Leder

Rune Lykkeberg: Det røde Danmark vinder det grønne valg, nu kommer det svære: At vinde i virkeligheden

Valgkampen har været den grønneste nogensinde, og nu skal de røde partier vise, at de også er klar til den svære del: Nemlig at føre de grønne visioner ud i livet
Valgkampen har været den grønneste nogensinde, og nu skal de røde partier vise, at de også er klar til den svære del: Nemlig at føre de grønne visioner ud i livet

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
6. juni 2019

Hvis man har gået og frygtet, at klimaproblemerne var alt for store og uoverskuelige til det danske demokrati, og hvis man har været bange for, at danske politikere allerede havde givet op over for de forfærdende fremskrivninger af klodens tilstand, så har folketingsvalget 2019 været en vidunderlig begivenhed.

Klimakrisen, som er verdens største problem, blev valgets store tema. De danske politikere tog problemet alvorligt og påtog sig et ansvar for at løse det. De unge, som har demonstreret og krævet handling, må opleve, at de er blevet hørt, og at det politiske system reagerer på deres frygt, usikkerhed og vrede.

Med dette folketingsvalg er klimakrisen blevet etableret som en præmis for fremtidig dansk politik.

Den røde blok, der har præget klimadebatten og insisteret på den grønne dagsorden, har vundet en klar sejr. Og de to partier, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som har angrebet »klimahysteriet« og benægtet klimakrisen, er blevet halveret.

Intet valg afgøres af en enkelt sag, der er altid flere faktorer på spil ved demokratiske valg. Men det står klart, at den rød-grønne blok oplevede pæn fremgang ved det mest grønne valg nogensinde. Og at Mette Frederiksen har folkelig opbakning og et parlamentarisk fundament for at danne en regering, det giver os troen på, at Danmark virkelig kan gennemføre en ambitiøs grøn omstilling. 

Historien har dog lært os, at der er langt fra den politiske erkendelse af klimaproblemet til effektiv handling. 

Da USA’s præsident George H.W. Bush i 1992 rejste til klimakonference i Rio de Janeiro, erklærede han kamp for menneskeheden mod den globale opvarmning: »De, der tror, at vi er magtesløse over for drivhuseffekten, glemmer Det Hvide Hus-effekten,« proklamerede han.

Men han satte også en præmis for kampen: »The American way of life kan ikke forhandles.« Han anerkendte truslens realitet og radikalitet, men ikke omkostningerne ved indsatsen imod den.

Derfor tabte han – med katastrofale følger for os alle.

Historien om Bush i Rio kan minde om situationen efter den danske valgkamp: Alle har anerkendt klimakrisen som et samfundstruende vilkår. Det er et kolossalt fremskridt. For bare et år siden havde såvel Liberal Alliance som Dansk Folkeparti klimaskeptikere som klimaordførere. Nu vil Liberal Alliance investere milliarder i klimaforskning, og Dansk Folkeparti er blevet irettesat af sit bagland, fordi det ikke havde en ordentlig klimapolitik.

Vi har oplevet en valgkamp med store løfter og beundringsværdige ambitioner. Men vi må også erkende, at ligesom the American way of life for Bush var hævet over forhandling, har den danske velfærd og forbruger været fredet. De to regeringsbærende partier indledte valgkampen med at love at bruge så godt som hele det økonomiske råderum på »velfærd«. Først derefter skulle det grønne finansieres. Venstrefløjen har lovet at investere endnu mere i velfærd. Venstre har hævdet, at det bedste for klimaet er, at vi bliver rigere og får mere vækst i samfundet. De Konservatives leder har afvist selve forestillingen om, at klimaindsatsen skulle »gøre ondt«, og Liberal Alliance satser alt på forskning i troen på det teknologiske fiks som frelseren.

De store partier har været modstandere af afgifter på transport og eksempelvis kød. Nogle, fordi de var bekymrede for, at det ville ramme socialt skævt – men med den indvending har man opgivet det politiske instrument, som er at ændre adfærd gennem skatter. Andre, fordi de er principielle modstandere af skattestigninger. Atter andre har som Dansk Folkeparti mindet om, at vores udledning globalt set er så relativt lille, at det alligevel ikke nytter noget.

Argumenterne for at afvise de konkrete forslag er ikke meningsløse. 

Resultatet er bare, at vi efter en valgkamp, hvor klimaet fik et folkeligt gennembrud, står tilbage med fornemmelsen af, at ingen virkelig er klar til ofre noget for den grønne omstilling. Vi kunne ikke engang skabe flertal om en flyafgift på 75 kroner. Danmark er således et af kun fire lande i EU, som ikke har en flyafgift.

Under denne valgkamp har vi således set både det værste og det bedste ved demokratiet. Som den politiske tænker Pierre Rosanvallon har sagt: Demokratiet »er på samme tid et instrument til at mobilisere mennesker og risikoen for mangel på handling. Det er derfor, at demokratiet er den menneskelige naturs regime. Det kondenserer alle menneskehedens muligheder og alle menneskehedens farer«.

Det værste er, at den fælles bevidsthed om problemet og det offentlige krav om handling ikke skabte vilje til at flytte penge og ikke førte til forpligtelse på konkrete veje.

Det bedste er, at det på kun et år er lykkedes at skabe både en stærk klimabevægelse og en bred folkelig forståelse, som kom til at definere valgkampen og præge resultatet. Vi har set en forbilledlig forbindelse mellem videnskabelig erkendelse, folkelig mobilisering og valgkamp med politiske løfter. Oplysning og engagement har forpligtet landets lovgivere til at sætte nye mål.

Men klimakrisen sætter en ny politisk dialektik: Politikerne forpligter sig under valgkampen på abstrakte mål, og borgerne skal i valgperioden holde dem fast på at vise vejene til at realisere dem. De skal hjælpe politikerne ved at presse dem nedefra til handling oppefra. Demonstranterne, de strejkende elever og klimabevægelsen skal finde inspiration og glæde i sejren ved valget. Men de skal også forstå, at valget kun er begyndelsen på den politiske kamp for at realisere den grønne omstilling.

Vi forventer, at den kommende regering i sit grundlag forpligter sig på en klimalov med bindende, ambitiøse reduktionsmål. Men vi har også lært, at det svære i klimapolitikken ikke er at sætte målene, men derimod at anvise de konkrete veje derhen.

Det røde Danmark har vundet et grønt valg, nu kommer vi til det svære: at vinde i virkeligheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er meget muligt at de rød/grønne er valgets vindere, og Løkke går da også til dronningen imorgen for at opløse regeringen, siger han i sin valgtale.
Men han siger også, at Venstre vil forsøge at danne en ny regering med Lars Løkke Rasmussen som statsminister..

Kan den mand ikke se et vink med en vognstang ?!?

Alvin Jensen, Oluf Husted, Katrine Damm, Ivan Breinholt Leth, Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Niels Jensen, Egon Stich, Susanne Kaspersen, David Breuer, Jesper Sano Højdal, Trond Meiring, Estermarie Mandelquist, Josephine Kaldan, Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen, Peter Knap, Karsten Aaen, Dorte Sørensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Jeg har en nagende tvivl om Mette, i sit hjerte, føler sig tiltrukket af Løkkes tilbud. Men nej, det er da helt utænkeligt.

Per Torbensen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Niels østergård, Michael Friis, Susanne Kaspersen, Trond Meiring, Ejvind Larsen, Karsten Aaen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Desværre får Uffe ikke mere at skulle have sagt end Pernille. Intet.

Det afhænger selvfølgelig af om Mette kan lave en god kontrakt med EL, SF og RV. Host host.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Susanne Kaspersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Et resultat med mange facetter.

Et farvel til Lars Løkke.
Et for stort mandat til Det Radikale Venstre.
Nye Borgerlige inde men Stram kurs ude
Et næsten udraderet DF.
Et mikroskopisk Liberal Alliance, uden Samuelsen endda.
Et SF der igen er større end Enhedslisten.

Men grumset er de kommende forhandlinger uden tvivl.

Arne Albatros Olsen, Thomas Bindesbøll, Lise Lotte Rahbek, Susanne Kaspersen, Trond Meiring, Ejvind Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Til debat sagde lederne af stort set alle repræsenterede partier, at de var de grønneste. Men Alternativet har stillet 30 forslag om klimaet i den foregående valgperiode uden støtte. Det eneste parti, der vil erklære klimamæssig nødtilstand. Uffe taler om data fra FN og mere data fra klimavidenskaben og Venstres mørkeminister på området kalder det urealistisk. Jaja, forhåbentlig kender Informations læsere mere end nok til den heldigvis afgående regerings »grønne realisme« (læs: sorte bilisme).

Jeg tror heller ikke på venstrefløjen og det grønne. Vi hørte i medierne, at forskere havde et godt blik til Alternativet og Enhedslisten på området – ikke de andre.

Det er i denne omgang lykkedes mainstream-partierne at greenwashe sig selv og vinde dagsordenen på den måde. Jeg tror ikke på det. Og jeg mener, at Information ved at sige at der er vundet et »grønt valg« på sin vis bidrager til den her greenwashing.

Socialdemokraterne er ikke grønne. De Radikale, som er vokset mere end noget andet parti, er heller ikke grønne. SF er med i de Europæiske Grønne i Europaparlamentet, men de skiller sig ud som en hævet tommelfinger i forhold til traditionelle grønne partier over hele Europa.

Vi har en mærkelig situation i Danmark, og hvis den her valgkamp vitterlig har været »den grønneste nogensinde«, så ved jeg ikke, om det er positivt. Det er i hvert fald slet ikke nok, og vi løber en reel risiko for at miljøet vil lide under partiernes afledningsmanøvrer. For det der skal på banen, der er radikale omvæltninger som fx det Alternativet står for, og lige netop den slags har netop IKKE klaret sig godt.

Vi kan håbe på gode ting i vente med en ny regering, som i det mindste ikke er blå blok, men på lige præcis miljøområdet er det begrænset, hvor meget det giver mening at juble.

Der skal råbes højere end nogensinde i de næste mange år, før politikerne vågner op.

