia. af mennesker vil blive ledige, som følge af overgangen til disse pseudovalutaer, der kun handles for tjenester bestemt af ejerne af disse pseudovalutaer, på deres luner og betingelser.

Alle, - næsten alle taber på den konstruktion, kun kapitalen er vinder i sit eget indstiftede pengespil via pseudovalutaer, og hvor det alene handler om den helt exceptionelle pengemagt udenom staterne.

Al udenomssnak om gebyrer til bankerne er vrøvlerier af værste skuffe, men skal sælge ideen om frihed for borgerne og deres penge, - men det er friheden fra staterne, det handler om med disse pseudovalutaer, - og folks penge selvfølgelig.

Værdiansættelsen af disse pseudovalutaer og under hvilke betingelser og forhold kender ingen reelt, men et er helt sikkert det bliver alene til kapitalen og ejerne betingelser og behov.

søren ploug, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Karsten Aaen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Espen Bøgh

Jeg er sådan set ikke uenig i hvad du har skrevet, men jeg er nødt til at rette dig på et enkelt punkt.
Libra er ikke en kryptovaluta helt på linje med Bitcoin eller flere andre af de kendte kryptovalutaer, fordi disse er decentrale og kan mines af alle. Den er meget forskellig fra Bitcoin, fordi mining af Libra kun kan foretages af en lukket kreds af allerede superrige virksomheder, der eksklusivt placerer mining og transaktionshåndtering på egne serverfarme.

Dette gør Libra potentielt langt farligere end de fleste andre kryptovalutaer, fordi hvis Libra får succes til at blive den dominerende kryptovaluta i nettransaktioner, så svarer det til lægge et helt valutaområde som f.eks. eurozonen eller dollaren i hænderne på et enkelt finanskonsortium, som dermed kommer til at sidde med et pengemonopol. Prøv lige at tænk hvilket mareridt der kan ligge i at nogle ganske få superrige får sat sig på et blockchainbaseret monopol og så tænk det du lige har skrevet ud fra dette perspektiv.

Der er i øvrigt ingen borgere i verden som er mere sårbare overfor udviklinger i den digitale verden end os danskere. Det er prisen for at en lille håndfuld danske politikere elsker at stå og blære sig med at de har gjort Danmark til verdens mest digitaliserede land. Det os som er blevet tildelt rollen som kanariefuglen i minen.

Kurt Nielsen, søren ploug, Torben Skov, Jens Wolff, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Brian W. Andersen, 24. juni, 2019 - 13:54

Jeg syntes ikke du skriver noget nyt, som jeg ikke har været inde på, eller ikke har berørt og forstået.

Brian W. Andersen

@ Espen Bøgh

Jeg fik nu det indtryk at du sidestillede Libra med Bitcoin. Det var derfor at jeg godt ville sikre mig at det stod klart at Libra har mere omfattende implikationer end Bitcoin og det har du nu bekræftet at det gør/gjorde. Jeg beklager hvis det var en fejllæsning/miskommunikation fra min side.

søren ploug, Torben Skov og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar