Leder

Husk hvem der startede krisen i Hormuzstrædet

Hvis krisen med Iran efter hændelserne i Golfen og Gibraltar kommer ud af kontrol, bør det huskes, hvem der er årsag til eventuelle væbnede fjendtligheder
Skulle det komme til deciderede konfrontationer i Hormuzstrædet, vil konflikten vil være det deprimerende resultat af et ensidigt amerikansk brud på den aftale om kontrol med Irans atomprogram, som præsident Barack Obama fik på plads i 2015, skriver Lasse Ellegaard. Her ses præsident Donald Trump, mens han taler til pressen om Iran.

Skulle det komme til deciderede konfrontationer i Hormuzstrædet, vil konflikten vil være det deprimerende resultat af et ensidigt amerikansk brud på den aftale om kontrol med Irans atomprogram, som præsident Barack Obama fik på plads i 2015, skriver Lasse Ellegaard. Her ses præsident Donald Trump, mens han taler til pressen om Iran.

Jim Lo Scalzo

Indland
23. juli 2019

Det er set før, og vi vil givet se det igen, hvis – eller når(!) – den eskalerende krise mellem Iran og USA-Storbritannien i værste fald løber løbsk: Udadtil vil sagligt uangribelige analytikere af TV2’s Svenning Dalgaard-prototypen tone frem på nyhedsfladen med en lind strøm af detaljer om aggressive iranske provokationer, der desværre har nødvendiggjort vestlig militær indgriben.

Hvis det altså kommer så vidt, hvilket ikke kan udelukkes – vi slår kors for os i bøn om, at både iranernes og vores Gud, som i øvrigt er den samme, intervenerer.

Men skulle det ske, vil det være nyttigt for vurderingen af årsager og virkning at huske på, at konflikten vil være det deprimerende resultat af et ensidigt amerikansk brud på den aftale om kontrol med Irans atomprogram, som præsident Barack Obama fik på plads i 2015. Og som kontrasigneret af EU, Rusland og Kina er unik som atom-diplomati.

Det lod sig faktisk gøre at hindre yderligere spredning af kernevåben ved forhandling og vilje til kompromis efter årtiers konfrontation.

Iran overholdt stadig aftalen til punkt og prikke, endnu et år efter at Donald Trump havde skrottet den med krav om en revision, så den også vil omfatte de facto amerikansk kontrol med iranernes militære forsvar og deres udenrigspolitik – et tilbud, der kun kan afslås af enhver stat, der kalder sig suveræn.

Washington vil fremkalde social uro

Hensigten med kravet om genforhandling er da heller ikke revidering af aftalen, men regimeskifte i Teheran. Ved at genindføre de kvælende sanktioner, der i 2015 pressede præstestyret til at acceptere atomaftalen, og dertil at straffe lande, der omgår sanktionerne, har USA forårsaget en styrtblødning i den iranske økonomi, der i forvejen er svækket af de foregående årtiers internationale blokade.

Kalkulen i Washington, formentlig designet af Trumps sikkerhedspolitiske rådgiver, John Bolton, er at fremkalde social uro som den, der i 2017-18 fik iranerne på gaden i protest mod en inflation, der fordoblede priserene på tomater og æg, og som blev nedkæmpet med tab af menneskeliv til følge.

Den gang blev utilfredsheden forklaret med, at befolkningen ikke konstaterede nogen umiddelbar økonomisk virkning af atomaftalen. Risikoen for ny social uro nu, hvor økonomien forværres, er reel nok og forklarer det iranske styres omhyggeligt begrænsede reaktion udadtil.

Meldingen i går om, at Iran i marts arresterede 17 CIA-agenter og har henrettet nogle af dem, skal tages med mere end et gran salt. Hvis nyheden holder vand, ville den være sivet for længst.

Ellers er ingen kommet til skade ved nogle nålestikangreb på civile tankskibe i Golfen i juni, nedskydning af en amerikansk drone og senest den militære kapring af en britisk chartret tanker, Stena Impero, i Hormuzstrædet, hvilket var svar på kapringen af det iranske skib Grace I ud for Gibraltar.

Grace I-kapringens juridiske grundlag er i øvrigt noget tyndbenet, nemlig at det iranske skib var på vej til Syrien i strid med EU’s sanktioner mod Bashar al-Assads regime (hvad Teheran dog nægter, men uden at fortælle, hvor det så skulle hen). Nogle jurister gør gældende, at EU-sanktionerne kun omfatter eksport fra EU, ikke fra tredjelande.

Det hindrede imidlertid ikke de 30 udsendte britiske marinesoldater i at borde fartøjet på grundlag af den amerikanske efterretningstjenestes satellit-observationer – og ifølge avisen The Guardian efter et tip til den dysfunktionelle London-regering fra John Bolton i Det Hvide Hus.

Faren er ikke drevet over

Bolton er en mand, der vil se iransk blod, men hvor meget indflydelse han har på den uberegnelige præsidents Twitter-konto er der delte meninger om.

På den ene side forsøger Trump at true sig til en genforhandling med Teheran, der indebærer enten total iransk underkastelse eller økonomisk udsultning med henblik på regimeskifte. Irans indtil videre kloge reaktion på bøllemetoderne, herunder at holde en dør åben til fortsat kontakt med EU og Rusland-Kina, udstiller imidlertid Trumps politisk akavede position.

Han kan ikke på det foreliggende grundlag skride til militær aktion – og kan heller ikke holde til det, da han har lovet sine vælgere at holde USA militært ude af Mellemøsten. Han kan påstå, at han opretholder sit såkaldt »maksimale pres« på Iran, men det kan ikke udvides.

Tilbage er at klappe hesten, og med udnævnelsen af den republikanske senator Rand Paul som særlig Iran-forhandler, tyder det på, at Trump hælder til hesten, eftersom senatoren er erklæret modstander af intervention i Iran.

Men faren er ikke drevet over – den miltære opbygning i Golfen med det formål at konvojbeskytte skibsfarten er en potentiel risikofaktor, der – bevidst eller ubevidst – kan bringes ud af kontrol og få Bolton tilbage på banen. Dystert.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Typisk amerikansk udenrigspolitik; først økonomiske sanktioner/tommeskruer og så en forebyggende/profylaktisk militær aktion. Det sidste kommer man normalt på "bænken i Nuernberg" af. Fremgangsmåden virkede ikke i Venezuela, pga russernes intervention og advarsler. Håber russerne, kineserne og EU vil forsvare atom-aftalen og Iran. Og holder Trump ansvarlig for en hvilkensomhelst eskalering i Hormuz.

Anders Graae, peter juhl petersen, Alvin Jensen, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Tommy Clausen, Carsten Nørgaard, Per Torbensen, Karsten Lundsby, Jan August, Sus johnsen, Arne Albatros Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Niels Jacobs

Eskalation af USA i Hormuz? Argumentet er et karaktermord på Bolton, som " e. " skribenten påstår vil se "iransk blod " . Man for mindelser om "Den kolde Krig" udmalet i "Pravda"! Her forsøges at bortargumentere de reelle begivenheder OG med fiktive påstande. Det er IKKE i orden "Information", ja det er simpelthen for ringe!
Danske flådefartøjer i Hormuz vil i øvrigt nedsætte risikoen for væbnet sammenstød her, med samme belæg , som for vor Baltiske deployering.

Christian de Thurah

"han kan påstså, at han opretholder sit såkaldt "maksimale pres" på Iran, men det kan ikke udvides". Nej, ikke hvis det er maksimalt.

Kenneth Jacobsen

Niels, er du da et øjeblik i tvivl om, hvorvidt John Bolton vil have krig - denne gang med Iran? Så har du ærligt talt ikke fulgt ret godt med, er jeg bange for. Jeg tror, at du får svært ved at finde en eneste udtalelse fra mandens karriere, som har handlet om at krig IKKE er løsningen i amerikansk udenrigspolitik.

peter juhl petersen, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Mads Andreassen, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Thomas Petersen, Torben Skov, Per Torbensen, Colin Bradley, Anders Graae, Jørgen Tryggestad og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Hvorfor stopper vi ikke bare med at sejle i det forvand og afventer at landene om bugten selv løser problemerne?

Michael W Pedersen

Der må gydes olie på vandene, endnu engang skal vi til at reagere på Engelsk, Amerikansk, Fransk, Italiens, politik i den nære orient i begyndelsen af det forrige århundrede, olie og så mer olie, der er endnu engang en mulighed for at tænke over duften i bageriet og hvem vi er allieret med. Fgd

René Arestrup

Kunne DK ikke - i stedet for at sende en fregat til den Persiske Golf - sætte sig i spidsen for en diplomatisk løsning? Et topmøde i København?

Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Randi Christiansen, Annemette Due, Alvin Jensen, Benjamin Bjerre og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Skal Irans krigsturisme i Irak, Syrien, Libanon... bringes op på topmødet ?

René Arestrup

@Peder Bahne
Nu er det ikke op til mig at sætte rammerne, men ja, man skal da ikke udelukke noget på forhånd.
Jeg er sikker på, at iranerne også har et par ting, de gerne vil diskutere med amerikanerne...

Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Peder Bahne og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar