Leder

Det er beskæmmende, at Jeppe Kofod ikke bakker fuldtonet op om aktivisterne i Hongkong

Selvom aktivisterne i Hongkong hungrer efter støtte fra det internationale samfund, er der ikke meget hjælp at hente hos Danmark. Som det også blev gjort pinligt klart under oprulningen af Tibetsagen, er det dansk tradition at lægge mere vægt på økonomiske hensyn til handelspartneren Kina end hensynet til frihedsrettigheder og demokratiske principper.
Igennem længere tid har Information forsøgt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om regeringens syn på situationen i Hongkong. I tirsdags svarede ministeren så igen med en fesen besked på twitter.

Igennem længere tid har Information forsøgt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om regeringens syn på situationen i Hongkong. I tirsdags svarede ministeren så igen med en fesen besked på twitter.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

12. august 2019

I Hongkong appellerer aktivister til det internationale samfund om at støtte dem i deres kamp for demokrati og frihedsrettigheder. Men fra Danmark får de ikke meget opbakning.

Igennem længere tid har Information forsøgt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om regeringens syn på situationen i Hongkong – eller i det mindste med en repræsentant for Socialdemokratiet. Forløbet har været parodisk.

Først lod Udenrigsministeriet forstå, at ministeren var »forhindret« i at udtale sig om situationen. Vel at mærke samtidig med, at han lod sig interviewe om andre sager i medierne.

Også den socialdemokratiske udenrigsordfører, Annette Lind, var angiveligt forhindret i at give en kommentar på grund af sommerferie. Men efter hun mandag i sidste uge skulle vende tilbage fra sin ferie, har hun ikke svaret på talrige henvendelser fra Information.

Konfronteret med at Information tirsdag aften ville bringe artikel nummer to med fokus på Jeppe Kofods tavshed om situationen i Hongkong, gik ministeren tirsdag eftermiddag på Twitter. Han ville fortsat ikke lade sig interviewe, men svingede sig op til følgende tweet:

»Bekymrende scener i #Hongkong udfolder sig fortsat. Enig med EU-erklæringer om, at tilbageholdenhed skal udøves fra alle sider. Regeringen skal indlede en fredelig dialog med folket i respekt for ytrings- og forsamlingsfriheden.«

Intet hensyn til frihedsrettigheder

En mere fesen udtalelse er det svært at forestille sig. Manøvren lykkedes måske nok, for så vidt at ingen nu kan sige, at Jeppe Kofoed ikke har forholdt sig til situationen i Hongkong. Men man må give DF’s Søren Espersen ret, når han har kaldt meldingen »intetsigende«.

I fredagens Information hæftede aktivisten Jeffrey Ngo fra Hongkong sig ved Jeppe Kofods bemærkning om, at alle parter skal udvise tilbageholdenhed. Og det er i sandhed en upassende kommentar i en situation, hvor unge, ubevæbnede aktivister er oppe imod en brutal politistyrke med hele det kinesiske magtapparat i ryggen.

»Sådan en ’jeg fordømmer alle sider’-agtig kommentar er ikke nogen hjælp for os,« udtalte Jeffrey Ngo.

Og nej, han og de andre aktivister i Hongkong skal ikke regne med nogen opbakning fra Danmark. Som det også blev gjort pinligt klart under oprulningen af Tibetsagen, er det dansk tradition at lægge mere vægt på økonomiske hensyn til handelspartneren Kina end hensynet til frihedsrettigheder og demokratiske principper.

Joshua Wong er blevet ansigtet på de massive protester, som buldrer løs i Hongkongs gader på niende uge. Demonstranterne protesterer mod det, de opfatter som Kinas forsøg på at fratage dem deres frihedsrettigheder.
Læs også
En demonstrant bliver tilbageholdt af politiet under en demonstration i Hongkong. Nu opfordrer udenrigsminister Jeppe Kofod til, at alle parter skal være tilbageholdende. Det kalder Dansk Folkepartis Søren Espersen for »en speciel melding«: »Der er altså kun én part, der vil ytringsfriheden til livs i Hongkong, og det er Kina,« mener han.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Anton Geist

Nej, vi skal sandelig ikke have noget klinket, når det kommer til potentiel uenighed med kineserne.

Du nævner ikke det pudsige eksempel med kortet over Kina ved pandaernes bur i Zoologisk Have.

Inden pandaerne blev endelig overdraget til Zoo - selvfølgelig kun til låns - inspicerede kineserne faciliteterne og fandt 20 fejl og mangler, der blev beordret udbedret.

Herunder et kort, der angav Taiwan i en anden farve end fastlands-Kina.

Zoo ringede straks til Udenrigsministeriet og fik besked på helt at fjerne Taiwan fra kortet - hvilket selvfølgelig skete - og pandaerne blev leveret !!

Mads Berg, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Carsten Mortensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Hvis virkeligheden ikke stemmer overens med ideologien, så er det værst for virkeligheden.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Var det ikke også den sidste socialdemokratiske regering der gav ordre om at anholde fredelige Tibet demonstranter?

Arne Albatros Olsen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

På den ene side er jeg 100% enig i at demonstranterne i Hong Kong fortjener vores fulde støtte - sammenstødet mellem overvågningsautokratiet i Beijing og spirende demokratiske bevægelser i Hong Kong er formentlig den vigtigste værdikamp i verden lige nu med meget langsigtede perspektiver.

På den anden side tror jeg ikke nødvendigvis det er merkantile interesser, der afholder vores skiftende regeringer fra at lægge sig ud med Beijing. Kina er en mægtig militærmagt - og en følsom en af slagsen. Når skiftende danske regeringer snakker kineserne efter munden tror jeg snarere det skal opfattes som sikkerhedspolitik end handelspolitik. Hvilket selvfølgelig ikke gør blødagtigheden spor mere ædelmodigt.

Rikke Nielsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Jeg søger eksempler på at guldkalven "Økonomi" ikke trumfer alt andet og "altid" har gjort det.
I tilfældet her bli'r det bare så åbenlyst.
Men min beundring for dem der alligevel påtager sig noget der ligner Sisyfos' rolle, er unægtelig større end den er for dem der dyrker guldkalven.

Der findes nu special-forretninger (en eller flere?) med kinesiske ansatte til betjening af kinesiske turister! - mon disse turister er på Hong Kong-demonstranternes side? Men de er mange nok og rige nok til at man indretter sig efter dem. Som Zoo har gjort det...
Findes forresten noget tilsvarende for andre turister?

Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Normalt bliver et koloniherredømme betragtet som noget grimt og afskyeligt.

Og når de gamle koloni herrer har forladt kolonien, gælder det om at få tingene bragt på plads så hurtigt som muligt.

Dette indebærer også, at malplacerede institutioner som demokrati, menneskerettigheder og åben markedsøkonomi, som ikke hører til i det oprindelige koloni område, hurtigst muligt bliver afskaffet, da det er noget som er påtvunget den oprindelige befolkning, af de fæle koloniherrer.

Derfor gælder det om, hurtigst muligt, at få fjernet sporerne fra fortidens kolonier, og få bragt Hong Kong ind under nænsomt kinesisk styre.

Jeg synes det her er svært ikke mindst fordi Kina er så stor og stærk en magt og hvis udvikling på godt og ondt gør os mere afhængige af den på overfladen fredelige sameksistens,som på sigt er den eneste vej for menneskeheden.
Hvornår og hvordan kineserne finder ud af at deres paranoia er uklogt, og magthavernes frygt for at give frihed til det enkelte menneske er meget uvis. Vi kan sagtens gungre her ved tasterne og kritisere Kofoed. Men samtidig er vi jo selv bange for at gå for langt i forhold til vennerne og deres "leder" i vest ikke? Ok vittighedstegninger m.v. er der frihed til,men man byder uden blusel den unævnelige velkommen inden længe. Det er så let at skælde dem ud,som vi ingen indflydelse har på formelt,,men at tage fat om vores egens dumheder er straks sværere.

Tonny Helleskov, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Hansen

Nu forekommer Jeppe Kofoed mig ikke som aktivistisk, så det er vel meget naturligt, at han holder lav profil mens han lige kommer ind i et resortområde, han ikke havde forventet at få. Danmark har aldrig vidst hvad ben vi skulle stå på i forhold til Kina, men vi har på diplomatisk vis gjordt os til et attraktivt land at handle med og at arbejde i. Vi har formået at få de højt placerede embedsfolk, ministre og statsoverhovedet i tale ved flere lejligheder, og der vil Jeppe Kofoed kunne gøre meget mere for de trængte områder, f.eks Hongkong. Derimod kunne GB glimrende stå i spidsen for et fælleseuropæisk standpunkt. Det var trods alt dem, der forhandlede om overdragelsen til Kina.

Peter Hansen. Jeg har googlet rigtig meget i Tibetsagen, og den er ikke nem at gennemskue for spin og ansvarsfralæggelse. Jeg tror dog, vi skal tilbage til AFR’tiden. Han ragede uklar med Kina på et tidspunkt, men opdagede hvad det kostede. Så han fik travlt med at gøre skaden god igen, med besøg i Kina og genbesøg i Danmark. Ved dette besøg fik politiet faktisk et “vink med en vognstang”. Det vil sige, hvis man i politiet har indrettet sine opgaver ud fra det, må gå ud fra, at disse metoder bare har kørt videre til næste regering og indtil man brugte tibetsagen til at “drille” Thorning. Endelig er kongehuset måske en større spiller i sagen, end vi får at vide.

Eva Schwanenflügel, Søren Kristensen, Anders Graae og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det er da ikke beskæmmende, at udenrigsministeren blander sig uden om interne kinesiske forhold, det er diplomati.

Arne Albatros Olsen

Ja, det er da klart at vi mangler en global autoritet til at stå op imod Kina, når vi nu ikke selv tør være en firstmover her. Deres imperialistiske fremfærd rundt om på kloden skaber flere og flere fjender for dem selv, og på et tidspunkt træder de frem i lyset koste hvad det vil.

Lille Danmark har været underdagnige både under nazismen, og den amerikanske liberalisme, og er det osse her igen.

Hvor fanden er Oluf Palme, nu hvor man lige kan bruge ham ?

Christian Thordal

SAS har også indlemmet Taiwan i Kina. Prøv at bestille en billet til Taipei på deres hjemmeside, så står der "Taiwan, Kina".

Jeg har forsøgt at få en forklaring på denne "fejl" fra kundeservice for over en måned siden, men uden held.

Prøv selv her: https://www.sas.dk/

Kina accepterer kun de fakta de selv fabrikerer....Made in China, så vi sikker på det dur...

Henrik Plaschke

Christian Thordal

Slap nu lidt af: Taiwans officielle navn er ”Republikken Kina” (i modsætning til ”Folkerepublikken Kina” på fastlandet).

Christian Thordal

Henrik Plaschke,

Jeg tager det helt roligt. Men der er sket en ændring, og den er ikke tilfældig. Se også her:

https://www.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/article/2152459/beijin...

http://country.eiu.com/article.aspx?articleid=177752201&Country=New%20Ze...

Og der er flere eksempler fra andre medier.

Nu er SAS jo en såkaldt "flag carrier" og dermed er det jo ikke ligemeget, hvordan de refererer til deres destinationer.

Henrik Plaschke

Christian Thordal

Eftersom ordet ”Kina” indgår i det officielle navn for Taiwan, er der vel på det formelle plan ganske gode grunde til, at det også indgår i SAS’s sprogbrug.

Men jeg kan da godt se, at hvis betegnelsen er blevet ændret for nylig, skyldes det utvivlsomt en ”venlig” henstilling fra Beijing, der har mere at gøre med politik end med formaliteter.

Og at Beijing på forskellig vis søger at påvirke forskellige forhold i Australien og New Zealand og andetsteds, som dit andet link påpeger det, er jeg heller ikke i tvivl om. En nylig artikel i Libération omtaler kinesiske forsøg på at styrke/påvirke tænkningen blandt studenter i Australien, hvis universiteter modtager mange studerende fra Folkerepublikken, hvilket indebærer økonomisk afhængighed af Beijing:
https://www.liberation.fr/planete/2019/08/02/quand-la-chine-surveille-le...