Leder

Ordet ghetto er ikke problemet

Boligminister Kaare Dybvad vil afskaffe ordet ghetto, og det ligger i fin tråd med regeringens øvrige udlændinge- og integrationspolitik. Måske bliver det lidt rarere for folk på venstrefløjen at tale om det, men problemerne for hovedpersonerne er de samme
Kaare Dybvad fotograferet i Brøndbyøster i 2018.

Kaare Dybvad fotograferet i Brøndbyøster i 2018.

Søren Bidstrup

Indland
10. juli 2019

Ghettoer skal ikke længere kaldes ghettoer, sagde den nye boligminister, Kaare Dybvad, i tirsdagens Politiken. Dette negative ord påvirker dem, som bor i områderne, og ministeren »vil ikke stemple dem«, forklarede han.

Det er en sympatisk ambition ikke at ville stemple folk, men den ministerielle afskaffelse af ordet ghetto virker ikke desto mindre selvmodsigende og symbolsk.

Selvmodsigende fordi Socialdemokratiet stemte for VLAK-regeringens ghettoplan for bare et år siden. I den optræder ordet adskillige gange.

Ministeren vil heller ikke fjerne ordet fra de love, som allerede er vedtaget. Man vil sågar udgive de årlige ghettolister, fortæller han, uden at sige, hvad han så har tænkt sig at kalde dem.

VLAK-regeringens ghettoudspil havde undertitlen ingen ghettoer i 2030. Man kan selvfølgelig udlægge det positivt og sige, at Socialdemokratiet med sin afskaffelse af ordet ghetto har løst udfordringen allerede i 2019.

Symbolske ændringer

Og her bevæger vi os over i den symbolske afdeling, for ingen tror reelt på, at det er ordet ghetto, der er problemet.

I Gellerupparken har man netop besluttet at rive syv blokke med 600 boliger ned for at forbedre området. Det er, fordi der er reelle problemer, som skal løses, uanset hvad man måtte kalde stedet. Måske kan det ligefrem være med til at sløre og negligere de reelle problemer, når vi kalder områderne noget, som lyder pænere, end det reelt er.

Ikke at kalde en ghetto for en ghetto ligger sådan set i fin forlængelse af regeringens øvrige udlændinge- og integrationspolitik.

Man går efter symbolerne. Lindholm blev ikke til noget, men vi skal have lignende lejre andre steder. Beboerne på Sjælsmark må spise deres mad på værelset, hvilket sikkert er rart, men det ændrer ikke på deres grundvilkår.

Man fornemmede det også, da Mattias Tesfaye var i Deadline mandag aften: Tonen er en anden, men politikken består. Inger Støjberg og Pia Kjærsgaard siger nærmest rituelt, at nu kommer der lempelser, hver gang S-regeringen udtaler sig – det gjorde de også i forbindelse med Kaare Dybvads ghettoafskaffelse.

Men reelt kommer regeringen kun med sproglige og symbolske ændringer. Måske bliver det lidt rarere for folk på venstrefløjen at tale om det, men problemerne for hovedpersonerne er de samme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvad med at ghetto bliver et "N-ord" og ikke bruges overhovedet - da det stigmatiserer beboerne i de af Folketinget udpegede boligområder.

Det er tåbeligt først samles/henvises folk med laveindkomster , ledige, syge osv. i de almeneboliger - så i dag hvor der er henvist så mange til disse boligområder så der mest bor folk udenfor arbejdsmarkedet - så er den politiske løsning at tvangs fjerne en del beboer ved at rive deres boliger ned.
Hvis politikerne VIL løse problemet med en mere spredt beboersammensætning - så skulle de for mange år siden havde givet mulighed til at opfører gode og billige boliger i ALLE kommuner så folk med laveindkomster havde mulighed at bo mange flere steder.

