Leder

Det borgerlige Danmark befinder sig i en identitetskrise

Mens regeringen og dens støttepartier fremstår historisk samlet, kan ingen kan længere svare meningsfuldt på, hvad der forener de partier, som kalder sig borgerlige
Da kampen i den borgerlige blok var ved at bringe Lars Løkkes regering til fald, lykkedes det ham at holde fast i magten ved at indlemme Liberal Alliance og De Konservative i regeringen. Men fejden mellem de liberale og de nationalkonservative fortsatte, og efter sigende ville landets udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), til sidst ikke længere være i rum med lederen af det største borgerlige parti, Kristian Thulesen Dahl (DF), skriver Anton Geist i denne leder.

Da kampen i den borgerlige blok var ved at bringe Lars Løkkes regering til fald, lykkedes det ham at holde fast i magten ved at indlemme Liberal Alliance og De Konservative i regeringen. Men fejden mellem de liberale og de nationalkonservative fortsatte, og efter sigende ville landets udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), til sidst ikke længere være i rum med lederen af det største borgerlige parti, Kristian Thulesen Dahl (DF), skriver Anton Geist i denne leder.

Mads Claus Rasmussen

2. august 2019

Det borgerlige Danmark befinder sig i en identitetskrise. De partier, der kalder sig borgerlige, bekender sig til vidt forskellige versioner af borgerlighed. Og ingen kan længere svare meningsfuldt på, hvad der forener dem.

I en interviewserie har Information spurgt, hvad det fælles borgerlige projekt skal være efter tabet af regeringsmagten. Og meget sigende har borgerlige politikere og debattører hver især beskrevet deres eget verdenssyn som indbegrebet af den sande borgerlighed.

Som Morten Messerschmidt sagde i seriens afsluttende interview:

»Dansk Folkeparti er det borgerlige Danmark«.

I den seneste valgperiode blev fronterne i den borgerlige blok trukket skarpt op. I den ene ende af blokken stod Dansk Folkeparti. I den anden Liberal Alliance. Begge partier kom i Folketinget med stor selvtillid efter gode valg. Og begge insisterede på hver deres, grundlæggende forskellige, version af, hvad det vil sige at være borgerlig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Troels Ken Pedersen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Dorte Sørensen
Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Mon ikke det vil være en fordel for MF, hvis de blå-partier bliver ved og ved at råbe løftebrud.
Mht. klimaet så vil det være godt ,hvis de borgerlige helhjertet vil handle på klimaet og ikke bare fortælle at de er de var den mest grønne-regering osv.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

De borgerliges problem er at de ikke kan samarbejde. De ikke-borgerliges problem er at de ikke kan arbejde. Tag fx Mette Frederiksen. MF - medlem af folketinget - og oven i købet statsminister. Hun er flittig nok i politik og dygtig også, men har hun nogensinde haft et løn-arbejde af længerevarende varighed?

Niels-Simon Larsen

De mangler ikke kun en klimapolitik. Problemet er vækstpolitik, hvor de kun kan gøre tingene værre, dvs forøge den økonomiske vækst og alle de negative følger af den herunder først og fremmest temperaturstigningen.
Da de borgerlige nægter at se temperaturproblemet i øjnene, må de lyve over for vælgerne ved fx at erklære sig som de mest grønne i hele verden. Det gennemskuede vælgerne ved valget, og så kan de borgerlige godt sige godnat, for de har kun ét skudt bøssen: Økonomisk vækst.
Lad de borgerlige dø i synden.

Niels Duus Nielsen, Torsten Jacobsen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Michael Christiansen, Ole Frank, Torben Skov og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kenneth Graakjær

@Søren Kristensen. Ifølge MFs CV så har hun ikke, nej. Men det har Lars Løkke heller ikke. Karrierepolitikere hører ikke til på en bestemt fløj, så det er en træt og gammel floskel du kommer med der.

jørgen djørup, Lasse Nielsen, Troels Ken Pedersen, Rikke Nielsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Gitte Loeyche, David Zennaro og Caspar Christiansen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det kan da ikke undre nogen, når de r---rendes midt i det hele af deres oppositonsleder. De må tage den tid det tager at genopfinde sig selv i V og DF. Det er så Papes chance, men måske er han ej heller stærk nok til at få de konservative i omdrejninger igen.
Det der med politikere og arbejde,... arbejde er et vidt begreb, er man konsulent er det da et arbejde, såvel som en lærer, det er bare en anden slags arbejde. Det er da ret arrogant at sige, at når man ikke har været murer eller landmand, så har man ikke arbejdet. Så er det ikke et rigtigt arbejde. Sådan kan man ikke stille det op.

David Zennaro

Det er ikke et problem med den enkelte karrierepolitiker. Det er et problem, når de dominerer politik totalt.

Nille Torsen, Niels Duus Nielsen, Troels Ken Pedersen, Susanne Kaspersen, Niels-Simon Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Dem der prøvede at fortælle de var borgerlige, sumpede helt hen i flygtninge og indvandrere. Da vi har opgivet at gøre noget ved de 3% vi vil smide ud, så gør vi noget ved de 97% der har samme hudfarve. Logik som kun politikere og statsadministration forstår det.

jørgen djørup, Niels Duus Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det borgerlige Danmark har længe været splittet, og har ikke haft andre svar på diverse kriser end udlændingestramninger, (der 'tilfældigvis' også har ramt masser af danskere), hårdere straffe og lavere skatter til erhvervslivet og de rigeste arvinger

Detailstyring og management-filosofi har sammen med omprioriteringsbidrag, budgetloft, servicelov, fattigdomsydelser og symbollovgivning redet det danske samfund som en mare i 4 år.

Det offentlige er næsten sparet ihjel hvad angår varme hænder, altimens der bruges 17 milliarder årligt på at kontrollere og aktivere de få arbejdsledige. Det er ca én million pr person.

Psykiatrien er brudt sammen, det samme gælder mange sygehuse. Politiet har ikke tid til almindelige opgaver længere. Lærerne og pædagogerne flygter fra fagene. Etcetera.

Den nye regering og støttepartierne står overfor noget af en sisyfos-opgave, bare når det drejer sig om genopretningen af alle de ting det er galt fat med.

Men for første gang er der håb, i og med forståelsespapiret skaber et fælles grundlag og ansvar for den førte politik.

Thomas Tanghus, Niels Duus Nielsen, Ole Henriksen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar