Leder

Tak til Mattias Tesfaye for, at vi ikke længere fejrer stramninger som små triumfer

Det er ikke i sig selv et humanistisk nybrud at fjerne tælleren fra Integrationsministeriets hjemmeside, opgive lagkagerne og lade børnene på Sjælsmark spise på deres værelser. Men det er alligevel en befrielse
Nu er det slut med de værste symbolske udskejelser. Den dag den nye integrationsminister Mattias Tesfaye (S) indtog ministeriet, gav han sin forgænger en lagkagekniv i afskedsgave, som han for sjov sagde, han havde fundet i kælderen. Den måtte Inger Støjberg (V) gerne få med.

Nu er det slut med de værste symbolske udskejelser. Den dag den nye integrationsminister Mattias Tesfaye (S) indtog ministeriet, gav han sin forgænger en lagkagekniv i afskedsgave, som han for sjov sagde, han havde fundet i kælderen. Den måtte Inger Støjberg (V) gerne få med.

Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix

Indland
4. juli 2019

Måske vil det en dag bliver fortalt som en tarvelig vildfarelse i danmarkshistorien:

»Engang havde vi her i landet en minister, som fejrede det med lagkager, når hun tog penge, frihed, muligheder og rettigheder fra nogle af de borgere, som i forvejen var de mest udsatte. På ministeriets hjemmeside havde hun anbragt en tæller, som registrerede hver eneste gang, det igen lykkedes for den danske regering at gøre livet sværere for flygtninge og indvandrere. Det var for hende et mål i sig selv. Og det havde hun opbakning til fra hele det borgerlige Danmark.«

Forhåbentligt vil den periode blive husket som en historisk parentes, hvor Dansk Folkeparti havde vetoret på al borgerlig politik, og hvor det efterhånden mere og mere fanatiske opgør med ’lempelser’, som ikke fandtes i virkeligheden, og ’åbne grænser’, som ingen ønskede, førte til den slags offentlige udskejelser.

Nu er det i hvert fald slut med de værste symbolske udskejelser.

Allerede den dag vores nye integrationsminister Mattias Tesfaye (S) indtog ministeriet, gav han sin forgænger en lagkagekniv i afskedsgave, som han for sjov sagde, han havde fundet i kælderen. Den måtte Inger Støjberg (V) gerne få med.

Onsdag slog han i en programerklæring fast, at han ville fjerne den omtalte tæller fra Integrationsministeriets hjemmeside. Og i en pressemeddelelse samme dag gjorde Tesfaye det klart, at de så omtalte børn på Sjælsmark nu må spise mad på deres værelser sammen med deres familier.

Brutal udlændingepolitik skal ikke fejres med kage

Det er ikke i sig selv et humanistisk nybrud eller et principielt opgør med den meget hårde udlændingepolitik i Danmark. Men alligevel er det en befrielse.

For når den brutale udlændingepolitik er blevet til en politisk konsensus, må vi insistere på, at den skal forstås som et kompromis mellem hensynet til det bestående samfund og vores forpligtelser over for fremmede mennesker på flugt eller i nød.

Et kompromis, som er et konstant dilemma mellem at forsvare vores konkrete fællesskab og anerkende et universelt humanistisk ansvar.

Den erkendelse og forpligtelse på det bedst mulige kompromis må være præmissen for vores udlændingepolitik i Danmark – og i resten af Europa.

Men når man som Støjberg har fejret hvert eneste ny lov, som gør livsvilkårene værre for andre mennesker, underkender man det dilemma og den forpligtelse. Og når antallet af stramninger, som gør det sværere for andre, bliver et succeskriterium i sig selv, brutaliserer man hele det politiske fællesskab. 

Lad os håbe, at den nye integrationsminister med opgøret med de symbolske udskejelser har kastet de støjbergske ritualer på historiens mødding. Og at vi snart vil undre os over, at en minister i en dansk regering med det borgerlige Danmarks velsignelse kunne komme så langt ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

olivier goulin

Marie Antoinette opfordrede i det mindste det underprivilegerede folk at spise kage selv.

/O

Lasse Nielsen, lise zeuthen, Benta Victoria Gunnlögsson, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Amen! Til Lederen.

Og det er positivt ment.

Lasse Nielsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Han er så dygtig..
EU og dets exorbitant vellønnede teknokrater, samt de regionale/nationale exorbitant højtlønnede teknokrater i de enkelte lande, ønsker jo blot mere magt, flere penge og indflydelsen og retten til at fortælle os alle sammen hvad der er rigtigt og forkert.
Hvorfor kæmpe imod... tag et kursus i "statskundskab", og blive ligeså rig, grådig og asocial som en ægte teknokrat på kun 6 måneder...

Eva Schwanenflügel

Godt sagt, Rune Lykkeberg :-)

Forhåbentlig bliver udlændingedagsordenen ganske langsomt mindre og mindre betydningsfuld, og vi kan få fjernet flere og flere af de afsindige og drakoniske love og regler, der på kryds og tværs spænder ben for både udlændinge, men så sandelig også danskere, der må se sig ramt af sideeffekterne af den byzantinske lovjungle.

Men en god start er det for Tesfaye.

Lasse Nielsen, David Breuer, Frederikke Nielsen, Thomas Tanghus, olivier goulin, Ete Forchhammer og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Tak til Tesfaye for at sætte en anden retorik på agendaen.
Danmark kan godt have en stram indvandingspolitik ved grænsen, der forhindrer, at der kommer flere mennesker til landet end landet kan bære - uden at forfalde til nedgørende generalieringer på hele befolkningsgrupper. OG samtidig behandler de nye borgere i landet ordentloigt, så børn ikke skal gå sultne i seng fordi de er placeret ind i en under-underklasse lag.
I det hele taget, Tesfaye, pas på børnene - også dem, der uforvarende er taget som gidsler på Sjælsmark i en lukket lejr,

Lasse Nielsen

Enig med Rune Lykkeberg. Og jeg håber ligesom ham, at det en dag bliver minder fra en svunden tid at høre om Støjbergs sgtrammer-kage. Jeg synes allerede, at Støjberg og Kjærsgaard virkede passé, da de tonede frem på skærmen for at fortælle, at det var en glidebane, når den ny regering ville lade familierne på Sjælsmark spise på værelserne.