Kim Folke Knudsen, Maj-Britt Kent Hansen, Claus Nielsen, Hanne Ribens, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Per Klüver, Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Nike Forsander Lorentsen, Carsten Svendsen, Carsten Mortensen, Elisabeth From, Steffen Gliese og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det skal selvfølgelig ikke hedde ghettoer, fordi det ikke ER ghettoer.

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Gert Romme, Per Klüver, Carsten Munk, Mogens Holme, Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Elisabeth From og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Ok. Ingen ghetto - ergo ingen ghettoplan.
Få rullet den idiotiske tvangssanering tilbage - så kan vi tage jer alvorligt.

/O

Kim Folke Knudsen, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Knud Chr. Pedersen, Per Klüver, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Ebbe Overbye, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Svendsen, Carsten Mortensen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar

Ordet ghetto er et problem. Ord betyder noget, også når de anvendes forkert. Vi skal ikke finde os i magthavernes anvendelse af værdiladede ord for at nudge vores holdninger i en for dem ønskværdig retning.
Ord er forbandede vigtige, især når man læser!

Kim Folke Knudsen, Hanne Ribens, Karsten Lundsby, Per Klüver, Carsten Munk, Ebbe Overbye, Mogens Holme, Ib Gram-Jensen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Mortensen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Sædvanligt socialdemokratisk hykleri!

Henrik Bjerre

Sådan en smule minister skal ikke tro han kan slippe afsted med bare at afskaffe vores Speltghetto!

jens peter hansen

Den rådne Banan, Udkantsdanmark, eller Afgrundsdanmark som vi er nogle der selvironisk kalder det er jo heller ikke lige såååå pæneudtryk. Jeg husker Elvis' s sang, som vist da vist ikke handler om jødiske ghettoer, men om reelle ghettoer i den moderne storby.

As the snow flies
On a cold and gray Chicago mornin'
A poor little baby child is born
In the ghetto (in the ghetto)
And his mama cries
'Cause if there's one thing that she don't need
It's another hungry mouth to feed
In the ghetto (in the ghetto)
People, don't you understand
The child needs a helping hand
Or he'll grow to be an angry young man some day?
Take a look at you and me
Are we too blind to see
Do we simply turn our heads, and look the other way?
Well, the world turns
And a hungry little boy with a runny nose
Plays in the street as the cold wind blows
In the ghetto (in the ghetto)
And his hunger burns
So he starts to roam the streets at night
And he learns how to steal, and he learns how to fight
In the ghetto (in the ghetto)
Then one night in desperation
A young man breaks away
He buys a gun, steals a car
Tries to run, but he don't get far
And his mama cries
As a crowd gathers 'round an angry young man
Face down on the street with a gun in his hand
In the ghetto (in the ghetto)
And as her young man dies
On a cold and gray Chicago mornin'
Another little baby child is born
In the ghetto (in the ghetto)
And his mama cries (in the ghetto)
(In the ghetto)
(Aah-aah)
Er den ikke meget god og skulle Elvis have brugt et andet ord end ghetto ?PP

Martin Sørensen, Flemming Berger, Claus Nielsen, Karsten Aaen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ord betyder noget. Meget.
Men på den anden side betyder den førte politik mest.

Lige nu hyler de nationalkonservative op hvergang der tages det mindste skridt for at opbløde den afsindige retorik, de vil jo eksplodere i selvretfærdig harme, hvis der ændres grundlæggende ved den fundamentale udlændingepolitik..

Gad vide om støttepartierne vil tillade S at træde vande i flere år på dette område?

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Per Klüver, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Carsten Wienholtz og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Hvis ikke ord betød noget, ville ingen af os skrive her.
Nogle mener endda at ord skaber virkelighed, fordi ord skaber holdninger og holdninger skaber handlinger.

Der er jo også en grund til, at Jospeh Goebbels var propagandaminister i Tyskland. Propaganda virker.

Så ja, ud med ordet ghetto. Ordet ghetto stinker af et fokus på uønsket etnicitet. Derfor er det en vigtig START på rejsen mod et mere humanistisk Danmark.