Mikael Velschow-Rasmussen, Jan Fritsbøger, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Thomas Bindesbøll, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Susanne Kaspersen, Martin Bæksgaard Jakobsen, David Breuer, Johannes De Fine Licht, Jens Boll, Trond Meiring og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Martin Mortensen

Flot valg til de konservative....

Hans Aagaard, Birte Pedersen og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

De radikale kæmpede for en humanistisk udlændingepolitik, som de eneste. Det er forkert at skose dem, selv om man ikke er enige med dem i deres økonomisk liberale visioner. Stor tak til Morten Østergaard.

Jan Fritsbøger, Thomas Andersen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

De radikale er ikke humanister. Deres økonomiske politik, hvor syge danskere skal pines og plages i en uendelighed stopper næppe her. Enhedslisten har tidligere vist de ikke tager ansvar for det sociale, men hellere vil lege med cykelstier og vejbump. I det store og hele ændrer valget ikke ret meget andet end, at de mest usympatiske og virkelighedsfjerne er smidt ud!

Arne Albatros Olsen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Inger Nilsson, Hans Aagaard, Lise Lotte Rahbek, jens christian jacobsen, Per Torbensen, Egon Stich, Susanne Kaspersen, Martin Bæksgaard Jakobsen, Britta Dueholm, Birte Pedersen, David Breuer, Dennis Tomsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Så længe Frederiksen gør hvad Østergaard fortæller hende hum skal gøre, kan Frederiksen nok godt forblive statsminister

Hans Aagaard, Susanne Kaspersen og Britta Dueholm anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Men han siger også, at Venstre vil forsøge at danne en ny regering med Lars Løkke Rasmussen som statsminister..

Kan den mand ikke se et vink med en vognstang ?!?"

Jo, det er lige præcist det han kan. Danne en regering hen over midten med flertal ved S-V. Det vil også redde Frederiksen for at være afhængig af Radikale, Enhedslisten og SF, hvad hun nok særdeles gene vil idet hun derved kan føre socialdemokratisk politik Det kan så være at det bliver med Ellemand som formand for V i stedet for Lars Løkke

Per Torbensen, Oluf Husted, Hans Aagaard og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Grønt og grønt, jeg ser det nu mere som et velfærdsvalg, problemet her vil blive de radikale!

Nils Bøjden

"Grønt og grønt, jeg ser det nu mere som et velfærdsvalg, problemet her vil blive de radikale!"

Og den eneste måde Frederiksen kan undgå de Radikale er at danne en S-V regering.

Dorte Sørensen

Hvad med at gøre Marianne Jelved til formand for Folketinget. Den "studehandel" vil da være bedre for landets omdømme end "studehandlen" , der gjorde Pia Kjærgaard til formand.
Derudover er der stor enighed om grønudvikling og MF har også givet åbninger i udlændingespørgsmålet ved at tale om de store og små linjer - eller hvordan hun formulerede det.
Ligeledes så må de også kunne enes om bedre uddannelser, flere pædagoger osv....... Så mon ikke de kan finde noget som de kan enes om.

Nike Forsander Lorentsen, Oluf Husted og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Et svært aflæseligt valgresultat

Alternativer taber, EL taber en smule, men vi kalder det en sejr klimaet

Mon ikke det først skal gå op for danskerne at vi er et af de mest klimabelastende lande i verden, og ikke, som man skulle tro, lytter man til mangen en politiker, de mest klima-progressive på denne jord.

DF taber kæmpestort, men Socialdemokratiet vil fortsætte den stramme udlændingekurs

Mon vi kunne få en progressiv udlændingepolitik, hvor vi måske sætte nogle krav, men vi gør det fordi vi vil hjælpe mennesker, ikke håne dem.

De radikale vinder, Venstre vinder, Konservative vinder, rød blok vinder

Kan Corydon mon få armene ned. Fortsættelse af en neoliberal økonomisk politik, nu med et mere progressivt ansigt, eller ihvertfald Sass Larsens. Tillykke til Dagbladet Børsen....

Jan Fritsbøger, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Hans Aagaard, Lise Lotte Rahbek, Michael Waterstradt, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, David Breuer og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Åhh nej!

Margrethe Vestager har lige tid til at forhandlingsleder inden hun skal krones nede i EU......

jens christian jacobsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Margrethe Vestager har lige tid til at forhandlingsleder inden hun skal krones nede i EU......"

Hun kommer ikke længere i systemet end det hun har foretaget sig de sidste 5 år. Danmark er ikke medlem af EURO'en og har utallige forbehold.

Hans Aagaard og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Men den nemmeste måde at få flere hænder i sundhedssystemet er at aktivere de alr for mange på deltid. Men det vil kræve at man flytter topskattegrænsen. F.eks hen hvor den oprindeligt var tiltænkt og ikke som i dag hvor det er håndværkere, skolelærere og sygeplejersker der betaler topskat.

Oluf Husted, Frank Hansen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Eva Schwanenflügel, er det totalt undgået din opmærksomhed, at Lars Løkke og Venstre gik 9 mandater frem ved valget? Venstre havde større mandatfremgang end SF og end RV! Det vink med en vognstang, du taler om, går i en helt anden retning, end du forestiller dig.

