Leder

Når vi ophøjer Martin Luther King til helgen, risikerer vi at skade hans sag

Historierne om de store mænd er på én gang både nødvendige og problematiske. De reducerer massebevægelser til enkelte mænds bedrifter og lange, komplekse udviklinger til sort-hvide fortællinger med entydige helte og skurke.
Nyligt frigivne FBI-dokumenter indeholder foruroligende anklager mod Martin Luther King. Mest opsigtsvækkende er et referat af et aflytningsbånd, hvor man angiveligt kan høre Martin Luther King le og komme med anvisninger, mens hans ven voldtager en kvinde.

Nyligt frigivne FBI-dokumenter indeholder foruroligende anklager mod Martin Luther King. Mest opsigtsvækkende er et referat af et aflytningsbånd, hvor man angiveligt kan høre Martin Luther King le og komme med anvisninger, mens hans ven voldtager en kvinde.

AP / Ritzau Scanpix

2. juli 2019

Vi kender alle sammen Martin Luther Kings drøm om, at USA en dag ville blive i stand til at »indfri demokratiets« løfter og realisere de »vidunderlige ord« om frihed og rettigheder til alle i den amerikanske forfatning. At sorte mennesker ikke længere skulle bo på en »ensom ø af fattigdom midt i et stort ocean af velstand«.

Vi kender talen. Vi har set de grynede billeder af King foran Lincoln-monumentet i Washington, og for vores indre øre kan vi høre ham sige ordene »I have a dream«. Det er den store mand i et definerende øjeblik i amerikansk historie.

For mange er Martin Luther King nærmest synonym med den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Og fordi han er det genkendelige symbol på en retfærdighedskamp, vi opfatter som ubetinget god, har vi også haft en tendens til at betragte ham som et ubetinget godt menneske.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Bjørn Pedersen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Ejvind Larsen
Thomas Tanghus, Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

Ak ja, det er ikke altid let at opretholde den idealistiske ide, at det skønne, det sande og det gode er et og det samme.

David Joelsen

Det er ikke kun MLK man afklæder moralsk, men også alle de sorte i USA, som har ham som støtte i den fortsatte kamp mod racismen.

Når man så benytter kilder fra et politi, som målrettet gik efter dem som prøvede at ændre samfundet ved f.eks. at bekæmpe racisme, så vil man have en overrepræsentation af samfundskritikere i kartoteket. Og det er jo ikke fordi de er mere kriminelle end alle andre.

I øvrigt er MLK død og kan ikke forsvare sig.

Henrik Brøndum

"Om historien er sand eller ej, finder vi ikke ud af før 2027, hvor selve optagelserne bliver frigivet."

Er sandheden ikke værd at vente på?