Leder

Jeppe Kofod kunne have kaldt en spade for en spade. I stedet fik han en lunken debut

Heller ikke den nye danske udenrigsminister kalder en spade for en spade i ministerrådets reaktion på Irans svar på USA’s brud på atomaftalen
Money talks. Det ved Jeppe Kofod også, men det havde klædt ham at sige det højt, skriver Lasse Ellegaard i denne leder. 

Money talks. Det ved Jeppe Kofod også, men det havde klædt ham at sige det højt, skriver Lasse Ellegaard i denne leder. 

Hayoung Jeon

Indland
17. juli 2019

Bedst som man troede på, at en dansk regering omsider var bemandet med den første kompetente udenrigsminister i mands minde, citeres Jeppe Kofod på Ritzau for at rette bager for smed.

I sin debut på EU-udenrigsministrenes rådsmøde i Bruxelles mandag mente Kofod, at EU bør sende »et stærkt signal« til Iran om at »overholde dets forpligtelser« i den kuldsejlede atomaftale.

Som bekendt har Iran meddelt, at berigelse af uranbrændselsstokke opgraderes fra de aftalte 3,67 til 4,5 procent. Det er ifølge Kofod en »kæmpe trussel mod fred og sikkerhed, ikke bare mod os, men mod hele regionen«, som han sagde på vej til mødet i Bruxelles og tilføjede, at EU »ikke ligger under for pres«.

Kofod har sådan set ret i, at Iran med opgraderingen forsøger at presse EU til at fastholde atomaftalen, der er vital for den iranske økonomi. Men han forbigår, at USA’s bizarre præsident alene har ansvaret for det aftalebrud, der truer fred og sikkerhed. Og han forholder sig ikke til EU’s primære problem: at Bruxelles hverken har økonomiske muskler eller politisk mod til at videreføre aftalen, der var et internationalt gennembrud for diplomatisk håndtering af kernevåbentrusler.

Money talks

Ganske vist har EU etableret en særlig mekanisme, der gør det muligt at samhandle med Iran i en række ikkesanktionsramte kategorier, som groft sagt omhandler jordnødder og hovedpinepiller. Olien, der er bærende for Irans økonomi, eksporteres lige nu kun til Syrien og muligvis til Libanon.

Præsident Emmanuel Macron har sat sig i spidsen for et forsøg på penduldiplomati mellem Washington og Teheran, men hidtil uden resultat.

Tværtimod har Donald Trump bebudet flere sanktioner og i samme åndedrag afvist franske forslag om, at lande som Indien, Japan og Kina kan genoptage importen af iransk olie. Sker det, falder USA’s økonomiske hammer. Heller ikke Rusland kan stille noget op uden at risikere straffesanktioner.

Så uanset hvor mange flypoint Macrons diplomater optjener i de behjertede forsøg på at finde genveje til afspænding af den truende sikkerhedssituation, vil verdensøkonomien fortsat være afhængig af den amerikanske dollar.

Selv hvis EU havde politisk mod til at sætte Trump stolen for døren, vil europæiske virksomheder ikke have råd til at følge op: Irans andel af den globale samhandel med EU udgør allerhøjst én procent, hvor den europæiske samhandel med USA er omkring 32-33 procent.

Money talks. Det ved Jeppe Kofod også, men det havde klædt ham at sige det højt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvad med at EU arbejder for et andet betalingsmiddel end den amerikanske dollar.
Et neutralt betalingsmiddel til brug i verdenshandlen - fx under FN's kontrol/lederskab.

Alvin Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Viggo Helth, Rolf Andersen, Carsten Munk, Gert Romme og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

@ Dorte Sørensen,

Råvarer sælges og prissætte på råvarebørser - altså reelt auktioner for råvarer. Og råvarebørsen for de fleste råvarers vedkommende - også mineraler ligger i London.

Men råvarebørsen for olie og naturgas ligger i USA, og derfor prisfastsættes denne råvare i USA samt handles i dollar ($). Det betyder, at man køber og sælger denne råvare i USA, og det gøres i dollar.

Jeg mener, at EU bliver nødt til at se på disse råvarebørsers hensigtsmæssighed. For det er hverken hensigtsmæssigt at have en råvarebørs i London, efter 31. oktober eller at handle olie og gas i dollar.

Og denne råvarebørs i London er egentlig den, som skiftende brexit-tilhængere havde forestillet seig, at Storbritannien skal leve af fremover. Altså at man i UK vil fordyre råvarerne eller/og handel med den britiske valuta, som man kan købe råvarerne med.

Og jeg mener yderligere, at EU har en valuta, EUR, som er kendt og indarbejdet overalt på kloden, og burde alle medlemslande hjælpes ad med at få til at fungere. Og så mener jeg desuden, at hvis EU samtidig etablerer sin egen råvarebørs, bliver man helt uafhængig af andre valutaer, deres værdimæssige udsving samt disse landes mulighed for at tjene penge på vores bekostning..