@Nils Bøjden, du har helt ret (ligesom Lars Løkke): det eneste ansvarlige, der kan sikre et velledet Danmark og isolere yderfløjene/utopisterne er en SV-regering. Det ville være en flertalsregering og en effektiv demontering af blokpolitikken.

Men når Mette F taler om "bredt samarbejde" og hende som hele Danmarks statsminister, så er det løs bragesnak. Som Politikens kommentator, Kristian Madsen, siger: Mette Frederiksens sejrstale byggede på en fiktion.

Hans Aagaard, Michael Friis og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

Hvad ville Freud siger til, at vi danskere vælger at erstatte vores strenge kollektive Overjeg forældreparret Martin Hendriksen og Pia kjærsgaard med de mere runde Pape og Mette Abildgaard?......neoliberalisme

Ole Christoffersen

Klimavalget blev vundet af partier, der vil handle på klimaet. Jeg håber, at der vil blive handlet på grundlag af en forståelse for verden. Fristelsen til en række symbolske tiltag er stor. Den nye regering kommer i en situation, hvor den har behov for at handle og ikke helt ved, hvordan den skal handle.
Der er meget snævre grænser for, hvad regeringen i en lille åbenøkonomi som den danske kan gøre nationalt uden at ødelægge vores konkurrenceevne. Og Løkke har jo ret i, at forudsætningen for at blive en international rollemodel på klima er, at vi kan vise, at klimakampen kan kombineres med en sund økonomi.
Fristelsen for andre lande til at følge eksemplet fra et land, der mindsker sit co2 ved at skære 10% af sit bnp vil være ringe. Fristelsen til at følge et land, der viser, hvordan drastisk reduktion af CO2 kan kombineres med en ny og anderledes grøn vækst vil være stor.
PSO'en var et instrument, der viste vilje til at gøre noget,Den svækkede imidlertid konkurrenceevnen. Bl.a. derfor blev den lagt til hvile uden den store opmærksomhed. Mange tiltag som eksempelvis en flybilletafgift på 74 kr. vil være helt symbolske uden at ændre på meget ud over at svække Kastrup Lufthavn marginalt. Der er ingen dynamiske effekter af en sådan afgift. Til gengæld sikrer den beskedne størrelse, at effekten på Kastrup også vil være marginal. En stor CO2 afgift i EU på fossilt flybrændstof kan vise vejen til en fremtid, hvor flyvning uden brug af fossilt flybrændstof kan realiseres.
Når mulighederne på nationalt plan er begrænsede, hvad kan en grøn regering så gøre? For det første kan man intensivere sin indsats i EU og på globalt plan for klimaet. Det gjorde vi i 2009 med Cop 15, der ikke blev solgt som den success, den reelt var. Klimaet blev flyttet op på stats- og regeringschefniveau, hvor det forud for Cop 15 havde været på miljø- og klimaministerniveau.
Det vil kræve en stor styrkelse af Klimaministeriets internationale del og en ambitiøs klimaminister. Samtidig vil det kræve, at man overlader spørgsmålet og forhandlingerne til den nye eliteenhed, der nedsættes i et styrket klimaministerium. Der skal i ministeriet opbygges en ekspertise omkring den teknologi og politik, som reelt gør en forskel på klimaet. I den henseende er det vigtigt, at Danmark viser, at man kan leve op til Parisaftalen med en sund økonomi. Danmark bør genvinde den førertrøje på klima, som Svend Auken sikrede landet i 90'erne og som skiftende regeringer siden har sat over styr.

Forskningen i den cirkulære økonomi og den dertil knyttede teknologi herunder i relation til CO2 bør styrkes. Regeringen bør handle på, hvordan de smarte løsninger kan skaleres op og fremmes nationalt og internationalt. Det største bidrag et lille rigt land som Danmark kan yde i klimakampen er at udvikle ny smart teknologi og udvikle rammer for skalere den grønne teknologi op. Det gavner samtidig vor egen økonomi. Miljøingeniør studiet på Aalborg Universitet bør genåbnes. Et område, hvor Danmark kan blive verdensførende er udviklingen af klima og miljøvenligt landbrug.

Frede Jørgensen

Winther

Hold kæft... er et bolche

Valget viser, at danskerne er fornuftige mennesker.

Bent Gregersen

”forbilledlig forbindelse mellem videnskabelig erkendelse, folkelig mobilisering og valgkamp med politiske løfter.”

Belæringen af ovenstående skal modificeres af den simple kendsgerning at viden om klimaændringerne som funktion af drivhuseffekten var udredt i slutningen af 1970erne af omkring to tusinde klimaeksperter samlet af FN! Der er nu gået cirka fyrre år, hvor Danmark får politiske mulighed for handling.

Vi skal ikke glemme Aukens politiske indsats som bevirkede at vindmølleindustrien er landets største industrielle sektor godt støttet af Risøs store ve-sektor med bl.a. udformning af IT-programmer til udregning af økonomien i en given vindmølles indkomster med 10% nøjagtighed på et vilkårligt sted på jorden. Programmet er den globale standard og anvendes ved finansieringen af disse ve-projekter.

Det er således vilkåret for anvendelse af videnskabelige kendsgerningers (dvs. udsagn med høj sandsynlighed og med åben adgang til falsificering) som så må indregnes som en omkostningsøgeles uden kompensation af de sædvanlige gratis politiske retarderedes politisering, når ti-øren omsider falder og man starter genopretningen.

Jeg ser frem til at Rune Lykkeberg og/eller Georg Metz finder et passende navn til denne blå vælgergruppe.

Arne Albatros Olsen, Jan Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

Uanset udfaldet af de kommende forhandlinger er der to ting at glæde sig over: de asociale neoliberalister og de fremmedfjendtlige demagoger fik et slag lige i ansigtet. Det er en god dag for humanismen – lad os håbe det også kommer til udtryk i den førte politik.

Nike Forsander Lorentsen, Jan Fritsbøger, Torsten Jacobsen, Trond Meiring, Poul Erik Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Knus, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Bent Gregersen, Susanne Kaspersen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

"Klimakrisen, som er verdens største problem, blev valgets store tema."

Ja jo men det er elendig formuleret, hvad der kan eller skal gøres.
Mulige forslag:
Ingen børnecheck og 100% egen betaling, hvis du har mere end 2 børn (jeg har selv flere)
Ingen indvandring eller familiesamføring for familier med over 2 børn.
Tvangssterilisering efter barn nr 3. ( I Kina skal man have tilladelse til at blive gravid)
Fuldstop for adoption
Ingen samhandel eller hjælp til lande, hvor fertilitetsraten er over 2.1
Alle forbrugsafgifter regnes alene ud forbrug. Progressivt. Dvs jo mere man bruger desto dyrere bliver det.

Flere forslag. Tak...
Det viser hvilken opad-bakke opgave det er.

Og det er for let at sige, at de rige skal betale. Hvem er de rige? Indkomst EFTER skat over 100.000 pr mnd (1 pct ?) over 20,000 pr mnd (medianindkomsten)? Eller flertallet (over 90%) der lever over fattigdomsgrænsen?

Jens Winther

@Frede Jørgensen, jeg er enig i, at nogle af danskerne er fornuftige mennesker, hvilket er bekræftet ved valgets resultat. Ikke noget nyt der.

Michael Waterstradt

Der har været drevet blå finanspolitik i de sidste 20 år, og det fortsætter højst sandsynligt under S-RV styre ligesom sidste gang, hvor Enhedslisten blev ignoreret og SF kørt ud på en sidespor... Håber meget at jeg tager fejl.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Pia Nielsen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Jeg glæder mig over at danskerne har givet magten et grønt mandat, hvilket på sigt vil tvinge selv centrum-højre i en mere progressiv retning.

Michael Friis

Rune Christensen 11:51 det store flertal i den rige del af verden, er enig i, at klimaet har høj prioritet. Udfordringen er "hvordan". Hvad er dit forslag?

Frede Jørgensen

Winther

Efter valget

Velfærdssamfundet er kun muligt i en fælles konsensus.

"er det totalt undgået din opmærksomhed, at Lars Løkke og Venstre gik 9 mandater frem ved valget? Venstre havde større mandatfremgang end SF og end RV!"

Hvem fik LAs stemmer? Deres tabte mandater svarer til de 9 mandater V gik frem.

Ærgerligt at den voksende ulighed ikke blev et tema. De der sætter dagsordenen bestemmer hvad der skal debateres, og det er ingen af dem interesseret i. Mon ikke det er forklaringen. Det er et tema der sammen med det grønne kunne føre frem til noget mere fornuftigt. Med de Radikale ombord bliver det vel bare grønne afgifter med den tunge ende nedad. På det punkt er de radikale asociale. De har intet imod den stigende ulighed. Sådan er det bare.

Og hvorfor burde det have været et tema? "Uligheden i Danmark er nu højere end gennemsnittet for EU". https://www.eftertrykket.dk/2019/05/09/uligheden-i-danmark-er-nu-hoejere...

Men de der sætter dagsordenen har bare ingen interesse i at gøre vælgerne opmærksomme på den galopperende skævvridning af vores samfund. De er formodentlig optaget af hvor de skal investere alle de dejlige penge de har inkasseret i form af skattelettelser, lønforhøjelser og bonusser. Hvis det da ikke lige bliver brændt af på en CO2-belastende rekreation i en fjern afkrog af kloden de endnu ikke har betrådt. Men bare rolig om lidt opfinder en eller anden et flybrændstof der ikke udleder CO2. Det glæder vi os til og dert beroliger os rigtig meget.

Dette så kaldte demokrati er en farce og en tragedie på samme tid.

Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Jan Bisp Zarghami, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Jens Winther
06. juni, 2019 - 08:00
Ja, utopisterne skal vi for enhver pris undgå. De, som kan forestille sig noget andet end den vækst-baserede kapitalisme, og dens frie markeder, som slet ikke er frie, er til fare for selve menneskeheden og for Winthers lille forretning.

Jan Fritsbøger, Flemming Berger, Katrine Damm, Trond Meiring, Torben Skov, Michael Waterstradt, Niels østergård, Lise Lotte Rahbek, Anders Reinholdt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mens Lars Løkke stadig er der. Har vi fået pengene tilbage for alle families private flyveture?

