Leder

Danmark skal leve op til sine forpligtelser på klimabistand

Når vi forpligter os til at hjælpe sårbare lande, skal man kunne regne med os. Hvis det skal være meningsfuldt at indgå i internationale samarbejder om klima og udvikling, skal vi kunne regne med, hvad vi lover hinanden, medmindre der er exceptionelle årsager til at løbe fra sit ansvar. Det er ikke tilfældet for Danmark
Hvis S ikke mener, at vi har råd til at hjælpe verdens fattigste mennesker med at forberede sig på de oversvømmelser og hedebølger, der kommer som konsekvens af en klimakrise, vi selv har været med til at skabe, fortsætter de den historiske ansvarsfralæggelse, som finder sted nu.

Hvis S ikke mener, at vi har råd til at hjælpe verdens fattigste mennesker med at forberede sig på de oversvømmelser og hedebølger, der kommer som konsekvens af en klimakrise, vi selv har været med til at skabe, fortsætter de den historiske ansvarsfralæggelse, som finder sted nu.

Patrick Seeger

12. juli 2019

Verden risikerer at ende i »klimaapartheid,« hvor de rige betaler sig fra at undgå hedebølger og sult, mens de fattige lider. Det konkluderede FN’s rapportør for ekstrem fattigdom i en rapport i forrige uge. Her estimeres det, at ulandene vil betale 75 procent af klimakrisens omkostninger, selv om de kun er ansvarlige for ti procent.

Derfor var det glædelige nyheder, da rød blok fremlagde, at en ny regering vil øge klimabistanden. Men som Information har beskrevet, vil S ikke svare på, hvordan de har tænkt sig at finansiere det, selv om flere organisationer advarer imod at fortsætte den nuværende model.

Ved COP15 i 2009 forpligtede Løkke-regeringen sig til at betale fem milliarder årligt i klimabistand, men i dag, ti år senere, betaler vi kun 1,3 milliarder. Vi forpligtede os også til at bruge ’nye og additionelle’ penge, men har i årevis taget dem fra udviklingsbistanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Gert Romme
  • Oluf Husted
  • Niels-Simon Larsen
Ervin Lazar, Gert Romme, Oluf Husted og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Wind-Willassen

Måske man skulle overveje abonnementet på avisen.
Det er efterhånden noget tungt at læse Informations ledere.
Så hellere se "Gøsta" på HBO.
Her kan man da grine lidt med over alt den godhed.