Mihail Larsen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Viggo Helth og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Ja dén udtalelse fra vores nye udenrigsminister - såfremt den er rigtigt gengivet - er godt nok skuffende. Kan "skurken" virkelig udpeges så nemt? Hvor er overvejelserne over USA.s langt tidligere opsigelse af atomaftalen, ensidige handelsrestriktioner mv. og EU.s lunkne svar over for USA? Hvis der er noget, man som borger ikke har fået at vide, og som spiller ind i sagen, ville det dog være rart, om medierne borede i det. Men såfremt ministerens udtalelse er udtryk for en fremtidig linie - er vi vist ikke bedre stillet på det udenrigs- og fredspolitiske område nu end ved den tidligere halelogrende politik over for USA.

Alvin Jensen, Mihail Larsen, Niels Duus Nielsen, Lene Bøgh Sørensen, Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Viggo Helth, Carsten Svendsen, Rolf Andersen og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar

Den eneste forskel i dansk udenrigspolitik er nu, at det er Jeppe Kofoed i stedet for Anders Samuelsen som bærer FNs verdensmålsrosetten.

That it.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Jeppe har forstået, at det islamo-fascistiske styre i Teheran bør udslettes ved først givne lejlighed.
USA er frihedens og demokratiets ledestjerne, uanset om det styres af Trump, Sanders eller AOC

Jesper Demokrati er noget vi bruger og deltager i. Med de forhindringer USA har og den lave deltagelse i afstemninger Er det svært at få øje på demokratiet i USA. Friheden er også vanskelig at se, vi er jo besat og tør ikke handle anderledes and Trump dikterer, så hvor er vores frihed?

Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Michael Waterstradt, Rolf Andersen, Koste Nanat, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Bjørn Pedersen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Viggo
Du mener, det står bedre til i det homofobiske fascist-diktatur Iran?

Jesper har du set mig skrive det?

Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen og Koste Nanat anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Jesper Pedersen
Er Danmark eller nogle af vores allierede truet af invasion fra Iran? Nej? Jamen, så kan de jo være ligeså tosset fascist-diktatorisk homofobiske som de og Saudi-Arabien vil (Iran er dog på stort set alle parametre mindre "fascist-diktatorisk" end SA).

Og frihed og demokrati har ikke brug for "ledestjerner".

Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Anders Skot-Hansen, Hans Aagaard, Karsten Lundsby, Oluf Dragsbo, Rolf Andersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Enig, styret i SA og en masse andre lande burde fjernes for folkets skyld, men I bør følge lidt bedre med, når det kommer til Iran:

"Den danske efterretningstjeneste PET oplyste i oktober, at den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentatforsøg på herboende eksil-iranere i Ringsted i september, hvor store dele af Danmark blev lukket ned.

En norsk statsborger med iranske rødder blev anholdt 21. oktober. Han blev anholdt i Gøteborg, Sverige, bekræfter den svenske efterretningstjeneste, SÄPO, over for Sveriges Radio.

Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark". Desuden sigtes han for at have taget del i forberedelserne til et attentat.

Iran står ifølge den hollandske efterretningstjeneste efter alt at dømme også bag to politiske drab på hollandsk jord i 2015 og 2017.

http://nyheder.tv2.dk/udland/2019-01-08-holland-iran-stod-bag-to-politis...

Bjørn Pedersen

@Jesper Pedersen
Ærlig talt, de "herboende eksil-iranere" du taler var en flok baathistiske terrorister, der ønskede at løsrive en del af Iran som en arabisk-talende, selvstændig stat. I stedet for at beskytte den slags afskum, burde man aldrig have taget imod dem.

Eller ærlig talt, burde PET bare have åbnet døren på klem for den iranske efterretningstjeneste... så kan de jo skylde os en tjeneste i fremtiden.

Når det kommer til herboende iranere, der faktisk går ind for demokrati, menneskerettigheder, etc. og som er i den iranske efterretningstjenestes sigtekorn... det skal selvfølgelig ikke tolereres. Men hvis der er tale om baathister og sunni-muslimsk religiøse fundamentalister fra Iran, der aktivt bekæmper iranske interesser? Så kan man for min skyld fra dansk side godt ignorere reglen om ikke at udlevere til lande med dødsstraf.

Jesper Pedersen

Wow - "der aktivt bekæmper iranske interesser? Så kan man for min skyld fra dansk side godt ignorere reglen om ikke at udlevere til lande med dødsstraf."
-Hvem ellers ønsker du nakket?

Bjørn Pedersen

@Jesper Pedersen
Som jeg skriver, er dem der går ind for menneskerettigheder og demokrati, naturligvis undtaget. Men at vi skal agere skalkeskjul for arabiske fascister og salafistiske homofober fordi USA har et horn i siden på Iran? Ellers tak. Jeg ønsker dem ikke nakket (af os), ønsker dem bare ikke her.

Hans Aagaard, Viggo Helth og Koste Nanat anbefalede denne kommentar

Danmark har ikke selvstændig udenrigspolitik. Dansk udenrigspolitik er outsourcet til State Department I USA for mange år siden.

Udenrigsministeren må være mentalt forstyrret for at komme med det vrøvl. Hans udtalelse om denne sag er virkelig tragisk.
Det forvoksede pattebarn, Trump, trak USA ud af denne bindende aftale. Og derefter gik det ret stærkt. For pattebarnet blev vred over, at ikke andre lande fulgte USA ud af denne "mest skadelige aftale nogen sinde", og beordrede blokade af Iran. Og de lande, og de virksomheder, der overtrådte USA´s egen blokade ville blive straffet ved domstole i USA. De andre lande i aftalen har ikke klart at leve op til krav fra Atom aftalen. Iran har ventet i mere end ett år på en løsning fra andre parter i aftale, og samtidigt har opfyldt 100% alle krav/forpligtelser fra aftalen. Men europæiske ledere har lagt sig fladt ned for et pres fra USA og har gjort aftalen utålelig for Iran. De har lagt sigt flad ned i alle andre sammenhænge. Nu siger Iran at når i ikke kan eller ikke vil opfylde jeres del af aftalen, så vil vi heller ikke overholde aftalen. Det er helt naturlig, logisk handling, og i følge aftalen har Iran ret til at reducere sin forpligtelser når andre parter ikke følger aftalen.
EU opfylder ingen af sine forpligtelser fra aftalen, og kan ikke kræve at Iran ensidig følge aftalen.
Kun en idiot kan kræve ensidig implementering af forpligtelse af en aftale.

Alvin Jensen, Mihail Larsen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Michael Waterstradt, Flemming Berger og Viggo Helth anbefalede denne kommentar

@Jesper Pedersen
Du er fjern fra virkeligheden. Vi har set nok resultatet af så kaldt befrielses aktioner fra USA i de sidste 20 år.
De største homofobiske fascist-diktaturerer er vestens venner. Vesten går i seng med de værste diktaturer i verden, fordi $$$ tæller mest. Saudi Arabien og kompagni er velsignet så længe de putter hundreder af milliarder af dollar i vestens lomme og holder vestens og i sær USA’s største arbejdsplads (våbenindustrien) i gang. Vestens hykleri, dobbeltmoral, selektiv demokrati og menneskerettigheder ses tydelig i verdens politik. Demokrati når det passer med vestens strategiske interesser, og med vestens præmisser.

Ja, DK huser terrorister, og den gruppe du referer til er en flok baathistiske terrorister som finansieres og støttes af Saudi Arabien.

USA er ikke en demokrati. USA er en KRIMINEL BØLLE magt, PUKNTUM

Pietro Cini, Alvin Jensen, Mihail Larsen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Carsten Wienholtz, Bjørn Pedersen og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

At tale om Baathister er som at tale om kommunister; begge er forsvundet fra historien. Det findes ikke et parti elle et land der hedder Baathist. Det kan ikke være mere samtidig nogen af dem, hverken kommunist eller baathist. Underlig måde at debattere på., Er Danmark- et demokrati? Nogle faktisk finde sig bedre i Saudi Arabien. Som jeg forstår man ikke li´penge og Saudi Arabien har ikke flere penge da al penge går til Vesten og specielst til USA. Hvor er logikken hende i dette. Nogen tror de kender Mellem Østen bedre end folk fra Mellem Østen. Hitler troede også at kendte jøder reller Bush jr kendte Irakere.

Bjørn Pedersen

Touhami, ASMLA er flere steder beskrevet som en baathistisk gruppe. Og findes der ikke et land, der er baathistisk? Syrien? Kan være de i Syrien, ikke er lige så glødende nationalistiske som de var i 70'erne, men de eksisterer stadig.

Og at komme fra et sted er ikke altid ensbetydende med at man ved noget om det samme sted. Bare tænk på hvor lidt f.eks amerikanere ved om deres eget land, rent politisk, historisk og geografisk.

Touhami Bennour

@Bjørn Pedersen.Den sidste dansker ved mere end mig om Danmark, ikke fordi jeg kender H.C. Andersen eller Rifbjerg mere end ham, så jeg ved bedre. Jeovah vidner kan han fortælle mig bedre. Det du siger om Baathister viser at du ikke ved noget. Assad har noget andet at sloss med end Baasist. Syrien existerer ikke mere uden Rusland. Det hvad fortæller folk til hinanden som jeg ikke forstår er vigtig. Arabara fortæller ikke hinanden noget om Baasthister når de mødes; om salafister (og det betyder dem der ser baglens, og der er mange slags) kan man tale om. Baasist er død. I dag hvad vigtig for araberne er, er der to kræfter: Dem der styres af Emiraterr og Saudi Arabien og Det arabiske forår. Alt andet er mytologi. Danskere ved ikke ( de er usårlige)at USA er færdig efter Irak, det er hvad jeg hører når jeg møder en Iraker. Derfor Trump tøver nu mod Iran, ikke fordi han er imod krig.

Jens Winther

Jeppe Kofod - ha-ha...

Den netop afgåede udenrigsminister, Anders Samuelsen, hævdede, at han var Danmarks hidtil bedst kvalificerede udenrigsminister. Det kan man stille berettigede spørgsmålstegn ved. Der er derimod imidlertid ingen tvivl om, at niveauet er faldet siden.

Er en ny "coalition of the willing " under opsejling?

"...................
Meet the new boss
Same as the old boss"

Pete Townshend - 1971
...