Oluf Husted, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ih ja, ni mandaters fremgang berettiger så sandelig Lars Løkke Rasmussen at blive leder af en ny regering, det er klart..

Skidt være med den kæmpe vælgertilslutning de rød/grønne partier har fået, og den nedsmeltning DF og LA har oplevet.

Lad os endelig fortsætte som hidtil med en statsminister for enhver pris i spidsen for et grå-sort Danmark..

Nej, sådan fungerer det heldigvis ikke.

Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Oluf Husted, Carsten Wienholtz, Trond Meiring og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar

Fri os fra økonomers hokus pokus snak. Nej det skal snart vise sig at det er økonomerne og økonomien der forhindrer den grønne udvikling.

Ordbog
Den cirkulære økonomi = genbrug og genanvendelse

"Fatter de ikke et ord af hvad der står? Bare rolig: Der er ingenting at forstå, lige så lidt som der var mageløse klæder på kejserens nøgne krop". citat fra Prolog: Hvem vil huske økonomerne i "Økonomen Houellebecq"

BNP = mål for hvor hurtigt pengene i et samfund cirkulerer rundt - Her kunne vi måske lade dem cirkulere i andre samfundslag end de hidtil begunstigede.

Alvin Jensen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Hvis socialdemokraterne vil indgå et fast samarbejde med B, F og Ø, ser det godt ud. Ellers bliver der virkelig behov for et pres nedefra. Men det ser jo ud til, at den folkelige klimabevægelse er stærk og vil lægge et hårdt pres på politikerne i de kommende årtier. Hvis ikke regeringen vil give efter for presset, vil den klimavenlige venstrefløj formentlig blive styrket. Det er lykkedes mainstream-politikerne at normalisere nationalismen ved at give nationalisterne store indrømmelser, som Cas Mudde påpegede i Information den anden dag. Nu bliver mainstream-politikernes opgave at normalisere klimabevægelsen. Derfor vil det være klogt af socialdemokraterne at samarbejde tæt med de små partier, der virkelig vil gøre noget for klimaet.

Alvin Jensen, Katrine Damm, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Poul Erik Riis 13:27. Hvad vil de små partier gøre for klimaet?

Michael Friis

Hvad siger partiernes programmer?
Enhedslisten. første mål er i 2030 "reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030"
SF "Det vil vi" - første mål er i 2025 "Kul skal ud af energiforsyningen før 2025" og "I 2025 skal dieselbiler være forbudt i alle større byer"
Socialdemokratiet har den mest detailede plan og skriver bl.a. "Et mål om 500.000 grønne biler i 2030." "Tre nye havvindmølleparker frem mod 2030", "Årlige udbud for landvind og solceller på 250 MW fra 2020-2030"
overfor Venstres plan bl.a. "En million grønne biler i 2030" og "tre havvindmølleparker, og at 55 pct. af Danmarks energibehov vil være dækket af grøn energi i 2030."

Her kan Vestre og Socialdem let blive enige.

Nils Bøjden

"h ja, ni mandaters fremgang berettiger så sandelig Lars Løkke Rasmussen at blive leder af en ny regering, det er klart.."

Hvor stor en mandatfremgang er det EL og S har fået?

Peter Jensen

Man skal ikke undervurdere Lars Løkkes fokus på det taktiske spil. Hans træk med et tilbud om en SV-regering er blevet opfattet som en fiasko, efter den totale afvisning fra S. Men måske har man overset den mulighed, at tilbuddet i første omgang mere var henvendt til vælgerne, end socialdemokraterne. Venstres fremgang ved valget kunne tyde på dette.

På afgørende områder vil S lettere kunne finde fodslag med V end med de radikale, så en form for SV-samspil, må i et eller andet omfang friste den socialdemokratiske ledelse. Når de i første omgang eftertrykkeligt afviser dette, skyldes det, at et sådant samarbejde vil være massivt ødelæggende for forholdet til SF og Enhedslisten, og dermed undergrave deres parlamentariske grundlag.

Men hvis balancegangen mellem disse to partier, og så de radikale bliver umuliggjort, vil både V og DF være på mærkerne, og så ved man aldrig hvad det kan ende med.

Mere end noget andet, bliver det afgørende for Mette Frederiksen, at få mere magt over sin relation til Morten Østergaard, end Thorning havde til Vestager.

Alvin Jensen, Per Torbensen, Michael Friis, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Men måske har man overset den mulighed, at tilbuddet i første omgang mere var henvendt til vælgerne, end socialdemokraterne. Venstres fremgang ved valget kunne tyde på dette."

Og prøv at tælle til S-V. Det giver 91 i en konstellation der har arbejdet sammen betydeligt flere gange en de partier der nu så ihærdigt bejler til den kyske Jomfru Mettes hånd. Det største problem i den konstellation er at LLR så skal ud, ligesom man altid skal skifte chefer ud når de kommer nye ejere. Og at de 2 der så har flest personlige stemmer hos Venstre er Tommy Ahlers og Inger Støjberg,

Nils Bøjden

"Det største problem i den konstellation er at LLR så skal ud, ligesom man altid skal skifte chefer ud når de kommer nye ejere. "

Men de kan vel gøre ham til EU kommisær for et eller andet.