Det er vigtigere at få drejet fokus hen på de dårlige sociale vilkår, der - også - kan være i bestemte boligområder snarere end forsøge på at gøre sociale problemer til et spørgsmål om etnicitet.

Sociale problemer peger nemlig rigtig godt ind i den større ulighed, der er vokset ind i vores samfund i de seneste år, Derfor kan der handles ved at gøre noget ved at mindske den ulighed.

Og derfor er fjernelsen af ordet også kun en start - der skal ændres på den understøttende politik ift. at mindske ulighed for alle borgere i landet uanset etnicitet/køn/alder.

Maj-Britt Kent Hansen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Per Klüver, Carsten Munk, Dorte Sørensen, Carsten Wienholtz, Peter Knap og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Leo, synderen var Anders Fogh Rasmussen, der første gang tog ordet 'ghetto' i brug i en nytårstale, (mener det var i 2004?)

Ja, ord - især de negative og stigmatiserende, betyder ret så meget, i forhold til befolkningens generelle holdninger.

Hvorfor skulle de nationalkonservative ellers gå fuldstændig i selvsving når diverse nedladende udtryk bliver fjernet fra de officielle politiske udmeldinger?
Et ord som 'parallelsamfund' er steget i brug i samme takt. Det er ikke tilfældigt.

Og medierne bærer en stor del af ansvaret for at disse ord bliver videreført ukritisk !!

Kim Folke Knudsen, Maj-Britt Kent Hansen, Hanne Ribens, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Per Klüver, Steffen Gliese, Carsten Munk, Dorte Sørensen, Carsten Wienholtz og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Som næsten alt fra Anders Fogh Rasmussen var det jo en import af amerikansk sprogbrug. Det bør vi ikke føle os hverken forpligtede eller tiltalte af at overtage.

Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Korrekt, Steffen Gliese.
Det kan faktisk undre, at det ikke lykkedes at privatisere fængslerne.
Gad vide hvorfor vi altid skal lade os inspirere af det værste vi kan finde i udlandet, istedet for det bedste?

Eva Schwanenflügel - jeg er helt enig med dig. Og netop derfor synes jeg at Rune Lykkebergs optræden i Presselogen for nogen tid siden, da netop dette blev diskuteret, var tåkrummende pinlig. Ja, jeg skriver diskuterede, men den samlede danske presse nægtede at tage problemet alvorligt og RL affærdigede hele spørgsmålet med at man da ikke kunne bruge 12-14 stavelser, når det nu var så nemt at skrive getto! Helt bortset fra at et højt LIX-tal næppe afskrækker Informations læsere, så ser han helt bort fra de kloge indlæg, der har været bragt om at getto-begrebet er vilkårligt, at der ikke er den ringeste saglige årsag til at hæfte ordet på socialt belastede boligområder. Og desværre ser det ud til at S stadigvæk mener, at man kan erstatte konstruktiv socialpolitik med bulldozere.

Kim Folke Knudsen, Maj-Britt Kent Hansen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Per Klüver, jeg har tilgode at se den udgave af Presselogen du omtaler.
Det var dog pinligt at chefredaktørerne affærdigede betydningen af dette stigmatiserede ord på sådan en letkøbt facon..
Hm.. Men egentlig synes jeg ofte Presselogen udstiller pinligheder.

Kim Folke Knudsen

Tak til Mattias Tesfaye Socialdemokratiet.

for at slukke reklametælleren på Ministeriets hjemmeside med antal chikaner opstillet overfor flygtninge og immigranter.

for at forære lagkagekniven til Fru Inger Støjberg og aflyse den usmagelige ide med at fejre, når døren smækkes i for mennesker i nød.

Tak til Kaare Dybvad Boligminister Socialdemokratiet.

For at afskaffe den stigmatiserende betegnelse " En Ghetto " for et almennyttigt boligområde med sociale og økonomiske problemer for beboerne. At nogen kan få sig selv til at anvende ordet " En Ghetto " er mig komplet uforståeligt. Velvidende at ordet blev anvendt om de jødehuse, som Nationalsocialisterne stoppede Jøderne ind i efter at de var blevet frataget alle deres borgerrettigheder, deres arbejde, deres formue og alle deres værdier, deres hjem konfiskeret af rigstyskerne. " En Ghetto " eller Jødehuset var et usselt nedslidt byggeri overbefolket med beboere, som regimet brugte som dødens forgård, inden, at de stakkels beboere skulle sendes til udryddelse i KZ. Det var gjort med tysk effektivitet. Beboerne udstyret med diffamerende jødestjerner skulle slave for den tyske industri indtil dagen oprandt, hvor de skulle sendes østpå i KZ til den endelige udryddelse. Ghettoen var fængslet, hvor de blev holdt indespærret, så Gestapo og alle de tyske terrormyndigheder SD og SS i Det Tredje Rige kunne overvåge Jøderne ned i mindste detalje.

Det er mig en gåde, at en vælgerforening i Jylland, som kalder sig Liberale og som er en del af Partiet Venstre, at de kan stille Inger Støjberg op som deres kandidat. For mig at se hører damen hjemme i Dansk Folkeparti, hvis interesser hun på glimrende vis har varetaget hele sin tid som minister.

Men Liberal det er Inger Støjberg Venstre ikke.

Kim Folke Knudsen

Ghettoplanen er for mig at se en slags moderne Boligapartheid.

Der trædes helt åbenlyst ned på de socialt mest udsatte og på de svage. Beboerne udsættes for negativ særbehandling. Beboerne behandles som en flok bønder i et spil skak, de kan hældes ned af brædtet eller smides ud efter forgodtbefindende, fordi nogen politikere ønsker sig en mere alsidig og for dem tålelig beboersammensætning.

Jeg har idag hørt en historie om en pensionist, som må forlade sin 3 værelses lejlighed. Lejligheden skal moderniseres og udbygges til en 5 værelses lejlighed. Boligselskabet vælger nemlig en løsning med at nedlægge små 1 værelses boliger og så oprette nye familieboliger. Det lyder jo skønt for de velfungerende familier. Men hvad med de socialt udsatte og borgerne på lave sociale ydelser. Hvor skal de bo, når deres lille 1 værelses hjem nedlægges ? og var det ikke det som var formålet med det almennyttige byggeri at hjælpe borgere uden store midler til at leje deres eget hjem ?

Pensionisten måtte nu indse, at hun ikke kunne betale huslejen for en 5 værelses lejlighed. Hun modtager derfor 2 boligtilbud på en anden 3 værelsers lejlighed, men huslejen her er væsentlig højere end i hendes nuværende lejlighed. Ældre dame der kastes ud i en uønsket flytning og tvinges udi i nye økonomiske problemer påført på grund af en plan om at skifte ud i beboergrundlaget.

Jeg kan ikke ha det ! uanset alle skønmalerierne om det nødvendige i at forny de udsatte boligområder.

Jeg synes Ghettoplanen minder mig om den elendige behandling som borgere på sygedagpenge og på kontanthjælp og ressourceydelses personer til tider er udsat for. Alle beslutninger træffes hen over hovedet på den person der skulle hjælpes og er som sædvanlig ledsaget af et mistroisk og negativt syn på borgeren, som værende selvforskyldt i ikke at kunne arbejde.

Niels Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Kim Folke Knudsen

Præcis. Jeg har også altid set Inger Støjberg som en smule malplaceret i Venstre. Hun virker meget mere som en DF'er af hjerte - på alle tænkelige måder.

Men den store opbakning i hendes bagland skyldes formentlig, at det er et bagland, som netop ligger i grænseområdet mellem Venstre og DF. Og så er hun lokal. Skiftede hun til DF, ville de formentlig følge hende og stemme DF.

/O