Eva Schwanenflügel

Det er fuldstændig ligegyldigt hvor mange mandater eller hvor mange personlige stemmer man får, hvis der er ikke er nok mandater der peger på én.
Venstre fik flere mandater end Socialdemokratiet, men der er rødt flertal.
Mette Frederiksen fik til gengæld dobbelt så mange personlige stemmer end Lars Løkke.

Venstre tabte valget i 2015, men vandt statsministerposten. Lars Løkke Rasmussen stod på det tidspunkt som en skandaleramt spidskandidat i forhold til Venstres hidtidige leder, Anders Fogh Rasmussen.
Ved valget i 2015 gik Venstre fra 26,7 til 19,5 procent af stemmerne.

Alvin Jensen, Katrine Damm og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

*Rettelse : Venstre vandt forholdsvis flere mandater end Socialdemokratiet.
Dog er S stadig det største parti.

Eva Schwanenflügel

Mette F. er faktisk gået hen og blevet valgets stemmesluger.

En turbolader (turbo) er en udstødningsgasdrevet kompressor der øger ladetrykket på forbrændingsmotorer.

Så Mette Frederiksen (lige nu på tv2) , du vil ikke sætte turbo på klimaet.....mere

Herdis Weins

Mette Frederiksen har vist ikke at være den gevinst for s, som de selv havde troet, stemmesluger eller ej.
Og der er mange, der ALDRIG glemmer alt det l...t, hun stod for som beskæftigelsesminister. At nogen mener, hun er troværdig, forstår jeg ikke - hun er en opportunist af værste skuffe. Og hendes talen om, de der var vendt tilbage til fra DF, fordi hun nu har overtaget en stor del af dres dagsorden - bvadr.

Alvin Jensen, Per Torbensen, Jan Fritsbøger, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Michael Waterstradt, Katrine Damm, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er jo lige før man kommer til at savne LA's Christina Egelund. Hun plejer at være en hård modstander, man af og til kunne lære lidt af....

Eva Schwanenflügel

Herdis, helt korrekt.
Jeg forsøgte blot at forklare visse kommentatorer, at man ikke bliver statsminister bare fordi éns parti går frem eller tilbage.

Vi får se om Mette F. vil være bedre end hendes fortid får os til at forvente..

Alvin Jensen, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jan Jensen, jeg kommer nok ikke til at savne nogle fra LA.
Heller ikke fra DF.

Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Trond Meiring og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Eva Schwanenflügel

Jo, Løkke kan se et vink med en vognstang, men han mener selv at han kun har fået de mange vink, fordi han ikke har formået at forklare sin politik godt nok til vælgerne, så de kan forstå at hans politik er den eneste rette vej for Danmark. Han er også et opportunistisk magtmenneske, så nu søger han enhver vej til ar kunne fortsætte sin politik og til at korrigere sine "forklaringsfejl".

Valget har faktisk givet ham nogle mulige veje at gøre dette i og ikke alle lige åbenlyse. Løkke er en mester i det muliges kunst og en stormester i at holde hovedparten af sit politiske spil i skyggerne. F.eks. havde han inden valget i 2011 arbejdet sammen med en lille kreds af nøglepersoner i 2 år med at forberede udformningen af reformer af de større sociale ydelser, som skulle øge erhvervsvæksten. Det meste af udgangspunktet kom fra en 28 punkter lang "ønskeseddel" fra DA og DI, og konsulentfirmaerne Rambøll, Deloitte, Mploy og Discus havde fået hver deres delopgaver med at dokumentere de positive effekter af hvert punkt for Beskæftigelsesministeriet. Discus havde desuden fået til opgave at samle delene til konkrete reformforslag. Parter fra enkelte partier belv også medtaget i disse tidlige undersøgelser/forhandlinger og herunder fra RV. Da Løkke så tabte til Thorning og Mette F. rykkede ind i Beskæftigelsesministeriet, så pegede 95% af ministeriets data i en og samme retning, samtidigt med at de var fulgt af en række reformanbefalinger. Disse sidstnævnte var allerede accepteret af RV inden at valget blev udskrevet. Da magtkampen i det sorte tårn var overstået, behøvede han blot at læne sig tilbage i hængekøjen og vente på at hans modpart gennemførte hans politik.

Der er flere pointer i dette lille tilbageblik. Først og fremmest hans komplette overbevisning om at have ret i hvad, der er bedst for samfundet. Dernæst at han ikke mener altid at kunne overbevise andre om at være enig i denne overbevisning, hvorfor han både kan og vil vælge at gå store omveje for at skabe resultater, der kan bevise at han har ret. Han vil også arbejde meget hårdt i lange perioder for at få disse og så rekreere sig senere. Han er også meget kreativ i metoder. Spillet om reformer var genialt. Stort set alt kunne klares med møder udenfor huset, Christiansborgs berygtede kaffemøder, telefonopkald og lidt beskeder på sociale medier og mails til en så præcis detaljestyring at alle dokumenter til Folketingets socialudvalg, beskæftigelsesudvalg, osv. viste hans perspektiv.

Det var et genialt skyggespil, fordi enhver der så den samlede dokumentation, måtte erklære sig enig i nødvendigheden af de reformer vi fik, medmindre at de havde adgang til substantiel ekstern modstridende dokumentation. Du og jeg ville i samme situation sikkert også have stemt reformerne igennem, men nu blev det Mette F. der kom til at stå for opgaven og hertil fik hun stemmer helt ude fra SF. Ergo fik Løkke den ret han hele tiden selv mente at han havde.

Dette er den form for magtfuldkommenhed og arrogance som Løkke besidder og så længe at han bare selv er overbevist betyder det ikke noget hvad andre siger, fordi siger de det modsatte, så er det bare ham selv, der ikke har fået forklaret sagen godt nok. I denne tro arbejder han hele tiden. Det sidste halve år har han arbejdet hårdt, så ligegyldigt hvem i det nyvalgte folketing, der skal løfte hvilken opgave, står til at kunne løbe ind i samme slags bombe af gearet dokumentation og juridiske finurligheder. Hvis personen undervurderer Løkkes evner til at forhåndsmanipulere, så er det med en anselig risiko for at hoppe lige fælden og føre Løkkes politik videre fremad og lige nu er det umuligt at vurdere hvor mange af denne slags små politiske bomber han har lagt i ministerierne.

Vi har ikke en ny regering endnu og der er flere mulige regeringssammensætninger og der er peget på et par af disse ved dronningen. Alt kan ske under de voldsomme magtforskydninger dette valg har givet os og der er flere faktorer at holde øje med.

S har for eksempel ikke vundet deres stemmefremgang ved at stå fast på deres ideologiske politik, men derimod ved at være midtersøgende imod et højre, der ikke vil flytte sig, således at de har indhentet de vælgere, de tidligere har tabt til højrefløjen. SF har marginalt gjort lidt af det samme, hvorimod EL har hamret hælene i og har stået fast.

RV har sådan set aldrig været et rødt parti. De består de mest midtersøgende fra den liberale højrefløj, hvilket er hvorfor udbrud herfra har kunne skal både LA og ALT. Rød blok har vundet, ja, men en rød blok med større indbyrdes afstande end nogensinde før, så trods deres gode vilje er der nul garanti for at de kan blive enige.
En centrumregering med S og V ville faktisk have bedre forhandlingsrum og den eneste større grund til at den reelt ikke er på bordet, er at lige nu vil både Mette F og Løkke være statsminister for enhver pris.

RV er som altid en joker i spillet og selvom deres nu fordoblede mandattal er langt fra tidligere storhedstider, så har placeringen af hårde stemmetab på flere andre partier givet RV et momentum, der ikke rigtigt er set siden Hilmer Baunsgaard. Hvad de vil bruge dette til er endnu uvist. Jeg tror ikke engang at de selv ved det endnu, men først er ved at finde ud af det. Østergaard har peget på Mette F som statsminister, men samtidigt er han på mange måder tættere på Løkke. De to deler endda en vicepræsidentpost i en af de organisationer som partiet Venstre er gamle medstiftere af og det er ikke just en passiv tjans. Kig selv nummer 18 og 19 på listen her: https://liberal-international.org/who-we-are/political-leadership/nomina...

"Man" taler sammen i mange kredse, når lejlighed "byder sig", hvilket vi f.eks. kender fra når kvotekonger og andre erhvervsfolk holder sponsormiddage for Løkkefonden.

Dette valg har på sin egen måde været et jordskredsvalg eller rettere jordskælv og det har skabt forskydninger igennem hele Folketinget. Der er så mange faktorer i spil at dem jeg har nævnt her, kun er de få. Derfor vil der være en ganske reel risiko for at vi kan ende ud i flere dronningerunder med flere kongelige undersøgere.

Den risiko havde Løkke set, hvilket er hvorfor at han som den første stod ved dronningen og pegede på sig selv. Han ved godt at han ikke kommer til at få første forsøg på en regeringsdannelse og næppe heller andet, men han sendte ballonen i luften fra start af, så han er sikker på at kunne gribe chancen, hvis Mette F ikke mestrer at samle sin fraktionerede fløj. Dette bliver ikke let. Hun skal have EL ind i folden for at danne et "rødt" flertal, men det er et EL med en juridisk dygtig og stædig Pernille Skipper i front og et EL der bestemt ikke har glemt dengang Mette var Beskæftigelsesminister. Eneste anden mulighed for flertal ligger på den anden side af midten, hvor Løkke står og lurer på en chance.

Her gik vi alle og troede at vi i år fik en rigtig valggyser, men blev slet ikke så slem endda. Regeringsdannelsen er til gengæld en vaskeægte neglebidende thriller og i Løkkes verden har Løkke altid ret. Det er bare alle os andre, der endnu ikke har set det. Mette F skal nu passe meget på at hun ikke ender med at give ham ret, så hvilket vink med en vognstang var det lige du ville have at han skulle forstå?

Alvin Jensen, Michael Friis, Michael Waterstradt, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Sider